Хемороиди

Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.207
Поени од реакции
2.243
Moze ,,da se resi,, i so MM tehnika. Jas kaj moi pacienti najcesto primenuvam THD //Transanal Hemorrhoidal Dearterialization//. Minimalno invanzivna, bez excizija na tkivo, mnogu mala sansa za recidiv //~10% kaj ,,najteskite slucaevi,,//, itd. //da ne drzam predavanje//.
Zatoa napomenav ,,izborot na metodata koja kje se primeni,, zavisi od izbranata klinika, doktor, sekako i od samata klinicka slika na pacientot.
Sekoe dobro.
A koj ste vie, koja klinika, ako moze poraka i info da mi pisete?

a9mkd

Љетиф
Член од
14 јуни 2015
Мислења
542
Поени од реакции
281
Дали може хемороиди операција и отстранување полипи на дебелото црево (крајот) може да се заврши со еден зафат? Имам и крварење и слуз. На приватно колку е?

Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.001
Поени од реакции
1.046
Дали може хемороиди операција и отстранување полипи на дебелото црево (крајот) може да се заврши со еден зафат? Имам и крварење и слуз. На приватно колку е?
Мислам дека може, најдобро специјалист д-р @Stern да ти пише овде, на државно ако е докторот послободен уште утре оперирај се и отвори боледување. Земи сега одмивај се одма, напијај се 2 витамин Ц од по 500мг, чај од нане нека ти сварат и од храна само варен компир и ориз.
Ако е итно, оди брзо до брза помош или јави се, ако не запира крварењето

a9mkd

Љетиф
Член од
14 јуни 2015
Мислења
542
Поени од реакции
281
Мислам дека може, најдобро специјалист д-р @Stern да ти пише овде, на државно ако е докторот послободен уште утре оперирај се и отвори боледување. Земи сега одмивај се одма, напијај се 2 витамин Ц од по 500мг, чај од нане нека ти сварат и од храна само варен компир и ориз.
Ако е итно, оди брзо до брза помош или јави се, ако не запира крварењето
Бев на преглед и ми препорачаа ириографија на дебелото црево, на ректален преглед осети д-р полипи.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
436
Поени од реакции
794
Da, vozmozno e istovremeno ext polipi i ,,resavanje,, hemoroidi. Zavisno od ,,obemot,, na hemoroidite, no pocesto e izvodlivo 2 vo 1.

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.835
Поени од реакции
1.591
Јас засега скокнав земам чај и една крема на природна база да видиме ефект

Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.001
Поени од реакции
1.046
На контрола да појдиш, како ти е сега состојбата? Јас бев некни на контрола, маст ми рече да мачкам, витамин Ц и да внимавам на исхрана.
Ако ти стасаат 3 степен каде што не се враќаат веќе (не дај боже 4ти да имаш, уште полошо кажуваат дека е) е тогаш ќе појдиш на операција и боледување. Стравот еднаш мора да се помини, гледај само ептен да не дојди ко мене што имав последно мака да не ми се враќаат па појдов на операција.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
436
Поени од реакции
794
Obiduvajte se so ,,alternativni lekovi,, shteta nema, sekogas e vozmozno podobruvanje na momentalnata sostojba, no ne i trajno izlekuvanje dokolku e vekje vo ,,ponapreden stepen,,.
Dokolku toa koe go primenuvate ne vrodi so plod, lekot sekogash znaete kade da go pobarate t.e. hirursko lekuvanje.
No, nikogash ne dozvoluvajte ,,da se izmacuvate,,. Hirurskoto lekuvanje ne e strasno i ne e opasno po nisto. Rutinska i dosta ednostavna OP posle koja ,,kje se spasite,, vo bukvalna smisla.
Preferirajte postojano da imate redovna ,,meka,, stolica //vodejki balansirana ishrana// kako edna vrsta na ,,prevencija,, t.e. da ne odi kon povisok stepen ili onie koi ne patat od hemoroidi voopsto ,,da ne im se javat,,. Zadolzitelno, kako i za opstoto dobro zdravje taka i za hemoroidi cesto dvizenje t.e. sekojdnevni prosetki.
Sekoe dobro.

