епа вака. Тест поинтите прва компанија што ги воведе е моторола.
Ке гледам да ти објаснам најпластично што можам.
Сименс кога го произвела моделот МЦ60 (ке го земеме како за пример) направила и софтверски подршки за него, и сето тоа. И сега некоја будала (кракер) направил копии од него за бесплатно некој дА може да го издекодира или исфлешува, апдејтува телефонот.
И затоа компанијата на сименс измислила на своите боксови - опрема за декодирање и флешување тест поинт адаптери. Уствари тоа е заштита - хардверска каде неможе да се влезе во одреден дел од системот на телефонт без да го прескокнеш тој тест поинт. Но сепак кога човек создал нешто, човек може да го уништи истото тоа. Кракериве измислиле и како да се прави имитација на тест поинтот. Е од друга страна е многу ризично, пример ако почнеш да сечеш многу длабоко или малце да забегаш дури и дел од милиметарот има шанси да се умртви телефонот (ова само кај посовршените модели оти тоа умртвување е нешто како заштита на тест поинтот т.е. тест поинтот го ставаат блиску водови кои се значајни за работење на целиост ситем) е и за ова има лек. Измислиле тест поинт репарејшн. т.е. ако ја утнеш работата како да го вратиш тест поинтот назад... абе луда работа. интересно е што тие кракери тоа не го прават поради пари туку од задоволство, се знам со многу такви луге, еден од нив и ми е добар пријател - Легија ако си слушнал. Не би сакал многу да се фалам ама и јас сум дел од нив... хаха... поздрав.
Ако не си ме сватил - слободно прашај, се обидов да ти објаснам најдетски, наједносавно, насликовито што можам.