Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Член од
14 август 2006
Мислења
45.267
Поени од реакции
84.368

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.741
Поени од реакции
27.733
Аман, стави бројка 2016 у името, за да можат мрзливите идиоти со летимично фрлен поглед врз екранот да ја видат. А не да се замараат да прашуваат.
Да @dragonsky што модератор ќе беше ти? Зошто немаш ставено?
Иначе да, треба да има 2016 у името, и јас еднаш требаше да потрошам десетина секунди повеќе гледајќи без да ми падне веднаш во очи.

Ема Стоун е жабец невиден и во суштина е грда.
НО
Прави многу добри гримаси, гестикулации, одлично глуми и затоа е таква, интересна.. иначе, поминала покрај убава.

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
The Wailing стварно мора да се гледа.
На крај не знаев на кој да верувам, скроз ме мрдна филмов. Човек да не може да распознае што е добро што е лошо :D

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.363
Да @dragonsky што модератор ќе беше ти? Зошто немаш ставено?
Иначе да, треба да има 2016 у името, и јас еднаш требаше да потрошам десетина секунди повеќе гледајќи без да ми падне веднаш во очи.

Ема Стоун е жабец невиден и во суштина е грда.
НО
Прави многу добри гримаси, гестикулации, одлично глуми и затоа е таква, интересна.. иначе, поминала покрај убава.
Имав направено мислам лани тема за 2015...ама не ја најдов..и решив ова вака да ја именувам за да не се отвара нова тема догодина пак туку да си биде running тема.

Пффт ти поарен да не си од неа? :D

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Here's to the ones who dream

Ова е тоа што му фалеше на Холивуд, тоа што им фалеше на Оскарите, тоа што и фалеше на публиката, а можеби most of all тоа што ми фалеше мене. Филм којшто плени со својата едноставност; филм којшто го движат исклучиво емоции; филм којшто е топол поздрав кон сите оние што сонуваат, кон сите романтичари, кон сите ентузијасти коишто низ животот ги турка единствено страста и љубовта што ја имаат за својот сон; филм којшто е вистински омаж на стариот Холивуд, филм којшто ги слави најголемите класици некогаш излезени од таму. Љубовта кон филмот, и љубовта кон музиката, љубовта кон животот воопшто спакувани во 130 минути преслатко доживување.

Покрај тоа што ова е мјузикл, ќе почнам од музиката. Совршена е. Филмов буквално можеше да нема дијалог, и да се темели само на музиката. Без разлика дали некој сака или не сака џез, музиката беше raw emotion, на неколку наврати имав желба дури и да затворам очи и да ја оставам таа да ме носи низ сцената. Ова на пример ми се случи кога Миа истрча од ресторанот, и повторно на последната сцена. Посебно саундтракот од последната сцена, сега кога се вратив го пуштив и само слушајќи го целата сцена ми се вртеше во глава и пак ми ги разбуди истите емоции коишто ги имав гледајќи ја.
City of Stars, е песната што зема Глобус оваа година, песната е прекрасна нема што. Меѓутоа The Fools Who Dream е онаа врз која е основан цел филм, и може јас музички не сум многу образована, и не знам по кој критериум ги доделуваат Глобусите, ама оваа песна е дирекна посвета кон сите оние кои го живеат животот бескомпромисно, и сите оние кои не се плашат да се борат за својот сон. Мене песната ме наежи кога ја слушав, преку гласот на Стоун ќе го слушнете Чазел каде што дирекно ви се обраќа вам, посветувајќи ви го филмот.

Ликовите. Ликовите се многу relatable. Можеби никој од нас, нема амбиции да стане актер или џез-музичар. Ама, се relatable во однос на страста што ја имаат кон она што го сакаат во животот. Јас, само на форумов, познавам неколкумина што истата таа страст што ја водеше Миа низ аудициите, ги движи и нив во студиумот, низ кариерата, низ животот. Јас во Миа и Себ видов познаници, пријатели, коишто со искри во очите и импресија во гласот зборуваат за тоа што го студираат и работат, и јас секогаш ќе го имам највисокото мислење за истите, за оние коишто се заљубени во својот сон, и поинспиративни личности од нив, нема. Може и затоа се заљубив во Миа и Себ.

