Филолошки факултет - Скопје

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
До кога беше рокот да се одлучиме кои предмети сме ги избрале?

Член од
26 јуни 2010
Мислења
36
Поени од реакции
4
фала за инфо. а може да ми кажете нешто, по колку примаат годишно , колку со државна и колку со приватна квота, и барем колку треба да е просекот во успехот или како се гледа, или нема врска успехот па се гледа матура ??:
Немај гајле за примање. Примаат околу 114 во државна, а уште 100 (или помалку, не ме фаќај за збор) во приватна квота. Секоја година квотите дури и се прошируваат. Во која квота ќе бидеш зависи од успехот на матура...:)
Е сега, распоредот на ПИТ е најкатострофалиниот што може да постои: гоолеми дупки меѓу часовите, ти кажуваат во 5 за 12 дали имаш или немаш часови следниот ден, некогаш од 8:00 до 20:00 часот може да си на факс, многу често настануваат борби за просторија меѓу професорите (бидејќи никогаш нема доволно слободни простории за одржување на часовите) и слични глупости :) Професори фалат на почетокот на годината бидејќи дел од проф. што предаваат не се редовни на факултетот туку се надворешни соработници. Но тоа се средува брзо;) За изборни предмети одберете нешто полесно, бидејќи верувајте дека е тешко со 3те задолжителни и плус ако 3те изборни ви бидат други јазици (како шпански, португалски, кинески, корејски). Земете предмети како што се Агиологија, Словенска митологија..на овие не се оди на часови туку само треба да се однесе проект на крајот од семестарот..и тоа се ..поздрав дечки(y)

Член од
5 декември 2010
Мислења
54
Поени од реакции
11
Nekoj da saka da se premestva od 3ta vo 6ta grupa? Ima takovv? ili nekoja smena so grupite kakva bilo

Член од
23 ноември 2008
Мислења
27
Поени од реакции
3
Еј дечки а знае некој од каде треба да се купи тоа книгата за САЈ?

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.748
Еј дечки а знае некој од каде треба да се купи тоа книгата за САЈ?
Во книжарницата Англиски центар во Центар, патем да не сака некој да се префрли од втора група во било која друга група?

Член од
15 октомври 2009
Мислења
822
Поени од реакции
291
а колку уписни рока има на факултетиве ? 2 или 3 ?

Член од
10 септември 2011
Мислења
2
Поени од реакции
0
Колку време се учат изборниве предмети? имаат врска со тие што се бираат во втора со кои се определуваш кои ке ти влезат во диплома?ми рекоа лингвистика дека било лесно и добар бил професорот али не знам уште еден кој ај помош:Dјас сум на италијански али сакам на крај во диплома да ми влезе и француски или шпански, тоа во 2ра се бира?

asml

Mugiwara 4 life
Член од
20 април 2010
Мислења
132
Поени од реакции
68
Како прво поздрав до сите , е сега, прашање до сите бруцоши. Знае ли некој по ПиТ Англиски со германски , втора група поточно, на распоредот пишува дека по германски јазик В сме веќе поделени во 2 групи но немам претстава кој во која група припаѓа(потсетувам ова е специфично за втората група од ПиТ англиски). А другото прашање до сите , забележав дека некои часови се во просторијата со скратеница СТ, е сега ако некој знае што е ова СТ и има претстава каде е да објасни би ценел многу. Позз

Член од
3 октомври 2011
Мислења
167
Поени од реакции
78
Aјде неколку прашања.
Сакам да се запишам превод и толкување - англиски јазик.

Втор јазик се бира? Треба да ми биде учен во средно или да имам диплома за завршен курс? Не бива да изберам јазик кој го немам учено? Ако треба да биде учен во средно тогаш јас треба да изберам француски. Но и тој ми е само две години учен.:oops: И вториот јазик треба солидно да го знам, или се почнува негово изучување некаде од почеток.

Други изборни јазици има?

Ај и линк ако сака некој да ми даде од факултетот нешто да видам какви предмети има.

Член од
11 август 2011
Мислења
83
Поени од реакции
34
Aјде неколку прашања.

Втор јазик се бира? Треба да ми биде учен во средно или да имам диплома за завршен курс? Не бива да изберам јазик кој го немам учено? Ако треба да биде учен во средно тогаш јас треба да изберам француски. Но и тој ми е само две години учен.:oops: И вториот јазик треба солидно да го знам, или се почнува негово изучување некаде од почеток.

Ај и линк ако сака некој да ми даде од факултетот нешто да видам какви предмети има.
Мoжеш да бираш меѓу англиски, германски и француски. Не е предуслов да го имаш учено во средно, но пожелно е да имаш некакво знаење од јазиците што ќе ги одбереш (како прв и втор јазик), бидејќи не се почнува од азбуката во никој случај. Поздрав

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.748
Aјде неколку прашања.

Се избираат два јазици а можеш да бираш помеѓу англиски, германски и француски. Би требало вториот јазик што ќе го земеш да го познаваш доста добро зошто ќе си имаш проблеми. Не се почнува од почеток.

Член од
11 август 2011
Мислења
83
Поени од реакции
34
Колку време се учат изборниве предмети? имаат врска со тие што се бираат во втора со кои се определуваш кои ке ти влезат во диплома?ми рекоа лингвистика дека било лесно и добар бил професорот али не знам уште еден кој ај помош:Dјас сум на италијански али сакам на крај во диплома да ми влезе и француски или шпански, тоа во 2ра се бира?
Џабе и да ти влезат француски и шпански на крај во диплома, нема да можеш со тие јазици да работиш.

Kajgana Shop

На врв Bottom