Фото берза [помош при избор на фотоапарат]

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.490
Поени од реакции
7.994
Мислам дека ова е една од ретките ситуации во кои пишувам NIKON.
На хартија D3100 е подобар од 1100D што може да се види на следниот линк.
3100 е за многу подобрена верзија од 3000, додека 1100 е малку напредната во однос на 1000.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Мислам дека ова е една од ретките ситуации во кои пишувам NIKON.
На хартија D3100 е подобар од 1100D што може да се види на следниот линк.
3100 е за многу подобрена верзија од 3000, додека 1100 е малку напредната во однос на 1000.
Оваа констатација е само од хартија или си имал искуство?
Мене највеќе ме кочи никонот пошто нема авто фокус на леќа со мотор... така разбрав по рецензиите.
Може да ми направиш една мала компарација како искусен што е добро кај едниот а го нема кај другиот и обратно.
Ама како за почетник и за стандардни леќи пошо неможам да инвестирам за плус.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.490
Поени од реакции
7.994
Не сум ги користел ниту едниот, ниту другиот, затоа ти пишав на хартија. Инаку спаѓаат во иста класа на апарати и се многу слични еден со друг. Штом немаш некој голем буџет, и да дополнуваш објективи, најверојатно тоа ќе бидат Сигма, а тие ги има во изведби и за Канон и за Никон.
Тоа со аутофокусот кај Никон и некомпатибилноста со некои објективи беше спомнато во една рецензија на DigitalRevTV ама бидејќи не сум никонџија информацијата ми влезе низ едно, и ми излезе низ другото уво.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Оваа констатација е само од хартија или си имал искуство?
Мене највеќе ме кочи никонот пошто нема авто фокус на леќа со мотор... така разбрав по рецензиите.
Може да ми направиш една мала компарација како искусен што е добро кај едниот а го нема кај другиот и обратно.
Ама како за почетник и за стандардни леќи пошо неможам да инвестирам за плус.

...Reasons to consider Nikon 3100D

Така да се се сведува на аутофокус и батерија против малце подобра слика (на неискусен фотограф побитен му е фокусот него 10% подобра слика според мене).

А да, и се согласувам со ова, објективите со AF ќе ти бидат убер поскупи него обичните.
+ го хејтам менито на никонот пошо е многу не средено а и модовите не им се убаво средени....

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
По нет гледам Nikon D3100 го споредуваат со Canon 550D а тој е класа погоре од Canon 1100D

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.490
Поени од реакции
7.994
Се случува од време на време едниот од производителите да забави во развојот на одреден сегмент на фото-апарати па уредниците на сајтовите да споредуваат еден модел со модел од погорна класа од спротивниот табор.

Интересна споредба од страна на Isak Keyten.

Член од
11 декември 2010
Мислења
6
Поени од реакции
0
Nikon D3000, so objektiv 18-55, 2 X 2 GB Memoriski karticki, Torba, Polnac, Mini stalag. 24.000 denari .. Se isplati li? Kolku e na novo?

Член од
11 декември 2010
Мислења
6
Поени од реакции
0
има ли шанси да најдам нешто до 20.000 25 највеќее ( да се изгребам од моите ) а да не е разочарувачко.. или да не барам додека не заштедам повеќе..

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.490
Поени од реакции
7.994
До тие пари можеш некој СЛР на старо да најдеш или да купиш некое фино идиотче и плус да ти останат пари. Зависи што сакаш :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
има ли шанси да најдам нешто до 20.000 25 највеќее ( да се изгребам од моите ) а да не е разочарувачко.. или да не барам додека не заштедам повеќе..
Најповеќе можеш да се разочараш од себе си како фотограф а не од апарат. И со тој Никон би направил одлични слики ако имаш дарба и талент за фотографија, познати и добри фотографи коистат апарат Хелга кој е на дну дна во сите категории на еден апарат (филмски е апаратот пластично евтино ѓубре од цела серија не знам дали има два кои се исти, на секој нешто му фали или има некоја мака) баш поради тој “неквалитет“ на сликата во нивни раце станува уметничко дело. Пробај на интернет на ибеј да напалкаш некој пристоен постар ДСЛР (Канон 20 па и 10 на пример) не гледај многу на мегапиксели и остали шминки, нек е само со пристоен објектив и ако имаш дарба за фотографија ќе бидеш среќен.

