Укинување на визите = иселување

Член од
21 јануари 2008
Мислења
83
Поени од реакции
5
абе какво гарантно писмо глупости
еве го мојот план јас ќе ви го кажам бидејќи ќе бидам прв кој ќе ја напушти државата после тргањето на визи :)
значи идам кај девојка ми во Полска јас го плаќам само патот а за таму ме боле,со мене ќе носам 1-200 евра колку да имам нешто(а и немам повеќе,а и не ми требаат)
на граница како прво не ни очекувам некој да ме замара за некои дополнителни документи
во случај да бараат ќе му кажам одам до будимпешта на 2-3 дена,одам кај пријател,на прошетка бла бла 300 глупости шо може да ми направат ? ништо
значи тоа е мојот план торбата пасошот и идам па ќе видиме шо ќе се деси па ќе ви кажам или ќе пишам од полска или од кај шо пишувам сеа :)

финтата е да не се вади гарантно писмо пошо јас ако веќе вадам и чекам такво писмо јас можам и виза да си извадам значи во тој поджглед тоа не е никакво олеснување затоа што пак јас треба да си го планирам патувањето 1 однапред
додека се добие тоа писмо требаа да поминат минимум 2 недели потоа треба тоа писмо да ти го пратат по пошта да ти стигне оригиналот тоа е уште 1 недела мини мум(значи глупо е и ич не се замарам да барам такво писмо)
Prv bold: Mozat da te vratat, nisto poveke (dovolno zaebano)
Vtor bold: Za da dobies viza, pak treba da prilozis garantno pismo ili pari :)

gunner_mkd

>МиСтЕр ТиПсТеР
Член од
12 септември 2009
Мислења
1.483
Поени од реакции
83
Prv bold: Mozat da te vratat, nisto poveke (dovolno zaebano)
Vtor bold: Za da dobies viza, pak treba da prilozis garantno pismo ili pari :)
можат да ме вратат меѓутоа според моето мислење мали се шансите за тоа
како прво од мое лично искуство и читам по хрватски и српски форуми дека мали се шансите некој да замара за дополнителни документи а и имам другар со хрватски пасош кој што нема лошо искуство на граница

за грантното писмо муабетот ми е дека ако јас веќе го чекам тоа гарантно писмо 1 месец мене не ми е проблем и виза да почекам уште една недела така да шо олеснување ми е ова ако јас пак треба а се замарам гарантни писма да чекам

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
србендиве викаат: рџавом к..рцу и длаке сметају...:) а бе ја претеравте со кукање.......одете рипнете у вода ..видете колку е ладна, не лижете шеќер преку стакло....:)...никој бе нема ни да ве забележи по тоа границите , освен ако не стаите магарешки уши и звонче или не се маскирате ко античко македонски фалангист и носите некоја доолга суроице...демек сариса копје...:)

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
србендиве викаат: рџавом к..рцу и длаке сметају...:) а бе ја претеравте со кукање.......одете рипнете у вода ..видете колку е ладна, не лижете шеќер преку стакло....:)...никој бе нема ни да ве забележи по тоа границите , освен ако не стаите магарешки уши и звонче или не се маскирате ко античко македонски фалангист и носите некоја доолга суроице...демек сариса копје...:)
Хехехехе,така е,се запнале ова-она,џингири,мингири,абе првиот автобус на пролет и правец: Италија,Шпанија,Франција,Швајцарија,Германија,Холандија,Данска.......
За 30-50 евра дневница,секаде ќе најдете работа.Оние кој се малку со занает,ќе тепаат и по 100 евра дневница.Нека се дрпаат партииве овде за евентуални гласачи при избори,нека го задолжат секој административец,да им гласа по 2-3 пати за да соберат основен минимум гласови и да дојдат до некоја власт.
Во контекст на ова,еве ја мојата порака за сите невработени или таканаречени вработени:
-Практично никој нема што да изгуби,освен 200-300 евра за пат,ако не сака малку да “автостопира“ или да се шверцува по Европските железници.Барем ќе се прошетате бе луѓе,тоа вреди за цел живот,ќе видите малку “свет“,подруга култура,поинаков воздух,полесен начин за заработка на пари,што се стварно пари,а не бедна социјала која ја примате како плата од овдешните газди,која многупати и не ја примате.Ќе видите колку е едноставно да се заработи без непроспиени ноќи од инспектори,даноци,фирмарини,казни за се и сешто,ќе видите што значи слободен пазар на труд,каде се плаќа и за едно преместено камче или едно откорнато “корофче“ во нечиј двор.
А не сте се стегнале тука како да е вистинска оаза во пустина,па ве заебаваат од сите страни,и си мислите дека никаде не е барем малку подобро одколку дома,која никаде нема да ви избега.
Само Италија може без проблем да апсорбира 500 000 Македонски работници,а да не правиме муабет за другите земји кој што можат уште повеќе.Шансите се пред вас,допрва светот ви ги дава вашите 5 минути.:toe:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Хехехехе,така е,се запнале ова-она,џингири,мингири,абе првиот автобус на пролет и правец: Италија,Шпанија,Франција,Швајцарија,Германија,Холандија,Данска.......
За 30-50 евра дневница,секаде ќе најдете работа.Оние кој се малку со занает,ќе тепаат и по 100 евра дневница.Нека се дрпаат партииве овде за евентуални гласачи при избори,нека го задолжат секој административец,да им гласа по 2-3 пати за да соберат основен минимум гласови и да дојдат до некоја власт.
Во контекст на ова,еве ја мојата порака за сите невработени или таканаречени вработени:
-Практично никој нема што да изгуби,освен 200-300 евра за пат,ако не сака малку да “автостопира“ или да се шверцува по Европските железници.Барем ќе се прошетате бе луѓе,тоа вреди за цел живот,ќе видите малку “свет“,подруга култура,поинаков воздух,полесен начин за заработка на пари,што се стварно пари,а не бедна социјала која ја примате како плата од овдешните газди,која многупати и не ја примате.Ќе видите колку е едноставно да се заработи без непроспиени ноќи од инспектори,даноци,фирмарини,казни за се и сешто,ќе видите што значи слободен пазар на труд,каде се плаќа и за едно преместено камче или едно откорнато “корофче“ во нечиј двор.
А не сте се стегнале тука како да е вистинска оаза во пустина,па ве заебаваат од сите страни,и си мислите дека никаде не е барем малку подобро одколку дома,која никаде нема да ви избега.
Само Италија може без проблем да апсорбира 500 000 Македонски работници,а да не правиме муабет за другите земји кој што можат уште повеќе.Шансите се пред вас,допрва светот ви ги дава вашите 5 минути.:toe:
jebi ga ...deca, napraeni u geto, odrasnati u geto , sto drugo da ocekuvas...????neobicno e kako toa bar roditelite ne gi ucele deka ima i nesto drugo sto ne e sarena lazga...:) ili do tolku i niv gi bivalo , koga dopustile nekoi bagabonti da gi vleckaat za nos...eve veke tolku godini....:)

