Факултет за Електротехника и информациски технологии

Член од
11 декември 2011
Мислења
51
Поени од реакции
19
што се паѓа на усното кај Зајкова? дали има по дефиниција да се решава интеграл или...

vakemk

vakemk
Член од
18 февруари 2009
Мислења
39
Поени од реакции
3
Читам низ форумов и неможам да се изначудам за какви малверзации, плагијати, и далавери се случуваат на факултетот УИСТ во Охрид.Јас размислував дали да заминам во Охрид да студирам на овој факултет или да се запишам на финки или ФЕИТ, ваш став, ваше мислење?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Читам низ форумов и неможам да се изначудам за какви малверзации, плагијати, и далавери се случуваат на факултетот УИСТ во Охрид.Јас размислував дали да заминам во Охрид да студирам на овој факултет или да се запишам на финки или ФЕИТ, ваш став, ваше мислење?
финки/феит >>> (much greater than) >>>> УИСТ

Член од
18 декември 2008
Мислења
1.277
Поени од реакции
323
Абе се ти зависи од тоа шо сакаш да учиш, ама сепак ФЕИТ>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>УИСТ!

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
Ајде едно блиц и падобранско прашање :D

Дали може човек да заврши на ИКИ ако во средно немал предмети од физика или електротехника, туку само математика 1ва и 2ра со голема посветеност и земање на приватни часови ?

A

apidrone

Гостин

Дали може човек да заврши на ИКИ ако во средно немал предмети од физика или електротехника, туку само математика 1ва и 2ра со голема посветеност и земање на приватни часови ?
Батали физика и електротехника, тоа се учи (а и ако не ти иде, си зимаш приватни часови и то). Кажи си како ти иде програмирање :)

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
никако ( , планирам сега за време на летото колку-толку да научам некои основни поими за јазициве , која е онака најдобра програма како за почетник ?

Член од
19 октомври 2011
Мислења
296
Поени од реакции
253

Можеш да дојдеш на електро од било кое средно каде што си учел математика, физика и сл. и да го завршиш со 10.00 просек... теоретски. :D Реално и практично ќе биде малку поинаку. Електро е совршен факултет за оние што учат/учеле во Михајло Пупин, затоа што добри 90% од материјалот го има на електро и многу ќе им е познат. А што јас во гимназија ништо не учев од ова што го учиме сега на факултет... :mad: Ниту логичка порта не нацртавме, барем за општа култура. :) Затоа и не случајно е кажано дека со средно, посебно со гимназија си неписмен и немаш никаква струка, па најдобро би било да продолжиш со студиите. Исто и електротехника ништо не учевме во средно... на крај краева сe' се учи и положува. Ама пак ќе кажам оние што доаѓаат од средното електротехничко училиште Михајло Пупин веќе имаат огромна основа за она што се учи на ИКИ, па и другите смерови. Нека ја потврди некој оваа теза... знам дека е така. ;) Така што одговорот е јасен, ако имаш добра логика и ти оди математика, електротехника, физика и програмирање, можеш да дојдеш на ИКИ. Јас мислам не се бара многу како услов успешно да ги завршиш студиите, па процени сам. :P

A

apidrone

Гостин
Грешка си за тоа дека електро е совршен ако си матурант од коце :) Ја у птт завршив, иста струка има и ваму. Задачите си немаат врска едни со други. Далеку потешко е на факс.

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
Не се секирај, било гимназија или електро, ќе си имаш предности и недостатоци... Со гимназија ќе имаш предност во математика (шо е најбитен предмет), а со електро во постручните предмети. /
Јас на пример сум од гимназија, сега сум на ЕРПС, па немам никаков проблем.
А за програмски јазик, според мене, најдобро би било да почниш со Ц. Земи една скрипта од копирница на електро или од Самикоп ако има, па ако видиш дека ти е нешто комплицирано, почни со Паскал

A

apidrone

Гостин
?? Новиве смерови не се информатички, не знам шо е “у нашето лице“ тука.
1. ИКИ се трансформира во КТИ (значи тоа е ново).
2. Да не ги барам постовите како тоа електро бил застарен и неперспективен факултет, со застарени програми и без никакви идеи, не го следел трендот и слично.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
1. ИКИ се трансформира во КТИ (значи тоа е ново).
2. Да не ги барам постовите како тоа електро бил застарен и неперспективен факултет, со застарени програми и без никакви идеи, не го следел трендот и слично.
“Новиве“ смерови не се нешто многу нови:

-Електроенергетика, автоматизација и обновливи извори на енергија (ЕАОИЕ)
Конверзија и искористување на електрична енергија
-Електроенергетски системи (ЕЕС)
Електроенергетски системи
-Електроенергетика, управување и менаџмент (ЕЕУМ)
Електроенергетски уреди
-Компјутерско-системско инженерство, автоматика и роботика (КСИАР)
Компјутерско системско инжинерство и автоматика
-Компјутерски технологии и инженерство (КТИ)
(бившо ики демек)
-Компјутерско хардверско инженерство и електроника (КХИЕ)
електронскиот дел од ксиа
-Телекомуникации и информациско инженерство (ТКИИ)
Телекомуникации

Kajgana Shop

На врв Bottom