Фирмите и граѓаните заглавија 335 милиони евра

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.340
Поени од реакции
15.615
Знаењето е сила знаењето е моќ, тие што ја знаат играта сигурно добро се имаат нафатирано од нејзе и молчат како риби :icon_lol:.
Настрана тоа...
Ние не можеме да смениме ништо, под ние мислам како Македонија, ова е капитализмот, а кредитот е во неговата основа, така да...

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Знаењето е сила знаењето е моќ, тие што ја знаат играта сигурно добро се имаат нафатирано од нејзе и молчат како риби :icon_lol:.
Финанскиска писменост е многу битна за живот. Јас дури би воведол задолжителна настава по економија во сите средните училишта. Ако знаеш како функционира системот може животот да ти биде полесен. Како што порано имаше Маркизам сега треба да има Економија т.е. Капитализам.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Финанскиска писменост е многу битна за живот. Јас дури би воведол задолжителна настава по економија во сите средните училишта. Ако знаеш како функционира системот може животот да ти биде полесен. Како што порано имаше Маркизам сега треба да има Економија т.е. Капитализам.
Јас од Затгајст ова го знам и слични клипчиња, мораше неколку пати да го гледам затоа што на почеток не ми беше јасно а после не ми се веруваше, па на крај да ја прифатам вистината. Не се учи ова кај нас овде во средните и факултетите економски а не знам како е во другите земји.
--- надополнето: 24 февруари 2012 во 15:12 ---
Настрана тоа...
Ние не можеме да смениме ништо, под ние мислам како Македонија, ова е капитализмот, а кредитот е во неговата основа, така да...
Добро е човек да е информиран затоа што знае од каде демне опасност и со тоа може соодветно да се заштити, со самото знаење на тајната магијска за правење пари веќе се сменува нешто на лично ниво.

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Добро е човек да е информиран затоа што знае од каде демне опасност и со тоа може соодветно да се заштити, со самото знаење на тајната магијска за правење пари веќе се сменува нешто на лично ниво.
Најдобра заштита - не земај кредити :) никогаш.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Најдобра заштита - не земај кредити :) никогаш.
Зедов еднаш за компјутеров 18000 денари ама го вратив, не дека немав пари туку ај да видам како изгледа :icon_lol:.
Инаку преферирам се на рати буквално рати, не кредит од банка туку од 1 до 10 секој месец кеш на рака таму од каде што се има купено тоа.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.340
Поени од реакции
15.615
Јас од Затгајст ова го знам и слични клипчиња, мораше неколку пати да го гледам затоа што на почеток не ми беше јасно а после не ми се веруваше, па на крај да ја прифатам вистината. Не се учи ова кај нас овде во средните и факултетите економски а не знам како е во другите земји.

Ако си по вакви филмчиња и документарци, погледни ја темава, има неколку добри предлози, немам време да ставам уште повеќе.

Затгајст не ги почитувам многу, ептен ми е „примитивно“...

А за последното, не може секој да ја разбере економијата, ептен е комплексна, и знам дека ова е најчеста фраза од економистиве, али за жал така е...

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ја легализирале вересијата, ајде да видиме и ова чудо нотарите тријат раце :icon_lol::

Домашните компании тонат во неликвидност

Вторник, 06 Декември 2011 14:45
Прочитано: 417

Фирмите се потонати во неликвидност. Бизнисмените отворено прговорија – стопанство се соочува со проблеми во напалата на побараувања. Велат дека во дложничкиот кргу е и самата држава .
„Македонската неликвидност во реалниот сектор не доаѓа исклучиво од задолженост на претпријатијата помегу себе. Таа е во значајна мера поврзана и со реалацијата реален сектор држава и во исто време е поврзана со економијата во регионот и пошироко, кој во овој момент за разлика од минатите години е на очајно ниво “ изјави Антони Пешевски Стопанска Комора на Македонија.
Но, ликвидноста со која се соочува стопанство ја потврдија и бизнсимените од сојузотр на комори . За да се амортизира лошата состојба бараат да се врати акцептниот налог, но сега под име заложница.
„Ликвидноста на реалниот сектор е на најниско историско ниво. Неколку работи се потребни пред да се воведе овој инструмент. Потребна е една акција на министерството за финасии за ликвидирање на сите јавни институции и ресорни министерства за исплата на обврските кон компаниите“ изјави Златко Калеников, претседател на Сојузот на Стопански Комори.
И банкарите го поддржуваат воведувањето на заложницата . Велат ние стоиме зад секој предлог кој ќе овозможи навремено сервисирање на побарувањата .
Од Сојузот на стопански комори, кои и се иницијатори сметаат дека воведување на овој инструмент ќе ја подобри наплатата и ќе им ја врати кондиција на фирмите.
Експертите веке предупредија дека догодина на врата ќе затропа длабока криза на ликвидност.
Овие барања и предупредувања за сотојбата во приватниот сектор денеска ги слушна првиот финасиер зоран ставрески.
Првичната верзија на можните нови решенија за подобрување на ликвидноста веќе се очекуваат до крајот на годинава.
http://www.time.mk/read/a1a1c3f761/f6577f9c82/index.html
--- надополнето: 24 февруари 2012 во 17:01 ---
.

