Факултет за Електротехника и информациски технологии

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.267
Поени од реакции
2.265
ФЕИТ или ФИНКИ или ПМФ? Каде е најдобро?
Зависи кон што сакаш да се насочиш. Физика, математика, енергетика, програмирање, телекомуникации, хардвер, софтвер?

Mainframe

Mr.Goodkat
Член од
14 јануари 2008
Мислења
336
Поени од реакции
30
Ако си за компјутерските науки и програмирање, летај на ФИНКИ, не му ја мисли

Член од
12 јуни 2011
Мислења
95
Поени од реакции
9
Зависи кон што сакаш да се насочиш. Физика, математика, енергетика, програмирање, телекомуникации, хардвер, софтвер?
Може да ми објасни некој подетално за разликите?

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.267
Поени од реакции
2.265
Може да ми објасни некој подетално за разликите?
Ако одиш на ФЕИТ, ќе треба да избереш некој од следните смерови:

4 годишни студии
» Електроенергетика
~ ЕЕС(електроеенргетски системи)
~ ЕЕиУ(електроенергетика и управување)
» Применета електротехника и автоматизација
~ ЕЕУ(електроенергетски уреди)
~ КИЕЕ(конверзија и искористување на електрична енергија)
» Електроника и телекомуникации
~ ТК(телекомуникации)
~ ЕРПС(електроника, радиотехника и процесирање на сигнали)
» Компјутерска техника информатика и автоматика
~ КСИА(компјутерско системско инженерство и автоматика)

Ики и инфо иако ќе постојат оваа година, не би ги препорачал да се слушаат на ФЕИТ, бидејќи едноставно сеуште нема кадар.

Прва година се учат на секој смер истите предмети, после втора се насочуваат веќе. Повеќе за тоа што каде се учи и што се постигнува можеш да прочиташ тука.

Ако одиш на ФИНКИ ќе се насочиш кон софтверско инженерство воглавно. Таму од прва година мислам дека се изфрлени физиката и електротехниката, предмети кои повеќе одговараат на смеровите на ФЕИТ, а главно факултетот е насочен кон програмирање. За тамошните смерови, што се студира и што се постигнува, можеш да прочиташ тука.

Да напоменам само дека цел Институт за информатика од ПМФ и Институт за компјутерска техника и информатика од ФЕИТ се селат на новот факултет ФИНКИ, така да ако програмирањето ти е мило, ти оди, сакаш математика, не сакаш физика, тогаш оди на ФИНКИ. Ако не....

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
абе да ве прашам некој добар професор за математика 1 што ќе ме спреми топ ?

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.267
Поени од реакции
2.265
ми има останато зошо ?
Не, онака, зашто 2-3ца матуранти што сега ќе се запишат се преплашени од математика 1, бараат уште сега задачи, ова, она, а реално гледано математика 1 е во голема мера поминување на матријалот од средно + некои финти, не е нешто ултимејт, па мислев дека си и ти во тие па да те посоветувам;)

За професор некој друг нека одговори...

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Не, онака, зашто 2-3ца матуранти што сега ќе се запишат се преплашени од математика 1, бараат уште сега задачи, ова, она, а реално гледано математика 1 е во голема мера поминување на матријалот од средно + некои финти, не е нешто ултимејт, па мислев дека си и ти во тие па да те посоветувам;)

За професор некој друг нека одговори...
Материјалот не е ултимејт, професорите се.

Член од
17 ноември 2009
Мислења
3
Поени од реакции
1
Може ли некој да ми каже што може да работи дипломиран инженер по телекомуникации? (Што и каде?)

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Може ли некој да ми каже што може да работи дипломиран инженер по телекомуникации? (Што и каде?)
Во некој од операториве.

Член од
14 јуни 2007
Мислења
105
Поени од реакции
6
И која е поентата на факултетот ако ни ставаат печати место стварно да идеме на пракса и да видиме како функционираат стварите у некоја фирма? Независно дали вариме кафе, купуваме бурек или слично, самото тоа што си таму и се моташ таму е друго...
Факултетот ти става печат на барањето (молбата) за пракса, не ти става печат на документот за реализирана пракса. Значи со тој документ (шо имаш печат ) одиш во фирма да бараш да те примат на пракса, а после праксата фирмата ти издава документ кој треба да го вратиш на факултет.

Kajgana Shop

На врв Bottom