Убеди го атеистот

R

RAYTHEON23

Гостин
а како рационален човек ке убедиш во нешто нерационално,односно нешто кое се базира на верување???

вера си е вера и не и е местото на ТВ шоу:toe:

Airbus

Fighter Pilot
Член од
12 јануари 2008
Мислења
299
Поени од реакции
230
Прво, Будизмот е атеистичка религија, тоа може лесно да се провери. Они не беруваат во бог ни во рај ни пекол, туку во реинкарнација само овде на оваа земја, така да нема што да убедуваат атеисти, а тие од Тибет се секта во Будизмот многу далеку од изворното Будино учење.
Офтопик:
Ти збориш за Ламаизмот , не за Будизмот.Второ не се секта туку најстаро учење познато денес.И далеку од тоа да се атеисти.Прочитај,осознај ,па ќе дискутираме.Со вакви затуцани размислувања не идеш далеку
Турската телевизија Kanal T во октомври ќе започне со емитирање на помалку бизарна емисија насловена „Натпревар на покајаниците“ (Tövbekarlar Yarışıyor). Станува збор за риалити шоу во кое четворица духовни водачи (еден имам, еден православен свештеник, рабин и будистички монах)
a ti citaj malku bolje neZAtucan...

Абе , со кого си имам јас работа.Јас убаво прочитав што е како е , ама ми се чини дека не ја разбра работава.Твојот цитат горе го оспорив , т.с. за твојот таканаречен " будизам во тибет ".Дури и она што си го пишал за правиот будизам не ти држи вода...

проф.

Величието е едноставно..
Член од
12 април 2009
Мислења
387
Поени од реакции
9
Штом преку реално шоу некој сака некој да поверува во нешто, замисли во Бог, мислам дека тука нема ни алуфон од Б ,а не пак од Бог.
Комерцијализација на религијата (ништо ново и веќе видено поќнувајки од нашата МПЦ преку Руската па се до ``љубителите`` на децата во католицизмот):toe:

Член од
10 февруари 2006
Мислења
358
Поени од реакции
8
имам пробано да убедам атеист но на нив само што ке им се спомне Бог одма ги фака некоја нервоза и им се менува бојата на гласот како оној лукавиот да е во нив па одма бурно реагира дури има атеисти сто ке се скараат ако треба со мене ама нивниот збор да е последен. Имамприметено дека тие атеистите се "сезнајковци" и на не имаат одговор демек тоа не е Бог туку друго и на крај кога со докази ке им потврдам дека не може тоа и тоа да се случи само од себе тогаш почнуваат да се глупираат и да тонат во нивните лаги и глупости

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Дури и она што си го пишал за правиот будизам не ти држи вода

Budinoto ucenje e ateisticko.

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
а како рационален човек ке убедиш во нешто нерационално,односно нешто кое се базира на верување???

вера си е вера и не и е местото на ТВ шоу:toe:
Исто како што тој рационален човек те убедува да не веруваш во Господ, односно ти кажува дека Господ не постои. Атеизмот е всушност религија чија основна цел е докажување дека Бог не постои. Атеистите се дури и пофанатици во напорите да ги убедат другите во своето мислење. :smir:
Секој си има право да верува во тоа што сака и што мисли дека му е добро.

R

RAYTHEON23

Гостин
Исто како што тој рационален човек те убедува да не веруваш во Господ, односно ти кажува дека Господ не постои. Атеизмот е всушност религија чија основна цел е докажување дека Бог не постои. Атеистите се дури и пофанатици во напорите да ги убедат другите во своето мислење. :smir:
Секој си има право да верува во тоа што сака и што мисли дека му е добро.
односно јас ако мислам да се разнесам во дискотека во име на бога...тоа е мое право и добро ми е:toe:

атеизмот не е религија(за да имаш религија треба да е лага).....атеизмот нема цел...не ветува ништо:toe:

не условува...не ти кажува кое животиња да го јадеш а кое не:jaj:

имам пробано да убедам атеист но на нив само што ке им се спомне Бог одма ги фака некоја нервоза и им се менува бојата на гласот како оној лукавиот да е во нив па одма бурно реагира дури има атеисти сто ке се скараат ако треба со мене ама нивниот збор да е последен. Имамприметено дека тие атеистите се "сезнајковци" и на не имаат одговор демек тоа не е Бог туку друго и на крај кога со докази ке им потврдам дека не може тоа и тоа да се случи само од себе тогаш почнуваат да се глупираат и да тонат во нивните лаги и глупости
:pos2::pos2::pos2:

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
1. односно јас ако мислам да се разнесам во дискотека во име на бога...тоа е мое право и добро ми е:toe:

атеизмот не е религија(за да имаш религија треба да е лага).....
2. атеизмот нема цел...не ветува ништо:toe:

не условува...не ти кажува кое животиња да го јадеш а кое не:jaj:
1. Не ти ја сфаќам поентава на ова. Дали пишува во некоја света книга дека "самоубиството во име на Бога" е света работа или препорачлива работа?
2. Како бе нема цел?!? Непостоење на Бог, основна цел! А христијанството да не ти кажува кое животно да го јадеш?

