Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
А што му фали на хардверот во Мкд? Што е разлика помеѓу Intel Core i5-2500k купен во Мкд и исти таков купен во УС?
Робата која се носи во МКД неретко е онаа која не е тестирана, со што цената на истата е поприфатлива за 3d party земји како нашава и другите слични.

The King of Clay

Модератор
Член од
28 јануари 2012
Мислења
5.037
Поени од реакции
3.623
А што му фали на хардверот во Мкд? Што е разлика помеѓу Intel Core i5-2500k купен во Мкд и исти таков купен во УС?
На пример Intel прават 100 процесори и сега 20 од нив се дефект нешто, имаат некој проблем. Не ги фрлаат тие 20 процесори, има неразвиени земји како Македонија, Србија, Албанија. :) Па зошто да не се продадат за помали пари, а сепак ќе е подобро од ништо...

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.161
Поени од реакции
5.940
Дали сум единствениот што мисли дека Игор Ј. и Psyside се грешка? :cautious: Особено Игор Ј. со приказната за дефектот, пошто тотално нема логика да ти испорачуваат дефектни производи затоа што ќе имаат многу незадоволни муштерии.
Едино мислам дека фирмиве овде (АМЦ и компанија) неретко прават некои превари и затоа навидум продаваат поевтини производи.

The King of Clay

Модератор
Член од
28 јануари 2012
Мислења
5.037
Поени од реакции
3.623
Дали сум единствениот што мисли дека Игор Ј. и Psyside се грешка? :cautious: Особено Игор Ј. со приказната за дефектот, пошто тотално нема логика да ти испорачуваат дефектни производи затоа што ќе имаат многу незадоволни муштерии.
Едино мислам дека фирмиве овде (АМЦ и компанија) неретко прават некои превари и затоа навидум продаваат поевтини производи.
Не се работи за некој дефект кој целосно ќе ја наруши работата на хардверот, мала ситница која за некој професионалец може да биде голема работа. Е сега на пример јас имав Intel Celeron процесор на еден компјутер, моментално користам со Intel i5 и многу нормално двата се купени од Македонија и се гледа разлика во работатата, побрз е овај i5. Но купи од Америка еден i5, истиот модел купи го во Македонија и тестирај го компјутерот па воочи ја разликата, можеби нема да ја видиш на интернет или преку некои програми кои не бараат јак процесор, пробај инсталирај нешто или копирај повеќе работи во исто време за што е потребен побрз процесор за побрзо да се извршат наредбите, спореди ги двата " исти " модели на процесори или било што, хард диск итн.

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Не ми се верува дека во Македонија се испорачува дефектна роба, едноставно ќе се забележи, ако не од некој обичен корисник, некој кој има повеќе знаење околу компјутери ќе забележи.
А тоа дека е можно во нашите маркети да прават некои далавери, ништо чудно. :)

The King of Clay

Модератор
Член од
28 јануари 2012
Мислења
5.037
Поени од реакции
3.623
Не ми се верува дека во Македонија се испорачува дефектна роба, едноставно ќе се забележи, ако не од некој обичен корисник, некој кој има повеќе знаење околу компјутери ќе забележи.
А тоа дека е можно во нашите маркети да прават некои далавери, ништо чудно. :)
Се работи обично за некој скоро незабележлив и многу мал дефект кога веќе го има, во друг случај тешко дека би бил исправен за работа хардверот.

И за втората реченица си во право, во нашите PC центри е можно да прават вакви работи. Затоа ви викам не е лесно да се земе добар компјутер исклучиво купувајќи делови од Македонија, од лично искуство ви кажувам. Сум земал од повеќе места..... не е да речиш само од едно место па таму да лежи проблемот...

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.161
Поени од реакции
5.940
Не се работи за некој дефект кој целосно ќе ја наруши работата на хардверот, мала ситница која за некој професионалец може да биде голема работа.
Баш и нема логика реченицава...
Е сега на пример јас имав Intel Celeron процесор на еден компјутер, моментално користам со Intel i5 и многу нормално двата се купени од Македонија и се гледа разлика во работатата, побрз е овај i5.
what.the.fuck? :cautious:
Но купи од Америка еден i5, истиот модел купи го во Македонија и тестирај го компјутерот па воочи ја разликата
И тука си многу грешка. Може да се погоди на пример од Америка моделот да биде со постара ревизија, а од Македонија со понова и тој од Македонија да вади подобри перформанси.
Конкретно, мојот E8400 купен во Македонија е со Е0 ревизија и тоа ми овозможува да го терам од 3.00 GHz на 4.2 GHz на воздух со многу мали зголемувања на температура. Да го купував од Америка можеше да ми се погоди C0 ревизија и овој оверклок да не беше возможен така лесно.
можеби нема да ја видиш на интернет или преку некои програми кои не бараат јак процесор, пробај инсталирај нешто или копирај повеќе работи во исто време за што е потребен побрз процесор за побрзо да се извршат наредбите, спореди ги двата " исти " модели на процесори или било што, хард диск итн.
Овдека си помешал колку процесорот има улога во копирање на фајлови. Скоро ич. Се' зависи од хард-дискот.