Ова беа двата најважни аспекти за мене. За режијата и кинематографијата и останатите технички работи ќе кажам само дека беа одлични. Once again Чазел ни покажа дека he is here to stay. Whiplash was the beginning, now it's moved to Project Collect all the Oscars.

Само ова, морам да го напоменам...
Ова беше една од најубавите референци што јас ги имам во животот видено на филм. И не верувам дека нешто ќе ја симне од престолот. Фалеше уште само Себ да прокоментира Of all the jazz bars, in all the towns, in all the world, she walks into mine…
Сигурна сум дека љубителите на Казабланка инстантно ја забележаа сличноста во последната сцена каде што Миа влегува во џез бар со нејзиниот сопруг не знаејќи дека тоа е џоинтот на Себ. Којшто се вика Seb's.
Какво будење на емоциите беше тоа! За оваа сцена alone има 10/10, ич не мора се друго да зимаме предвид

Крајот многу ми се свиѓаше, ама не сакам да навлезам во него сега, зашто голем дел го немаат гледано, а не сум многу фан на дискусија низ спојлери. Сепак мислам дека беше најдобриот крај во безброј алтернативи.

Не знам што уште да кажам, сигурно сум заборавила нешто, ама ајде ќе се надополнам понатаму. Штета ќе биде Мунлајт од политички причини да му го земе Оскарот, и такво злодело не смее да се прости! Спремајте се за бојкот ако се задеси вакво нешто!
Исто така повикувам на прегласување на резултатите од Кајгана Топ250, и процедура со којашто овој филм ќе влезе на таа листа :LOL:

Филмот докажа дека на Холивуд му требаат повеќе мјузикли, повеќе едноставност, повеќе емоции, и повеќе приземност. Овој филм ни го донесе токму тоа, и се надевам дека ќе биде првиот од низа филмови коишто ќе ни ги пласира Холивуд следниве години.
Јас од моја страна, ќе си оставам простор да ми легне филмот, па да видам дали ќе менувам нешто во структурата на all time favs, затоашто во моментов шансите за тоа се многу високи.
Тоа е тоа од мене дечки, голема препорака до сите да го погледнете, да ве стопли, да ве насмее, да ве растажи и да ве испрати дома во една катарзична состојба

10/10

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.989
Поени од реакции
37.272
Јас мислам дека La La Land годинава дефинитивно ќе руши рекорди на Оскарите! И покрај тоа што Moonlight е филмот кој собра севкупно најмногу награди сезонава, La La Land ќе биде тој кој ќе биде крунисан. Ова на невидено сѐ уште. А и толку хајпнат за филм не сум бил до сега. Ова е хајп кој ме држи повеќе од 6 месеци, можеби, (ме мрзи да барам низ темава наназад кога прв пат го спомнав), и само расте, се распламтува, се шири...

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Почина Вилијам Петер Блати (89), сценарист, режисер и писател. Прилично важна личност, барем што се однесува до хоророт. Автор е, меѓу другото, на Егзорцист (на романот и на сценариото за првиот филм), сценарист и режисер на третиот дел на Егзорцист.
Режирал уште еден филм, Деветтата конфигурација, кој одамна сакав да го репризирам.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Го гледав Patriots Day и ми беше нешто над очекувањата можеби поради тоа што јас мислев дека знам голем дел од приказната ама не било така.

Она што ми сметаше е големата застапеност на расна стереотипност како и ептен напорната и очигледна product placement кампања.

Реална оцена е некаде помеѓу 7-8.