Milovoe

деЧак со оЗЛОгласен СмешаК
Член од
13 декември 2009
Мислења
90
Поени од реакции
24
По нет гледам Nikon D3100 го споредуваат со Canon 550D а тој е класа погоре од Canon 1100D
Јас имам D3100 и искраено до сега не сум се пожалил од квалитетот кој го вади , и за видео и за фотографија... само морам да се согласам со тоа дека објективите АF-S се троа поскапи , али дефинитивно вадат боље и поостри слики одколку оние што не се ауто фокус ... пошто ипак се постари тие модели на објективи и ке ти вадат повеќе ретро и винтаж квалитет на фотографија :) едино што можам да се пожалам е тоа што има доста делови што за почетници се топ и автоматски , али потоа сваќаш дека би сакал да ги контролираш .. па ке си земеш и боље камера. Друго, мн е мал и компактен па кога ке го видат , стално го потценуваат :P. Оверал , ако сега почнуваш со фотографија , нема да се разочараш од апаратот и фотките што ги вади.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Јас имам D3100 и искраено до сега не сум се пожалил од квалитетот кој го вади , и за видео и за фотографија... само морам да се согласам со тоа дека објективите АF-S се троа поскапи , али дефинитивно вадат боље и поостри слики одколку оние што не се ауто фокус ... пошто ипак се постари тие модели на објективи и ке ти вадат повеќе ретро и винтаж квалитет на фотографија :) едино што можам да се пожалам е тоа што има доста делови што за почетници се топ и автоматски , али потоа сваќаш дека би сакал да ги контролираш .. па ке си земеш и боље камера. Друго, мн е мал и компактен па кога ке го видат , стално го потценуваат :P. Оверал , ако сега почнуваш со фотографија , нема да се разочараш од апаратот и фотките што ги вади.
Кои работи се автоматски?

Член од
14 август 2010
Мислења
18
Поени од реакции
0
Neznam kade da pisam pa procitav "Malce pomos'' pa ajde rekov ovde. Mi treba nekakvi informacii sakam da kupam aparat ali nezam sto marka pa ako moze eden sovet, odnosno sakam da imam aparat so golem objektiv slicni kako onie lugjeno sto sedat pozadi gol na nekoj natprevar i takov aparat mi treba ako ima nekoj nekoa informacia sto kako kolku pari

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.490
Поени од реакции
7.994
Neznam kade da pisam pa procitav "Malce pomos'' pa ajde rekov ovde. Mi treba nekakvi informacii sakam da kupam aparat ali nezam sto marka pa ako moze eden sovet, odnosno sakam da imam aparat so golem objektiv slicni kako onie lugjeno sto sedat pozadi gol na nekoj natprevar i takov aparat mi treba ako ima nekoj nekoa informacia sto kako kolku pari
Чичковците што фотграфираат фудбал најчесто користат вакви топови :)

Canon Telephoto EF 400mm f/2.8L IS Image Stabilizer USM Autofocus Lens
Price: $7,999.00

И пократката варијанта за поблиски акции

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM
Price: $2,399.00

Ако сакаш да поминеш ефтино, тогаш

Canon Zoom Telephoto EF 75-300mm f/4.0-5.6 III USM
Price: $194.95

цените се земени од http://www.bhphotovideo.com
И нормално, апарат од Canon кој со цена иде од 30.000 денари па нагоре. Пиши колкава ти е чергата за да препорачаме нешто конкретно :)

Kajgana Shop

На врв Bottom