Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741
До пред некое време мислев дека долго мислење = интелигентно мислење. Тогаш се појава талахаси.
Еден од поомилените филмови ми е тој со јамајканците на боб санка што ке се тркаат и не ми е срам да признаам. Ете.
На кој не му е?
Добро освен bibil, он најверојатно ќе го хејтне, ќе најде нешто расистичко во него, нереално и сл :D

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Monty Python members reunite for Graham Chapman film

bbc.co.uk напиша:
Monty Python members have reunited to voice a 3D animated film based on the memoirs of the late Graham Chapman.
A Liar's Autobiography will feature recordings that Chapman, who died in 1989 aged 48, made of his 1980 book.
John Cleese, Terry Gilliam, Michael Palin and Terry Jones have all signed up while Eric Idle is not involved. The film is due out in spring next year.
Jones joked he had "no idea" until recently that Chapman was dead and "thought he was just being lazy".
"However, I am now delighted to find myself working with him again on this exciting project," he added.
Co-director Jeff Simpson said producers had worked closely with the Chapman estate and the Pythons to "get this exactly right". Chapman died after battling cancer.
He said the comic would be pleased "his work is being reimagined in glorious 3D - he always loved wearing silly glasses".
Cult TV series Monty Python's Flying Circus was first broadcast in the UK in 1969.
The team also brought films including Holy Grail and Life of Brian to the big screen.

Не е целата екипа, но пак би требало да биде смешно и со нивниот хумор. Плус, без Ерик ќе биде, а баш омилен ми е од сите :(

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Од каде дојде до заклучок, мољим те Појол кажи, дека се согласувам дека филмовите треба да не учат нешто, кога напишав дека гледам блокбастери. Од твоите сум ало, не Интер дека се тапа, ама исто пишеме. Изгледа лошо си ме протолкувал, не јас не се страмам дека гледам, не сум се страмел и никогаш нема, пишав дека го добив впечатокот дека некој гледа вакви а се страми, дека се избацува Дарлинг и му вика немаш ти вкус. И овој се бедира.

Нема врска што преферирам даркерски или емо или како ги нарече :D Јас имам блокбастери повеќе изгледано од вакви. Hell, кога го предложи Battle: Los Angeles, само јас ти и уште еден го имавме гледано. И оваа новата у Трансформерс, не ја хејтам, реков дека е ради убавина, или како што кажа ти цицка ќе покаже, али Срцее ни влезе алоо знаете која е оваа? Од Викторија Сикрет е, со најубав маж! Одтаму и Дарлинг се избаци и го исхејта цел серијал, не само пичките, али жени како жени..

Јас сум универзалец, ценам секаков филм и на секаков давам шанса. Знаеш колку машки преку 18 го изгледале Тangled? Само јас и Мац. Али он уште се вади дека го симнал за сестра му. :D
Ај ај, нема да се спасиш. И кој е овој Појол што цело време го спомнуваш?

Тangled, не е универзален филм, он е геј филм, за заебавам де. Ама чудно ми дојде дека пишуваш дека гледаш “глупави“ филмови, и притоа не ти е срам, what the fuck? Демек треба да ти е срам, демек еве се разликуваш од другите што не ти е срам? Знаеш што е срам, искрено ама? Филм во кој се игра балет, и е толку прост, ама онака прост прост, да му дадеш оценка инфинити/10. Ама пак и тука го има истото кај и повеќе од филмовите кои хард-кор масата ги преферира, цело време е темен, онака МОРА да го гледаш на блу-реј рип инаку ништо не си видел од темнината, и мора да има донекаде збунувачки крај, за да можат хард-кор децата да се фалат пред другари демек, ејјј сфатив еден филм, значи пази, се фалиш за сфаќање на нешто кое буквално ти е цртано пред очи. Голема работа, многу. Бравос. Дента кога филмот ке го гледат 70% од луѓето што ги знаеш, автоматски филмот е глуп, и се нафаќаш на друг филм, уште потемен, уште по анонимен.