Член од
26 јуни 2013
Мислења
3.597
Поени од реакции
14.641
The Wailing стварно мора да се гледа.
На крај не знаев на кој да верувам, скроз ме мрдна филмов. Човек да не може да распознае што е добро што е лошо :D

Добро е што пиша пошто по 3 пат ќе се реплциирав :pos:Инаку го утнав филмот :pos:не сте збореле за овој туку за The Handmaiden сум ги помешал а незнам како :LOL: барав да видам кој што пишувал за Wailing и нема ништо освен у Moviespotting :icon_mrgr: ама ќе дојде и овој на ред

Инаку што сакав да кажам како совршено манипулира филмот тоа е нешто невидено како цело време те привлекува да го гледаш шаблонски и демек ти сервира се на тацна како готов производ а всушност е сосема друга приказната на пример ''Кога шаманот му се јави на Јонг го(таткото на девојчето) и му кажа дека всушност јапонецот не е главниот извор туку тој е исто така шаман како него и ја наведе девојката и тука дефинитивно беше клучно те навлече на таа глетка и те препушти на пловиш незнаејќуи дека тонеш потклекнувајќи пред лагата која ја кажа нели друго интересен момент беше исто така кога девојката во шумата го бркаше јапонецот и го удрија со комбето и потоа го фрлија преку банкина и го дават Јонг го и во позадина на ридот беше девојката исто овој дел ме изремети фантастично тензично беше и при самиот крај и делот со петелот 1-2-3 и го допре за рака и истрча кај девојчето и начека масакар(ама не го сфатив тоа со гранчињата кој беа ставени на јажето тоа го имаше и на самиот почеток кога Јонг го го виде ама набрзо го викна и толку од кадарот ама претставуваше некоја симболиката тоа само што за мене останува знак прашалник ,а да делот со фотографите да се доискажам како го доловив тие беа во куќата на јапонецот првиот пат само еден од полицијаците ги виде,а кога дојдоа вториот пат не беа таму и јапонецот рече дека ги запалил всушност ги дал на својот помошник(наводниот шаман) на крајот кутијата падна многу вештачки но и те како беше интересно како да кажам сфатив али повторно некако ми се матка разни мисли па решив да побарам што всушност се случило инаку имаше еден кадар кој не траеше ни 2 секунди а кој мене многу ми се допадна кога девојчето беше во кола и одеа накај болницата ме потецети на
доколку ви текнува ќе сфатите дека нема ништо слично но по некој чуден пат одма чим го видов на гифов ми текна и да како всушност свештеникот се најде на крајот во пештерата заедно со јапонецот(ѓаволот) се изгубив таму ама дефинитивно ќе повторам виситинско четиво дефинитвно мора да се репризира ама како тргна филмот од една сосема несериозност до што доведе ситуацијата со камењата кога ги фрлаше девојката во бело :pos: всшност сакаше да му каже некој работи но сеуште не беше толку заинтрегиран се додека не го снајде тоа што се случи со неговата ќерка и тоа беше дадено како кошмар нели бидејќи таму имаше обесена девојка но потоа го употребија најстариот трик од типот еве ме станав од спиење :gjavol: се надевам не ве збунив со овој не толку симпатично-читлив текст :gjavol:

Член од
29 јануари 2015
Мислења
7.278
Поени од реакции
20.260
Чеми извините, ама....

Долго време ми се нема случено да исклучам филм на половина. Фала ти ,,Тони Ердман''. Под очекувањата. Убила ме динамика. :(

Член од
20 ноември 2009
Мислења
8.150
Поени од реакции
8.891
Добро е што пиша пошто по 3 пат ќе се реплциирав :pos:Инаку го утнав филмот :pos:не сте збореле за овој туку за The Handmaiden сум ги помешал а незнам како :LOL: барав да видам кој што пишувал за Wailing и нема ништо освен у Moviespotting :icon_mrgr: ама ќе дојде и овој на ред

