Трета Израелско - Либанска војна.

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Како што кажа типот од видеото, Палестинците се заложници на Хамас. Хамас го држат народот во заложништво, ставаат жив штит на воени цели со цел да ја разгорат омразата кон Израел и да го продлабочат јазот. Намерно прават терористички акции како таа на 7ми Октомври, за да Израел убие што е можно повеќе цивили, за да нивната власт во Газа се зацврсти.
Јас веќе кажав дека Палестинците =/= Хамас.

Ама ти сеуште не објасни како тоа не постоеле Палестинци (воопшто или до пред скоро, а и двете наративи се буткаат од израелска страна).
Да ги повторам научните и секакви факти: Палестинците генетски се различни од Арапите, свој народ се, и генетски целосно се потомци на Семитите од локалитетот на кој и сега живеат Палестинците. Палестинскиот јазик е посебен јазик, лингвистички гледано. Изралеските претензии кон палестинската територија е проблемот.

Ниту ги прокоментира сличностите на Палестина со Македонија која е жртва на грчките и бугарските агресии. Но добро, преќутувањето ќе го разбереме како согласување.

Интересна вест неповрзана со војнава туку поврзана со геноцидот на Палестинците.
Филмаџииве што многу се активни последниов период може да потврдат или одречат :

Покрај политичкиот и физичкиот геноцид врз Палестинците сега е започнат и културен геноцид. Разликата со нас е што (за сега )ние не сме само физички геноцидирани. Погоре @Gags спомна дека бришењето на идентитетот Палестинец e исто како бришењето на идентитетот Македонец. Ако не постојат Палестинци нема никој право да го оспорува Израел за таа територија. На арапите местото им е во Арабија. Ако не постојат Македонци никој нема право да ги оспорува Грција и Бугарија за територија и крадење на јазик, култура и историја. На славомакедонците (некои си словени од Македонија) местото им е во другите словенски држави.

Зборувајте ми затоа дека целта на Израел и евреите е само да го уништат Хамас.

Јас веќе кажав дека Палестинците =/= Хамас.

Ама ти сеуште не објасни како тоа не постоеле Палестинци (воопшто или до пред скоро, а и двете наративи се буткаат од израелска страна).
Да ги повторам научните и секакви факти: Палестинците генетски се различни од Арапите, свој народ се, и генетски целосно се потомци на Семитите од локалитетот на кој и сега живеат Палестинците. Палестинскиот јазик е посебен јазик, лингвистички гледано. Изралеските претензии кон палестинската територија е проблемот.

Ниту ги прокоментира сличностите на Палестина со Македонија која е жртва на грчките и бугарските агресии. Но добро, преќутувањето ќе го разбереме како согласување.
Како не кажав види горе прочитај. Нема никаква врска голготата на Македонците со таа на палестинците. Палестинците во Отоманската империја, како муслимани не биле во подредена положба како Македонците. Напротив, биле едно со фесовите, биле дел од естаблишментот 500 години и биле соучесници на зулумите што ги правеле заедно со османлиите и курдите. Биле дел од аскерот, дел од походите во Европа и истовремено и зулумите што идат со тие походи, вклучително и кај нас.

Од друга страна Македонците биле робови 500 години, подложни на разно разни колежи, грабежи, силувања и грабања на жени и деца.

Состојбата на Македонскиот народ под Турско била мошне тешка, додека палестинците биле интегрален дел од Отоманската империја.

Палестинците немале пречка да ја искажат својата национална свест, ниту пак имале некакви пречки да ја напишат. А најмалку имале проблем да се образоваат на својот мајчин јазик (арапскиот). И пак ретко кој палестинец (освен православните), се осеќале палестинци, туку напротив се идентифицирале како арапи(ова е слично и во Египет, коптите се идентификуваат како Египјани додека муслиманите како арапи). Додека Македонците добиле писменост тек со егзархијата.

Башка што се однесува до соседите, уште од првиот ден соседите на палестинците делуваат во нивна корист, и тоа не само соседите, туку и цела арапска лига се покренува во војна за палестина.

Така да споредбата на палестинците со Македонската голгота под турско е можам да кажам навредлива.

