Фискални сметки да или не?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Сега тука, на оваа тема Попова Радмила ќе напише што и е најсекси на плажа, бидејќи на темата за најсекси на плажа изнапишала се околу фискализацијата.

Јас, инаку, сакам фискална сметка да добивам, затоа што ако веќе треба да се плаќа данок, нека биде тој данок за сите, без утајување.
Е сега, за нешто стино, ама ситнурија, дребулија, во гаранапче ако не ми текне не барам.

Нејсе, мене ме нервира кога се жалат газди дека од фискалните глава не можат да кренат, па мајку му јебем, значи ли тоа дека без фискалните можеле? Значи ја краделе државата и на тој основ се богателе?!!

Член од
29 март 2007
Мислења
6.820
Поени од реакции
238
wow fiskalni smetki pa mora da gi ima ako ne u evropa nikad

Член од
27 февруари 2006
Мислења
1.356
Поени од реакции
9
мора да има, кој не дава да го затворат трајно, ние сме држава, не сме заебанција

Член од
29 март 2007
Мислења
10
Поени од реакции
0
мислам дека треба да се дават фискални сметки насекаде.барам.ми даваат само во поголемитемаркети a и никогаш не барам. чаос :D

Член од
29 март 2007
Мислења
10
Поени од реакции
0
[R]Queen напиша:
мислам дека треба да се дават фискални сметки насекаде.барам.ми даваат само во поголемитемаркети a и никогаш не барам. чаос :D

мислам дека треба да се дават фискални сметки насекаде.ми даваат само во поголемите маркети а и никогаш не барам.чаос :D

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Дефинитиво ДА!
затоа што неиздавањето на фискални сметки е основа за неплаќање на данок. А буџетот на РМ од аспект на неговата приходна страна, се полни меѓудругото и од даноците. т.д. неиздавањаето на фискално е дефакто работа на црно, нешто не е дозволено и е казниво според закон.
Неколку пати ми се случило да пријавам неиздаввање на фискални сметки и досега сум задоволен од работата на УЈП.
Иначе апсолутно сум за методот „клуч на врата„ за оние кај кои ќе се утврди дека работат на диво и незидавааат фискални сметки

CT

Член од
21 февруари 2007
Мислења
384
Поени од реакции
2
Aleee напиша:
мора да има, кој не дава да го затворат трајно, ние сме држава, не сме заебанција
Edna od poopasnite drzhavi sme.. danok nejkeme da plakame. Pa na zapad pomalku kaznet ke pomines so ubistvo otkolku zatajuvanje danok.. nego drugo me nervira mene.. otkako gi zatvorija vo strog centar (trend i ostali kafici) zaradi fiskalnite smetki, oni utredenta glumat avtoritet i kinat lancite i rabotat? protiv drzhava? pa dali znaesh koklu treba da lezhat tie.. ama aj, toa e poshto sme drzhava. NORMALNO DEKA TREBA DA IMA. SRAMOTA.

Член од
9 март 2007
Мислења
483
Поени од реакции
6
Se razbira deka mora sekoj da izdava fiskalna smetka!Vo posledno vreme stvarno ne mi se slucilo da ne dobijam fiskalna pa i vo pomalite prodavnici...Znaci poleka no sigurno odime napred.

Chejo

Мрзата
Член од
9 февруари 2007
Мислења
320
Поени од реакции
1
Секако дека треба фискални. Зошто тие да ја крадат државата?

Бејко

unregistered user
Член од
14 ноември 2005
Мислења
222
Поени од реакции
1
city напиша:
Дефинитиво ДА!
затоа што неиздавањето на фискални сметки е основа за неплаќање на данок. А буџетот на РМ од аспект на неговата приходна страна, се полни меѓудругото и од даноците. т.д. неиздавањаето на фискално е дефакто работа на црно, нешто не е дозволено и е казниво според закон.
Неколку пати ми се случило да пријавам неиздаввање на фискални сметки и досега сум задоволен од работата на УЈП.
Иначе апсолутно сум за методот „клуч на врата„ за оние кај кои ќе се утврди дека работат на диво и незидавааат фискални сметки
Стави се на вакво место:
Имам трафика, наутро толпа работници итаат на работа, фрлаат пари грабаат не знам што и бегаат, јас да им речам ќе Ве молам сметката?
дури и кога би имал бар-код читач не можам да ги поминам сите весничиња мастичиња цигари ... едноставно се се случува пребрзо а потоа штама.
Од другата страна има некој на улица продава препаковани, ребрендирани цигари. издава сметка?
Данокот нема шанса да се затаи доколку секој трансфер на пари оди преку банка преку фактура. Ако некој не ти дал фискална сметка не значи дека не плаќа данок, бидејќи робата што ја поседува си има документ и ако ја продал мора да пријави промет.
Ако зборуваме за ресторани, хотел услуги или продавници за големи работи тогаш обавезно за фискализација.
Фискалната сметка, меѓу останатото, е и за урбани деликвенти што гледаат сеир на туѓа мака.
Фискалната каса пак, се репрограмира = таење данок.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Бејко, донекаде си во право, ама не си во право за ова:

Бејко напиша:
Данокот нема шанса да се затаи доколку секој трансфер на пари оди преку банка преку фактура. Ако некој не ти дал фискална сметка не значи дека не плаќа данок, бидејќи робата што ја поседува си има документ и ако ја продал мора да пријави промет.
Koј вика дека робата што си ја продал мора да ја пријавиш како продадена? Ако прометот не го уплатиш како дневен пазар? Ако со неевидентираниот дневен пазар набавуваш роба без документ за потекло на робата (фактура)? Ако плаќањата не ги вршиш преку жиро сметка?

Токму затоа се измислени фискалните сметки, за да се евидентира настанатиот промет и според тоа целиот промет да се уплаќа на жиро сметка на фирмата како дневен пазар. Од таму, сите плаќања ќе мора и да се вршат вирмански, а не со готовина која е основ за неевидентиран промет.

Ако не се евидентира прометот на ваков начин, како ќе ги натераш трговците секој трансфер на пари (уплата на дневен пазар, набавки на роба) да го вршат преку жиро сметка? Доброволно?

Apash

Od kol na kol, kolot vo gazot!
Член од
10 март 2007
Мислења
567
Поени од реакции
15
Абе сегде треба фискализација.....ама баш сегде , гледам сега има во поголемите претпријатија сегде,уште пазарите и таксисти останаа........кога велам сегде мислам и на црквите, мора да се фискализираат црквите. Ако не нека биде неморално да се земаат пари за крштевки и венчавање...пример само доколку тој што го прави тоа изрази желба.

Kajgana Shop

На врв Bottom