Човекот кој не му се плаши на животот и покрај невообичаено тешки борби, само тој е посилен од животот и никој друг.
Тој потекнува од проблематично семејство, неговиот татко, Чарлс Ривс, е уапсен поради дилање на дрога кога Кијану имал 12 години. Мајка му е стриптизета, а по преселувањето во Канада, тој имал неколу очуви.
Неговата девојка умира на негови раце во сообраќајна несреќа, а планирале да се венчаат за брзо време. Пред тоа таа исто така го изгубила бебето. Оттогаш Кијану избегнува врски и не сака да има деца.
Тој е единствениот од сите актери од Холивуд кој нема вила. Тој вели: „Живеам во апартман и имам сè што ми треба, зошто би избрал огромна празна вила?“
Еден од неговите најдобри пријатели Ривер Феникс, умира од предозирње, во истата година татко му на Кијану е уапсен повторно. Неговата сестра била болна од леукемија, но денес е излечена и тој донирал 70% од својот приход од Матрикс филмовите на сите болници кои лекуваат од леукемија.
На еден негов роденден тој отишол во продавница за торти, си купил торта и јадел сам. Ако некој негов фан би седнал со него, тој би го понудил со дел од торта. Тој нема лично обезбедување и не носи фенси облека.
Постоеше една интернет манија наречена “Sad Keanu“ која го прикажуваше Кијану како секогаш тажен. Тој на тоа имаше изјавено: „На вас ви е потребно да бидете среќни за да живеете, на мене не“.
Вистински пример за силен и во секоја смисла прав човек, кој животот го гледа со други очи... Оваа приказна за неговиот живот остави силен впечаток кај мене.
извор