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
убаво кажано .арно ама во пракса и баш не е така. додади давачките стан храна па ова она и така низ ред работи, нема цигари пушенје на јавни места и низ др работи потребни непотребни.се на се да се биде срекјен ако останат 500 евра, и да бидат спремни да живеат во субстандардни услови.:wink:и се на се за 90 дена.

Член од
2 јануари 2009
Мислења
239
Поени од реакции
16
Izgleda deckive sto pisuvaat na temava, ne se razbudeni od nadeznite sonista za EU,pretstavuvajki ja EU kako bure bez dno, polno so zlato, koe e otvoreno i ceka sekoj da prigrabi koj kolku moze..
.. Megjutoa realnata situacija na teren e poinakva. Ziveam i rabotam vo EU, izminatava godina,ekonomijata vo zemjava vo koja ziveam poveke od 10 godini otide u k...c. Na 1 rabotno mesto ima i po 6 pretendenti, lokalni rabotobaraci.Imam i prijateli i prijatelki,inaku lokalni ziteli, koi stotuku diplomiraa, i so nacionalni EU diplomi i po 5 meseci baranje rabota seuste nemozat da najdat.
Vladata vo ovaa EU zemja, izglasa specijalni programi so koi dobrovolno im pomagaat na imigrantite da si odat vo svoite maticni zemji, nudejki im ednokratna pomos od xxxx Evra, i plus platen avionski bilet vo eden pravec, i seto toa da si gi rasteretat domasnite ekonomii, i da ima poveke rabota za nivnite lokalni ziteli.

A tie sto vi kazuvaat deka lesno se doagja do 30-50 pa i 100 dnevnica, i toa za rabota na crno, neka prodolzuvaat da sonuvaat, i neka vi dadat po 200-300evra za pat, koi ionaka ke gi zagubite, ako primarna cel za patuvanje vo EU, vo momentov, e naogjanje rabota.:toe:

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Izgleda deckive sto pisuvaat na temava, ne se razbudeni od nadeznite sonista za EU,pretstavuvajki ja EU kako bure bez dno, polno so zlato, koe e otvoreno i ceka sekoj da prigrabi koj kolku moze..
.. Megjutoa realnata situacija na teren e poinakva. Ziveam i rabotam vo EU, izminatava godina,ekonomijata vo zemjava vo koja ziveam poveke od 10 godini otide u k...c. Na 1 rabotno mesto ima i po 6 pretendenti, lokalni rabotobaraci.Imam i prijateli i prijatelki,inaku lokalni ziteli, koi stotuku diplomiraa, i so nacionalni EU diplomi i po 5 meseci baranje rabota seuste nemozat da najdat.
Vladata vo ovaa EU zemja, izglasa specijalni programi so koi dobrovolno im pomagaat na imigrantite da si odat vo svoite maticni zemji, nudejki im ednokratna pomos od xxxx Evra, i plus platen avionski bilet vo eden pravec, i seto toa da si gi rasteretat domasnite ekonomii, i da ima poveke rabota za nivnite lokalni ziteli.