А за последното, не може секој да ја разбере економијата, ептен е комплексна, и знам дека ова е најчеста фраза од економистиве, али за жал така е...
Еве човек од улица како ја објаснува економијата, комплексна е затоа што е намерно правена така но кога некој ќе ја објасни како на мало дете нема проблем нема комплексност.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ја легализирале вересијата, ајде да видиме и ова чудо нотарите тријат раце :icon_lol::
Во текстов фали: Заложницата ќе биде доброволна. Ако се сложи должникот ќе ја има, ако не се сложи ќе ја нема. За нови клиенти е добра, за стари е лоша.
И најважното заложницата не смее да се користи кон државата, она е исклучена од овој инструмент.
А кој е најголем работодавач во државава? Кој што соработува со неа ќе прифати заложница? Кој кому ќе даде заложница? Кој ќе ги плаќа нотарите на секоја соработка?

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Во текстов фали: Заложницата ќе биде доброволна. Ако се сложи должникот ќе ја има, ако не се сложи ќе ја нема. За нови клиенти е добра, за стари е лоша.
И најважното заложницата не смее да се користи кон државата, она е исклучена од овој инструмент.
А кој е најголем работодавач во државава? Кој што соработува со неа ќе прифати заложница? Кој кому ќе даде заложница? Кој ќе ги плаќа нотарите на секоја соработка?
Леандра мори тефтерот од турско работи кај нас нема кој не дава вересија, дури и онај за автоделови и за такви работи ми вика 8000 евра вересија имал дадено.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Со држава тикви не се сади. Што во помалку работи се замешува тоа подобро.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Со држава тикви не се сади. Што во помалку работи се замешува тоа подобро.
Разбирливо, но кај нас се изместени работите, државата е замешана секаде. Она впрочем преку нејзините министерства ја активира неликвидноста. Она касни 90 дена и повеќе, големите градежни компании се поврзани со илјадници помали компании, кој со плочки, кој со парно, кој со ламинат, прозори, градежен материјал, водоводни инсталации,итн. Овие пак се поврзани со сите други сектори, прехрана, транспорт, банки, услуги, итн. Кога државата е работодавач и касни над 90 дена со наплата, автоматски надоле кругот завршува и со две години каснење. Гранит и Бетон своите обврски ги извршуваат до година дена.
И сега се става инструмент заложница уствари акцептниот налог кој порано се користеше плус трошоци за нотар. И која помала фирма ќе и бара заложница на поголема? :) Мислам виц е работава. Се е круг, а првиот синџир не плаќа, како би се завртел кругот?
Гол популизам. Вака ќе се решавала неликвидноста, стварно мислат дека сме ретардирани.

Despot

ВОЈВОДА
Член од
25 септември 2008
Мислења
507
Поени од реакции
288
Разбирливо, но кај нас се изместени работите, државата е замешана секаде. Она впрочем преку нејзините министерства ја активира неликвидноста. Она касни 90 дена и повеќе, големите градежни компании се поврзани со илјадници помали компании, кој со плочки, кој со парно, кој со ламинат, прозори, градежен материјал, водоводни инсталации,итн. Овие пак се поврзани со сите други сектори, прехрана, транспорт, банки, услуги, итн. Кога државата е работодавач и касни над 90 дена со наплата, автоматски надоле кругот завршува и со две години каснење. Гранит и Бетон своите обврски ги извршуваат до година дена.
И сега се става инструмент заложница уствари акцептниот налог кој порано се користеше плус трошоци за нотар. И која помала фирма ќе и бара заложница на поголема? :) Мислам виц е работава. Се е круг, а првиот синџир не плаќа, како би се завртел кругот?
Гол популизам. Вака ќе се решавала неликвидноста, стварно мислат дека сме ретардирани.
Браво. Во една реченица објаснато се шо политичариве неможат да го објаснат веќе 20 години.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Јас не познавам човек без кредит. Ако има таков нека ми ја каже тајната на успехот.
јас сум без кредит.... кредитната картичка не ја рачунам зашто таа ја користам како картица за плаќање кога идам во странство... (за гориво, хотел, храна и слично)

убаво рече некој... пружи си ги нозете колку ти е чергичката... сите сакаме убави коли, сопствени станови, нов мебел низ дома, втора кола како алтернатива, одмор на море на некое егзотично место, на скијање негде далеку, да се прошета, да се види... ама сега за сега јас се водам со мотото како што викале старите: СПЕЧАЛИ, СОБЕРИ ПА КУПИ СИ.. а не земи кредит, купи па враќај пари и тоа скоро дупло од тоа што си зел... барем сега за сега успевам во таа намера... се надевам дека нема да треба да земем кредит за да преживеам...

пред 10 години визев фиќо кое од дома до град, во просек 2 до 3 пати гасеше и требаше да се отвара у моторот и да се чепне нешто за да може да се продолжи кај што си тргнал, до толку беше канта, а немав пари за да купам нешто по саглам... денес го возам она што ми е на аватарот, купено ми е пред 6-7 месеци и не е на кредит купено... си собирав, и си купив... значи можев истово да го купам пред 4 години да речеме со кредит и денес ке го имав, порано ке го возев, порано кеифови ке терав, ама каматата од кредитот ке ми изедеше уште нешто... на пример едно од комбињата во фирмата, ке отидеше јабан во банка како камата... со малку трпение, се постигнува целта...

Kajgana Shop

На врв Bottom