Фудбалски/трансфер дискусии

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.967
Поени од реакции
57.733
Дебелиот одбил 5 године 5 мил, доби 6 мил на 4 године, 1 милион помалце загарнтирани пари.
Дебелиот бараше клаузула у случај да не влезе Милан у ЛШ која би била некоја смешна сума од 10-20 милиони, и максимум 50 обична клаузула.
Доби 70 милиони една клазула.
Дебелиот бараше процент у наредната продажба како у случајот со Погба, доби еден кур подлаг.

Милан го доби најдобриот млад голман у светот, за наредни 3 године по кои пак ќе може да го продаде за пристојна сума од преку 70 милиони евра, за 1 милион евра помалце од првичните барања, и нема да го дозволи луксузот на некој тим да го добие најдобриот млад голман на свет за ситниш, или за нула наредна сезона.

Брат му е акт на добра воља, согласност со семејството кое на крај реши да остане дечкото у Милан, никој не му го тури стапот на Раиола, кој после смешкете со пресот кај него у кујна ко Груевски на сител со спремни прашања го нема нигде пошто му се изнасмеа цел свет.

Како побогу е ова вин ситуација за дебелиот, а милан е ебан те молим објасни ми !
Значи доби 1 милион појќе годишно.
Доби ПОГОЛЕМА клаузула у која ќе лапне ПОГОЛЕМА провизија, 5% на 70м е појќе од 5% на 50м.
Он процент у продажба пак ќе има.

Акт на добра воља, да бе сигурно :pos: Акт на прифаќање на уцена и лижење муда е тоа од сегашна гледна точка. Секако, по 23 пат ќе пишам, тоа за Милан не треба да биде од никакво финансиско значење ама ипак е прифатен услов кој го имал играчот/дебелиот.

Не е ебан Милан, туку во тежок филм влегоа и овие новиве што ви се во управа, и фановите, дека го заебале Раиола, го заебале Донарума, а сеа им ги прифатија условите, плус и гратис други што не им ги барале претходно.

А све можеше да се заврши без драма со нормален договор.

Вака само ролеркостер за фановите, да изнапишат едно за играчот тогаш а друго сеа...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Распродадени се сите дресови со Хамес преку веб шопот на Баерн. Во сите величини. Не ми текнува некогаш волкав хајп да имало по дресови на Баерн. Овој ќе ја исплати цела сума за евентуален целосен трансфер уште во првата година.
Од кого да купуваат жени дрес бе, од Рибери и Робен ли, грди како трета смена :icon_mrgr: се кладам дека 80% девојчиња се купците, исто како во Реал што имаше репортажа кога потпиша :)

R

red.devil

Гостин
Памтам едно мислење, ама не знам на кој член беше, кој викаше, црнци ни требаат во тимот.
Треба и физичка присутност во тимот, се заебавам ја по малце. :D
Него сакав и преку ден да ја прикачам сликата кога го праша @Mad_Coko да се објасни или слично, па веднаш ми текна на оваа од првиот трениниг каде како циганчиња од Африка се гушкаат на шише вода. :pos:

Факе

Highbury–the Home of Football
Член од
6 март 2010
Мислења
9.492
Поени од реакции
10.246
Дебелиот одбил 5 године 5 мил, доби 6 мил на 4 године, 1 милион помалце загарнтирани пари.
Убаво ти кажа @ElNinho ,доби плус милион годишно.Која математика ја правиш за 4год и 5год споредба?Веќе во 5тата година ќе иде на минимум +10 мил,него ли со оној на 5год 5милиони.

А Раиола ништо плус не добива од она што му следува на секој агент
Нејкам да бидам толку прецизен ко Ставрогин,ама ова што го напиша е глупост што се среќава ретко на форумот.За среќа.

Распродадени се сите дресови со Хамес преку веб шопот на Баерн. Во сите величини. Не ми текнува некогаш волкав хајп да имало по дресови на Баерн. Овој ќе ја исплати цела сума за евентуален целосен трансфер уште во првата година.
Уште еден што ја фура една од најраспространетите глупости пишани на интернет,враќање на пари од трансфер преку продажба на негови дресови. 16-17 % а дали и толку плус неколкугодишините договори со најк,пума,адидас итн е тоа следното нешто што треба да го прогуглаш за да се образоваш. Како викаш ти ТОП3 најглупи постови на кајгана.:smirce: 10-2 ок.