Инаку што сакав да кажам како совршено манипулира филмот тоа е нешто невидено како цело време те привлекува да го гледаш шаблонски и демек ти сервира се на тацна како готов производ а всушност е сосема друга приказната на пример ''Кога шаманот му се јави на Јонг го(таткото на девојчето) и му кажа дека всушност јапонецот не е главниот извор туку тој е исто така шаман како него и ја наведе девојката и тука дефинитивно беше клучно те навлече на таа глетка и те препушти на пловиш незнаејќуи дека тонеш потклекнувајќи пред лагата која ја кажа нели друго интересен момент беше исто така кога девојката во шумата го бркаше јапонецот и го удрија со комбето и потоа го фрлија преку банкина и го дават Јонг го и во позадина на ридот беше девојката исто овој дел ме изремети фантастично тензично беше и при самиот крај и делот со петелот 1-2-3 и го допре за рака и истрча кај девојчето и начека масакар(ама не го сфатив тоа со гранчињата кој беа ставени на јажето тоа го имаше и на самиот почеток кога Јонг го го виде ама набрзо го викна и толку од кадарот ама претставуваше некоја симболиката тоа само што за мене останува знак прашалник ,а да делот со фотографите да се доискажам како го доловив тие беа во куќата на јапонецот првиот пат само еден од полицијаците ги виде,а кога дојдоа вториот пат не беа таму и јапонецот рече дека ги запалил всушност ги дал на својот помошник(наводниот шаман) на крајот кутијата падна многу вештачки но и те како беше интересно како да кажам сфатив али повторно некако ми се матка разни мисли па решив да побарам што всушност се случило инаку имаше еден кадар кој не траеше ни 2 секунди а кој мене многу ми се допадна кога девојчето беше во кола и одеа накај болницата ме потецети на
доколку ви текнува ќе сфатите дека нема ништо слично но по некој чуден пат одма чим го видов на гифов ми текна и да како всушност свештеникот се најде на крајот во пештерата заедно со јапонецот(ѓаволот) се изгубив таму ама дефинитивно ќе повторам виситинско четиво дефинитвно мора да се репризира ама како тргна филмот од една сосема несериозност до што доведе ситуацијата со камењата кога ги фрлаше девојката во бело :pos: всшност сакаше да му каже некој работи но сеуште не беше толку заинтрегиран се додека не го снајде тоа што се случи со неговата ќерка и тоа беше дадено како кошмар нели бидејќи таму имаше обесена девојка но потоа го употребија најстариот трик од типот еве ме станав од спиење :gjavol: се надевам не ве збунив со овој не толку симпатично-читлив текст :gjavol:

B

Blade Torch

Гостин
Сите сте гола вода за пишување за филм во споредба со Corvus. Без спојлер не ви поминува пасос од 5-6 реда :ROFLMAO:
Одличен Ла-ла Ленд. И јас ќе навивам за да земе оскар за филм, а за главна улога на било кој од глумците мислам дека не е доволно ( ама зависи од конкуренцијата тоа, ќе видиме). Филм што пак ќе се пушти, дефинитивно. Со мерак.

Член од
26 јуни 2013
Мислења
3.597
Поени од реакции
14.641
Повоторно јас:pos:
На рапорт со Јофе :pos:
Последните 3 филма од фестивалот : ( денеска имав прилика да изгледам 3 филма првиот беше француски Man Bites Dog :pos:и ни остануват уште два така:LOL: е сеа поентата е што не сум спремен да ги гледам едниот е Metropolis а другиот The Lobster и двата се доста фалени ама ги прескокав и ги симнав Lethal weapon 1-2 old school Xd па тука отварам ново поглавје да смениме шема доста беа скриншот со торенти :icon_lol:

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.741
Поени од реакции
27.733
@whatto Lobster е ко за тебе филм, не знам што чекаш. :toe:

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.494
Поени од реакции
9.494
12 мои предлози и филмот од клубот во "Whatto" фестивалот! :brlav:

@whatto Les diaboliques пред да биде кажан во клубот си го одбрал да го гледаш или ова значи дека ќе дојдеш да не дружиш и ќе ми ја исполниш новогодишната желба? :P

Kajgana Shop

На врв Bottom