Иста случка имаше и со книгите на ден браун, пред да излезе кодот, сите кои предхдно го знаеја ден се крста на роберт ленгдон, после кога стана популарен, одма ден не чине, да видиш има еден Ниче абе партали прави... Еве, истото ти е и за Гај Ричи, излезе лок сток, сите свршуваа, после стана популарен, и што сега? Демек рок ен рола не чинел, абе мрш...

Јас сум 100% сигурен дека ако на првиот дел на Трансформерс умреше Шаја заедно Меган, онака херојски да го спасеа светот, филмот ке беше 10/10 на имдб, а тука сите лигуши кои се палат на филмови кои само тие и некој нивни другар од фб од Шведска ги има гледано, ќе се крстеа на Трансфоремри. Сите лаете за ром-комс демек “абе хепи ендинг демек све во животот е така, како да не, ова го може само во холивуд“.

But fuck that shit, life ain't pain and misery.

Ако ви се учи од филмови, пуштајте дискавери, тоа е за учење. Батката Нонтеизам, изгледа е лидерот на хард-кор масата, нема што да ти реплицирам, различно гледаме една работа така да, ни ќе те убедам некогаш ни ти мене.

А ние што гледаме секакви филмови што сме бе? њот, тоа таму пишаното не е за тебе, универзално е за сите ха-це филмаџии, ама така пишувам за кога да читат да ги удри лично пишаното. :D

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.114
нема што да ти наметнувам мислење , али незнам зошто имаш таков впечаток дека филмоманите (тие по ха-це како што и ги нарекуваш) гледале некои поанонимни филмови за широките маси,затоа што требало да се разликуваат од другите иако филмовите биле тапа (според тебе). Од каде знаеш дека им биле тапа ? Можеби некој ужива во тензијата во филмот со балерината која ти ја спомна како ти што уживаш во тензијата од трансформерите ?

и второ ,никоаш не сум го сакал лок сток затоа што бил по анонимен и по андерграунд,никогаш не сум размислувал така ...филмот ми се допадна затоа што мене ми беше интересен кога го гледав првиот пат.
А рокенрола човече ,го чекав да излезе како мало дете кога чека лижавче да му купат...го гледав првин на кино снимка и ми беше досаден, да не кажам глуп затоа што можеби премногу очекував од него...второто гледање беше со асална снимка ,и повторно истиот впечаток. Мене ми беше глуп затоа што ми беше глуп а не дека Гај Ричи се прославил и демек овај не е повеќе по андерграунд и остало па затоа да го хејтам филмот.

И само уште нешто да те прашам , познавам многу луѓе што гледаат филмови и имаат сличен вкус на твојот,и нив за разлика од тебе кога ќе им подспомнам некој филм како Тhe fountain или твојот хејтан black swan, и за што се работи во него тие одма викаат не ме интересираат такви филмови.Па ме интересира зошто ти сепак ги гледаш тие филмови знаејќи од напред дека нема да ти се допаднат ?

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.129
Поени од реакции
791
Ако ви се учи од филмови, пуштајте дискавери, тоа е за учење. Батката Нонтеизам, изгледа е лидерот на хард-кор масата, нема што да ти реплицирам, различно гледаме една работа така да, ни ќе те убедам некогаш ни ти мене.