И плус фактот што имаш 16 години (според профилот), ми личи ко да збориш на памет.

The King of Clay

Модератор
Член од
28 јануари 2012
Мислења
5.037
Поени од реакции
3.623

Мислев дека кај два различни процесори купени од Македонија тој подобриот е секако подобар, ќе се види разликата, но дали кај два ИСТИ модели, скроз исти, еден од Македонија, еден од Америка. И секако правиме муабет за исти процесори, без никаква разлика. Тоа е се што сакав да кажам тука, немам намера да се расправам дополнително, можеби грешам и затоа не би сакал дополнително да зборувам " на памет ".

Нема врска, заеби. :D

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.161
Поени од реакции
5.940
Мислев дека кај два различни процесори купени од Македонија тој подобриот е секако подобар, ќе се види разликата, но дали кај два ИСТИ модели, скроз исти, еден од Македонија, еден од Америка. И секако правиме муабет за исти процесори, без никаква разлика. Тоа е се што сакав да кажам тука, немам намера да се расправам дополнително, можеби грешам и затоа не би сакал дополнително да зборувам " на памет ".

За каква разлика зборуваш уствари? Јас убаво ти објаснив дека единствената разлика може да биде во ревизијата на процесорот. Ако мислиш дека си во право (или дека барем знаеш што збориш) пробај објасни ми убаво на каква разлика помеѓу 2 исти процесори мислиш.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Се работи за сериозни компании кои производите ги делат по модели, ревизии, бечови...итн. Хардверот е истиот секаде, а ако е различен, назначено е for emerging markets или нешто слично.
Проблемот е кај фирмите во Мкд кои носат шкарт, застарена роба, како на пример во Ривер можеш да налеташ на компјутер со Гефорце 7300 графичка, којзнае на кој бувљак во Кина купена, или пак на ОЕМ матични плочи за Австралијскиот пазар, например(ова ми беше најчудно, деф. :D ).
Процесор, матична, графичка, меморија, тоа е секаде исто.

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482

зборуваш на памет друзе, кажуваш дека 2+2=5 немаат логика твоиве постови...

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.161
Поени од реакции
5.940
Се работи за сериозни компании кои производите ги делат по модели, ревизии, бечови...итн. Хардверот е истиот секаде, а ако е различен, назначено е for emerging markets или нешто слично.

Проблемот е кај фирмите во Мкд кои носат шкарт, застарена роба, како на пример во Ривер можеш да налеташ на компјутер со Гефорце 7300 графичка, којзнае на кој бувљак во Кина купена, или пак на ОЕМ матични плочи за Австралијскиот пазар, например(ова ми беше најчудно, деф. :D ).
Процесор, матична, графичка, меморија, тоа е секаде исто.

Карта стара една ипол година во АМЦ ја декларираат како нов производ. Fuck logic. :pos:

Башка ми текнува до пред неодамна во Нико ја продаваа GeForce 6800 Ultra AGP верзија за околу 25.000 :facepalm:

Noorotic

пецач на риби
Член од
22 февруари 2011
Мислења
892
Поени од реакции
383
хахах, на балкан најмалце ги заболе ако не ги задоволат муштериите, битни се само америка јапониа европа таму им е пазарот

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.819
Поени од реакции
1.580
Ако може еден совет, на колку пари ја проценувате конфигурацијава, вреди ли 12000 денари? На старо.

Core2duo E6320,
MSI G41m-p26,
4 gb DDR3,
Nvidia gt220 1gb,
PSU 550W,
HDD WD 250gb SATA2

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Ако може еден совет, на колку пари ја проценувате конфигурацијава, вреди ли 12000 денари? На старо.

Core2duo E6320,
MSI G41m-p26,
4 gb DDR3,
Nvidia gt220 1gb,
PSU 550W,
HDD WD 250gb SATA2
ne vredi 12k, 8000 den maksimum

Kajgana Shop

На врв Bottom