Paranoik

내 ♡, ∞.
Член од
10 август 2008
Мислења
1.873
Поени од реакции
451
Полоша религиозна пропаганда не сум видела.
Не знам што мислеле овие кога го смислувале ова ТВ Шоу?
Браво, ако не можат на спиритуален начин да ги натераат луѓето да веруваат во нешто, секако, финансиската страна е секогаш тука.
Жално.:nesvest:

R

RAYTHEON23

Гостин
1. Не ти ја сфаќам поентав

а на ова. Дали пишува во некоја света книга дека "самоубиството во име на Бога" е света работа или препорачлива работа?
2. Како бе нема цел?!? Непостоење на Бог, основна цел! А христијанството да не ти кажува кое животно да го јадеш?
е како не ја сфакаш...јас така мислам мое право:toe:

пиша секој има право во што да верува...а кога успејаа историјата да ја модификуваат во мокно оружје..за религијата не правам збор-инаку кинески играчки калашникови се трошат ко алва во палестина:toe:

непостоење на бог:pos2:
атеистите не докажуваат ништо...така е

е сега има некои со опсесија или тронка сомнеж па мораат ете да вријат:toe:

и да разграничиме науката не се замара со лаги и измишљотини(тука атеистите немаат никаква врска ниту пак верниците..бидејки има и научници верници,нив мотив им е дарбата од природата ИНТЕРЕСОТ и сакањето на работата која ги исполнува а и трудот вложен не е занемарлив иако резултати често изостануваат):toe:

Полоша религиозна пропаганда не сум видела.
Не знам што мислеле овие кога го смислувале ова ТВ Шоу?
Браво, ако не можат на спиритуален начин да ги натераат луѓето да веруваат во нешто, секако, финансиската страна е секогаш тука.
Жално.:nesvest:
фифти цент го копираат де....гет пеј гет леј:toe:

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Религија? Тапа. Да имаше секс ке беше гледано.

-----------------------------------------

Не ја сфаќам поентава на целово ова освен од страната на парите.
Со оглед на тоа што ке си “еб*ваат матер“ ке паѓа “се*сање“ и тоа како....Језда не сум по таков вид на религиозна “еротика“...иако би сакал да видам кој ке има појаки аргументи...

п.с. а ке има некој атеист шо ке биде сам против сите?

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
е како не ја сфакаш...јас така мислам мое право:toe:

пиша секој има право во што да верува...а кога успејаа историјата да ја модификуваат во мокно оружје..за религијата не правам збор-инаку кинески играчки калашникови се трошат ко алва во палестина:toe:

непостоење на бог:pos2:
атеистите не докажуваат ништо...така е

е сега има некои со опсесија или тронка сомнеж па мораат ете да вријат:toe:

и да разграничиме науката не се замара со лаги и измишљотини(тука атеистите немаат никаква врска ниту пак верниците..бидејки има и научници верници,нив мотив им е дарбата од природата ИНТЕРЕСОТ и сакањето на работата која ги исполнува а и трудот вложен не е занемарлив иако резултати често изостануваат):toe:
Истите тие научници веруваат во Бог, истите тие научници постигнале врвни резултати иако биле со силно религиозно убедување. Дарвин кој ја докажал теоријата за настанокот на човекот, пред смртта побарал да се исповеда пред свештеник бидејќи бил верник и верувал во Бог.
Пак ќе повторам секој си верува како што сака, како што е убеден и како што мисли дека е правилно.
Верувањето во Бог и злоупотребата на религијата за воено-политички и лични цели се две сосема различни работи.

R

RAYTHEON23

Гостин
добро така е верувањето во бог ке го оставиме настрана...но зарем ова злоупотреба нели може да се соџвака ко УПОТРЕБА:vozbud:

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
добро така е верувањето во бог ке го оставиме настрана...но зарем ова злоупотреба нели може да се соџвака ко УПОТРЕБА:vozbud:
Мислиш религијата е првенствено наменета за деструктивни цели? Не би рекол...Суштината во повеќето религии се мирот, толеранцијата, љубовта, помагањето, еднаквоста и сл. Грешката се состои во погрешното толкување на светите книги и нивна ЗЛОупотреба за лични и воено-политички цели.

R

RAYTHEON23

Гостин
Мислиш религијата е првенствено наменета за деструктивни цели? Не би рекол...Суштината во повеќето религии се мирот, толеранцијата, љубовта, помагањето, еднаквоста и сл. Грешката се состои во погрешното толкување на светите книги и нивна ЗЛОупотреба за лични и воено-политички цели.
а од кај знаеме шо мислел господ односно кој е ексклузивен толкувач преведувач???

ма дајте де....исус (а.в.ц=а.сааа. ака САРС:vozbud:)

ја проколнал смоквата....како да го толкувам ова?????

Kajgana Shop

На врв Bottom