Последно уредено:
Рушењето згради со цивили во неа е добитна стратегија за тој што го јаде бидејќи потешко е да докажеш дека е воена цел отколку дека не е. Со тек на време и се губи смислата те се навикнуваме на секојдневните вести и се држиме до страната која ја поддржуваме или пак креваме раце викајќи јебига војна е, сигурно било оправдано или ненамерна грешка. :toe:

Не ја знам историјата на Палестинците но од наше искуство автоматски не ми се допаѓаат вакви муабети, како да слушам просечен Бугар да зборува за нас - немало македонска држава пред 1991/1945 бидејќи немало македонски ентитет, немало македонски јазик, нема македонска култура, се тоа било Бугари/Словени...
Vo sustina na niedna vojska ne i odgovara da rusi zgradi so civili, bezrazlika koja strana podrzuvas. Stetata e mnogu pogolema od benefitot.
Nekoj se popretpazlivi, nekoj pomalce, ama u sustina posilnata strana idealno bi se tepala van vakvi lokacii.

Дали сега ти е јасно?
Јасно ми е тоа што го кажа: За тебе е најнормално да ти ги скинат жената и децата, само за да убијат некој мрсул терорист.
Другото се флоскули.

1729969890127.png
Автоматски споено мислење:

Како не кажав види горе прочитај. Нема никаква врска голготата на Македонците со таа на палестинците. Палестинците во Отоманската империја, како муслимани не биле во подредена положба како Македонците. Напротив, биле едно со фесовите, биле дел од естаблишментот 500 години и биле соучесници на зулумите што ги правеле заедно со османлиите и курдите. Биле дел од аскерот, дел од походите во Европа и истовремено и зулумите што идат со тие походи, вклучително и кај нас.

Од друга страна Македонците биле робови 500 години, подложни на разно разни колежи, грабежи, силувања и грабања на жени и деца.

Состојбата на Македонскиот народ под Турско била мошне тешка, додека палестинците биле интегрален дел од Отоманската империја.

Палестинците немале пречка да ја искажат својата национална свест, ниту пак имале некакви пречки да ја напишат. А најмалку имале проблем да се образоваат на својот мајчин јазик (арапскиот). И пак ретко кој палестинец (освен православните), се осеќале палестинци, туку напротив се идентифицирале како арапи(ова е слично и во Египет, коптите се идентификуваат како Египјани додека муслиманите како арапи). Додека Македонците добиле писменост тек со егзархијата.

Башка што се однесува до соседите, уште од првиот ден соседите на палестинците делуваат во нивна корист, и тоа не само соседите, туку и цела арапска лига се покренува во војна за палестина.

Така да споредбата на палестинците со Македонската голгота под турско е можам да кажам навредлива.
На ова долу мислев, а не да направам целосна паралела наназад 6 векови.
Кажи што е неточно од ова долу:

Македонија, територијални претензии и делови од територијата окупирани од Грција/Бугарија/Шќиперија, идентитет/јазик/историја негирани од Грци/Бугари/Шќиптари, сето тоа поддржано од европските кypештии и САД.
Палестина, територијални претензии и делови од територијата окупирани од Израел (скоро па целата во нивниот случај), идентитет/јазик/историја негирани од Евреите, сето тоа поддржано од европските кypештии и САД.

Последно уредено:
Каде се употребува поимот гојим во стариот завет? Тоа е Еврејската света книга. Гојим може да значи во најмала рака паган. Нема ништо погрдно во зборот паган.

Додека Чифутин е погрд збор, незнам што значи (Можда и е и турски збор) ама е погрд и навредлив збор.

Во Стариот Завет не постои изразот „гојим„ („гои„) со кој би се именувале други народи. Тој израз е смислем преку Талмудот (кој е човечка измислица, далеку од „света книга„) и е насочен кон народите кои се не-евреи, особено оние кои се рисјански определени, во/низ чии држави биле расселени Евреите по разорувањето на Ерусалим. Самиот поим ги потценува сите не-евреи, сметајќи ги за „човеколики животни„.

Поимот „чифутин„ е навредлив, но ништо повеќе од поимот „гојим„, оти се однесува на точно одреден народ, не на сите други народи.

И сега, погоди „од три пути„ зашто се Евреите непосакувани и прогонувани, во која држава и да се нашле низ поновата историја...

Талмудот ве вика гојими. Тоа по кое се водат Биби и Бен Шапиро. Џабе сте јудеохристијани кога они ве сметаат за животни.

Каде се употребува поимот гојим во стариот завет? Тоа е Еврејската света книга. Гојим може да значи во најмала рака паган. Нема ништо погрдно во зборот паган.
Каде се употребува поимот чифутин во Талмудот? Тоа е македонскиот ексоним. Чифутин може да значи во најмала рака Евреј. Нема ништо погрдно во зборот Евреј.

Итн, можеме вака со демагогија до утре... Ако некој се осеќа навреден од некое име или ексоним (Чифутин), тогаш зошто некој друг да не може да се чуствува навреден од ексонимот на другите (Гојим)? ММЕ па Шќиптарите се вреѓаат и од сопствениот ендоним. Исто и црнците. Само меѓусебно смееле да се нарекуваат со ендонимите. Најди им го крајот.

Туку ај за Евреите, црнците и за Шќиптарите што демек се вреѓаат од тоа... Ама што па ти си толку погоден од македонскиот ексоним за Евреите?

Јасно ми е тоа што го кажа: За тебе е најнормално да ти ги скинат жената и децата, само за да убијат некој мрсул терорист.
Другото се флоскули.

Прегледај го приврзокот 433276
Автоматски споено мислење:

На ова долу мислев, а не да направам целосна паралела наназад 6 векови.
Кажи што е неточно од ова долу:

Македонија, територијални претензии и делови од територијата окупирани од Грција/Бугарија/Шќиперија, идентитет/јазик/историја негирани од Грци/Бугари/Шќиптари, сето тоа поддржано од европските кypештии и САД.
Палестина, територијални претензии и делови од територијата окупирани од Израел (скоро па целата во нивниот случај), идентитет/јазик/историја негирани од Евреите, сето тоа поддржано од европските кypештии и САД.
Смотан, за мене е нормално да ги скинам сите до трето колено кои ке се обидат да наштетат на моите. Значи пази смотко, ако некој муџа, евреин, христијанин, будист, хиндус или и од која пичка и да е, пука кон мене или моите, за мене е единствена опција и нормално да ги употребам сите средства да го решам независно од тоа колку други со него ке заминат, ако пичката се крие во зграда со 1000 други луѓе ќе го решам со се тие 1000 луѓе, мојот син и е помил од сите тие други луѓе. Шо тука не ти е јасно? Или се правиш улав или навистина си ретард. Изгледа ти немаш никој на овој свет или си тотално неспособен да ги заштитиш твоите деца и жена. Еве размисли и одговори ми, ако било кој (Палестинец, Евреин, рисјан, будист, хиндус, УЧК, Хамас, Хезболах... било кој) ја рекетира твојата куќа или на друг начин го загрозува животот на твоите деца и жена, а ти имаш опција да го рокнеш пичката заедно со 100 други негови виновни или не, и имаш друга опција да го пратиш синот да го бара пичката по дупки при што шансите да ти загине синот се 99 проценти, што ке одбереш?

Смотан, за мене е нормално да ги скинам сите до трето колено кои ке се обидат да наштетат на моите.
Не е дел од сценариото ти ништо да кинеш.

Ти одбра дека ако терорист ти ги киднапира жената и децата во кола во ред е да го убијат терористот заедно со твоите најблиски. Остај Рамбо филмови. Ова е повеќе Кајзер Созе момент (со тоа што друг го врши актот и минус кул).
Тебе не те прашуваат ништо, банално ти ги кинат најблиските само за да елиминираат некој терорист. Бум и ги нема повеќе. И за тебе тоа е ОК, сам си кажа. Само што си ги жртвуваше жената и децата. Своите... За туѓите знаеме дека око не ти трепнува. После ти и да си Џон Рамбо (што не си), после до колку колена и да кинеш терористи пак ти е џабе.

Така да не гледам што повеќе да дискутираме.

Последно уредено:
Не е дел од сценариото ти ништо да кинеш. Ти одбра дека ако терорист ти ги киднапира жената и децата во кола во ред е да го убијат терористот заедно со твоите најблиски.
Само што ги жртвуваше жената и децата. Своите... За туѓите знаеме дека око не ти трепнува. Така да нема што повеќе да разговараме.
Не, не си писмен и не читаш. Во сценариото ги решавам лајната независно од тоа уште колку со нив ке заминат, уште пред да дојдам во ситуација лајната некој да ми киднапираат. А ти мочко, ке оставиш муџите да ја силуваат жена ти и да ти ги убијат децата за да не загинат цивилите каде што се скриени лајната. Тоа е тоа, толку ти се битни твоите. Те мислев за малку појака фаца, Русија, вмро, никогаш северна... а ти си бил пичка од лбгт, Сорос невиден, хелсиншки комитет, анима Мунди, геј парада... па ти си жив срам дури и за Синвар.

Не, не си писмен и не читаш. Во сценариото ги решавам лајната независно од тоа уште колку со нив ке заминат, уште пред да дојдам во ситуација лајната некој да ми киднапираат. А ти мочко, ке оставиш муџите да ја силуваат жена ти и да ти ги убијат децата за да не загинат цивилите каде што се скриени лајната. Тоа е тоа, толку ти се битни твоите. Те мислев за малку појака фаца, Русија, вмро, никогаш северна... а ти си бил пичка од лбгт, Сорос невиден, хелсиншки комитет, анима Мунди, геј парада... па ти си жив срам дури и за Синвар.
Не какај Лазе, не е толку сложено сето ова. Јасно е дека по туѓ грб не те боли, па те прашаа дали е во ред да ти ги убијат твоите за да елимираат терорист. Ти кажа во ред е. Тоа е таа морална дилема, падна на базична човечност. Никој нормален не би си ги жртвувал своите заради некој терорист.
Сега колку и да релативизираш, пак на исто остануваш. Не ти ги ни читам повеќе конвулзивните мозочни прдешки. Ајде не ме замарај повеќе, иди замарај некој друг.

Не какај Лазе, не е толку сложено сето ова. Јасно е дека по туѓ грб не те боли, па те прашаа дали е во ред да ти ги убијат твоите за да елимираат терорист. Ти кажа во ред е. Тоа е таа морална дилема, падна на базична човечност. Никој нормален не би си ги жртвувал своите заради некој терорист.
Сега колку и да релативизираш, пак на исто остануваш. Ајде не ме замарај повеќе, иди замарај некој друг.
Те видовме кој си и што си. Оди цртај виножито.

Каде се употребува поимот чифутин во Талмудот? Тоа е македонскиот ексоним. Чифутин може да значи во најмала рака Евреј. Нема ништо погрдно во зборот Евреј.

Итн, можеме вака со демагогија до утре... Ако некој се осеќа навреден од некое име или ексоним (Чифутин), тогаш зошто некој друг да не може да се чуствува навреден од ексонимот на другите (Гојим)? ММЕ па Шќиптарите се вреѓаат и од сопствениот ендоним. Исто и црнците. Само меѓусебно смееле да се нарекуваат со ендонимите. Најди им го крајот.

Туку ај за Евреите, црнците и за Шќиптарите што демек се вреѓаат од тоа... Ама што па ти си толку погоден од македонскиот ексоним за Евреите?
Не сум погоден, ама еве погоре види македонец ме нарекува гојим, сакајќи некако во неговиот имагинарен свет да ме навреди. И не реков дека го има во свето писмо чифутин, туку дека е погрд назив за евреин. На пример во време кога имало евреи тука, го користеле тој збор да да ги навредуваат. Додека зборот гојим значи паган на хибру. Или ако сакаш со религиозен македонски речник незнабожец.

И сега, погоди „од три пути„ зашто се Евреите непосакувани и прогонувани, во која држава и да се нашле низ поновата историја...
Така е, твојата секта, која и да е, оправдува секаков вид на убивање, прогонување и така натака на чифутини.... Тоа го разбравме до сега.... Твојот лидер и арчсвештеник Палчо го раскажуваше тоа на големо... пошто тие биле криви за вашата беда.

Така е, твојата секта, која и да е, оправдува секаков вид на убивање, прогонување и така натака на чифутини.... Тоа го разбравме до сега.... Твојот лидер и арчсвештеник Палчо го раскажуваше тоа на големо... пошто тие биле криви за вашата беда.

Како ли ме поврза со Палчо, лебати?...И која е мојата „секта„?

Благодарам на исцрпниот одговор...или немаш што друго да напишеш во еврејската „апологетика„ па преоѓаш на „ти„.

Back
На врв Bottom