Mourinho (03.12.10 - press): Баба ми умре пред многу години, но се сеќавам што ми викаше кога бев мал “Ако ти завидуваат треба да си среќен“ и тоа ми се случува. Се радувам што ме третираат така другите. Санкцијата од УЕФА е историја за мене и следејќи ги зборовите на баба ми среќен сум. Јас не смеам да излезам од техничкиот простор, други смеат. Јас не смеам да ја земам топката што некој друг ја сака, други смеат. Јас не можам да зборувам со четвртиот судија, други можат. Бисери.
Дали Higuaín ќе се оперира или не зависи од лекарскиот тим. Јас сакам да го имам играчот, ама не е можно. Така да ќе го направам истото што и за Kaká, нема да зборувам повеќе на таа тема. Бев со него во клиниката во Мадрид, за да дознам за ситуацијата од прва рака. Потоа он отиде надвор и таму не можев да одам. Единственото нешто што за мене важи е дека не можам да сметам на него.
Benzema може да игра, може и да не игра. Можам да го ставам Morata или некој друг напаѓач, но Karim не играше лошо на последните натпревари. Зависи од целта која ја има Real Madrid. Ако играме за да победуваме и губиме и да чекаме на крај што ќе се случи.... интересна филозофија. Ако целта е да освоиме титули веднаш, а не да формираме играчи, Morata е далеку од комплетен и формиран играч.
Од последниот натпревар разочаран сум од однесувањето на екипата, вклучувајќи ме и мене. Нема да посочам никого. Ги заменив Ozil и Marcelo затоа што мислев дека тоа е подобро за екипата и затоа што Marcelo имаше жолт картон а немам друг лев бек, требаше да го заштитам. Ќе играат и двајцата утре, немаат никаков крст.
За натпреварот зборував со играчите 3 или 4 минути во соблекувална и заврши приказната. Лесна беше анализата. Едната екипа играше добро, другата лошо и заслужи да изгуби. За мојата лична ситуација, само можам да кажам дека им дадов три или четири голови на Barcelona и знам дека они можат да го направат истото. Они ги имаат ушите од пехарот ЛШ на врат и јас ги имам овие 5-0 на истото место. Ако планираш да бидеш тренер 10 или 20 години, не смееш да мислиш дека се ќе биде во твоја корист. Немаш шанса да преживееш ако немаш отворен ум. Ако се повлеков после последната освоена титула во ЛШ, немаше да изгубам никогаш повеќе. Ако продолжам, знам дека ќе изгубам.
Ова е како бумеранг. Се надевам играчите ја надминаа ситуацијата. Утре има друг натпревар. Можеби ќе се очекува да покажеме карактер против тежок ривал и треба да им го дадеме тоа чувство на фановите, дека имаме карактер и знаеме да покажеме лице. Подобро е да играш против подобра екипа, како Valencia. Нормално би било да се вратиме на позитивното.
Имаме време да се подготвиме за се. Ако еден ден го нема Benzema и немаме друг напаѓач, ќе треба да играме на друг начин. Cristiano е подготвен за утре. Има карактер и физичка сила. Ако треба да игра со болка, ќе игра.
За нови играчи прашајте го Valdano. Јас тренирам со тие што ги имам.
Јас сум јас и за добро и за лошо и нема да се сменам. Морам да бидам верен на мојот идентитет. Поразите се забораваат на ист начин како и победите. Ако победиш 5-0 не можеш да мислиш дека тоа ќе ти помогне за следниот натпревар. Исто и со поразите. Понекогаш се одлучувачки и оставаат трага. На пример, вториот натпревар против Murcia беше да или да. Не беше глупост кога го кажав тоа. Но сега не сме елиминирани од la Liga, ни од ниедно друго натпреварување.