Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство - ФИНКИ

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Има некаква програма објавено? Смерови, предмети ова она...

Ја уште не сфаќам што се дешава, ке се спојат електро и пмф?

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.263
Поени од реакции
2.260
Нема да настане војна помеѓи електрашите и студентите на ПМФ? И не само студентите туку и професорите?! Од лично искуство знам дека баш и не се мирисаат едните со другите, ните студентите ниту професорите...

I

Intex

Гостин
Има некаква програма објавено? Смерови, предмети ова она...

Ја уште не сфаќам што се дешава, ке се спојат електро и пмф?
Само информатичките струки ќе се спојат.
И студиската програма ја има страни наназад, побарај ако не те мрзи.:)
Ја разгледав, и се ептен програмерски настроени, според мене генијално проектирани.

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Само информатичките струки ќе се спојат.
И студиската програма ја има страни наназад, побарај ако не те мрзи.:)
Ја разгледав, и се ептен програмерски настроени, според мене генијално проектирани.
А што со оние кои сакаат да учат и електротехника?Не видех такво нешто.Или за тие ке си стое старото ФЕИТ

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
^ Про-декан за настава мислиш ...
Ако Давчев учествува во пректов, може и ќе биде нешто од него ...
Последниве години, Трајковиќ беше најистурена фигура во приказнава, која сакаат да ја истуракаат одамна.
Јас сум скептик, мислам дека ако не се пресели 80% од кадарот од етф и пмф на финки, финки отиде ... :) ...
А зашто не би бил декан? Не ми е баш најјасна која е разликата, али разбрав за декан:)

Г

Грејвдигер

Гостин
А што со оние кои сакаат да учат и електротехника?Не видех такво нешто.Или за тие ке си стое старото ФЕИТ
Ох, рано ти е тебе уште за факултет да размислуваш. Уште 1ва средно немаш завршено, така да не ја тупи многу.

Туку, некој да ми каже на која страна ја има програмата да не ги вртам сите овие 140 и кусур страни. Фала :)

I

Intex

Гостин
Аман!
Дај бе не ја тупи.
Електротехниката на ИКИ и онака беше сосем непотребна. Се запишуваш на факултет, и ако уште немаш идеја шо сакаш да работиш кога ќе пораснеш, оди фрли се од некој мост (по можност мостот каде се самоубивале кучињата:pos:).
Сакаш да се бавиш со хардвер (кај шо ќе ти треба електротехника), учи си КСИА, ЕРПС, курци палци.
Сакаш да се бавиш со софтвер, не ти треба електротехника, ќе си избереш струка во која ќе учиш за компјутерски мрежи, програмирање, веб програмирање, дизајнирање, и то.
Ох, рано ти е тебе уште за факултет да размислуваш. Уште 1ва средно немаш завршено, така да не ја тупи многу.

Туку, некој да ми каже на која страна ја има програмата да не ги вртам сите овие 140 и кусур страни. Фала :)
Од 20-та натаму, имаш струки, па и после у однос на изборните предмети кои се студиските сценарија.:)

Член од
2 март 2007
Мислења
4.576
Поени од реакции
3.773
Тото денес кажа дека тие што сакаат да си останат на ФЕИТ слободно можат да си останат и ќе си продолжат по истата програма да си учат, а квалитетот на факултетот ќе остане на исто (ако не и на повисоко поради конкуренција) ниво. Дури и од септември ќе се примаат повторно студенти на ИКИ само што програмата малку ќе биде сменета односно ќе се модернизира. Дипломата од ФЕИТ е секаде признаена, а од ФИНКИ допрва треба да се признава.

A

apidrone

Гостин
Ќе си бидеш програмер, ама појма ќе си немаш од што е составен компјутерот, како се поврзани и како работат неговите компоненти, како се пренесуваат сигналите и информациите, што се случува внатре во куќиштето додека притискаш на тастатурата, кои компоненти знаат да прегреат при преоптоварување, и сл. Ќе знаеш да составиш некоја едноставна програма, ама нема да знаеш кои се ствари се вклучени во процесот на изработка. Ќе знаеш да направиш веб страна, ама нема да знаеш дека ако додека куцаш ти снема струја, а ти не си зачувал ништо, ќе ти отиде цел труд. А на твојата диплома ќе пишува Дипломиран инженер по информатика. За жал, не сите го разбираат терминот „инженер“. Како што реков и претходно, програмирањето е само една гранка од целата област наречена информатика.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Ќе си бидеш програмер, ама појма ќе си немаш од што е составен компјутерот, како се поврзани и како работат неговите компоненти, како се пренесуваат сигналите и информациите, што се случува внатре во куќиштето додека притискаш на тастатурата, кои компоненти знаат да прегреат при преоптоварување, и сл. Ќе знаеш да составиш некоја едноставна програма, ама нема да знаеш кои се ствари се вклучени во процесот на изработка. Ќе знаеш да направиш веб страна, ама нема да знаеш дека ако додека куцаш ти снема струја, а ти не си зачувал ништо, ќе ти отиде цел труд. А на твојата диплома ќе пишува Дипломиран инженер по информатика. За жал, не сите го разбираат терминот „инженер“. Како што реков и претходно, програмирањето е само една гранка од целата област наречена информатика.
убаво кажано плус да додадам на ова.. имаше една шала дека ИКИашите знаат дека струјата доаѓа од штекер :)

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Тото денес кажа дека тие што сакаат да си останат на ФЕИТ слободно можат да си останат и ќе си продолжат по истата програма да си учат, а квалитетот на факултетот ќе остане на исто (ако не и на повисоко поради конкуренција) ниво. Дури и од септември ќе се примаат повторно студенти на ИКИ само што програмата малку ќе биде сменета односно ќе се модернизира. Дипломата од ФЕИТ е секаде признаена, а од ФИНКИ допрва треба да се признава.