Иначе @vidooq за Невил се сеќавам околу физичките доминантните играчи т.е дека единствено тоа не можел да го сфати,зошто Венгер купува играчи спротивно на тоа и спротивно на играчите што ги купуваше на времето кога всушност и беа златните години на ривалството Арсенал-Јунајтед.

Член од
14 април 2012
Мислења
32.900
Поени од реакции
67.551
Хмм, на Анри беше изјавата, 100% сум сигурен, само дискутираа некој друг меч, и не можам да го најдам видеото, баш збореше кога се ределе во тунелот на Олд Трафорд, објаснуваше како изгледало цело тоа ривалство, ми текнува по заебанцијата кога кажа, тогаш не смеев да коментирам за тоа, сега можам слободно.

C

Castiel

Гостин
Убаво ти кажа @ElNinho ,доби плус милион годишно.Која математика ја правиш за 4год и 5год споредба?Веќе во 5тата година ќе иде на минимум +10 мил,него ли со оној на 5год 5милиони.

Нејкам да бидам толку прецизен ко Ставрогин,ама ова што го напиша е глупост што се среќава ретко на форумот.За среќа.

Уште еден што ја фура една од најраспространетите глупости пишани на интернет,враќање на пари од трансфер преку продажба на негови дресови. 16-17 % а дали и толку плус неколкугодишините договори со најк,пума,адидас итн е тоа следното нешто што треба да го прогуглаш за да се образоваш. Како викаш ти ТОП3 најглупи постови на кајгана.:smirce: 10-2 ок.

Иначе @vidooq за Невил се сеќавам околу физичките доминантните играчи т.е дека единствено тоа не можел да го сфати,зошто Венгер купува играчи спротивно на тоа и спротивно на играчите што ги купуваше на времето кога всушност и беа златните години на ривалството Арсенал-Јунајтед.
Ај те молан објасни зашто е глупост.

Sent from my SM-A510F using Tapatalk

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.677
Поени од реакции
14.559
:lut:
Уште еден што ја фура една од најраспространетите глупости пишани на интернет,враќање на пари од трансфер преку продажба на негови дресови. 16-17 % а дали и толку плус неколкугодишините договори со најк,пума,адидас итн е тоа следното нешто што треба да го прогуглаш за да се образоваш. Како викаш ти ТОП3 најглупи постови на кајгана.:smirce:
:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:

Барем не пишувај глупости, ќе дојде некој нов член на форумов тука, ќе не засрамиш сите.

Хамес лани имал продадено 1.2 милиони дресови, на ВТОРО место на светско ниво. После Меси, а пред Роналдо.

Моментално еден нов дрес на Баерн (домашен) со бројка и логото на Бундес се продава по 103 евра. Толку и остануваат негде до пред крајот на сезоната.
Хамес ќе продаде барем толку како лани. Тоа се 123 600 000.
Да има Баерн како компанија барем 30% чист профит - израчунај колку се тоа.

Со среќа нека ти се смешните проценти (16-17) и смени го цел подфорум пошто трескаш глупости. Оди освојувај замоци со Бобче или нешто, само не се брукај тука.

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.760
Поени од реакции
52.731
:lut:

:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:

Барем не пишувај глупости, ќе дојде некој нов член на форумов тука, ќе не засрамиш сите.

Хамес лани имал продадено 1.2 милиони дресови, на ВТОРО место на светско ниво. После Меси, а пред Роналдо.

Моментално еден нов дрес на Баерн (домашен) со бројка и логото на Бундес се продава по 103 евра. Толку и остануваат негде до пред крајот на сезоната.
Хамес ќе продаде барем толку како лани. Тоа се 123 600 000.
Да има Баерн како компанија барем 30% чист профит - израчунај колку се тоа.

Со среќа нека ти се смешните проценти (16-17) и смени го цел подфорум пошто трескаш глупости. Оди освојувај замоци со Бобче или нешто, само не се брукај тука.
Ајде сега објасни од кај ги лупна тие 30% :D

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.760
Поени од реакции
52.731
Додека чекаме на Стелт да му текне од кај си ја извади бројката, ајде да се едуцираме малце.

