Фиксна протеза

Довичински -

Довичински П.
Член од
26 ноември 2009
Мислења
1.205
Поени од реакции
674
Jas ja nosam skoro 1 mesec uste nesum odel na pravilna kontrola ( za menjajne lak) Imav bolka prvite 2-3 dena posle si se bese okej samo kecovite nemozev da gi osekam podolgo vreme :D

Член од
10 февруари 2010
Мислења
859
Поени од реакции
325
Jas ja nosam skoro 1 mesec uste nesum odel na pravilna kontrola ( za menjajne lak) Imav bolka prvite 2-3 dena posle si se bese okej samo kecovite nemozev da gi osekam podolgo vreme :D
Јас ја имав првата официјална контрола во саботата. Нешто чепкаше докторот лево-десно ама жицата не ми се ја замени со нова, истата ми остана ама нешто искорегира.

Еве два дена после контролата немам болки во устата, мада осекам некоја си мала затегнатост.

Кецовите ни мене не ми се функционални. Не гризам со нив. Боли при загрзиз.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.029
Поени од реакции
74.430
Покрај горната протеза која ја носам од 6-ти Септември, завчера ми ја бапнаа и долната.
Е ако од горната не видов многу проблеми, тогаш за оваа немам зборови. Како боли, се искинав од пцуење. Неможам една смока да загризам, и гледам дека со денови ќе бидам на чоколино, супи, и остали срања.
А ми се јаде, ќе полудам!!!
Иначе на двете контроли досега што бев за горната, два пати ми ја менуваа жицата, а особено болеше кога затегаа кај тоа прстените. Сепак таа болка поминува за ден два, и горната протеза не ни осеќам дека ја носам...
Се надевам дека истово ќе се случува и со долнава, пошто ќе умрам за јадење.
Бтв горе имам доста добри резултати, сите се чудат како дошло до толку брзи промени :)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Покрај горната протеза која ја носам од 6-ти Септември, завчера ми ја бапнаа и долната.
Е ако од горната не видов многу проблеми, тогаш за оваа немам зборови. Како боли, се искинав од пцуење. Неможам една смока да загризам, и гледам дека со денови ќе бидам на чоколино, супи, и остали срања.
А ми се јаде, ќе полудам!!!
Иначе на двете контроли досега што бев за горната, два пати ми ја менуваа жицата, а особено болеше кога затегаа кај тоа прстените. Сепак таа болка поминува за ден два, и горната протеза не ни осеќам дека ја носам...
Се надевам дека истово ќе се случува и со долнава, пошто ќе умрам за јадење.
Бтв горе имам доста добри резултати, сите се чудат како дошло до толку брзи промени :)
Долната протеза е најсилниот збор што опишува тормозење. Не можеш ништо да загризаш, буквално ништо, одма солзи на очи ти идат. Ако те боли горната вилица некако имровизираш со јазикот ама нема замена за долнава :( Истото е , после неколку дена поминува и таа, ама затегањето на долната вилица боли повеќе од горната зошто посилни се корењата доле, коската е посилна затоа што долната вилица само се движи и мислам дека е коската што издржува највише товар :) Затоа секое затегање доле господ ќе го гледаш, од искуство ова зошто ја големи проблеми имав со искривените долни заби и на крајот еден заб не се ни исправи :mad: Ама битно горе се средени :D

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.029
Поени од реакции
74.430
Долната протеза е најсилниот збор што опишува тормозење. Не можеш ништо да загризаш, буквално ништо, одма солзи на очи ти идат. Ако те боли горната вилица некако имровизираш со јазикот ама нема замена за долнава :( Истото е , после неколку дена поминува и таа, ама затегањето на долната вилица боли повеќе од горната зошто посилни се корењата доле, коската е посилна затоа што долната вилица само се движи и мислам дека е коската што издржува највише товар :) Затоа секое затегање доле господ ќе го гледаш, од искуство ова зошто ја големи проблеми имав со искривените долни заби и на крајот еден заб не се ни исправи :mad: Ама битно горе се средени :D
Незнам за тебе, али мене долнава вилица ми е каша попара. Таков случај сигурно немало досега :pos:
Еден другар па ми рече дека доле ич не болело и без проблеми јадел уште одма. И доаѓам дома, и така залетан гладен, зимам да пробам едно кифличе, и кога ме удри една болка...
И пробувам те полево те подесно, нема шанси ништо да гризнам...
И кога ги миев забите вечерта закачив изгледа тоа жицитие, па во моментов кецовите долни колку ме болат неможам да опишам...
Супа што јадев ме болеа :pos:

Член од
10 февруари 2010
Мислења
859
Поени од реакции
325
Јас ја имав првата контрола пред околу 3 недели, ама не ми менаа жица само корегираше нешто напред на предните заби со едно мало клештенце.
Не знам зошто не ја затегна (или смена жицата). После контролата немав болка.

И јас треба да носам долна протеза, али специјалистот ми рече да види прво како ке реагира горната вилица па потоа ке стави долу. Во секој случај ќе носам и долу, али покасно.

Секој човек е случај сам за себе - така да не може да генерализираме на кој како и што му се направило и да извлекуваме заклучоци.