Kaко ке се примаат нови студенти на ИКИ кога ИКИ и ИНФО + информатички смер од ПМФ ке биде ФИНКИ .... + на Финки ке може 3+2 студии за ИНФО што на ФЕИТ не е дозволено (иако пишуваше/тврдеа дека ИНФО е 3+2 ...) а за тоа дали ке биде признаен ..... Ке биде исто признаен како и електро за компјутерските смерови 200000000000000% :D

+ Зашо да не го уведат ФИНКИ коа ради некој затуцан тип од ЕОРУЕОУРОЕУРЕОУРЕ смер ја као студент на информатика неможам да добијам некои работи (најосновни) што ми се потребни зашто тој не прифаќа дел од средствата да одат за ИКИ/ИНФО ? (чист пример) .... Јбг , малцинство сме :)

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311

Аман!
Дај бе не ја тупи.
Електротехниката на ИКИ и онака беше сосем непотребна. Се запишуваш на факултет, и ако уште немаш идеја шо сакаш да работиш кога ќе пораснеш, оди фрли се од некој мост (по можност мостот каде се самоубивале кучињата:pos:).
Сакаш да се бавиш со хардвер (кај шо ќе ти треба електротехника), учи си КСИА, ЕРПС, курци палци.
Сакаш да се бавиш со софтвер, не ти треба електротехника, ќе си избереш струка во која ќе учиш за компјутерски мрежи, програмирање, веб програмирање, дизајнирање, и то.

Од 20-та натаму, имаш струки, па и после у однос на изборните предмети кои се студиските сценарија.:)
убаво кажано плус да додадам на ова.. имаше една шала дека ИКИашите знаат дека струјата доаѓа од штекер :)
Well,I quess your right :)

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Знаеш што? Ми се сере од проста маса како тебе што е неинформирана и тресе зелени по форумиве.

Незнам чиви комплекси лечиш и што толку си се фатил против Инфо???

Разликата меѓу ики и инфо е првата година, односно немаме 2 физики (кои ти се тотално непотребни што и да работиш), 2 електротехники (кои исто ти се тотално непотребни) и 2 математики помалце имаме (исто и тоа нема потреба до толку во детали да се навлегува).

Како работат компонентите и како функционира хардверот, НЕ СЕ УЧИ НА ФИЗИКА И ЕЛЕКТРОТЕХНИКА!!! АМАН!!!
Постојат предмети како што се Логички кола и дискретни автомати и Компјутерски архитектури и тој е материјалот што претставува основа на работата на колата и самиот компјутерски хардвер. И тоа СЕ УЧИ И НА ИНФО.

И сите предмети што ние ги имаме во втора и трета година, се предмети кои ги слушаме заедно со ИКИ, така да квалитетот и знаењето и начинот и критериумите за полагање и добивање оценки се исти за двата смера. Разликата е што ние можеме да го избереме кој предмет сакаме од кој семестар сакаме и да учиме тоа што не интересира. Треба само да се запази парен и непарен семестар.

Толку од мене.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Знаеш што? Ми се сере од проста маса како тебе што е неинформирана и тресе зелени по форумиве.

Незнам чиви комплекси лечиш и што толку си се фатил против Инфо???

Разликата меѓу ики и инфо е првата година, односно немаме 2 физики (кои ти се тотално непотребни што и да работиш), 2 електротехники (кои исто ти се тотално непотребни) и 2 математики помалце имаме (исто и тоа нема потреба до толку во детали да се навлегува).

Како работат компонентите и како функционира хардверот, НЕ СЕ УЧИ НА ФИЗИКА И ЕЛЕКТРОТЕХНИКА!!! АМАН!!!
Постојат предмети како што се Логички кола и дискретни автомати и Компјутерски архитектури и тој е материјалот што претставува основа на работата на колата и самиот компјутерски хардвер. И тоа СЕ УЧИ И НА ИНФО.

И сите предмети што ние ги имаме во втора и трета година, се предмети кои ги слушаме заедно со ИКИ, така да квалитетот и знаењето и начинот и критериумите за полагање и добивање оценки се исти за двата смера. Разликата е што ние можеме да го избереме кој предмет сакаме од кој семестар сакаме и да учиме тоа што не интересира. Треба само да се запази парен и непарен семестар.

Толку од мене.

Браво Јанко , имаш кафе од мене за постов :D

A

apidrone

Гостин
Толку од мене.
Се читаш ти што пишуваш? Не а? Каде пишува дека сум против ИНФО? Цитирај ме ајде. Всушност, дали разбра што сакам да кажам, или само онака колку да се истресе нешто? Ако не разбра, можеше фино да прашаш, не да се возбудуваш толку. Комплекси сум лечел... Боже господе. Па идете на тоа финки и пропаднете интелектуално, ако досега не сте. Баш ми е гајле.

За тие што ги интересира, не за цитираниов, еве една
[URL]http://bit.ly/hONTzF
]дебата.[/url]
[/COLOR]

Kajgana Shop

На врв Bottom