Досаден сум со прашања, ама ми грее под нозете дека за година дена идам на факултет, па .... you know.
Шо мислење имате за ИНФО? Може да се најде работа со него? Постручен програмер си со него, отколку со четиригодишните струки (дека нели таму има и електро предмети многу)? Вие ги преферирате четири или тригодишните струки? Фала.
Ако несакаш да си губиш година од животот со физики и електротехники, иди на ИНФО. Верувам дека твојата а и работата на 95% од тие на ИКИ ќе биде поврзана со СОФТВЕРСКИОТ дел од компјутер. Нема леб од хардвер од македонија освен ако не си трговец... Не дека нема, али се се насочува кон софтверот, таму има најмногу работни места и многу платено е.
Инаку со ИНФО си Дипломиран Инженер по Информатика, а не програмер.:smir:
Ако сакаш да станеш само програмер, не ти треба ни ИКИ, ни ИНФО. Батали електро и запиши се на некој курс и за година дена си програмер со тапија.
Четири години учиш за да станеш инженер, а не програмер. Ако ти е тоа целта, ќе губиш само време и нерви толку години.
ИНФО ти е опција да станеш програмер, а да изгубиш една година помалку...
Ако мислиш оти те бива, и ако имаш храброст, запиши се на ИКИ. ИНФО може да ти биде план Б, ама во никој случај не е исто. Ќе ми се налутат сега колегите од ИНФО, ама едноставно за 3 години не можеш да научиш се’ за компјутерот. Не оти за 4 ќе научиш се, ама подруго е... Арно било на времето Електро 9 семестри...
А за работа... не знам, уште не сум стигнал до таму... Ама сите што завршуваат на време на ИКИ, брзо наоѓаат работа. Барем тие со просек над 6,нешто.
До кога бе со стариве информации? Од каде тоа дека со ИНФО си само програмер? А? Од пред 6 и пол години информација кога ти си се запишувал?
Што к*р ако вие научите Омов закон кога никаде нема да ви треба? Пак ќе работиш и со ИКИ и со ИНФО, ќе работиш софтвер. И те молам немој со такви малограѓански размислувања ИНФО да го споредуваш со КУРС, кога и со инфо стануваш дипломиран инженер, и плус на инфо скоро сите од предметите се од ИКИ со исклучок на тотално непотребните предмети кои за ништо нема да ти користат во животот.
А за просеков не те сфатив. Ако имаш над 6 просек те вработуваат?
Ваков лапсуз немам видено. 6ка е најслабата оценка, така да и најслабиот студент има 6 просек.... Под 6ка неможе да има. И не се секирај, знам доста студенти со просек 7-8 па си седат дома без работа.
Денес поинаку функционираат работите а верувам знаеш и самиот. Ако не те внесат во некоја фирма со препорака, тешко дека ќе најдеш работа. А кога сме кај просекот, треба да си скоро се со 10ки и да се двоиш од другите, па професорот да те земе кај него во фирма или да те препорача кај некој. 6 и нешто е најдолен просек, така да не им давај лажна надеш на новите студенти....
Јас лично, ги преферирам 4 годишните студии, 3+2 системите се направени за правење пари. 3 години нормална партиципација + 2000 евра за мастер. Со ИНФО ќе изгубиш и повеќе време (5 години), нема ни работа за тие со три годишни студии, така и на правен факултет ги заебаа. Мора мастер, мора 2000 евра. Ако ти иде математика-физика, без размислување иди на ИКИ, КСИА.
Работа се наоѓа, верувај ми. На исто рамниште ќе бидете кога ќе завршите зашто погоре напишав на кој принцип функционираат работите. А тоа дека нема работа важи за Државните служби и не дека нема, туку ќе те третирале како средно, а и самата држава нешто фура Болонски систем и после не ги признава тие со 3 години.
Од друга страна ако си амбициозен човек кој верува дека ќе постигне нешто во животот, сигурен сум дека целта не ти е да се вработиш во државна администрација :smir:
Ама на ИКИ имаш и електро предмети, така? Значи не си нит само програмер, нит само електраш? Или грешка контам? Дека поарно да си се устручуш у едно ми е ....
А на четиригодишните тие 2000 евра не одат пак? И зошто никој не ги бара тие со професионални студии? Не ги бива, ил?
Со сите смерови си Дипломиран инженер. Со ики си Дипломиран инженер по електротехника и информатика, а со инфо си Дипломиран инженер по информатика.