Филозофија или Философија?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ne e pravilo i ne mi e dadeno.

Instalacija e toa.

P.S. kazano e, razgovarano e, argumentirano e....no se dodeka sedat instalaciite na odrednei mesta (MANU itn), ke se odnedruva istorijata, ke se izliva tradicijata vo matnite vodi na nemakedonizmot itn.

P.P.S. ne komentiras kako e vo svetot i kako tamu se gleda na nesata, od svetski lingvisti, neli!

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
З опозицијо што значи ЗОФИЈА ????

сменето

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Зоологија доаѓа од старогрчки zoion што значи животно! А не од зофија и слично.

Зофија значи курац на бициклу.

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
З опозицијо што значи ЗОФИЈА ????

сменето
Добра поента. Софија значи мудрост, знаење. А Зофија значи незнаење, неукост. Значи правилно е филоСофија. Барем јас така знам. :toe:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
filozofija etimoloski e ljubov kon mracnjastvoto, sofia e mudrost, no vo nasiot jazik s preoga vo z isto kako sto ne vikame musika tuku muzika.

*princess*

..SiMpLy GorGeOuS..
Член од
17 февруари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
21
Философија е правилното име ама мислам дека поради тешкиот изговор,,како и според правилото на едначење по звучност,,С се заменило со З,,така да филозофија е поимот кој денес сите го употребуваме,,што е сосем правилно!!!!:smir:

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Може да се напишат и двете. Веројатно во состојба на недостаток од знаење, ми кажа професорката по македонски. Или можеби,навистина може и двете... :toe:

Ајанта

Македонка
Член од
21 декември 2008
Мислења
580
Поени од реакции
37
Добро, а зошто тогаш велиме „фудбал” кога зборот потекнува од зборовите Foot (нога) и Ball (топка) (ко божем не знаете...)?
Зошто не се вели „Футбал”, туку фудбал?
Заради едначењето по звучност (кога ќе дојдат во допир две согласки различни по звучност, се едначат според втората; во случајов втора е звучната б, па безвучната т се заменува со нејзиниот звучен пар д ):pipi::pipi::pipi::pipi::pipi:

Во врска со темата: македонскиот правопис остава простор и за двете варијанти. Соодветно е старогрчките ς, σ, Σ, да се заменат со з, но во зборот филозофија допуштена е варијантата философија (член 169 од Македонскиот правопис) која јас ја преферирам.

F.E.A.R.

The Harem King
Член од
11 јуни 2015
Мислења
855
Поени од реакции
1.359
Филозофија. Не значи ако на грчки е Φιλοσοφία (Философија) треба кај нас така да биди или пак во некој друг јазик. Полесно ни е да изговараме со "з" одшто со "с". Во последниве години имаме многу изменети зборови заради неписмени лектори што абер немаат од јазикот. Дури и многу малку се запишуваат за мак. на филолошкиот, најмногу се за ангилиски и германски јазик. На ТВ од кога знам сум гледал филмови, емисии и др. работи со српски или хрватски превод, македонски ретко.

Премногу има грешки што се прифатени за "правилни", Блаже Конески в гроб се превртува.

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.748
Според новиот Правопис двете форми се прифатени.

Kajgana Shop

На врв Bottom