Некое време веќе сакав да пишам на оваа тема, па еве сега и дојде редот. Имам читано и претходно доста статии за тоа како функционираат спонзорските договори и парите кои ги добиваат клубовите. Често сите кога ќе ги видиме огромните бројки кои се вртат, си заклучуваме ствари на своја рака, па затоа секојдневно има тврдења како парите ќе се врателе од дресови и слични такви ствари.
Затоа уште лани кога фановите на Јунајтед се палеа на тоа како одма ќе ги врателе парите фрлени на Погба од продажба на дресови, пишував тука дека е речиси невозможно нешто такво и дека според тоа што сум го читал, клубовите зимаат од 5% до максимум 15% од профитот генериран од продажба на дресови. А во случајот на Јунајтед изгледа не е ни толку.

Вчера излезе одлична статија со детални објаснувања за тоа како се одвиваат преговорите за трансферите, каков удел имаат трите страни кои се инволвирани, како и баш ова за кое што зборам, профитот од продажба на дресови. Стварно вреди да се прочита целосно и ако имате пет минути препорачувам да ја прочитате.

How a transfer really works - agents, tapping up, WhatsApp and why clubs can't recoup fees with shirt sales

Ако на некој не му се чита, еве го само делот за продажбата на дресови:
Clubs can recoup transfer fees in shirt sales, right?

It is often claimed that a club can recoup a marquee player’s transfer fee through shirt sales. However, in reality, this couldn’t be further from the truth.

Kit deals are not traditional sponsorship deals – they are licensing deals, which enable the kit manufacturers to use the club’s brand to sell branded apparel. Clubs will traditionally receive an annual fee – for example, Manchester United receives £75 million per year from Adidas, Chelsea receives an initial £60 million per year from Nike, and Arsenal receives £30 million per year from Puma – and then 10-15% of the revenue the kit manufacturer generates from shirt sales.

Furthermore, signing a star player doesn’t lead to as many new kits being sold as one might think. While there will usually be an uptick in shirts sold in the market where the player came from, it is more often the case that those who were already planning on purchasing a shirt will choose to get the new player’s name on the back, rather than an existing player.

The kit deal is often a football club’s most lucrative sponsorship, and for good reason. The manufacturers aren’t paying the clubs to have a tiny logo emblazoned on the front of the club’s shirt – rather, they’re making an investment that will yield an excellent return. As an example, Adidas CEO Herbert Hainer projected that Adidas would earn £1.5 billion from its ten-year, £750 million deal with Manchester United.

Why don’t football clubs simply manufacture their own shirts and keep 100% of the profits? The simple answer is because they’re football clubs, not kit manufacturers. They don’t have the global distribution networks necessary to manufacture, ship, and sell hundreds of thousands, or in some cases, millions of shirts each year. Many clubs even outsource the logistics of their online shops, which are miniscule operations compared to what is required to manufacture, distribute and market kits on a global scale.

Football clubs don’t have access to these resources. Even the largest football clubs in the world are comparatively tiny businesses when it comes to the likes of Adidas and Nike. To put it in perspective, Nike has earned substantially more in three months (nearly £7 billion for March, April, and May 2017) than Chelsea have earned in its 112-year history.

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.677
Поени од реакции
14.559
Не ми давај глупи англиски статии жити се, кур ме боли за Челзи, Тотенхем и Манчестер.

Зборам за Баерн и процентите. Баерн и Адидас се како сијамски близнаци, сигурно имаат преку 50 години соработка. Се збори (одамна) за сума од 25%-40% профит (по дрес) за Баерн, така да не умарајте со други тимови.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
14.028
Поени од реакции
36.813
Не ми давај глупи англиски статии жити се, кур ме боли за Челзи, Тотенхем и Манчестер.

Зборам за Баерн и процентите. Баерн и Адидас се како сијамски близнаци. Се збори (одамна) за сума од 25%-40% профит (по дрес) за Баерн, така да не умарајте со други тимови.
Темава е за фудбалски дискусии и ќе умараат со кој тим сакаат, мкеи?

Убаво ти постираат статија, сакаат да развијат дискусија ама ти пак се куропецаш, чим не ти се свиѓа иди ти гради кули кај Сунгерот Боб.

Kajgana Shop

На врв Bottom