Фискални сметки да или не?

duffy_f

денес те сакам повеќе од вчера
Член од
29 јануари 2007
Мислења
353
Поени од реакции
13
Me инспирира неодамнешното затворање на неколку познати кафулиња во Скопје поради неиздавање на фискални сметки.Откога се започна фискализацијата на сите трговски субјекти помина достатно време но некако ни ние ни продавачите не се навикнавме на оваа навика т.н фискални сметки па ретко даваат а уште поретко ги бараме.Лично јас добивам сметки само од поголемите маркети и дукани а на барањето за сметка во случај да не добијам редовен одговор е КАСАТА НИ Е РАСИПАНА МОМЕНТАЛНО!
Колку вие имате вакво или различно искуство?
Дали добивате и дали воопшто барате фискални сметки?
Дали воопшто мислите дека треба да постојат или се излишни?:jaj:

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Епа вака. Во поголемите маркети стално ми даваат. А во малите ако им побарам. Во некои кога ке им побарам одма ми даваат, а негде чекам 5 минути да ја извади касата, па да најде кај му е тој листот со шифрите, па додека најде која шифра е, па дур ми откуца и затоа не ни барам.
Иначе треба да има фискални ама во СЕКОЈ дуќан, а не само во некои, а други да си го тераат бизнисот на црно.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Никогаш не барам за стока како на пример мастика, палома или чоколатце од 10 денари, иако има и такви идиоти кои бараат. Шо би се рекло, хартијата за фискалната сметка поеќе чини отколку шо имаат ќар.

Инаку, ме иритира кога не ми даваат сметка на пример во кафиќ, кафана, во слаткара, во бутик или продавница за кондури, кога ќе купам нешто повредно... Малага како позната слаткарница на пример во Центар, откако е воведена фискализацијата нема издадено ниту една фискална сметка, а ниеднаш не е затворена. Како? Во летните денови, луѓе се тепаат за сладолед таму, буквално не можат да постигнат. Ехеее....колку данок е тоа, сладок, од смрзната вода...

mRnO

И по mRnO,mRnO
Член од
16 април 2006
Мислења
6.263
Поени од реакции
52
Ѕоне сакаше вчера у Папаја да ја тепа келнерката,му наплати 100денара за пластична чаша со кока-кола и нормално не му дае фискална

Член од
2 април 2006
Мислења
2.842
Поени од реакции
31
mRnO напиша:
Ѕоне сакаше вчера у Папаја да ја тепа келнерката,му наплати 100денара за пластична чаша со кока-кола и нормално не му дае фискална
Па и јас сакав фискална сметка али не ни дае. toae:

За жал не го знаевме бројот на пазарна инспекција. :kesa:

Мистичен напиша:
Инаку, ме иритира кога не ми даваат сметка на пример во кафиќ, кафана, во слаткара, во бутик или продавница за кондури, кога ќе купам нешто повредно... Малага како позната слаткарница на пример во Центар, откако е воведена фискализацијата нема издадено ниту една фискална сметка, а ниеднаш не е затворена. Како? Во летните денови, луѓе се тепаат за сладолед таму, буквално не можат да постигнат. Ехеее....колку данок е тоа, сладок, од смрзната вода...
Точно така. Највеќе и мене ме иритира тоа што кафанџиите и сопствениците на кафичи затајуваат данок. Ако си курназ и покажуваш дека имаш многу пари, тогаш ДОКАЖИ потекло. А ако не може нека си го платат данокот поштено, не намеравам јас да плаќам данок и за нив, лигуши едни. :nenene:

ПрИтИ_гРл

Unforgivable ♥
Член од
6 јуни 2006
Мислења
2.554
Поени од реакции
22
Дали добивате и дали воопшто барате фискални сметки?
Добивам ретко-од поголеми продавници,маркети...
тука у маало имаат фискални али никој не ти дава бе...сеа јас не ке барам за едно пакетче мастики...

али за осми март кога купувавме цвеке за класната ни велат-абе треба сеа фискална да ви дадеме за цвекево? и се` брза женава! и ние шо да речиме-да треба? и поштено не,немора!

