Трип-хоп

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Me interesira od onie sto se na ovaa tema po zapoznati so trip hopot, lo fi, downtempo muzikata, bi sakal ako moze nekoj da mi dade nekakva definicija na ovaj stil na muzika. Ne znam kako da go opisam tocni dali downtempo ili trip hop .... ili mozebi ambientalen nekoj stil.

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.917
Me interesira od onie sto se na ovaa tema po zapoznati so trip hopot, lo fi, downtempo muzikata, bi sakal ako moze nekoj da mi dade nekakva definicija na ovaj stil na muzika. Ne znam kako da go opisam tocni dali downtempo ili trip hop .... ili mozebi ambientalen nekoj stil.

трип хоп е траката.. поради loop-от кој го има, ако може поради тоа да го дефинираме како трип хоп.. даунтемпо ти е доста слично со трип хоп да не речам на граница. Поточно се два венови дијаграми кои се пресекуваат еден со друг ( знаеш во 1 кога учевме математика ). Амбиенталот е поразличен барем во моите уши, не верувам дека некој би го дефинирал кон тоа.. Мојот глас оди за трип-хоп.

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
трип хоп е траката.. поради loop-от кој го има, ако може поради тоа да го дефинираме како трип хоп.. даунтемпо ти е доста слично со трип хоп да не речам на граница. Поточно се два венови дијаграми кои се пресекуваат еден со друг ( знаеш во 1 кога учевме математика ). Амбиенталот е поразличен барем во моите уши, не верувам дека некој би го дефинирал кон тоа.. Мојот глас оди за трип-хоп.

OK ... a spomnav ambiental oti nemam pojma kakva e taa muzika nitu sakam da znam ahhaha onaka vakov tip na muzika me legnuva na dvosed i meditiram pa me itneresirase koj pravec e ... ok, znaci trip hop i downtempo nesto taj film ..... pozzzz

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261

Trip-hop e музички жанр кој во музиката се појавува во средината на деведесетите како комбинација од бавно темпо на електронска музика, тогашниот биртански хип-хоп и хаус музиката. Бил препознаван како фузија на хип-хопот и електрониката, што не е далеку од вистината, но со тек на времето се гради во потполно засебен жанр. Сепак, започнува како експериментален тип на музика.

Донекаде, денешниот трип-хоп, внесува и џез елементи, разни инструменти како пиано, флејта, труба и слично, кои даваат шмек на траките инструментално да се разликува од класичната електроника и класичниот рап. Исто голема разлика од рапот е шо текстовите не се толку во прв план и ритамот е по течен и по музикален. Во главно, ова е можеби еден од жанровите во музиката во кој експериментирањето е секојдневно и неограничено.

Најпознати претставници се Massive Attack у комбинација со Tricky, UNKLE, Portishead. Пример последните, музиката си ја праат од стари траки со инструменти, внесувајќи ја во нивната снимка, давајќи и го посакуваниот ритам со тапани и создаваат прекрасни дела.
едит: Сеа гледам дека веќе имало тема, ако не друго барем нека се спојат. :)

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.917
It's the Bristol Sound! Ај како што ни е мртва темата, па и нова сте отвориле хаха..

Kajgana Shop

На врв Bottom