Трета Израелско - Либанска војна.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.875
Поени од реакции
4.999
Каде се употребува поимот гојим во стариот завет? Тоа е Еврејската света книга. Гојим може да значи во најмала рака паган. Нема ништо погрдно во зборот паган.

Додека Чифутин е погрд збор, незнам што значи (Можда и е и турски збор) ама е погрд и навредлив збор.
Во Стариот Завет не постои изразот „гојим„ („гои„) со кој би се именувале други народи. Тој израз е смислем преку Талмудот (кој е човечка измислица, далеку од „света книга„) и е насочен кон народите кои се не-евреи, особено оние кои се рисјански определени, во/низ чии држави биле расселени Евреите по разорувањето на Ерусалим. Самиот поим ги потценува сите не-евреи, сметајќи ги за „човеколики животни„.

Поимот „чифутин„ е навредлив, но ништо повеќе од поимот „гојим„, оти се однесува на точно одреден народ, не на сите други народи.

И сега, погоди „од три пути„ зашто се Евреите непосакувани и прогонувани, во која држава и да се нашле низ поновата историја...

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.618
Поени од реакции
42.146
Талмудот ве вика гојими. Тоа по кое се водат Биби и Бен Шапиро. Џабе сте јудеохристијани кога они ве сметаат за животни.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.584
Поени од реакции
33.742
Каде се употребува поимот гојим во стариот завет? Тоа е Еврејската света книга. Гојим може да значи во најмала рака паган. Нема ништо погрдно во зборот паган.
Каде се употребува поимот чифутин во Талмудот? Тоа е македонскиот ексоним. Чифутин може да значи во најмала рака Евреј. Нема ништо погрдно во зборот Евреј.

Итн, можеме вака со демагогија до утре... Ако некој се осеќа навреден од некое име или ексоним (Чифутин), тогаш зошто некој друг да не може да се чуствува навреден од ексонимот на другите (Гојим)? ММЕ па Шќиптарите се вреѓаат и од сопствениот ендоним. Исто и црнците. Само меѓусебно смееле да се нарекуваат со ендонимите. Најди им го крајот.

Туку ај за Евреите, црнците и за Шќиптарите што демек се вреѓаат од тоа... Ама што па ти си толку погоден од македонскиот ексоним за Евреите?

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.330
Поени од реакции
4.127
Јасно ми е тоа што го кажа: За тебе е најнормално да ти ги скинат жената и децата, само за да убијат некој мрсул терорист.
Другото се флоскули.

Прегледај го приврзокот 433276
Автоматски споено мислење:

На ова долу мислев, а не да направам целосна паралела наназад 6 векови.
Кажи што е неточно од ова долу:

Македонија, територијални претензии и делови од територијата окупирани од Грција/Бугарија/Шќиперија, идентитет/јазик/историја негирани од Грци/Бугари/Шќиптари, сето тоа поддржано од европските кypештии и САД.
Палестина, територијални претензии и делови од територијата окупирани од Израел (скоро па целата во нивниот случај), идентитет/јазик/историја негирани од Евреите, сето тоа поддржано од европските кypештии и САД.
Смотан, за мене е нормално да ги скинам сите до трето колено кои ке се обидат да наштетат на моите. Значи пази смотко, ако некој муџа, евреин, христијанин, будист, хиндус или и од која пичка и да е, пука кон мене или моите, за мене е единствена опција и нормално да ги употребам сите средства да го решам независно од тоа колку други со него ке заминат, ако пичката се крие во зграда со 1000 други луѓе ќе го решам со се тие 1000 луѓе, мојот син и е помил од сите тие други луѓе. Шо тука не ти е јасно? Или се правиш улав или навистина си ретард. Изгледа ти немаш никој на овој свет или си тотално неспособен да ги заштитиш твоите деца и жена. Еве размисли и одговори ми, ако било кој (Палестинец, Евреин, рисјан, будист, хиндус, УЧК, Хамас, Хезболах... било кој) ја рекетира твојата куќа или на друг начин го загрозува животот на твоите деца и жена, а ти имаш опција да го рокнеш пичката заедно со 100 други негови виновни или не, и имаш друга опција да го пратиш синот да го бара пичката по дупки при што шансите да ти загине синот се 99 проценти, што ке одбереш?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.584
Поени од реакции
33.742
Смотан, за мене е нормално да ги скинам сите до трето колено кои ке се обидат да наштетат на моите.
Не е дел од сценариото ти ништо да кинеш.

