Факултет за Електротехника и информациски технологии

Член од
7 август 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Dali moze da mi kazete koja nasoka e podobra: kompjuterski sistemsko inzenerstvo, avtomatika i robotika (ksiar) ili kompjutersko tegnologii i inzenerstvo (kti)

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.534
Поени од реакции
2.418
Dali moze da mi kazete koja nasoka e podobra: kompjuterski sistemsko inzenerstvo, avtomatika i robotika (ksiar) ili kompjutersko tegnologii i inzenerstvo (kti)
шо ти се учи повеќе:
ксиар (старо ксиа) = ако ти се учи математика и електроника
кти (старо ики) = ако ти се учи информатика и програмирање и електроника
--- надополнето: 7 август 2012 во 23:20 ---
да се дополнам за ксиа .....МНОООГУ АПСТРАКТНА математика...

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
оди на ксиа :) Ако веќе сакаш кти, запиши се на финки.

Инаку добро им текнало да го сменат името на смерот за пак ики да стане популарен на електро.

iki предмети . http://www.feit.ukim.edu.mk/fakultet/studii/i-tsiklus-dodiplomski/novi-studiski-proghrami/kompjuterski-tehnologii-i-inzenerstvo

Ksia (podole pisuva) - http://www.feit.ukim.edu.mk/fajlovi_pocetna/ksiar.pdf

btw кажи колку привлечно звучат предметите нели ? :D

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.534
Поени од реакции
2.418

Инаку добро им текнало да го сменат името на смерот за пак ики да стане популарен на електро.

iki предмети . http://www.feit.ukim.edu.mk/fakultet/studii/i-tsiklus-dodiplomski/novi-studiski-proghrami/kompjuterski-tehnologii-i-inzenerstvo

..
абе не ја лажи..... ко че учи роботика 1 (уствари е прв колоквиум линеарни динамички системи ама ај да си чутам) че си вели кој .!. ова е поврзано со роботи... и цело време че се чудат уствари кога че почнат стварно да учат за роботи
знаеш што направиле на ксиа..
1.ги смениле имињата на предметите.. (муабетот ми е дека на ксиа мака мачеа да направат (преведат) книги за најважните предмети, а сега демек нови предмети и нови книги)
2.тешките предмети ги укинале...(ОСНОВИ НА МЕРНА ТЕХНИКА- најзезнатото срање на електро)... (елементи од нумеричка - а посебно во нејзе диференцни равенки) и (ДПС алооооо ..
- то ест ако не го преименувале во ДПИ...ама не ми се верува)
3.електрониката ја скратиле (а како ќе правиш „роботи“ без електроника)
4. ги извртиле предметите ... теорија на системи ја свртеле со теорија на автоматско управување (башка и тоа што го поделиле овај предмет на 2 дела)
5.поважните предмети ги направиле на два дела (лдс= роботика 1 и роботика 2)
муабетот ми е многу го нашминкаа ксиа и го направиа полесен, а сепак ништо нема да е поарен од ксиа.. нели поентата беше да се подобри смерот..
мене гаље ми е секако уште малку че завршам..

за кти како што разгледував е поразличен од ики..... а далеку од тоа дека нема да има кој да предава на овај смер.. (тентов, календар, + некои од Финки пошто имаат договор за соработка)
како што ги гледам преметиве е многу сестран смер .... има многу можности со овај смер..
како што зборуваа асистентите
кти = програмирање(секакво) + информатика(архитектури, микропроцесори) + малку електроника
затоа јас би го препорачал КТИ за разлика од КСИАР

Член од
13 јули 2010
Мислења
1.082
Поени од реакции
447
шо ти се учи повеќе:

..
абе не ја лажи..... ко че учи роботика 1 (уствари е прв колоквиум линеарни динамички системи ама ај да си чутам) че си вели кој .!. ова е поврзано со роботи... и цело време че се чудат уствари кога че почнат стварно да учат за роботи
1.ги смениле имињата на предметите.. (муабетот ми е дека на ксиа мака мачеа да направат (преведат) книги за најважните предмети, а сега демек нови предмети и нови книги)
2.тешките предмети ги укинале...(ОСНОВИ НА МЕРНА ТЕХНИКА- најзезнатото срање на електро)... (елементи од нумеричка - а посебно во нејзе диференцни равенки) и (ДПС алооооо ..
4. ги извртиле предметите ... теорија на системи ја свртеле со теорија на автоматско управување (башка и тоа што го поделиле овај предмет на 2 дела)
муабетот ми е многу го нашминкаа ксиа и го направиа полесен, а сепак ништо нема да е поарен од ксиа.. нели поентата беше да се подобри смерот..

