Улична и урбана фотографија (ваши дела)

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Јас не сум фотографер, ама обработувам фотографии па по фото изложби и такви дружби со “врвни“ фотографери научив некои правила за фотографии. И сакам да ве прашам дали се задржувате до правилото Golden Ratio - Златен Сооднос, или штракате безвезе?

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586

Се на се фоткиве ги шкрапнав у 2 саата, на најтоплото со грдо силно сонце (yeah I know, the worst choice) ама пошо си почнав блог ми требаа фотки за пост, па ме мрзеше да чекам перфектни услови. Сепак мислам дека не искочија до толку лошо. Повеќето од овие ги стичав од поише фотки оти неам широкоаголен објектив. :)

ТХЕ БЛОГ ПОСТ! :)

Член од
11 јули 2009
Мислења
1.415
Поени од реакции
962
Се на се фоткиве ги шкрапнав у 2 саата, на најтоплото со грдо силно сонце (yeah I know, the worst choice) ама пошо си почнав блог ми требаа фотки за пост, па ме мрзеше да чекам перфектни услови. Сепак мислам дека не искочија до толку лошо. Повеќето од овие ги стичав од поише фотки оти неам широкоаголен објектив. :)

ТХЕ БЛОГ ПОСТ! :)
Убави слики, што камера, објектив и филтри користеше? :)

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Убави слики, што камера, објектив и филтри користеше? :)

Canon EOS 1000D + 18-55 Kit lens, без жив филтер на објективот, не поштуем такви ствари (освен поларизатор ама тоа на објективи со фиксен преден дел)
--- надополнето: 8 јули 2013 во 00:33 ---

Од водно, 8 секунди експозиција, F 8.0, ISO 200. Canon EOS 1000D со 18-55 kit lens, на 18mm.

Зе блог пост за појќе инфо.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Јас не сум фотографер, ама обработувам фотографии па по фото изложби и такви дружби со “врвни“ фотографери научив некои правила за фотографии. И сакам да ве прашам дали се задржувате до правилото Golden Ratio - Златен Сооднос, или штракате безвезе?
(се насмеав во себе)
златен сооднос е математичка формула по која е утврдено како човечкото око најдобро ги перцепцира сцените и тоа е корисна работа ако користиш местени сцени или сликаш рает, но кога си во град, низ пазар во бар со жива свирка, среде пожар, некој настан кој се мери во секунди.... штракаш како би рекол ти “безвезе“ и се обидуваш да ја фатиш есенцијата на настанот, да доловиш тагата, бесот, задоволството.... тука веќе не е битно дал си на златна средина или тро полево во тенеќето

Kajgana Shop

На врв Bottom