Ќе се врати, не се секирај, ама сепак она што го мислевме за жал испадна точно, реков многу пати уште пред 2 + години дека Надал мора да го смени распоредот на турнири кои ги игра, неможе со толку физички напорна игра да го зима здраво за готово скоро целиот играчки календар од една сезона, натпреварите на тврда подлога во крајот од годината се екстремно тешки и прават многу поголем напор на колената/зглобовите, од сите други подлоги, истите подлоги дури и Федерер сам има кажано дека му пречат малце, бидејќи лизгањето на нив создава многу терет на нозете како целина, и се разбира на кичмата. Надал мора да калкулира многу повеќе со турнирите, инаку за 2 години може да се збогува со кариерата за жал.
Е сега каде се оние кои ги одобруваат спорите твдри подлоги кои се најголемиот виновник за овие ситуации? дали знаете што прави на еден човек 6 часа игра на AO, со просек од размена на 12 удари по поен?
Тоа е невиден напор за телото, затоа ги мразам овие подлоги иако се атрактивни за гледање заради долгите поени сепак се кобни за тенисерите. Лакомоста на АТП нема граници, да можат 10 саати еден натпревар би направиле да се игра, само за да се продаваат карти, и да добие на популарност тенисот.
за постов.
Се, ама апсолутно се е точно. И мене како обожавател на тенисот ми се поинтересни мечевите од 6 часа, нормално, драматични и атрактивни за гледачите. Ама само тенисерите ќе си ги сносат последиците, а од АТП ќе си продадат карти и нема да дозволат да остане празно седиште дури и во големите финалиња каде најниската цена на еден билет е
ИЗГОР. Значи толку профитабилен е напраен спортов, ама ете и Надал има проблем што неговиот стил е таков, но мора да се признае дека и тој виде мака па од 2009 година па натака е многу поагресивен бидејќи и самиот е свесен колкави му се можностите. Од 2009 па навака не трча ко детиште по сите топки, може да се воочи по неколку изгледани меча од 2005-2008 и од 2009-2012.
Не е само Надал во муабетов, и Ѓоковиќ дури игра поризични топки на тврда подлога, се обидува да стигне многу повеќе топки во последно време и
клиза на бетонот што е исклучиво опасно. Ете го и Монфилс, пуста публика поради која се обидува на некои атрактивни поени, а потоа може да жали многу подолго отколку 20 секунди колку што би траел аплаузот после тој поен. Сега го нема многу долго време, не го имам видено уште од Ролан Гарос.
Тој е муабетот, Надал мора да почне да игра на удари, доколку сака да профитира уште во тенисот, мене искрено ми е жал што го нема, ама и без него функционира тенисот, можеби не исто за нас фановите на Надал, но едноставно мора да се помириме со овие откажувања.
А околу тоа со напорот и тврдите подлоги во сала т.е. Indoors условите. Еве јас лично имам играно на 5-6 различни подлоги. На земја ми е онака без врска, многу спор тенис. Најмногу ми лежи тврда подлога, ама не во сала. А онаа Indoor подлога, т.е. во сала е многу напорна. Како што изјавил Федерер и напиша ти, Psyside погоре, топчето многу брзо паѓа долу и немаш многу време за размислување, делот од секундата одлучува и мора да имаш многу брз рефлекс. На вакви подлоги нема време за калкулирање, од лично искуство го кажувам ова и баш поради тоа не му лежат на Надал кој обично сака да оди на кафе, па да се врати, да размисли каде ќе го пласира високиот спин, епа .... my friend, it doesn't work like that.