за кти како што разгледував е поразличен од ики..... а далеку од тоа дека нема да има кој да предава на овај смер.. (тентов, календар, + некои од Финки пошто имаат договор за соработка)
како што ги гледам преметиве е многу сестран смер .... има многу можности со овај смер..
како што зборуваа асистентите
кти = програмирање(секакво) + информатика(архитектури, микропроцесори) + малку електроника
затоа јас би го препорачал КТИ за разлика од КСИАР
Дали знаете лани на КСИА и ИКИ со колку поени се запишуваа во државна и приватна квота нигде неможам да го најдам линкот ... ? и заборавив дали е можно запишување во сите уписни рокови со несоодветни екстерни предмети, имам 1 несоодветен

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.534
Поени од реакции
2.418
Дали знаете лани на КСИА и ИКИ со колку поени се запишуваа во државна и приватна квота нигде неможам да го најдам линкот ... ?
пошто овие уписи ќе бидат мноогу поразлични од ланските така да немој да се базираш на ланските уписи
мислам дека ќе биди вака нешто
кти +/- 95 студенти
ксиар +/- 65 студенти
ткии +/- 65 студенти

на овие 3 (старите ики,ксиа,тк) смера ОБИЧНО се запишуваат деца со повеќе од 85 поени (има исклучоци) - сметај ги овие набројаните да имаат поени од 100 до 85
тие со помалку се запишуваа на енергетските смерови (демек полесно било таму) и затоа таму имаше околу 20 студенти вкупно на сите смерови

сепак ова е според мене... различно е од минатите години... сменети смерови ... нови реклами... така да се е можно... можно е и инвазија на Компјутеско хардверско инженерство и електроника (КХИЕ)

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
..
значи ние од старата програма сме по hard core :icon_lol: лол

Член од
26 февруари 2012
Мислења
271
Поени од реакции
232
Ајде ако може некоја пофалба за насоката Компјутерско Хардверско Инжинерство и Електроника! :LOL: И општо некоја информација. :)

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.534
Поени од реакции
2.418
Ајде ако може некоја пофалба за смерот Компјутерско Хардверско Инжинерство и Електроника! :LOL:
еве од мене една гооолема пофалба
КХИЕ >>>>> ерпс (старото име)
да не ти кажувам шо се учи тоа е тоа што ти е пишано таму на страната
за разлика од другите смерови ксиар кти тк ... на овој смер знаеш во секој момент што конкретно учиш... нема некои апстракни работи .....че си станите (на хартија барем) махери за електронски кола, микро контролери, микро процесори и тн..

според мене најубава работа на овие електро енергетскиве смерови е тоа што се запишуваат малку студенти... и повеќето од часовите че ви се одржуваат во канцелариите во анексон.. каде во секој момент би имале помош од некој асистент... дури и заедно ќе ручате и кафе ќе пијате.... исто и со професорите .... ако имате нешто проблем на 2 метра ти е асистентот слободно че си прашаш...

најдобрите посдипломски студии се продолжение на овој смер..
според инсајдерски информации на овие постдипломски се запишуваат скоро 50 % од запишаните постдипломци значи и со ксиа и ики се запишувале таму

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
шо ти се учи повеќе:
Мислам дека малце си промашил:
КСИАР = математика, електроника, па може и програмирање да спомнам
КТИ = Информатика, програмирање, од електроника скоро ништо
--- надополнето: 9 август 2012 во 18:27 ---
Ајде ако може некоја пофалба за насоката Компјутерско Хардверско Инжинерство и Електроника! :LOL: И општо некоја информација. :)
Јас сум на ЕРПС (претходник на КХИЕ)... Многу добро ти објасна и Кајмакчалан погоре :)
Програмата е многу подобрена. Во кој смисол? Исфрлени се некои помалку потребни предмети (да речам и меѓу потешките = полесно студирање), а поголем акцент е дадено на дигитална електроника, на микроконтролери, микропроцесори бла бла, баш тоа што сега се бара на пазарот.
Професорите и асистентите се супер, многу се фини, коретни... За брзо време ќе станите ко пријатели... Ние на ЕРПС бевме малку студенти. Предност е тоа што си поблизок со професорите, може да ти посвети поголемо внимание, полесно следење на предавања, вежби, консултации, договарање за термини за консултации итн... Недостаток се изборните предмети, бидејчи сме малку, не може кој било предмети да се активираат, па мора да се договарате некако.
Макар со мислам дека од септември на КХИЕ ќе се запишат доста повеќе студенти.
Во институтот за Електроника има посебна просторија т.н. Сината соба, таму има мини кујничка, маси, столови и табла, каде што ќе се собирате заедно и ќе решавате задачи (колегијално учење е многу битно и корисно). Тука ќе има и постари студенти, па ќе ги "замарате" нив ако имате нејасни работи...
Тоа е тоа накратко... Ако имаш некое друго прашање, прашај слободно...
Поздрав, па се гледаме од септември :)

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
Знам дека е глупо ама ае да прашам вака по претпоставка ако сака некој да ми каже, дали може да се запишам на КТИ во втор уписен рок во случај да не ме примат на ИКИ на ФИНКИ со 90,4 поени.. ? Т.е дали ако некој со помалку бодови кој влегол во прв уписен рок можат да го тргнат ако некој има повеќе од него ама се запишал во втор уписен рок ?

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Знам дека е глупо ама ае да прашам вака по претпоставка ако сака некој да ми каже, дали може да се запишам на КТИ во втор уписен рок во случај да не ме примат на ИКИ на ФИНКИ со 90,4 поени.. ? Т.е дали ако некој со помалку бодови кој влегол во прв уписен рок можат да го тргнат ако некој има повеќе од него ама се запишал во втор уписен рок ?
не можат да го тргнат

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.534
Поени од реакции
2.418
не.. ама шансите да се наполни КТИ целосно на прв уписен рок се мали....(можно е само државна квота.. ама и приватна не ми се верува):coffee:

Kajgana Shop

На врв Bottom