Најефтино Canon А460 (освен ако сака да снима и клипчина, поддржва 640х480 само со 10 fps)Апаратче за мајка ми.
Најмалото со АА батерии и СД картица.
Ako otidesh dve strani ponazad, kje naletash na postovite so moite dilemi, kade shto profesionalcite na forumot dadoa svoe mislenje. Jas po preporaka na eden od niv, i nekolku saatno cesenje po glava i citanje na sve zivo i divo na internet, se odluciv za nego. Denes mi "stigna" i go otpakuvav od kutija. Za pocetok, se' shto mozam da ti kazam deka e Cucka!Барам мислење од професионалците.
Дали ѕверчево може да се најде во Македонијава.. Каде?
Дали вредат спецификациве?
Што не чини?
Што е одвишок?
Други коментари?
:kutiama:
Canon PowerShot S5 IS
Јас се двоумев меѓи H9 и Kанонот на крај, и го избрав Канонот. Не знам каде си прочитал дека вади полоши слики со и без блиц. По она кое јас го читав канотот вади подобри слики со блиц од Сонито. И тоа беше една од причините зошто го избрав него.Имам 2 конкретни модели, сега дилемата е жежка меѓу овие два
- SONY DSC-H7 (15x)
- CANON S5 IS (12x)
Читав доста критики ама сеуште сум во дилема.
Некој шо има искуство со некој од апаративе би ми помогнал многу.
Имаше за канонот во претходните страни ама сега сакам еден compare да се направи.
Од тоа што видов накратко од споредбите:
- Канонот има повеке опции, подобар и ротирачки екран, подобро видео, подобро макро, полоши слики и детали со и без блиц.
- Сонито има поголем зум, подобри бои, подобри слики со и без блиц, подобро ИСО,полоши видео и макро, а и е доста поефтин.
Веруј ми од искуство ти кажувамГледав примери, исти слики сликани со двата апарати и сони-то имаше подобри бои и воопшто подобра слика со или без блиц..мада повеќе сум за канонот.. али сеуште сум во дилема.
Вака ко ќе кажете, човек што поима нема ќе помисли дека разликата е како помеѓу моите и цртежите на Клод Моне - а станува збор за разлика не поголема од онаа на боите на Ван Гог и Моне. Од кој Никон на кое Сони. Од кој Канон на кое Сони. Не може така генерално да се каже и да се запечати. „Сум користел Сони и Сони е закон за Канон“ или обратно, не е добро поткрепен аргумент за избор на што е подобро, посебно кога станува збор за вакви случаи каде што разликата е минорна, и се сведува на +/- понуда на опции. Од такви генерализации јас се' уште мислев дека Минолта е бог и батине у производство на опрема за фотографија, од што пред 5 години некој ист муабет ми правел, а во меѓувреме светот се обрнал наопачки.Веруј ми од искуство ти кажувамдека сонито за боите е лудило, дури и Мистичен од Никон се префрли на Сони и критиките се позитивни
)
Сигурно дека нема да правам разлика помеѓу поп и шеширџија OBDN многу е јасно дека зборам за апарати од иста класа прочепкај малце и ќе видиш...пу бре све на тањир сакатеВака ко ќе кажете, човек што поима нема ќе помисли дека разликата е како помеѓу моите и цртежите на Клод Моне - а станува збор за разлика не поголема од онаа на боите на Ван Гог и Моне. Од кој Никон на кое Сони. Од кој Канон на кое Сони. Не може така генерално да се каже и да се запечати. „Сум користел Сони и Сони е закон за Канон“ или обратно, не е добро поткрепен аргумент за избор на што е подобро, посебно кога станува збор за вакви случаи каде што разликата е минорна, и се сведува на +/- понуда на опции. Од такви генерализации јас се' уште мислев дека Минолта е бог и батине у производство на опрема за фотографија, од што пред 5 години некој ист муабет ми правел, а во меѓувреме светот се обрнал наопачки.
Не, тоа со тањитор се` си е супер, и јас лично сум многу благодарна, меѓутоа едно нешто кое сакав да го напоменам е дека совет бара некој кој е лаик најчесто. Ако му кажеш „од искуство ти кажувам“ верувај не му кажуваш многу. Ти можда си знаеш, оти имаш искуство, ама не претпосатвувај дека тоа е логично за некој кој знае многу помалку. И во твојот речник „лудило“ е градирано како што треба, ама во речник на лаик како мене на пример, звучи ко да збориме за спејсшатл наспрема фичо!Сигурно дека нема да правам разлика помеѓу поп и шеширџија OBDN многу е јасно дека зборам за апарати од иста класа прочепкај малце и ќе видиш...пу бре све на тањир сакате![]()
А што SONY ако не е тајна?Ја Сони не го испуштам. :star: