Фан клуб: Рафаел Надал

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Искрено, ако некогаш се врати во светот на тенисот јас ќе бидам прескреќна. Ова ми делува премногу лошо и имам гадно предчувство дека може и да се пензионира.
Ќе се врати, не се секирај, ама сепак она што го мислевме за жал испадна точно, реков многу пати уште пред 2 + години дека Надал мора да го смени распоредот на турнири кои ги игра, неможе со толку физички напорна игра да го зима здраво за готово скоро целиот играчки календар од една сезона, натпреварите на тврда подлога во крајот од годината се екстремно тешки и прават многу поголем напор на колената/зглобовите, од сите други подлоги, истите подлоги дури и Федерер сам има кажано дека му пречат малце, бидејќи лизгањето на нив создава многу терет на нозете како целина, и се разбира на кичмата. Надал мора да калкулира многу повеќе со турнирите, инаку за 2 години може да се збогува со кариерата за жал.

Е сега каде се оние кои ги одобруваат спорите твдри подлоги кои се најголемиот виновник за овие ситуации? дали знаете што прави на еден човек 6 часа игра на AO, со просек од размена на 12 удари по поен?

Тоа е невиден напор за телото, затоа ги мразам овие подлоги иако се атрактивни за гледање заради долгите поени сепак се кобни за тенисерите. Лакомоста на АТП нема граници, да можат 10 саати еден натпревар би направиле да се игра, само за да се продаваат карти, и да добие на популарност тенисот.

Член од
22 јуни 2008
Мислења
725
Поени од реакции
218
Ќе се врати, не се секирај, ама сепак она што го мислевме за жал испадна точно, реков многу пати уште пред 2 + години дека Надал мора да го смени распоредот на турнири кои ги игра, неможе со толку физички напорна игра да го зима здраво за готово скоро целиот играчки календар од една сезона, натпреварите на тврда подлога во крајот од годината се екстремно тешки и прават многу поголем напор на колената/зглобовите, од сите други подлоги, истите подлоги дури и Федерер сам има кажано дека му пречат малце, бидејќи лизгањето на нив создава многу терет на нозете како целина, и се разбира на кичмата. Надал мора да калкулира многу повеќе со турнирите, инаку за 2 години може да се збогува со кариерата за жал.

Е сега каде се оние кои ги одобруваат спорите твдри подлоги кои се најголемиот виновник за овие ситуации? дали знаете што прави на еден човек 6 часа игра на AO, со просек од размена на 12 удари по поен?

Тоа е невиден напор за телото, затоа ги мразам овие подлоги иако се атрактивни за гледање заради долгите поени сепак се кобни за тенисерите. Лакомоста на АТП нема граници, да можат 10 саати еден натпревар би направиле да се игра, само за да се продаваат карти, и да добие на популарност тенисот.
mislish brzite tvrdi podlogi (beton) ili???Ne si vo pravo za ATP kalendarot i nivnata lakomost.Sekoj teniser si bira kade i koga ke igra...tocnata izjava e lakomosta na samite teniseri.Konkretno za zglobovite i kolenata..Rafa ima takov stil na igra so mnogu trcanje levo i desno,kade shto ceka drugiot da napadne i on od defanziva mu ebe mame i vo toa e sovrshen,posebno na shljaka,no eve go danokot.Da ne kobam ama i Marej go ceka ista sudbina.Plus,sega ke se napalite,ama,definitivno hemijata si go zema danokot

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Не, мислам на спорите тврди подлоги...

Australia Open, Miami, Indian Wells, Shanghai итн.

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
e pa greshka si,gorenavedenite se pobrzi podlogi od shljakata i gi spomnav kako brzi bidejki trevata kako najbrza e najslabo zastapena i igrana,a zborime za Nadal=shljaka
Ти кажува дека меѓу тврдите подлоги имаш бавни (АО) каде што има многу долги размени на удари и брзи (УС Опен, Финалето во Лондон) каде поените завршуваат многу побрзо.
Инаку нормално дека тврдата подлога во принцип е побрза од земјата, глината, шљаката, како и да е.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
e pa greshka si,gorenavedenite se pobrzi podlogi od shljakata i gi spomnav kako brzi bidejki trevata kako najbrza e najslabo zastapena i igrana,a zborime za Nadal=shljaka
1. Тревата не е најбрза, можеби е но само онаа во Newport + Halle, Wimby е средно брз, и е видно успорен од порано.

2. AO е толку спор, што е еднаков на RG, иако RG се игра на земјена подлога.

Член од
22 јуни 2008
Мислења
725
Поени од реакции
218
Ти кажува дека меѓу тврдите подлоги имаш бавни (АО) каде што има многу долги размени на удари и брзи (УС Опен, Финалето во Лондон) каде поените завршуваат многу побрзо.
Инаку нормално дека тврдата подлога во принцип е побрза од земјата, глината, шљаката, како и да е.
kako i da e...muabetot mi e deka negoviot stil na igra e sklon na povredi.Plus sam si go nametna toa tempo,od pregolema zelba izgore(ne znam samo zoshto celo vreme go otpishuvame,a jas mislam deka ke se vrati i ke trae ako ,,smanji dozivljalj,,) Videte samo kakov manijakalen pogled ima koga gubi,kako na ubiec.Sporedete go so Roger ili Novak i ke ja primetite razlikata

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
А најглупото е тоа што ем е скоро бавен како Ролан Гарос, ем не смееш да се лизгаш како на земја и да си трчкаш раат, т.е не е толку безбедно. Идиотска работа.

Член од
22 јуни 2008
Мислења
725
Поени од реакции
218
1. Тревата не е најбрза, можеби е но само онаа во Newport + Halle, Wimby е средно брз, и е видно успорен од порано.

[/quote]
zatoa shto zavrshniot sloj osven so boja e zbogaten i so guma i se smeta i za najbezbedna podloga...koga veke mavame trivijalnosti:)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
А најглупото е тоа што ем е скоро бавен како Ролан Гарос, ем не смееш да се лизгаш како на земја и да си трчкаш раат, т.е не е толку безбедно. Идиотска работа.
Најголемото зло во тенискиот свет се овој тип на подлоги, тој што кажа да се смени од rebound ace во ова сега (plexicushion) AO и другите тениски турнири, треба да се обеси.
--- надополнето: 16 август 2012 во 00:08 ---
Точно.

The King of Clay

Модератор
Член од
28 јануари 2012
Мислења
5.037
Поени од реакции
3.623

(y) за постов.

Се, ама апсолутно се е точно. И мене како обожавател на тенисот ми се поинтересни мечевите од 6 часа, нормално, драматични и атрактивни за гледачите. Ама само тенисерите ќе си ги сносат последиците, а од АТП ќе си продадат карти и нема да дозволат да остане празно седиште дури и во големите финалиња каде најниската цена на еден билет е ИЗГОР. Значи толку профитабилен е напраен спортов, ама ете и Надал има проблем што неговиот стил е таков, но мора да се признае дека и тој виде мака па од 2009 година па натака е многу поагресивен бидејќи и самиот е свесен колкави му се можностите. Од 2009 па навака не трча ко детиште по сите топки, може да се воочи по неколку изгледани меча од 2005-2008 и од 2009-2012.

Не е само Надал во муабетов, и Ѓоковиќ дури игра поризични топки на тврда подлога, се обидува да стигне многу повеќе топки во последно време и клиза на бетонот што е исклучиво опасно. Ете го и Монфилс, пуста публика поради која се обидува на некои атрактивни поени, а потоа може да жали многу подолго отколку 20 секунди колку што би траел аплаузот после тој поен. Сега го нема многу долго време, не го имам видено уште од Ролан Гарос.

Тој е муабетот, Надал мора да почне да игра на удари, доколку сака да профитира уште во тенисот, мене искрено ми е жал што го нема, ама и без него функционира тенисот, можеби не исто за нас фановите на Надал, но едноставно мора да се помириме со овие откажувања.