A tie sto vi kazuvaat deka lesno se doagja do 30-50 pa i 100 dnevnica, i toa za rabota na crno, neka prodolzuvaat da sonuvaat, i neka vi dadat po 200-300evra za pat, koi ionaka ke gi zagubite, ako primarna cel za patuvanje vo EU, vo momentov, e naogjanje rabota.:toe:
Нема работа за оној кој не сака да работи друже се наога работа е сега некој ако пребира не сакам келнер не сакам во кујна да работам или пак не сака да биди чистач и т.н нема да најди работа нормално

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.464
Поени од реакции
248
Нема работа за оној кој не сака да работи друже се наога работа е сега некој ако пребира не сакам келнер не сакам во кујна да работа или пак не сака да биди чистач и т.н нема да најди работа нормално
Да бе некој со факултет или магистер ќе оди на работи чистач или келнер, дај не трескај зелени имало работа.:tapp:

gunner_mkd

>МиСтЕр ТиПсТеР
Член од
12 септември 2009
Мислења
1.483
Поени од реакции
83
Да бе некој со факултет или магистер ќе оди на работи чистач или келнер, дај не трескај зелени имало работа.:tapp:
па нека не работи келнер или било шо такво бе нека бара работа во цела европа ако неможе да најде работа во својата струка со диполма кој му е крив,ако си паметен и снаодлив ќе најдеш работа а не да кукаш немало работа ма немој молим те во толкава европа немало работа
а тоа за келнер и такви работи се одлични шанси за студенти да поработат и спечалат некој денар
јас сум пример за сезонски работник во еу на црно :smir:

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Е со тоа мислење никогаш нема да најдите работа.
А што мислиш таму некој кога ке појди со факултет што ке работи?
Исто како и во скопје што се наога работа така и таму е зависи како ке се снајдиш разлистај по огласи за работа на некои страни на интернет па види и самиот како е што е да не правиме напразно муабет ;)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ајде едно прашање од мене, не знаев кај да го поставам, иако знам дека одговорот е не, ама ајде, да си ја пробам среќата :)

Имам чешки пасош и додека немаше визна либерализација во шенген земјите патував со него а во земјите што не бараа виза и за влез во Македонија нормално влегував со македонскиот. Сега ме интересира, откако е поставена либерализацијава (а јас немам македонски биометриски пасош, т.е. никаков немам, вчера ми истече рокот на обичниот), дали ќе може само со чешкиот да влегувам во Македонија без да ми побараат виза? Поточно да патувам со еден пасош додека не извадам нов, со оглед на гужвите во МВР?

Фала однапред :)

gunner_mkd

>МиСтЕр ТиПсТеР
Член од
12 септември 2009
Мислења
1.483
Поени од реакции
83
Ајде едно прашање од мене, не знаев кај да го поставам, иако знам дека одговорот е не, ама ајде, да си ја пробам среќата :)

Имам чешки пасош и додека немаше визна либерализација во шенген земјите патував со него а во земјите што не бараа виза и за влез во Македонија нормално влегував со македонскиот. Сега ме интересира, откако е поставена либерализацијава (а јас немам македонски биометриски пасош, т.е. никаков немам, вчера ми истече рокот на обичниот), дали ќе може само со чешкиот да влегувам во Македонија без да ми побараат виза? Поточно да патувам со еден пасош додека не извадам нов, со оглед на гужвите во МВР?

Фала однапред :)
леле како измешано го постави прашањево ко некоја загатка
ама ај колку разбрав мислам дека ти сега имаш чешки пасош и нормално дека можеш да патуваш живееш работиш кај сакаш во ЕУ
а за македонски пасош незнам зошо се замараш кога имаш чешки
а и да нормално дека можеш со чешки да влезеш во мкд без виза:smir:

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.464
Поени од реакции
248
па нека не работи келнер или било шо такво бе нека бара работа во цела европа ако неможе да најде работа во својата струка со диполма кој му е крив,ако си паметен и снаодлив ќе најдеш работа а не да кукаш немало работа ма немој молим те во толкава европа немало работа
а тоа за келнер и такви работи се одлични шанси за студенти да поработат и спечалат некој денар
јас сум пример за сезонски работник во еу на црно :smir:
Муабетот ми беше за овде, не за Европа.

Е со тоа мислење никогаш нема да најдите работа.
А што мислиш таму некој кога ке појди со факултет што ке работи?
Исто како и во скопје што се наога работа така и таму е зависи како ке се снајдиш разлистај по огласи за работа на некои страни на интернет па види и самиот како е што е да не правиме напразно муабет ;)
Не зборам за Европа.

А Скопје си е Скопје, не живееме сите Скопје.

gunner_mkd

>МиСтЕр ТиПсТеР
Член од
12 септември 2009
Мислења
1.483
Поени од реакции
83
Муабетот ми беше за овде, не за Европа.
ама темава гласи вака
Укинување на визите = иселување
значи дискутираме за работа во ЕУ
за мкд си знаеме сите добро како е да беше добро немаше да отвараме ваква тема :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom