Хемороиди

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.637
Поени од реакции
37.597
...исто како човек со попуштени или воспалени вени на нозете да праша за ,,асален доктор,, да иде и да заврши работа, било приватно или државно, па кога ќе почне препорака за разни испитувања, снимања што треба и што не треба, па сирот пациент ќе плати и пак ќе остане на исто по Х време.
...денес секој мора барем од општа култура да знае што се тоа ,,хемороиди,, како се појавуваат, вооспалуваат, па исчезнуваат, па пак се појавуваат и така цел живот, причината сами ако не се острани докторот најмалку, тој ќе ви даде само моментална терапија од супозитории, маст и можеби нешто аналгетик и тоа е тоа... ако ептен се крвари при секоја дефекација, седење и напнување тогаш се иде да се отстрани тој дел од испреплетени ,,попуштени,, вени, хигиена на анусот после секоја дефекација и мачкање сосема малку modoleks маст, секојдневно ,,потечна храна, супа,, пиење вода и редовна столица да не се дозволи констипација, ненапнување при дефекација и малку помалку седење, повеќе пешачење, внимавање на долни веш само памук,

i.png

.... тоалетна хартија само специјална полувлажна, никако сува, исхрана да нема ништо што може да љути како во уста исто се случува во анусот...и тоа е тоа.

Последно уредено:
Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.183
Поени од реакции
7.875
...исто како човек со попуштени или воспалени вени на нозете да праша за ,,асален доктор,, да иде и да заврши работа, било приватно или државно, па кога ќе почне препорака за разни испитувања, снимања што треба и што не треба, па сирот пациент ќе плати и пак ќе остане на исто по Х време.
...денес секој мора барем од општа култура да знае што се тоа ,,хемороиди,, како се појавуваат, вооспалуваат, па исчезнуваат, па пак се појавуваат и така цел живот, причината сами ако не се острани докторот најмалку, тој ќе ви даде само моментална терапија од супозитории, маст и можеби нешто аналгетик и тоа е тоа... ако ептен се крвари при секоја дефекација, седење и напнување тогаш се иде да се отстрани тој дел од испреплетени ,,попуштени,, вени.
Poshto vo najgolem broj na slucaevioti nikoj od doma sedenje ne znaj vo koj stadium se pa zatoa pokraj osnovna higiena i ishrana pozhelen e i strucen pregled.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.637
Поени од реакции
37.597
Poshto vo najgolem broj na slucaevioti nikoj od doma sedenje ne znaj vo koj stadium se pa zatoa pokraj osnovna higiena i ishrana pozhelen e i strucen pregled.
...е ај добро, ќе бидеш љубезен после да го кажеш стручниот преглед и препораката?

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.183
Поени од реакции
7.875
...е ај добро, ќе бидеш љубезен после да го кажеш стручниот преглед и препораката?
Citaj pogore,

Ne se raboti za mene. ;)

A Na 20Km od mene e edna od najdobrite Universität Bolnici vo Evropa taka da i da e za mene bi predpocital pregled kaj niv! Ako ne za drugo zaradi opremata shto ja poseduvaat.

A predposlednsta poraka ja napishav za site so taa maka da go koristat kako pravilo.

Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.207
Поени од реакции
2.243
google doktori! stvarno ne razbiram u 2023 zasto postojat doktori od opsta kultura i google moze se da doznaes i sam da se lecis, stvarno ne razzbiram sto ucele ovie medicinskive lica 4+5 godini!?!?
deckoto pobara dobar doktor ako nemas predlog ne jadi gomna za djabe zasto nemas druga popametna rabota u zivotot, ako imas predlog dobar doktor predlozi/pomogni ako ne kjuti sto ima da se mesas u muabet samo pameten da iskocis.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.637
Поени од реакции
37.597
Citaj pogore, Ne se raboti za mene. ;) A Na 20Km od mene e edna od najdobrite Universität Bolnici vo Evropa taka da i da e za mene bi predpocital pregled kaj niv! Ako ne za drugo zaradi opremata shto ja poseduvaat.
A predposlednsta poraka ja napishav za site so taa maka da go koristat kako pravilo.
... па нормално дека прочитав дека за друг прашуваш, па штом се распрашуваш за другите да им помогнеш сигурно ќе ти дадат повратна информација како поминале, во тој смисол мислев да пишеш тука.
П.С.
...не паѓај под влијание на авторитети и епитети тоа е најлошото „поверение“, додека искористување на медицинската апаратура тоа е ОК.

кога бељата ќе се направи, потоа ништо веќе не е важно!