А околу тоа со напорот и тврдите подлоги во сала т.е. Indoors условите. Еве јас лично имам играно на 5-6 различни подлоги. На земја ми е онака без врска, многу спор тенис. Најмногу ми лежи тврда подлога, ама не во сала. А онаа Indoor подлога, т.е. во сала е многу напорна. Како што изјавил Федерер и напиша ти, Psyside погоре, топчето многу брзо паѓа долу и немаш многу време за размислување, делот од секундата одлучува и мора да имаш многу брз рефлекс. На вакви подлоги нема време за калкулирање, од лично искуство го кажувам ова и баш поради тоа не му лежат на Надал кој обично сака да оди на кафе, па да се врати, да размисли каде ќе го пласира високиот спин, епа .... my friend, it doesn't work like that.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.386
Поени од реакции
113.839
mislish brzite tvrdi podlogi (beton) ili???Ne si vo pravo za ATP kalendarot i nivnata lakomost.Sekoj teniser si bira kade i koga ke igra...tocnata izjava e lakomosta na samite teniseri.Konkretno za zglobovite i kolenata..Rafa ima takov stil na igra so mnogu trcanje levo i desno,kade shto ceka drugiot da napadne i on od defanziva mu ebe mame i vo toa e sovrshen,posebno na shljaka,no eve go danokot.Da ne kobam ama i Marej go ceka ista sudbina.Plus,sega ke se napalite,ama,definitivno hemijata si go zema danokot
Па не бира баш секој тенисер да игра кај сака. Обично овие најдобро рангираните тенисери играат скоро на сите мастерси и мислам дека МОРААТ да изиграат 4 турнири во годината од 500 поена или 250 сеа не ме фаќај за збор, освен нормално ако тенисерот не е повреден. А сите тие повреди и такви срања се регулираат преку АТП за да не лажираат тенисерите и да ги откажуваат учествата на одредени турнири. Инаку на страна ова што го збориме за неговиот стил на игра, тој да, допринесува за неговите повреди на колената, но да не заборавиме дека Рафа има болест на колената наречена тендитис или така нешто не знам сеа точно не сум доктор. Е сеа дали е стекната поради таквиот стил на игра или си ја имал од порано стварно не знам али ете колку да ти кажам дека не е исто оптоварувањето на колената и зглобовите кај Рафа и да речеме кај Новак кој негува сличен стил на игра ко Рафа само малце поофанзивен.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Federer,

I wrote him, and he told me like it wasn’t looking good at all,” he said. “Obviously when it’s official, it’s disappointing for tennis, there’s no doubt about it. “I would love to have him in the draw. In particular, sort of the 12 days before the Open, you figure he might still have time to fix what he has to fix to get ready. If he pulls out that early before the Open, it must be something serious – that’s what is sort of scary.”

Federer noted there now is a debate whether Nadal, who has not competed since losing in the second round of Wimbledon in June, will return to the ATP World Tour at all this year. “I hope he will,” he said. “I hope in hindsight this is a very smart decision for him. But it’s obviously a big blow and disappointing news for the tennis world.”

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
Federer,

I wrote him, and he told me like it wasn’t looking good at all,” he said. “Obviously when it’s official, it’s disappointing for tennis, there’s no doubt about it. “I would love to have him in the draw. In particular, sort of the 12 days before the Open, you figure he might still have time to fix what he has to fix to get ready. If he pulls out that early before the Open, it must be something serious – that’s what is sort of scary.”

Federer noted there now is a debate whether Nadal, who has not competed since losing in the second round of Wimbledon in June, will return to the ATP World Tour at all this year. “I hope he will,” he said. “I hope in hindsight this is a very smart decision for him. But it’s obviously a big blow and disappointing news for the tennis world.”
Болдираното е загрижувачкото и предмет на сомнеж на многумина дека ова можеби е и почеток на крајот за Надал.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Точно, цели две недели има и уште од сега се откажа....

Kajgana Shop

На врв Bottom