А ние што гледаме секакви филмови што сме бе? њот, тоа таму пишаното не е за тебе, универзално е за сите ха-це филмаџии, ама така пишувам за кога да читат да ги удри лично пишаното. :D
Менхетн, ја немам никаков проблем со тоа луѓе да гледаат блокбастери или романтични комедии или акции или незнам што не... Воопшто немам проблем во врска со тоа. Никој не треба да се срами од тоа што ужива да гледа трансформерс или ајрон мен, а му иде да го изгаси кингс спич по првите 20 минути (затоа што е спор и досаден). Тоа е личен вкус, го почитувам, иако не се сложувам со вкусот.
Меѓутоа за мене проблемот се јавува кога ти или било кој друг ќе почне да кажува како поентата на филмот во суштина не е едукација, туку забава. Е со тоа не се сложувам. Тоа е исто како да кажеш дека поентата на весниците е да те разонодуваат, наместо да те информираат...
Новото време го промени вкусот на јавноста, затоа имаме се повеќе филмови со ужасно високи буџети и со токму такви сценарија за кои пишуваш. Филмови кои демек имаат двосмислен крај, филмови кои демек те збунуваат, филмови кои демек се повеќеслојни или филмови кои демек те тераат да размислуваш. Филмови опкружени со компјутерски ефекти и секси актери кои демек изгледаат како да се нормални луѓе.
Се потешко е да убедиш нормален човек да седне и да му даде шанса на некој нискобуџетен квалитетен филм, а се полесно е некој да направи целоноќен маратон со филмови за супер херои.

Е тоа е мојата поента.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.668
Поени од реакции
34.125
Оh, the iromy.. :D Tалахасе, исто правиш и ти. Се ограничуваш. Плукаш по дарк хаце филмовите како нубовиве по блокбастерите. Дури исти описи, прости прости филмови!

Ама пак и Nonteizam е грешен. Плаче за покајание. Не ти е дозволена тебе ни играње на вкус карта. Ајде дефинирај ме мене пример, според твои описи: гледам блокбастери, гледам романтични комедии и акции, уживам во трансформерс и ајрон мен, го гласав Кингс Спич дека мислев оправдано зема оскар, обожавам филмови со двосмислен крај, филмови кои денес те збунуваат, како што милуваш повеќе слојни и те терат да мислиш. Исто и инди нискобуџетни филмови. А неможам и без анимирани. Сега што правиме?

Не, не се јавува проблем кога некој друг ќе почне да кажува дека поентата на филмот во суштина не е едукација, туку забава. Испрај си приоритетите, дека и метафората ти вриска. Онака, од неповрзаност. <3

Taлахасе, back to you, замина ти далеку. Хипстери, мејнстрим и остало. Инаку за друго си во право доста. А за тоа страмењето доста ми врташ зборови како да се гордеам :mad: Реков, Дарлинг напиша нешто као „чекај бе и вакви гледате“ и добив впечаток као страм е вакви да се гледаат. Хех, за хипстери стварно почна да збори овој.. :D

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.114
wot аман со хипстерите, во секој втор пост ги спомнуваш :D (можеби тазе ти е во вокабуларот а настрана и интересен како збор :P)

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.668
Поени од реакции
34.125
wot аман со хипстерите, во секој втор пост ги спомнуваш :D (можеби тазе ти е во вокабуларот а настрана и интересен како збор :p)
Не бе одамна ми се интересна појава хипстерите.. Инаку, читај внимателно, Појол цело време тоа пишува, само користи хардкор и мејнстрим. Ако 70 посто го гледале филмот тебе веќе не ти е интересен и јак и се префрлаш на поандерграунд. Со многу примери. Гај Ричи, Ден Браун и сл. Цело време ги влече у муабетот и ги дефинира.

