јас, и гледам семејство без кредити..ќе си го пуштиш чергичето колку што ти се долги нозете..Јас не познавам човек без кредит. Ако има таков нека ми ја каже тајната на успехот.
Ние дома индијанциве немаме кредити, а тајната ќе ти ја кажам кога ќе ме запознаешЈас не познавам човек без кредит. Ако има таков нека ми ја каже тајната на успехот.
Задолжителна резерва се вика.Колку нашите банки треба да имаат делумни резерви или како се викаше тоа за да издаваат кредити?
Како би дошло тоа за да издадат кредит пример од 100 000 евра треба да имаат резерви во валутна клаузула од 20 проценти односно 20000 евра?Задолжителна резерва се вика.
10% за обврските во домашна валута, 20% за обврските во домашна валута со валутна клаузула, и 13% за обврските во странска валута.
Да Ако некој и остави депозит од 20000 евра и му дадат камата 5% годишно може да издадат кредит од 100000 со камата од 6%. Значи од камата ќе добијата 6000 евра а на штедачот ќе му дадат 1000. 6000-1000 = 5000 ќар.Како би дошло тоа за да издадат кредит пример од 100 000 евра треба да имаат резерви во валутна клаузула од 20 проценти односно 20000 евра?
Така до бесконечност може да се прават пари. Се додека има некој волен да зема кредит.Ами лудница е ова пример ќе издадат на основа на 20 000 евра 100 000 евра кредит, после тие што ќе го земат кредитот легнува на други банкарски сметки пример за кола куќа и врз основа на тие 100 000 евра сега банките можат да дадат 500 000 евра. Па тие 500 000 евра....
Така е или не е ?
Мора да земи нов кредит за да го врати стариот, т.е. ако му дадат инаку отиде залогот хипотеката, куќата, колата, бизнисот, земјата....Така до бесконечност може да се прават пари. Се додека има некој волен да зема кредит.
Па и НБРМ не е поразлична од останатите централни банки, фракционална резерва. Можеби поконзервативна е од некои.Ами лудница е ова пример ќе издадат на основа на 20 000 евра 100 000 евра кредит, после тие што ќе го земат кредитот легнува на други банкарски сметки пример за кола куќа и врз основа на тие 100 000 евра сега банките можат да дадат 500 000 евра. Па тие 500 000 евра....
Така е или не е ?
Луѓе со економски факултети магистрирале докторирале треба да го знаат ова, а не го знаат.Па и НБРМ не е поразлична од останатите централни банки, фракционална резерва. Можеби поконзервативна е од некои.
А комерцијалните...well...
А што ако го знаат?Луѓе со економски факултети магистрирале докторирале треба да го знаат ова, а не го знаат.
Изгледа овај хокус-покус не е во наставна програма.