Последно уредено:

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.835
Поени од реакции
1.591
На контрола да појдиш, како ти е сега состојбата? Јас бев некни на контрола, маст ми рече да мачкам, витамин Ц и да внимавам на исхрана.
Ако ти стасаат 3 степен каде што не се враќаат веќе (не дај боже 4ти да имаш, уште полошо кажуваат дека е) е тогаш ќе појдиш на операција и боледување. Стравот еднаш мора да се помини, гледај само ептен да не дојди ко мене што имав последно мака да не ми се враќаат па појдов на операција.
Во принцип немам јас некои проблем како болки, чешање, нелагодност при седење. Само повремено имав крвава столица или траги на хартијата од крв. Зедов од билна аптека некој чај кои се пие по јадење 2 пати на ден и еден крем на природна база кој се мачка 2 пати на ден. Некако се чуствуавм ко да се повлекува или така ми се чини.
Автоматски споено мислење:

Obiduvajte se so ,,alternativni lekovi,, shteta nema, sekogas e vozmozno podobruvanje na momentalnata sostojba, no ne i trajno izlekuvanje dokolku e vekje vo ,,ponapreden stepen,,.
Dokolku toa koe go primenuvate ne vrodi so plod, lekot sekogash znaete kade da go pobarate t.e. hirursko lekuvanje.
No, nikogash ne dozvoluvajte ,,da se izmacuvate,,. Hirurskoto lekuvanje ne e strasno i ne e opasno po nisto. Rutinska i dosta ednostavna OP posle koja ,,kje se spasite,, vo bukvalna smisla.
Preferirajte postojano da imate redovna ,,meka,, stolica //vodejki balansirana ishrana// kako edna vrsta na ,,prevencija,, t.e. da ne odi kon povisok stepen ili onie koi ne patat od hemoroidi voopsto ,,da ne im se javat,,. Zadolzitelno, kako i za opstoto dobro zdravje taka i za hemoroidi cesto dvizenje t.e. sekojdnevni prosetki.
Sekoe dobro.
Јас во принцип пешачам и тоа доста , ко што читав и операција не е трајноп т.е дека нема да се врати хемороидот.... Не јадам глупости стварно , планирам да направам коленоскопија да ја видам причината за појавата и пак една проверка по моево лекување.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
436
Поени од реакции
794
Само повремено имав крвава столица или траги на хартијата од крв. Зедов од билна аптека некој чај кои се пие по јадење 2 пати на ден и еден крем на природна база кој се мачка 2 пати на ден. Некако се чуствуавм ко да се повлекува или така ми се чини.
Izvrsen li e rektalen pregled, po potreba i anoskopija t.e. proktoskopija? Kako bi se postavila tocna i precizna Dg.
ко што читав и операција не е трајноп т.е дека нема да се врати хемороидот
Recidiv nikogas ,,ne isklucuvame,, po OP, gledame da vklucime najsovremeni hirurski metodi kako bi go namalile procentot za mozen recidiv. Nikoj ne saka OP, no koga se mora, se mora //zavisno od opredelen stepen//.
Не јадам глупости стварно , планирам да направам коленоскопија да ја видам причината за појавата и пак една проверка по моево лекување.
Koja e ,,dopolnitelnata maka,, sto bara kolonoskopija?

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.835
Поени од реакции
1.591
Izvrsen li e rektalen pregled, po potreba i anoskopija t.e. proktoskopija? Kako bi se postavila tocna i precizna Dg.

Recidiv nikogas ,,ne isklucuvame,, po OP, gledame da vklucime najsovremeni hirurski metodi kako bi go namalile procentot za mozen recidiv. Nikoj ne saka OP, no koga se mora, se mora //zavisno od opredelen stepen//.

Koja e ,,dopolnitelnata maka,, sto bara kolonoskopija?
Докторот препорача коленоскопија за да се најде причина за хемороидот првично 3 степен и одма ај операција е да де ќе пробам алтернатива прво па ќе видиме

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.983
Поени од реакции
42.695
Докторот препорача коленоскопија за да се најде причина за хемороидот првично 3 степен и одма ај операција е да де ќе пробам алтернатива прво па ќе видиме
Купи стол убав, не седи на дрвени столици пропаднати столици и слично. Најголема причина за овие ствари и влошување на состојбата е никакво седење кај што гзот ти е пропаднат и вените попуштаат.

Член од
24 август 2016
Мислења
3
Поени од реакции
1
Сакам да прашам дали членот потпишан како Stern е доктор оти гледам по коментарите има познавање од овој проблем да исконтактирам некако со него за повеќе прашања

Kajgana Shop

На врв Bottom