Дали воопшто мислите дека треба да постојат или се излишни?
Не воопште не се излижани бидејки секој ден се повеке и повеке ке се навикнуваме на нив-едноставно ни требаат! не само нам туку и на државата...мора да бидеме чесни!

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.971
Ретко каде даваат фискални.
А и немам навика да барам. Па и глупо ми е за една мастика или чоколатце да барам фискална.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Па не добивам во принцип фискална сметка...ретко...
Е сега во повеќето кафичи кај што сум била ми давале фискална, меѓутоа имало и исклучоци. Искрено не се замарам многу во врска со тоа дали ќе ми дадат фискална или не во кафич, ама сепак мислам дека се потребни...

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.938
Поени од реакции
50.763
[
али за осми март кога купувавме цвеке за класната ни велат-абе треба сеа фискална да ви дадеме за цвекево? и се` брза женава! и ние шо да речиме-да треба? и поштено не,немора!

Па нормално дека сте рекле не треба и јас така викав дека не ми треба кога им ги трошев парите од кусурот:bilokojzbor:

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
znaete i jas mislam deka se potrebni zosto taka nemoze da se prikrije danok,ama samite dukancii imaat problem. Golem del od distributerite ne sakaat da davaat fiskalni smetki,odnosno pratat 10 poracki do dukanciite a knizat samo edna,osobeno onie sto uvezuvaat od kina i dr.Taka da za da se sredat dukanciite mora da se sredat prvo golemite ribi,zosto ne e mozno toa

ПрИтИ_гРл

Unforgivable ♥
Член од
6 јуни 2006
Мислења
2.554
Поени од реакции
22
Па нормално дека сте рекле не треба и јас така викав дека не ми треба кога им ги трошев парите од кусурот
Мислам дека темата е доста сериозна-нема потреба од вакви несериозни дофрлања!-само ја грдат!:smir:

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.938
Поени од реакции
50.763
Да да извини само смешно ми беше.Иначе барам фискални само ако купувам нешто поскапо(патики фармерки) а за ситно и барам само на таа вампирката од дуќанот во маало пошто заборава кога и оставам денар-два кога ке ми останат а да и се задужиш за нешто ситно очи ке ти извади.

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Smetam deka treba da se davat fiskalni smetki nasekade.Jas licno nemam navika da baram.Mi davaat samo vo pogolemite marketi,a sega pocnaa da davaat i tuka vo dukanceto vo maalo,ali retko, koga kako

doti4nata

Drama Queen
Член од
25 септември 2005
Мислења
3.390
Поени од реакции
35
како што сите рекоа - во поголемите маркети, ресторани и слично даваат фискална, ама во некои непознати места се понашаат ко да не чуле воопшто дека постои нешто што се нарекува фискална сметка. Јас лично не барам освен ако не купувам за некој, па да си види тој што колку било, да не доаѓа до забуни :) иначе у еден кафич ја кај што често одам имаат многу јака фора. Ќе нарачаме ние да речеме три кафиња и типката ни носи фискална и на неа има искуцано нешто трето и некоја без везе цена што нема врска со нашата, али јебига...иначе мислам дека треба да постојат фискални сметки и дека треба да има инспекции и да бидат построги во однос на тие што не се фискализирани, а сум строго против тоа да се казнуваат граѓаните што не побарале пошто јас копиљ кај некој тип два на два сигурно не можам да му земам нешто и да не му го платам ниту пак можам да се расправам со него за фискална сметка, на крај краева тоа им е работа на тие, да видат кој го почитува законот,а кој не...не јас да се замарам со тоа, јас не губам ништо ако не добијам фискална, државата губи...

Zemzela

носител на титулата ултимативен клабер
Член од
19 јули 2006
Мислења
5.045
Поени од реакции
152
Ако им направија незнаат колку пари земаат па уште ќе кријат,ма да ја мислам дека акцијата малце ми мириса на оние што се плашат од конкуренција (читај Опиум,Б2)...

Kajgana Shop

На врв Bottom