Факултет за Електротехника и информациски технологии

Член од
20 мај 2008
Мислења
961
Поени од реакции
43
А како е на КСИА? Јас сакам на тој смер.

BusHav

Е ајде де.....можеш и така
Член од
5 декември 2005
Мислења
4.343
Поени од реакции
81
А како е на КСИА? Јас сакам на тој смер.
Не е тешко,ама не е ни лесно,некои предмети ќе те натераат да загрееш столче бајаги,некои ќе ги поминеш прилично лесно.......
Интересните предмети почнуваат во трета година,а ако останеш само на тоа што ти треба за да положиш-нема ништо да научиш:smir:
Интересирај се малце повеќе за предметите,професорите сами ќе се понудат да те дообучат.Асистентите се супер,професорите се добри,отворени се секогаш за соработка,за секакви прашања......останатото е на тебе

Член од
12 мај 2008
Мислења
506
Поени од реакции
25
Znaci, vo prevod na makedonski- najubav i NAJtezok. Ubo valjda sfativ :toe:
Зависи до поединецот.Јас програмирање не знам и не сакам.
Некој сака.
Ако јас се прашам, ЕРПС е најзакон смер на електро.

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Е сега вака .... пошо гледам сте отвориле тема...
Совет...за сите оние млади и полни со ентузијазам што сакаат да се запишат на електро или веќе го направиле истото....

1.Седење на маса и решавање (секој ден барем 2-3 саати)+викенди
2.Нема муабет "леле ме мрзи денес да учам"
3.Пиење кафе секој ден (обавезно) со пријатели и непријатели (се мисли на колеги и колешки) и тоа во бифе
4.Кој не знае математика нека си седне уште од утре да си повтара
5.Гледајте да имате вонсериска блискост со колешките (повредни се и секогаш ги имаат правилните материјали)
6.Колоквиумите се ОБАВЕЗНИ
7.И може најбитно од се НЕ СЕ ОТКАЖУВАЈТЕ, на електро имаат систем да ви ги истестираат нервите и трпението.....(кога ќе дипломирате ќе им битете благодарни.... на некој начин..:) )

Некој претходно спомна "најдобар и најтежок" .... апсолутно ТОЧНО ....:)

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
Зависи до поединецот.Јас програмирање не знам и не сакам.
Некој сака.
Ако јас се прашам, ЕРПС е најзакон смер на електро.
Isto mislenje sme imale i dvajcata. Ni jas ne sum mnogu mnogu po programiranje, a znam deka i toa mi e dosta potrebno (na primer kaj mikrokontrolerite). Ama sepak me vlecit malku i KSIA, ama mislam deka ERPS e podobar.

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
Е сега вака .... пошо гледам сте отвориле тема...
Совет...за сите оние млади и полни со ентузијазам што сакаат да се запишат на електро или веќе го направиле истото....

1.Седење на маса и решавање (секој ден барем 2-3 саати)+викенди
2.Нема муабет "леле ме мрзи денес да учам"
3.Пиење кафе секој ден (обавезно) со пријатели и непријатели (се мисли на колеги и колешки) и тоа во бифе
4.Кој не знае математика нека си седне уште од утре да си повтара
5.Гледајте да имате вонсериска блискост со колешките (повредни се и секогаш ги имаат правилните материјали)
6.Колоквиумите се ОБАВЕЗНИ
7.И може најбитно од се НЕ СЕ ОТКАЖУВАЈТЕ, на електро имаат систем да ви ги истестираат нервите и трпението.....(кога ќе дипломирате ќе им битете благодарни.... на некој начин..:) )

Некој претходно спомна "најдобар и најтежок" .... апсолутно ТОЧНО ....:)
Pretpostavuvam deka studiras ili vekje imas zavrseno na elektro. A na koj smer??

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Учам у ПТТ...прва година поминав 4,67 просек а втора 6,55...за трета и четврта иам намера да поминам одличен (со сигурност) со просек околу 6,8...ќе ме примат у електро??

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Учам у ПТТ...прва година поминав 4,67 просек а втора 6,55...за трета и четврта иам намера да поминам одличен (со сигурност) со просек околу 6,8...ќе ме примат у електро??
ќе треба да си прашаш како идеше со уписите и квотите...
добриот просек од средно е важен, а исто е важен и приемниот(тестирањето) ако го има воопшто....
види тука...за повеќе информации

Член од
12 мај 2008
Мислења
506
Поени од реакции
25
Најголем удел нема успехот од средно.Приемните(барем во мое време)ја носеа главнината.Ако имаш просек 9+ во прва,од втора можеш без пари да си се префрлиш на кој смер ти сакаш.Во прва сите учат исти предмети и паралелките се по азбучен ред.

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Ако имаш просек 9+ во прва,од втора можеш без пари да си се префрлиш на кој смер ти сакаш.
Или да се смените со некој колега....тој го сака твојт смер ти неговиот.......:helou:
Просекот од средно носеше 40 поени,приемните 2x30=60 поени ....

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
ЕРПС-Електроника Радиотехника и Процесирање на Сигнали.
Модул од Електроника и Телекомуникации смерот.

Најкул смер кој опфаќа најмногу области од електротехничката индустрија во светот па и кај нас.Можеш да работиш буквално се и сешто..

Таму се Електрониките.Сите!!:)
Немаш млади асистенти шо незнаат Формат Це да направат,немаш лабави предмети како менаџмент или сл...Немаш новокомпонирани “проамерикански“ професори ами имаш стари комунистички створења кои добро ќе те испотат за насушената 6-ка..

Вредни за напомена се Џеков,Камиловски,Богданова,Петар Лазов,Марсо,Макрадули...

Целата тежина која ја имаше ЕТ смерот помина во ЕРПС...на ТК им ги оставија оние ТК предмети со огромни “усни“.

Значи ако сакаш диоптер 7.5,добар сексуален живот (сите да те е..т),мизерен факултетски живот..ти си на правото место.
Среќно!
Ovoj najzakon smer mi stoi. Jas i taka sakav na telekomunikacii, ama posle gi smeniv planovite, ama ovoj smer ke da e. Gledav na FEIT na stranata i ne go najdov smerot sto predmeti ima. Moze nekoj da objasni sto predmeti ima i slicni stvari. Pozdrav

Член од
12 мај 2008
Мислења
506
Поени од реакции
25
Незнам колку ќе ти помогнат насловите не предметите.
Имаш над 7 електроники (енергетски линеарни и дигитални ),имаш предмети кои се бафтаат со сигнали обработка и процесирање на сигналите (дигитално процерирање,сигнали и системи..) имаш математики (1 2 3 и 4 и сите ти се кај Петар Лазов )
Околу Петар Лазов...незнам колку си информиран ама на електро имаш и усмен испит по математика(имаш усмени по сите предмети,ама ова со математикава е хардкорд).Значи освен задачите кои им ги давал Менгеле на евреите да ги решат или да умрат, Лазов дава и огромни усни кои е едноставно невозможно да се научат скроз.

Во трета година веќе почнувате да се делите на електротехника и радиотехника.

Ама не е се до предметите верувај ми.Има таму фаци кои ќе ти го променат начинот на живот.
Џеков и Арсов се една неповторлива комбинација која едноставно руши рекорди.
Поздрав.

Kajgana Shop

На врв Bottom