читам само: http://i52.tinypic.com/1442qls.jpg

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.955
Поени од реакции
7.074
Не знам шо толку сериозно ги сфаќате овие натегања околу филмовите. Кој гледал Трансформерс, па кој не гледал...глупости...:D Секој си дава свое индивидуално мислење за изгледаниот филм. Секој си има различен вкус, поврзан со неговата личност, неговите афинитети, хобија итн...Мене на пример ме интересира астрономија, вселена, такви работи од научен аспект и по дифолт сф-филмовите ми се привлечни. Автоматски ми се допаѓаат и сакам да ги гледам по 100 пати Star Trek и Star Wars. А пошто сум и електраш, компјутери ова-она...не можам а да не им искажам почит на некојси колеги од преку океанот, а можда има и некој наши деца таму :)...кои на пример се потрудиле ептен и ги направиле сите тие визуелни ефекти кои ги гледаме во Трансформерс, Аватар, Die Hard 4, Спајдермен, Армагедон итн. Е сега некој филм дополнително ќе ме привлече и со приказната, актерите, музиката... и ќе го гледам пак и пак и пак (Армагедон преку 10 пати :D) А некој ќе го изгледам само еднаш и толку ама ЌЕ ГО ИЗГЛЕДАМ чисто заради тоа што спаѓа во мој омилен жанр и заради ефектите кои од година во година со технологијата се се појаки, поживи, пореални..На крај краева блокбастерите играат на картата возбудливост, динамика, ефекти, адреналин кај публиката...на што филмот прави пари. Мене ми е битно да ми е интересно за гледање тие 2 сати, а после може и да донесеме заклучок со другарите дека филмот не е баш баш ама вреди да се изгледа барем еднаш како забава. Од друга страна пак хорор-филмовите ми се некако најодбивни и не памтам кога последен пат сум изгледал некој. Глупи сцени, па зомби колат, трчаат, пијат крв, па егзорцизми...ќе ги изгледам не е проблем, немам мака со стомакот или слично ама не ми прават кеф. Од пред неколку месеци загледав и азиски филмови (досега 30+) и се изненадив колку добри романтични драми имаат и какви прекрасни актери играат таму, а ретко кој од нас ги знае...дури на нив открив и дека сум можел да плачам на филм :)

И да...со душа чекам да дојде на кино Трансформерс 3 и да го пуштам мозокот на пасење па да видам шо дечките на Мајкл Беј спремиле на нивните супер-компјутери :D

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.114
Не бе одамна ми се интересна појава хипстерите.. Инаку, читај внимателно, Појол цело време тоа пишува, само користи хардкор и мејнстрим. Ако 70 посто го гледале филмот тебе веќе не ти е интересен и јак и се префрлаш на поандерграунд. Со многу примери. Гај Ричи, Ден Браун и сл. Цело време ги влече у муабетот и ги дефинира.

читам само: http://i52.tinypic.com/1442qls.jpg
иначе хипстерите ,ќе гледаат андерграунд филмови само за да се различни од другите , а потоа ќе се вратат на блокбастери за да се различни од тие што гледаат андерграунд филмови...и така во круг само за да се различни од некого :D

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741
Знаеш што е срам, искрено ама? Филм во кој се игра балет, и е толку прост, ама онака прост прост, да му дадеш оценка инфинити/10. \
Ни мене не ми се допадна којзнае колку black swan ама да кажеш дека е прост прост прост прост прост... треба да си...хмм.. во крвно сродство со бибил?
Номиниран беше онака.. што знаат тие од академијата бе, врска немаат.
И оценкана на imdb... тие гласачите се сигурно 13 годишни девојчиња што прават дупли акаунти и гласаат. Кај си видел ти 13 годишно девојче во ова време без imdb акаунт?

Да нема забуни, масовен сарказам има во мислењево.

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
Сте се испозаклале на темава бе :)

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Јас не сум ги гледал Трансформерс. Ама зашто не ми текнало, не за друго...

Уствари никој не ме праша па еве едно танцувачко бебе за сите.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Оh, the iromy.. :D Tалахасе, исто правиш и ти. Се ограничуваш. Плукаш по дарк хаце филмовите како нубовиве по блокбастерите. Дури исти описи, прости прости филмови!

Ама пак и Nonteizam е грешен. Плаче за покајание. Не ти е дозволена тебе ни играње на вкус карта. Ајде дефинирај ме мене пример, според твои описи: гледам блокбастери, гледам романтични комедии и акции, уживам во трансформерс и ајрон мен, го гласав Кингс Спич дека мислев оправдано зема оскар, обожавам филмови со двосмислен крај, филмови кои денес те збунуваат, како што милуваш повеќе слојни и те терат да мислиш. Исто и инди нискобуџетни филмови. А неможам и без анимирани. Сега што правиме?

Не, не се јавува проблем кога некој друг ќе почне да кажува дека поентата на филмот во суштина не е едукација, туку забава. Испрај си приоритетите, дека и метафората ти вриска. Онака, од неповрзаност. <3

Taлахасе, back to you, замина ти далеку. Хипстери, мејнстрим и остало. Инаку за друго си во право доста. А за тоа страмењето доста ми врташ зборови како да се гордеам :mad: Реков, Дарлинг напиша нешто као „чекај бе и вакви гледате“ и добив впечаток као страм е вакви да се гледаат. Хех, за хипстери стварно почна да збори овој.. :D
Едно е плукање и хејтање во стил на ... уствари знаеш каков речник користат тие паметните кои ги разбираат сите филмови за блокбастерите и другите филмови кои имаат огромни буџети, друго е да го кажуваш личното мислење за некој филм и притоа да ти е сеедно околу филмот. А и не хејтам филмови, само во една скала од 1 до 10, ги оценувам. Онака не памтам кога сум хејтал филм последен пат. Можеби сум хејтал режисер 1-2 месеци, или најлош случај некој актер, ама филм никогаш. И те молам објасни ми го ова со хипстериве, што е/се, како е/какви се. Не ти искрувувам никој збор, ти сам рече немој сеа да те цитирам пак, рече демек еве јас гледам и не ми е срам... Бравос, петка имаш. И сериозно, објасни за хипстериве.

Ни мене не ми се допадна којзнае колку black swan ама да кажеш дека е прост прост прост прост прост... треба да си...хмм.. во крвно сродство со бибил?
Номиниран беше онака.. што знаат тие од академијата бе, врска немаат.
И оценкана на imdb... тие гласачите се сигурно 13 годишни девојчиња што прават дупли акаунти и гласаат. Кај си видел ти 13 годишно девојче во ова време без imdb акаунт?
Да нема забуни, масовен сарказам има во мислењево.
А!Нонен!!!, блек суан е прост во листата на филмови како 2001, Primer, и останати такви филмови која целта нивна е на крај да те зачудат, а не за време на филмот да те забавуват затоа што во таков куп на филмови го фрлат многумина од ха-це филмаџиите. Тоа за академијата, 90% од ха-це или тие кои се многу по паметни од нас останатите ке ти кажат дека е ојдена у пм последните 10 години, затоа што им дава награди филмови кои имаат само ефекти и ништо друго, затоа академија-шмакадемија, како што јас можам да ја употребам за и против некој филм, така можат сите други. Ние не сме академија.

Гледам речиси све, ама уживам во блокбастерите, дека најмногу успеваат во тоа што го целат - забава. За разлика од другите, кои целат едно, на крај се задоволуваат со ептен нешто друго.

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
На кој не му е?
Добро освен bibil, он најверојатно ќе го хејтне, ќе најде нешто расистичко во него, нереално и сл :D
Оф леле што ти е бе Анонимус? 3 пат вака во негативен контекст за хејтерите ме спомнуваш.

Значи сегде каде сум „хејтал“... мразел многу добро сум бил запознаен со материјата. Сѐ што сум хејтал сум го аргуметирал од А до Ш (или до И, зависи xD) било тоа смаченост од неоригиналност, лоша структура или нешто десето.

(@останантие. конкретно за горе споменатиот филм немам ни збор кажано, ниту го имам изгледано. Анонимус ме меша вака оти сум кажувал негативни критики за други работи)
---------------------------------------------------------------------------

Инаку да не одам офтопик да се вмешам малку во дискусијава за поентата на филмот.
Ја на филмот гледам како релативно модерен начин за пренесување на нарација (narrative) кој има потенцијал повеќе да го доближи примачот до наративот отколку класичото усно раскажување. Филмот користи и раскажување преку збор, преку слика и визулно одглумени постапки, комбинира и ефекти, музика итн.
Е сега прашањето, која е поентата на нарацијата?

Kajgana Shop

На врв Bottom