Bulent-Ibrahim2.jpg

... и ДА, токму во 21 век да се умре од сепса при банална оператива на хемороиди е жалосно и тажно, ама луѓето брзо забораваат животот иде понатака, никому ништо, тешко на семејството и младиот татко кој наместо да се радува на своите деца, црна земја го покрила.

Последно уредено:

a9mkd

Љетиф
Член од
14 јуни 2015
Мислења
542
Поени од реакции
281
Каде се прави и колку пари е операција?

Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.001
Поени од реакции
1.047
Каде се прави и колку пари е операција?
Јас вчера се правев во државна болница, со локална анестезија. Боли дури ја става докторот анастезијата, после дури работи не боли. Исто така, болка денеска почувствував во текот и после голема столица, ама нормално е тоа после операција.
Јас лани мали си мачев, ми крвареја некаде во Мај/Јуни месец повеќе, после ми потзапреа и пак по некогаш. Годинава се соочив со неможноста да појдам на голема столица и на 2 пати ми рече докторот да го отстрани едниот хемориден јазол од трите јазли, оти тој беше најголем и ми правеше проблеми со стомакот. Пиев аварикон, флебавен и други едни капсули кои помагаат и при иритабилнен колон.
Ако те оперираат сега, подобро е побргу да појдиш оти почнуваат веќе и жештините и така.
По 15 до 20 минути ми рече докторот во млака вода да го почувувам местото и така.

a9mkd

Љетиф
Член од
14 јуни 2015
Мислења
542
Поени од реакции
281
Јас вчера се правев во државна болница, со локална анестезија. Боли дури ја става докторот анастезијата, после дури работи не боли. Исто така, болка денеска почувствував во текот и после голема столица, ама нормално е тоа после операција.
Јас лани мали си мачев, ми крвареја некаде во Мај/Јуни месец повеќе, после ми потзапреа и пак по некогаш. Годинава се соочив со неможноста да појдам на голема столица и на 2 пати ми рече докторот да го отстрани едниот хемориден јазол од трите јазли, оти тој беше најголем и ми правеше проблеми со стомакот. Пиев аварикон, флебавен и други едни капсули кои помагаат и при иритабилнен колон.
Ако те оперираат сега, подобро е побргу да појдиш оти почнуваат веќе и жештините и така.
По 15 до 20 минути ми рече докторот во млака вода да го почувувам местото и така.
Имаш и иритабилен колон или?

Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.001
Поени од реакции
1.047
Имаш и иритабилен колон или?
Па имав и доста често имав течна столица, а како причина интернистите ми рекоја дека е иритабилнен колон. Инаку околу хемороидите, колку порано се направи операција на тој хемороид што смета за нормално празнење, толку е подобро, бидејќи прочитав незнам кај беше дека ако не се направи операција можно е и развој на рак во цревото, што во денешно време не е чудно.
Јас се оперирав, бидејќи минатата година ми се случи да имам повеќе крварење овој период Мај/ Јуни и после ми се потсмири колку толку. Е сега, годинава кога крварев имав болки и во стомакот.
И за операции сега некаде се при крајот хирурзите, после дури од септември некаде ќе почнат да оперираат, до тогаш мислам само итни случаи.

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.835
Поени од реакции
1.591
Здраво бев на преглед и ми кажаа хемороиди 3 степен што значи тоа ? Треба да правам колоноскопија сега во октомври и потоа најверојатно операција... Некако ми е страв околу целава работа некој да сподели искуства

Член од
28 ноември 2022
Мислења
436
Поени од реакции
796
Здраво бев на преглед и ми кажаа хемороиди 3 степен што значи тоа ? Треба да правам колоноскопија сега во октомври и потоа најверојатно операција... Некако ми е страв околу целава работа некој да сподели искуства
3 i 4 stepen se lekuva hirurski t.e. konzervativno e nevozmozno //sto kazuva dovolna ti e izminatata ,,borba,, so niv i nivno reponiranje//.
Sovremeni metodi, sovremena medicina. 1 den hospitalizacija i si zaminuvas doma, po edna nedela se vrakjas na rutisnki obvrski, po 7-8 nedeli kako nisto da ne bilo.
Dali ,,kje se resava,, so hemoroidoplastika, hemoroidektomija, dearterilizacija, HAL-RAR, itd. ili ,,druga metoda,, zavisi od klinikata //oprema, hirurzi//, kako i od ,,sostojbata,, t.e. dali ima fibroza, itd. //da ne dolzam na siroko//.
Olesni si i spasi se od makata koja ja imas. Rutisnka OP, nisto strasno.

Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.001
Поени од реакции
1.047
Операција со локална анестезија (адреналин), ќе се договорите со докторот за кога можи да те оперира, ко ќе е послободен, ти ставаат систем за болка да не имаш, пресоблечен во пижами таму ќе се пресоблечиш и ќе те оперира во амбуланта за хируршки интервенции. Те боцка некаде 5 пати со голема инекција, болката дури те боцка е голема, ама ќе издржиш, во тој момент го молиш Господ побрзо да заврши боцкањето што е болно. Ти се здрвува местото, и после со апарат за поврзување го подврзува, со клешта нешто го трга за да излези до крај, после пак мислам дека врзува и на крајот го пука. После полежуваш, ги тргнуваш долните алишта нагоре и се преместуваш во кревет за да те преносат до болничка соба, назад ти ставаат памук нешто или газа за да видат да не ти пречи нешто крв после операцијата. Лежиш еден ден, примаш 2 - 3 системи негде во целиот процес и те пуштаат дома, ама треба некој да те земи и назад да подлегниш настрана и да избегнуваш седење после. Еден месец премачен период, празнењето се одвива од еднаш и после одма чистење со влажни марамчиња, одмивање и купки по 15-20 минути со сапун, чај од камилица и млака вода (може само сапун и вода). Мачкање на крема за инфекции едно околу 2 недели, мачкање на крема за хемороиди (Антролин) за да ти се намали болката и прибери си ибруфен со парацетамол за болката да се напиваш. Интегрален леб, ориз, компири варени, банани и јогурт, природна исхрана со витамини и минерали. Витамин Ц ќе си земиш, антибиотици ќе ти дадат (смрт ми се ко ќе ги пијам, ама мора 2 недели) заедно со пробиотик (ДијаСтоп најдобро се покажа) и ќе мируваш еден месец.
Операцијата е безболна после инекцијата, болките се од другиот ден.
Со лесно нека ти биди и Господ да ти биди на помош, здрав и жив да бидиш.
Автоматски споено мислење:

3 i 4 stepen se lekuva hirurski t.e. konzervativno e nevozmozno //sto kazuva dovolna ti e izminatata ,,borba,, so niv i nivno reponiranje//.
Sovremeni metodi, sovremena medicina. 1 den hospitalizacija i si zaminuvas doma, po edna nedela se vrakjas na rutisnki obvrski, po 7-8 nedeli kako nisto da ne bilo.
Dali ,,kje se resava,, so hemoroidoplastika, hemoroidektomija, dearterilizacija, HAL-RAR, itd. ili ,,druga metoda,, zavisi od klinikata //oprema, hirurzi//, kako i od ,,sostojbata,, t.e. dali ima fibroza, itd. //da ne dolzam na siroko//.
Olesni si i spasi se od makata koja ja imas. Rutisnka OP, nisto strasno.
morgan milligan е техниката.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.637
Поени од реакции
37.597
lose-postavljena-gumiligatura-m.jpg

...ако ти е страв пробај прво амбулантски со лигација (со ластиче подврзување - gumi ligaturi) брз ефикасен начин па и некој процент успешност на лечење на хемороиди од трет степен, односно:
- за прв степен 100 % успешен третман
- за втор степен 97 % успешен третман
- за трет степен 69 % успешен третман
а четврти степен 0 % успешен третман

...па 69% успешност не е толку лош процент за да не пробаш со лигација на хемороиди каде не ти е потребна анестезија ниту пак е потребно да се чистат цревата, не боли и трае околу 1 минута, ќе те постават на колено и лакот положба или со лежење на лева страна и ќе те подврзат, што да не пробаш веќе кога ти е страв по хирушки пат.

Inforgrafik-2.jpg

...инаку 3 степен на хемороиди се смета кога хемороидални јазли од аналниот дел се излезени надвор од анусот при напрегање и сами не се повлекуваат и не се враќаат назад, па треба сами со прсти да го притисниме хемороидалниот јазол навнатре да влезе во анусот.

Последно уредено:
Член од
28 ноември 2022
Мислења
436
Поени од реакции
796
morgan milligan е техниката.
Moze ,,da se resi,, i so MM tehnika. Jas kaj moi pacienti najcesto primenuvam THD //Transanal Hemorrhoidal Dearterialization//. Minimalno invanzivna, bez excizija na tkivo, mnogu mala sansa za recidiv //~10% kaj ,,najteskite slucaevi,,//, itd. //da ne drzam predavanje//.
Zatoa napomenav ,,izborot na metodata koja kje se primeni,, zavisi od izbranata klinika, doktor, sekako i od samata klinicka slika na pacientot.
Sekoe dobro.

Kajgana Shop

На врв Bottom