И мене докторот ми рече дека имало голем напредок, мада што јас лично и не го заприметувам.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Јас ја имав првата контрола пред околу 3 недели, ама не ми менаа жица само корегираше нешто напред на предните заби со едно мало клештенце.

И јас треба да носам долна протеза, али специјалистот ми рече да види прво како ке реагира горната вилица па потоа ке стави долу. Во секој случај ќе носам и долу, али покасно.

Секој човек е случај сам за себе - така да не може да генерализираме на кој како и што му се направило и да извлекуваме заклучоци.

И мене докторот ми рече дека имало голем напредок, мада што јас лично и не го заприметувам.
Дека се гледаш секој ден :) Забарот има веќе твој отисок какви ти биле забите пред протезата и потоа секоја контрола си споредува. А за долна протеза треба прво да почекаш некое време за да се рашират забите горе зошто инаку проблеми со загризот ќе ти се створаат. :)

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716

Побарај му да ти го покаже отисокот, ќе се зачудиш какви ти биле. :)

Член од
10 февруари 2010
Мислења
859
Поени од реакции
325
Побарај му да ти го покаже отисокот, ќе се зачудиш какви ти биле. :)
На првата контрола јас лично очекував да ми ја смени жицата, меѓутоа тоа не се случи. Искорегира нешто напред, ама жица не ми смена. После корекцијата, немав болки.
Е сега отпечатокот, во тој момент на првата контрола рече дека не бил таму.
Ама следен пат, планирам да го побарам да го видам - ако е таму или може да ми карикира - не знам.
И онака датумот за следната контрола се приближува за помалку од 2 недели.

--- надополнето ---

Дека се гледаш секој ден :) Забарот има веќе твој отисок какви ти биле забите пред протезата и потоа секоја контрола си споредува.
Кога ја имав првата контрола, отпечатокот ми кажаа дека не бил таму.

А за долна протеза треба прво да почекаш некое време за да се рашират забите горе зошто инаку проблеми со загризот ќе ти се створаат. :)
Да, да, истото ми го кажа и докторот. Да се отворат забите па после ке става долна протеза.

Член од
10 февруари 2010
Мислења
859
Поени од реакции
325
Ok, posle dva meseca nosenje na proteza na gorna vilica me zakazaa za stavanje na dolnata proteza.

Kaj da e ke ja kompletiram mojata "Robokap" nasmevka.

:)

Член од
10 февруари 2010
Мислења
859
Поени од реакции
325
Ok, официално денес ми ја ставија долната протеза (искомбинирана со ластичина). И толку.

Ќе убијам некој од нервоза.

Член од
10 февруари 2010
Мислења
859
Поени од реакции
325
Дали некој знае каде се продава дентален восок во Скопје?

Не можам да најдам никаде.

Тоа куките на долнава протеза ми фаќаат на јазикот при говорење и ужасно е, ама нема никаде, не можам да најдам.

Привремено им кажав збогум на ж ќ ч љ њ ш
и си ќутам одповеќе

Член од
23 август 2008
Мислења
1.755
Поени од реакции
264

Тоа куките на долнава протеза ми фаќаат на јазикот при говорење и ужасно е, ама нема никаде, не можам да најдам.

и си ќутам одповеќе
Јас утре за првпат ќе ставам фиксна и тоа прво долната па после некој ден и горна и ортодонтот ми кажа дека ќе ми дадел све што ќе ми биде потребно за дома, спомна четкичка и спомна некаков восок, претпоставувам дека е истиот тој што го бараш иако не можам да сконтам за што служи, али муабетов ми е ако сеуште се немаш снајдено иди по ортодонтскиве ординации они таму си држат, би требало да ти продадат.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.029
Поени од реакции
74.430

и си ќутам одповеќе
Не ти дадоа восок кога ти ставија протеза???
Јас имам дома, а не верувам дека ќе го искористам некогаш, па ако сакаш и ако уште не си нашол можам да ти го дадам :)
Иначе готово се навикнав веќе, немам никаков проблем ни со говорот, а единствен проблем единствено ми прават куките на некои заби од долната вилица, кои ми ебаа мамата на устата. Особено како боли дур се бакнуваш... :tapp:
Ми се забодуваат во месото кај забите и цел сум исекотини...

--- надополнето ---

Јас утре за првпат ќе ставам фиксна и тоа прво долната па после некој ден и горна и ортодонтот ми кажа дека ќе ми дадел све што ќе ми биде потребно за дома, спомна четкичка и спомна некаков восок, претпоставувам дека е истиот тој што го бараш иако не можам да сконтам за што служи, али муабетов ми е ако сеуште се немаш снајдено иди по ортодонтскиве ординации они таму си држат, би требало да ти продадат.
Тие едни што се како куки на протезите, често ќе ти прават проблеми дури се навикнеш а и после тоа. Ќе ти сметаат во говор (иако јас го немав тој проблем), но затоа се дешаваше кога ќе се насмеам, после да неможам да ја затворам устата бидејќи ми се загчавуваше на куките :pos: Истотака ќе те бодат во месото :) Затоа ќе ставаш од восокот, за да не те боли. Али јас досега си трпшам и не сум искористил ич од него...

Kajgana Shop

На врв Bottom