Ти одбра дека ако терорист ти ги киднапира жената и децата во кола во ред е да го убијат терористот заедно со твоите најблиски. Остај Рамбо филмови. Ова е повеќе Кајзер Созе момент (со тоа што друг го врши актот и минус кул).
Тебе не те прашуваат ништо, банално ти ги кинат најблиските само за да елиминираат некој терорист. Бум и ги нема повеќе. И за тебе тоа е ОК, сам си кажа. Само што си ги жртвуваше жената и децата. Своите... За туѓите знаеме дека око не ти трепнува. После ти и да си Џон Рамбо (што не си), после до колку колена и да кинеш терористи пак ти е џабе.

Така да не гледам што повеќе да дискутираме.

Последно уредено:
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.330
Поени од реакции
4.127
Не е дел од сценариото ти ништо да кинеш. Ти одбра дека ако терорист ти ги киднапира жената и децата во кола во ред е да го убијат терористот заедно со твоите најблиски.
Само што ги жртвуваше жената и децата. Своите... За туѓите знаеме дека око не ти трепнува. Така да нема што повеќе да разговараме.
Не, не си писмен и не читаш. Во сценариото ги решавам лајната независно од тоа уште колку со нив ке заминат, уште пред да дојдам во ситуација лајната некој да ми киднапираат. А ти мочко, ке оставиш муџите да ја силуваат жена ти и да ти ги убијат децата за да не загинат цивилите каде што се скриени лајната. Тоа е тоа, толку ти се битни твоите. Те мислев за малку појака фаца, Русија, вмро, никогаш северна... а ти си бил пичка од лбгт, Сорос невиден, хелсиншки комитет, анима Мунди, геј парада... па ти си жив срам дури и за Синвар.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.584
Поени од реакции
33.742
Не, не си писмен и не читаш. Во сценариото ги решавам лајната независно од тоа уште колку со нив ке заминат, уште пред да дојдам во ситуација лајната некој да ми киднапираат. А ти мочко, ке оставиш муџите да ја силуваат жена ти и да ти ги убијат децата за да не загинат цивилите каде што се скриени лајната. Тоа е тоа, толку ти се битни твоите. Те мислев за малку појака фаца, Русија, вмро, никогаш северна... а ти си бил пичка од лбгт, Сорос невиден, хелсиншки комитет, анима Мунди, геј парада... па ти си жив срам дури и за Синвар.
Не какај Лазе, не е толку сложено сето ова. Јасно е дека по туѓ грб не те боли, па те прашаа дали е во ред да ти ги убијат твоите за да елимираат терорист. Ти кажа во ред е. Тоа е таа морална дилема, падна на базична човечност. Никој нормален не би си ги жртвувал своите заради некој терорист.
Сега колку и да релативизираш, пак на исто остануваш. Не ти ги ни читам повеќе конвулзивните мозочни прдешки. Ајде не ме замарај повеќе, иди замарај некој друг.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.330
Поени од реакции
4.127
Не какај Лазе, не е толку сложено сето ова. Јасно е дека по туѓ грб не те боли, па те прашаа дали е во ред да ти ги убијат твоите за да елимираат терорист. Ти кажа во ред е. Тоа е таа морална дилема, падна на базична човечност. Никој нормален не би си ги жртвувал своите заради некој терорист.
Сега колку и да релативизираш, пак на исто остануваш. Ајде не ме замарај повеќе, иди замарај некој друг.
Те видовме кој си и што си. Оди цртај виножито.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Каде се употребува поимот чифутин во Талмудот? Тоа е македонскиот ексоним. Чифутин може да значи во најмала рака Евреј. Нема ништо погрдно во зборот Евреј.

Итн, можеме вака со демагогија до утре... Ако некој се осеќа навреден од некое име или ексоним (Чифутин), тогаш зошто некој друг да не може да се чуствува навреден од ексонимот на другите (Гојим)? ММЕ па Шќиптарите се вреѓаат и од сопствениот ендоним. Исто и црнците. Само меѓусебно смееле да се нарекуваат со ендонимите. Најди им го крајот.

