Ајде и ја да направу едно ривју на сезону кд ме веќ колега Донев убаво замоли, и тој специјално издание на кумановски. Памту на времето овој ни беше традиција и одвај чекаше да дојде крај на сезону да напишу километарски пост у кој нема да искочу луд.
![Зелен :D :D](/styles/default/xenforo/smilies/biggrin.png)
Да почнемо од почетак по наметнату структуру од Донев.
Мурињо.
Колко сам се радуваја и кршија кд официјално објавива на официјалну страну на Челзи дека Мурињо се враќа у Челзи само ја си знам. Капак на тој е и његова изјава кд кажа дека е едн од нас и дека планира дугорочно да работи сс тим, е тој веќ кулминира сс пиење и славење узастопно неколко дна. И ако ме прашате дали вредеше? Да. Дефинитивно. Мурињо е дефинитивно профил на трењера кој е створен и одговара само за Челзи и Абрамовича. Човек што има ненормалну харизму, дисциплину и жељу за победу. Овуј сезону гу почна одлично и никој не очекуеше од њега да прави чудотворни работе и да освои трипле сс овј тим. Сви кажасмо дека ќе смо среќни ако Челзи обезбедни лсно пласман у ЛШ и некој куп. Можда куп не освоимо, ама Мурињо не изненади сс своју тактичку генијалност на много утакмице, сс своју извонредну дисциплину и менталитет што га пренаса на тим кој не одржа у борбу за титулу до загњи кола и пласман у финале на ЛШ сс преполовен тим. Е тој е Мурињо, и тија што га вреѓав и су разочарани од њега у прву сезону сс овј тим слободно нека га цунев у дупе и нека фатив метлу.
Сезона 2013-2014.
Интересна сезона. Интересна у поглед на тој кд ќе се земе у обзир сс какв тим т.е сс какв напад гу прогурасмо и како котирасмо у тек на целу сезону. Слободно можу да кажу дека ако гледамо од аспект на ПЛ и ЛШ само(не смо ми Арсенал да се плаимо на купчиња, нели
![Зелен :icon_mrgr: :icon_mrgr:](/styles/default/xenforo/emot/icon_mrgr.gif)
), овај сезона е успешна. Почнасмо одлично и горе доле имасмо мали проблеми сс менталитет и константност у екипу, ама нормално сас оглед на тој сс какви телиња на клупу смо ги протерале загњи сезону и колко су биле авторитетни. Свиѓа ми се начин на кој пробуемо да нападнемо преко крила, нешто што беше главна одлика на Челзи а сс тек на година се изгуби полк полк, па такој фала богу наша игра се враќа. Ама још повише ми се свиѓа начин на кој играв играчи, сс какву дисциплину и посветеност на дерби мечеви. Е тој е Мурињо. Е тој е Челзи, за овакв Челзи сам плакаја како млад кд гледаше како гинев на терне против 12 играча на Барселону и кд Дрогба шамараше противнички играчи. Тј е дух. Значи ја сам задовољан сс екипу и игру овуј сезону и не гу сматрам за неуспешну затој што не успеасмо да освоимо некое купче. Овај сезона беше круцијална за тим, да се створи дух, менталитет, дисцплина у екипу и костур кој ни е итекако потребан откако наши лидери и легенде су више у залазу сунца.
Тимче, хуе.
Тим горе доле ни е океј, ама само горе доле. Да не изигравам античкога филозофа ќе кажу дека од некои играчи сам задовољан како придонасав за екипу и како играв и се уклапав у систем на Мурињо, док од други сам потпуно разочаран а претходно зимам у обзир како су играле. У глобалу свиѓа ми се стил на игру кд напамо, и стил на анти фудбал и автобус кд се бранимо, конечно се исплатива нови тендери сс Санос автобуси и веќ добивамо истински шмек. Шала на страну, ја сам најсреќан што конечно почнамо да форсирамо крила и брзи контре без да пимпламо много много. Дисциплина у одбрану и игра у дербиња е само за пофалу и књиге и свак може да учи. Надам се дека ќе се донесев квалитетни засилувања и ќе мељамо тимчиња како Вилу и Сандерленд, у глобалу тој е тој.
Играчи.
Нема да пишују за сви ем ме мрзи, ем кој сг ќе размислуе и мисли кој како изиграја и што направија. На кратко ќе пишу за неколко играча што ми оставиле и не ми оставиле утисак.
Од овија новаши у тим морам да га пофалу Вилиана, Шурелта и Матича. Вилиан ме изненади колко се брзо уклопи у нашу игру, како игра и придонаса за екипу и едн од наши кључни играчи кд треба да играмо пресинг и да трчив како коњи. Феноменално игра, ненормалну технику и мислу дека наредну годину наш поет Калински има да измисли нову поезију сс нову риму кд ќе га гледа како везе у ЛШ. Сс други зборови, њега га гледам како главнога плејмејкера у екипу затој што сам изненаден од професионалност и ангажман док га носи овј дрес, за разлику од своега сонародника Оскарче.
Курле е исто ѕвер. Има најубаву девојку у свет и ги обожавам шпанские серие на Донев и Змејскита сс њима. Од другу страну на терен сам задовољан од њега, не е константан играч, и тој му е мана голема, ама верују дека ако работи довољно и знои гузицу на тренинзи ќе прерасне у страшно крило. Јака техника, јак шут, и што е најдобро, он гу има туј харизму на плавушу да се појави од нигде и да изгази све кд најмалце очекуеш. У одбрану исто добро игра и помага на тим што га прави одличан team player.
Матич. Одличан играч, феноменално засилување кои ни донесе стабилност у средину и кд га гледам колко е стабилан сс топку и на кој елегантан начин трчи, игра и одзима топке неможу да не га спроеду дека ми личи на мешавину на Карваљу(одзимање топку, постављање) и Лампарда(начин на кој трчи). Дефинтивно кључан играч за Челзи у наредни сезоне и предводник на тим, интересн ое да кажу дека га сматрам како фигуру за капитена и се надам дека едн дн ќе биде и тој.
Ето беше океј за своју улогу и фала му, а сг чао пријатно. Увек ќе му га памту хетрик против бубрежиња на Стемфорд и втор гол против други бубрежиња.
Од Салаха сам задовољан, ама очекују повише, има технику, брзину, визију и мислу дека може да биде од огромну важност за тим ако продужи да се развива.
Више ме мрзи да пишују,а и игра ми се ЛоЛ, плус кафе ќе ми се олади, у глобалу тој е тој. Очекују повише наредну сезону, верују у Мурињу, верују у тим, и мислу дека убаво ќе постпуни на овј трансфер рок и ќе га засилимо тим тамн како што ни треба и наредну сезону очекују трофеи.
И још нешто, надам се дека Лукаку ќе добие шансу или запаличу пола града.
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)