Филолошки факултет - Скопје

Член од
29 јуни 2013
Мислења
36
Поени од реакции
18
Мене ме интересира дали ќе се полага и Германски јазик, затоа што сум тапа.
А колку што знам на катедрата за преведување и толкување се изучуваат Англиски и Германски, или грешам ?
Ај ако сакаш објасни, сето збркано ми е :unsure:
Еден ти е јазик под Б (под А ти е македонски), значи ако си на ПиТ - Англиски јазик, полагаш англиски. Друго ти е комбинација помеѓу Англиски и Германски, односно јазик под Б и В.

служење со трите најфреквентни јазици според европската листа на комуницирање, застапени во европските институции, наспрема македонскиот и обратно, при што речиси подеднакво се владеат два од понудените три европски Б, В јазици (англиски, француски, германски) со шест можни комбинации: англиски и германски / англиски и француски / француски и англиски / германски и англиски / германски и француски / француски и германски, согласно меѓународната шема на работни јазици А-Б-В: А - македонски јазик, Б - прв странски јазик, В - втор странски јазик.

Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
Еден ти е јазик под Б (под А ти е македонски), значи ако си на ПиТ - Англиски јазик, полагаш англиски. Друго ти е комбинација помеѓу Англиски и Германски, односно јазик под Б и В.

служење со трите најфреквентни јазици според европската листа на комуницирање, застапени во европските институции, наспрема македонскиот и обратно, при што речиси подеднакво се владеат два од понудените три европски Б, В јазици (англиски, француски, германски) со шест можни комбинации: англиски и германски / англиски и француски / француски и англиски / германски и англиски / германски и француски / француски и германски, согласно меѓународната шема на работни јазици А-Б-В: А - македонски јазик, Б - прв странски јазик, В - втор странски јазик.
Значи јас сега неможам да земам под А англиски и под Б Шпански ?

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.187
Поени од реакции
10.200
Сакам да се запишам на филолошки ПИТ б. англиски и в. француски или германски.
Ќе може да се запишам без полагање на приемен, затоа што имам добри резултати и од успех и од матура, или задолжително е полагањето. И ако е задолжително, кога се полага тој приемен? Фала однапред.

Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
Сакам да се запишам на филолошки ПИТ б. англиски и в. француски или германски.
Ќе може да се запишам без полагање на приемен, затоа што имам добри резултати и од успех и од матура, или задолжително е полагањето. И ако е задолжително, кога се полага тој приемен? Фала однапред.
http://www.flf.ukim.edu.mk/студии/упис20132014/tabid/974/Default.aspx

За ПИТ катедра преведувач и толкувач за англиски ,германски и француски се полага приемен на 17-ти за другите не треба .

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.187
Поени од реакции
10.200
Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.187
Поени од реакции
10.200
Ај некој поупатен нека ми даде одговор. Не ми се фрлаат само пари, ако не е задолжително.

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
Ај некој поупатен нека ми даде одговор. Не ми се фрлаат само пари, ако не е задолжително.
Најпаметно на факултет да си прашаш, или ако си подалеку од Скопје да им се јавиш евентуално, прашај си ги нив поубаво.

О|ивер シ

Анти.
Член од
14 октомври 2011
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.018
И пиши овде, и мене ме интересира.

Мислам ако се имаш веќе јавено ...

Член од
10 јуни 2013
Мислења
18
Поени од реакции
2
Има ли некој информации за што ќе се падне на приемниот испит за англиски јазик? Не стигнав да се пријавам за подготвителната настава, па ако знае некој го молам нека ми пиши барем на што да обрнам внимание. :(

Член од
29 јуни 2013
Мислења
36
Поени од реакции
18
Значи приемен е задолжителен за: Англиски јазик и книжевност; за ПиТ - англиски јазик, француски јазик, германски јазик. Приемниот испит е на 17ти август во 10 часот.

--- надополнето: 9 август 2013 во 20:34 ---
Има ли некој информации за што ќе се падне на приемниот испит за англиски јазик? Не стигнав да се пријавам за подготвителната настава, па ако знае некој го молам нека ми пиши барем на што да обрнам внимание. :(

На граматика. :)

Член од
29 јануари 2010
Мислења
1.619
Поени од реакции
1.551
Ако не го знаете добро вториот јазик што го запишувате подобро не се запишувајте на ПИТ а за првиот веќе да не зборам , значи ако не го знаете вториот јазик ни 50% не доаѓајте тука ! Ке се акате само од колоквиум на колоквиум од испит на испит за џабе ке паѓате цело време на вториот јазик.НЕ Е СЕ ОД ПОЧЕТОК.Значи бараат знаење и на вториот јазик , за првиот не праам муабет , треба да ви е на перфекција сведен, цело време се комуницира на него и такви работи , затоа пазете кај идете , лани вриеше падобранци немој и оваа година.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.031
Поени од реакции
11.667
Едно прашање за еден другар: Дали за англиски јазик и книжевност треба да се полагаат приемни?

Kajgana Shop

На врв Bottom