Туку ај за Евреите, црнците и за Шќиптарите што демек се вреѓаат од тоа... Ама што па ти си толку погоден од македонскиот ексоним за Евреите?
Не сум погоден, ама еве погоре види македонец ме нарекува гојим, сакајќи некако во неговиот имагинарен свет да ме навреди. И не реков дека го има во свето писмо чифутин, туку дека е погрд назив за евреин. На пример во време кога имало евреи тука, го користеле тој збор да да ги навредуваат. Додека зборот гојим значи паган на хибру. Или ако сакаш со религиозен македонски речник незнабожец.

И сега, погоди „од три пути„ зашто се Евреите непосакувани и прогонувани, во која држава и да се нашле низ поновата историја...
Така е, твојата секта, која и да е, оправдува секаков вид на убивање, прогонување и така натака на чифутини.... Тоа го разбравме до сега.... Твојот лидер и арчсвештеник Палчо го раскажуваше тоа на големо... пошто тие биле криви за вашата беда.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.875
Поени од реакции
4.999
Така е, твојата секта, која и да е, оправдува секаков вид на убивање, прогонување и така натака на чифутини.... Тоа го разбравме до сега.... Твојот лидер и арчсвештеник Палчо го раскажуваше тоа на големо... пошто тие биле криви за вашата беда.
Како ли ме поврза со Палчо, лебати?...И која е мојата „секта„?

Благодарам на исцрпниот одговор...или немаш што друго да напишеш во еврејската „апологетика„ па преоѓаш на „ти„.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Како ли ме поврза со Палчо, лебати?...И која е мојата „секта„?

Благодарам на исцрпниот одговор...или немаш што друго да напишеш во еврејската „апологетика„ па преоѓаш на „ти„.
Со луѓе кои го бранат Палчо немам некоја желба да разговарам поинаку од тоа што го заслужиле.

Иначе ако веќе сакаш да додадам зачин на твоето релативизирање на геноцид...

Мислиш на холокаустот тука... многу убаво запакувано оправдување.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.584
Поени од реакции
33.742
Зошто Христијанин не би се навредил ако го наречат паган?
И каде го најде преводот „паган“, ете пребарав и никаде не велат дека гој = паган.

Освен тоа дефинитивно има десигнирана навредлива конотација: Goy

In modern Hebrew and Yiddish, goy is a term for a gentile, a non-Jew. Through Yiddish, the word has been adopted into English also to mean "gentile", sometimes in a pejorative sense. As a word principally used by Jews to describe non-Jews, it is a term for the ethnic out-group. Wikipedia

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.875
Поени од реакции
4.999
Со луѓе кои го бранат Палчо немам некоја желба да разговарам поинаку од тоа што го заслужиле.

Иначе ако веќе сакаш да додадам зачин на твоето релативизирање на геноцид...

Мислиш на холокаустот тука... многу убаво запакувано оправдување.
Евреите се најбољи народ у Вселената...може така?
Сега, можат да продолжат со геноцидот врз Палестинците.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Евреите се најбољи народ у Вселената...може така?
Сега, можат да продолжат со геноцидот врз Палестинците.
Незнам тоа, прашај си го Палчо кога ќе му носиш цигари у шутка.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.875
Поени од реакции
4.999
Зошто Христијанин не би се навредил ако го наречат паган?
И каде го најде преводот „паган“, ете пребарав и никаде не велат дека гој = паган.

Освен тоа дефинитивно има десигнирана навредлива конотација: Goy

In modern Hebrew and Yiddish, goy is a term for a gentile, a non-Jew. Through Yiddish, the word has been adopted into English also to mean "gentile", sometimes in a pejorative sense. As a word principally used by Jews to describe non-Jews, it is a term for the ethnic out-group. Wikipedia
Во Црквата, поимот „паган„ се преведува, односно се однесува на народ кој е „поган„, односно народ кој е лош/зол, како негов колективен карактер, и ради својата обезбоженост чини зли дела.
Автоматски споено мислење:

Незнам тоа, прашај си го Палчо кога ќе му носиш цигари у шутка.
Во ред, ќе го поздравам Палчо од твое име...

Kajgana Shop

На врв Bottom