Фарба за коса

bibuska

смешка
Член од
5 септември 2005
Мислења
2.403
Поени од реакции
7
советиве се екстра, ама ако го правиш сето ова по дома, може да утнеш, а пак ќе те чини како да си била на фризер... затоа, фарбите со тебе и трк на фризер...
а инаку после 19 години шетање со мојата природна боја, лани се направив ептен плавуша и ја скратив... многу ја скратив :(
подоцна сватив дека не ми стои таква, па сеа ми е за неколку нијанси посветла од мојата... а за фарба.. palette :)
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
Еве нешто интересно што најдов,се работи за опаѓање на косата и можни последици од фарбите за коса:

Што е Алопесија?

Алопесија е недостаток или бавно обновување или растење на косата или влакната на зона на телото каде пред тоа растела или ја имало. Тоа може да биде предизвикано од физичко оштетување на самата косат или фокулата (кесата) на коста, но тоа многу често резултира од природниот циклус на растење на косата. Кај некои видови на Алопесија, циклусот на растењето е попречен од некои времени ситуации како што е хемискиот дисбаланс или стресот. Било како, огромно мнозинство (95%) на случаите на губење на косата кај двата пола мажите (келавите мажи) и жените (жени со проретчена коса) се генетски во основа. Ова се нарекува Ангрогенетска Алопесија.

Знаци и Симптоми

  • Келави Мажи. Разредчена или недостатока на коса на линијата на косата (патецот) и темето на главата.
  • Жени со недостаток или разретчена коса. Степен на разретченост на косата, посебно на темето од главата. Патецот во основа потсетува на нечепнат (целовит).
  • Оштетена коса, или коса која лесно опаѓа.
  • Едно или повеќе округли или овални келави (без коса) места на главата.
Што предизвикува до тоа?

Андрогенетска Алопесија е предизвиканана од генетска тенденција на определени фокули или кеси на косата кои произведуваат супстанција која предизвикува реакција со машките хормони. Со времето како што стареете оваа реакција е причинител за затворање на фокулите на косата. Жените со проретчена и недостаток на коса процесот на опаѓање на косата е поспор отколку кај мажите, бидејќи е многу помала количината на машки хормони во женското тело. Дисбалансот на хормоните може да го влоши проблемот со келавоста. Временото губење на косата може да биде резултат на претрпен шок на организмот и самиот систем на телото, вклучително гладување, инфекции, пороѓај, пореметување на тироидната жлезда или пореметување на имунолошкиот систем, лекарства (дроги кои се користат при хемотерапија на рак) или стрес. Фокулите на косата можат да бидат уништени трајно со лузна од изгореница или некои инфекции на церепот на главата, со ренгенски и радиоактивни зрачења, или пореметувања во структурата на кожата. Оштетувања исто така може да биде предизвикувано со правење на фризура со користење на хемикалии на подолг период, хемиски третмант на косата како што е фарбање и траjна фризура или самоволно искубување на косата и влакната. Заразна ситуација наречена Тинеа Капитис (`Округли глисти (гниди) на черепот`) исто така може да резултира со губење на косата.

Предизвикувач на Алопесија Ареата, или случајно губење на косата, не се разбира секогаш доволно. Тоа се случува како последица од стрес.
 

I am a bitch

Мачкица
Член од
24 февруари 2006
Мислења
2.016
Поени од реакции
2
јас имам плава шатирана со посветла плава. Кога се фарбам користам палете.

најчесто се фарбам на фризер, првиот пат кога се направив плава, норамлно тоа го направив на фризер и после кога се фарбав дома сама ми удираше на црвено(а тоа многу го мразам) и отсега само на фризер се фарбам. Дома понекогаш, сама се фарбам кога го фарбам само коренот. Иначе природна ми е кафеава косата ама многу повеќе си се бендисувам со плава. ;)
 
Член од
19 февруари 2006
Мислења
1.768
Поени од реакции
31
ja sum si plava od uvek...Pred mesec dena poradi snimanje na edna reklama mi ja izblansiraa pa ofarbaa zuto pa so nekoja sifkasta za sea da mi baby plava..ja neguvam kosata epten za toa si idam na frizer postojano.Ja sisam na 3 nedeli i ja farbam na 14 dena...se so kvalitetni farbi po moznost toa da e" loreal" zasto mislam deka najmnogu mi trae i e naj kvalitetna
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
Околу 45% од луѓето ( тука се вкључени и мажите ) на прашањето "која боја на косата сакате да се офарбате" одговараат едногасно - плава. Да се има плава коса е феномен кој ( скоро ) е од необјаснлива природа.
Пепелеваста, смеѓоплава, скоро бела.... сите врсти и нијанси и понатаму се на во мода.

Приказната за плавата коса потекнува уште многу одамна, кога жените на различни начини за разлика од денешните го постигнувале светлиот тон на косата. Тоа го правеле на следниот начин: косата се премачкувала со специјален сапун или помада, а потоа со саати би се седело на сонце се додека не се осветли. Постолео и полесен но помалце траен метод да се дојде до плавата нијанса, косата се посипувала со прав кои главни состојки биле полен и смелени ливчиња од жолто цвеќе. Подоцна за оние кои сакале да имаат поуверлив изглет правени се перики. Еден од првите помасовни производители на плави перики била Холандија.

Меѓутоа, сите споменати методи за фарбање на косата имале повеќе мани, а потребата за посветлата коса од време на време била се повеќе. Поради тоа во 1907год. во Париз Ежена Шулеа ( оснивач на копанијата L'Oreal ) ја направила првата плава фарба за коса. Од тој момент работите тргнале незадржливо напред: плавата коса станала ултимативен моден крик со посретство на холивудските глумци, а оваа манија се проширила со помош на филмот со брзина на светлината.

Понекогаш е добро да се промени бојата на косата и да ви се освежи стилот ( нормално, ако сте спремни да ги сварите сите оние вицеви за палвушите ), но не и по секоја цена. Плавите коси денес секој ден се вијорат низ скопските улици и жените повеќе личат на униформисани. Затоа размислете двапати пред да се офарбате во плаво. па и црвената коса е исто така добра и секси како и плавата.
 
Член од
18 март 2006
Мислења
404
Поени од реакции
3
Ми дојде една луда идеа пред некој ден... Сакам да се офарбам сребрено. Имате некој совет?
 

love

The one and only
Член од
2 мај 2006
Мислења
716
Поени од реакции
1
Pocnav da se farbam na 16 godini i dosega sum bila crna,crvena temna,drec crvena,lesnik,plava,platinesto plava,sifkasta i sega mi e nijansirana kafeava.Prirodno mi e kafeava,a se farbam na mesec-mesec i pol i sega go farbam samo korenot,a koga bev plava i cela kosa.Imam koristemo sekakvi farbi,i poskapi i poeftini:Palete,Stil'Igora,Evolution,Revlon itn.Posledno se farbav so Subrina,mislam deka se vikase.Doma si go farbam samo korenot,a na frizer mi pravat prameni.
 

rich_bitch1

~DARLING~
Член од
15 март 2007
Мислења
744
Поени од реакции
5
se farbam redovno 4 god.po priroda sum smega ali farbajki se stanav plavuska.porano se farbav so farbite na pallete ali primetiv deka mn brgu mi paga bojata sega preminav na loreal i sum zadovolna.ja farbam na sekoi tri nedeli ama samo na korenite zasto mrazam koga nadolu mi e plava a na korenite pocnuva da potemnuva.a inaku cela kosa ja farbam na mesec i pol.barem mene taka mi odgovara.inaku ja farbam doma t.s me farba edna drugarka i sum zadovolna
 
Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
Природната боја на косата ми е смеѓа. Почнав да се фарбам со Garnier и сеуште ја користам. Еден период се фарбав многу светла пепеласта плава. Сега ја сменив со посивкаста плава. Се фарбам секој месец нормално дома, до сега не сум била на фризер за фарбање.
 

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Nikogas se nemam farbano zasto si ja sakam bojata i nemam nikakva potreba edino koga za nekoi 30 godimi ke pocne da mi belee pa togas, ama vo prirodna boja. Ne obozavam prameni, barem na mene licno ne bi sakala da vidam a za drugite toa e niven izbor.:helou:
 
B

black angel

Гостин
mene mi tekna da ja osvetlam kosata pa zemav doma mlecen hidrogen i dva tri pati staviv na kosa i dobiv prirodna boja.posto kosata mi e vitkana izgleda kako da se prelivaat boitezs se tri svetla kostenliva temna kostenliva i na vrvot mojata prirodan boja mnogu dobro izgleda
 

Скулгрл

Queen of the superficial::..
Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
Мојата кутра косичка, богами секакви фарби има видено. Почнувајќи од експериментирањето со црвената боја (палете brick red или така некако), продолжувајќи со плава боја (Лореал на почетокот, потоа гарниер ash blonde и natural beige), за на крај да завршам со фарбите на палете-golden chocolate и golden brown.

Сега за сега, планирам да останам на последната фарба, најсаглам ми изгледа.
 

Ред хот!

***candy girl***
Член од
6 март 2007
Мислења
593
Поени од реакции
12
Се фарбам веќе 4 години и за тој период сум пробала најразлични фарби за коса.Почнав со Palette,па се префрлив на Garnier и сега повторно сум си на Palette.Инаку сум била љиљакова,па кафеава,па смеѓа,па плава,па пак кафеава,за на крај да ја офарбам црвена.Е последниве 2-3 пати ја мешам црвената со чоколадно-кафена и дефинитивно ми се допаѓа највеќе.:pipi:
 
Член од
16 јули 2007
Мислења
39
Поени од реакции
0
najloso nesto sto mozete da i napravite na vashata kosa e da ja farbate, jas nikogash do sega ne sum ja farbala a ne ni planiram i pokraj site insistiranja na mojot frizer-odbivam, bidete prirodni pa makar i portokalovi
 

Скулгрл

Queen of the superficial::..
Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
najloso nesto sto mozete da i napravite na vashata kosa e da ja farbate, jas nikogash do sega ne sum ja farbala a ne ni planiram i pokraj site insistiranja na mojot frizer-odbivam, bidete prirodni pa makar i portokalovi
Најлошо е да се пегла и витка секојдневно, фарбањето не прави некои посериозни оштетувања.:wink:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom