Факултет за Електротехника и информациски технологии

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Која е разлика меѓу ИКИ и КСИА и дали до толку требит да се окозиш за просек над 8.5?

ИКИ ти е Информатика и Комјутерско Инженерство.
КСИА е Компјутерско Системско Инженерство и Автоматика.

Прва година учат сите исто, ама понатака разликата е голема.
Во втора има само два или три исти предмета мислам.

Mainframe

Mr.Goodkat
Член од
14 јануари 2008
Мислења
336
Поени од реакции
30
За да имаш просек, како шо кажа Јане, морат да учиш константно, да не чекаш да ти се натрупат материјал, пошо за колоквиумска не ќе знајш шо попрво да фатиш, се ќе ти се напрајт каша. Е сега шо праша за просек, 10ката ја губиш без проблем, ако згрешиш само еден знак во една задача. Од старт губиш 25-30 поени и поздрави се со 10ка. Пошо си кратет поени асистентиве колку шо сакет. Јас, скоро на сите колоквиуми сум ги знаел сите задачи да ги решавам, ама обавезно грешам во проста математика, па ги губам поените без врска. Мислам дека прашвиш за стипендија, таа е над 8.0 , ама слушнав дека оваа година ја кренале на 8.5 .
2 стипеднии има. Едната е над 8.5, другата е над 9.5. Мислам дека никогаш не била над 8.0...
Малата е 3500 ако не се лажам, а големата 5500 или 6500 денари.
Отсекогаш е била 8.00 за техничките факултети. Изнесува 3600 денари. А таа големата важи за ИКИ и КСИА и за неа треба просек 9.00.

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Отсекогаш е била 8.00 за техничките факултети. Изнесува 3600 денари. А таа големата важи за ИКИ и КСИА и за неа треба просек 9.00.
Сигурно е ова? За ИНФО не важи големата? Сакаш да кажеш џабе ми е просекот скоро 10? И дали знаеш колку изнесува големата?

CuCeNcE

perfectly imperfect
Член од
19 јуни 2006
Мислења
1.878
Поени од реакции
7
Планирам да се запишам на електро али сеуште се двоумам помеѓу два смера - информатика и компјутерско инжињерство или тој што е тригодишниот информатика. Ги гледав предметите и некако повеќе се пронаоѓам во тие што се во тригодишниот смер, али не ми е јасно со каква диплома ќе се здобијам откако ќе завршам? Што ми се исплати поише за во иднина?

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Планирам да се запишам на електро али сеуште се двоумам помеѓу два смера - информатика и компјутерско инжињерство или тој што е тригодишниот информатика. Ги гледав предметите и некако повеќе се пронаоѓам во тие што се во тригодишниот смер, али не ми е јасно со каква диплома ќе се здобијам откако ќе завршам? Што ми се исплати поише за во иднина?
ИКИ - Дипломиран инженер по електротехника.
Инфо - Дипломиран инженер по информатика.

Што ќе ти се исплати повеќе... Релативна работа. Зависи што планираш/сакаш да работиш. Ако ти е до учење на физика, математика, електротехника, ИКИ. Ако ти е до учење на работи кои навистина имаат врска со Информатиката, Инфо. :)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
ИКИ - Дипломиран инженер по електротехника.

Што ќе ти се исплати повеќе... Релативна работа. Зависи што планираш/сакаш да работиш. Ако ти е до учење на физика, математика, електротехника, ИКИ. Ако ти е до учење на работи кои навистина имаат врска со Информатиката, Инфо. :)
nope, не е вака

ИКИ - Дипломиран инженер по електротехника и информатика.

вака е

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
nope, не е вака

ИКИ - Дипломиран инженер по електротехника и информатика.

вака е
Syntax error. :icon_bigg

A

apidrone

Гостин
Не е ни така ни така, туку:
ИКИ - Дипломиран инженер по електротехника
Насока: Компјутерска техника, информатика и автоматика
Профил: Информатика и компјутерско инженерство
ИНФО - Дипломиран инженер по информатика

Што знам што повеќе се исплати, ако ти иде математика, и ако имаш 5,00 просек и јака матура, можеш да се надеваш на ИКИ (пошо таму се запишуваат најдобрите матуранти)
На 4-годишните смерови најбитна ти е математиката, а на ИНФО побитно е програмирањето

Mainframe

Mr.Goodkat
Член од
14 јануари 2008
Мислења
336
Поени од реакции
30
Сигурно е ова? За ИНФО не важи големата? Сакаш да кажеш џабе ми е просекот скоро 10? И дали знаеш колку изнесува големата?
Не знам дали важи за ИНФО

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Важи и за инфо. Проверено.

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Сите денес зборуваа за испитна и кажаа и датуми, а на страната нема ништо ... кај да го најдам тој проклет распоред?

Capitano

...
Член од
24 октомври 2007
Мислења
1.344
Поени од реакции
137
Некој да не знае каде е изложено апсолвентското табло...?

Kajgana Shop

На врв Bottom