vo rok od 2 nedeli 2 pati tip za +10% za nekolku dena...lapajte siKoj ne kupi BABA, eve mu vtora sansa pod 160.
Би ставил стотка на ова?Не сум пишувал во темава но е интересна, би сакал да споделам мое мислење.
Пред самиот почеток на турбуленции или финансиска криза не се инвестира, ни кратки ни долги позиции, а тоа што следува е нешто тип големата депресија во Америка, но многу поголемо.
Да речеме при 2008 САД ги блокира берзите, за да не се шири паника, така да кога ќе пукне балонот немаш каде да се спасуваш.
Доста пратам виша геополитика и не може да се помине без Михаил Хазин или Андреј Фурсов.
Во моментов се последните месеци на Пан Американ, Бредтон Вудскоот систем едноставно сето тоа ќе се распадне и светот оди кон многуполарност, валутни зони и легализација на сопственост.
Не случајно од Септември скоро сите Акции во светски рамки се паднати, и осеќаме една инфлација. Едноставно дојде тоа време, немам предвид само тоа што решенијата од Базел 3, за златото станаа оперативни на 28 Август. Сето тоа е многу оддамна предвидено, не случаен е ковид теророт, така да идат тешки времиња.
По мое за инвестиција само физичко монетарно злато, губиш 10% маргини но за долгорочна инвестиција особено овие времиња е еден од најдобрите начини. Второ е инвестиција во селска англомерација, куќа, ниви со вода, струја...
Има убави книги, ја памтам Чочара, во смисол од градот бегаат накај селото. Така да тоа е моето мислење по темава, не е спам, просто како интелигенција од дијаспората сакам да го поделам со вас.
Да сум ставил многу повеќе од стотка, горе долу скоро се сум ставил на тоа, пред повеќе од десетина години. Со естонската фирма Тавекс работам, да губиш до 10% во старт, но за повеќе од деценија златото порасна многу повеќе отколку било која нормална инвестиција, немам предвид акции, и други ризични или шпекулативни операции каде може и да успееш, но тоа е дел пирамида, во смисол еден од триесет печали, другите губат, неможе другшие, ако користиш мултипликатор или лост може за ден да изгубиш се. И кај златото еден момент имаше дваесетина процента пад, едноставно треба да почекаш, година две и стварите се нормализират.Би ставил стотка на ова?
Па и во S&P500 да си ги ставел ќе пораснеле, а помалку ќе те боли главата отколку со физичко злато.Да сум ставил многу повеќе од стотка, горе долу скоро се сум ставил на тоа, пред повеќе од десетина години. Со естонската фирма Тавекс работам, да губиш до 10% во старт, но за повеќе од деценија златото порасна многу повеќе отколку било која нормална инвестиција, немам предвид акции, и други ризични или шпекулативни операции каде може и да успееш, но тоа е дел пирамида, во смисол еден од триесет печали, другите губат, неможе другшие, ако користиш мултипликатор или лост може за ден да изгубиш се. И кај златото еден момент имаше дваесетина процента пад, едноставно треба да почекаш, година две и стварите се нормализират.
Мене целата работа ми е да не ми се обештети семејната заштеда, со нормален орочен банкарски депозит, секоја година губиш, нема таква камата што е поголема од инфлацијата. Реално божем штедиш а за 30-40 години инфлацијата ќе ти изеде 70% од парите, имам предвид без голема криза од тип деноминација каква што имаше при распадот на Југославија.
Да сум чесен си купив и куќа, планинска викендичка со околу декар земја, струја, бунар и извор. Така или иначе ако дочекаме пензија, може да се живее таму. За сега викенди, лето, а дел комшии живеат постојано таму. Немам предвид само стари сељаци а и бизнисмени од секаков тип. Ако ја купиш на нормална цена, при потреба може да ја продадеш.
Да сум ставил многу повеќе од стотка, горе долу скоро се сум ставил на тоа, пред повеќе од десетина години. Со естонската фирма Тавекс работам, да губиш до 10% во старт, но за повеќе од деценија златото порасна многу повеќе отколку било која нормална инвестиција, немам предвид акции, и други ризични или шпекулативни операции каде може и да успееш, но тоа е дел пирамида, во смисол еден од триесет печали, другите губат, неможе другшие, ако користиш мултипликатор или лост може за ден да изгубиш се. И кај златото еден момент имаше дваесетина процента пад, едноставно треба да почекаш, година две и стварите се нормализират.
Мене целата работа ми е да не ми се обештети семејната заштеда, со нормален орочен банкарски депозит, секоја година губиш, нема таква камата што е поголема од инфлацијата. Реално божем штедиш а за 30-40 години инфлацијата ќе ти изеде 70% од парите, имам предвид без голема криза од тип деноминација каква што имаше при распадот на Југославија.
Да сум чесен си купив и куќа, планинска викендичка со околу декар земја, струја, бунар и извор. Така или иначе ако дочекаме пензија, може да се живее таму. За сега викенди, лето, а дел комшии живеат постојано таму. Немам предвид само стари сељаци а и бизнисмени од секаков тип. Ако ја купиш на нормална цена, при потреба може да ја продадеш.
Мислев на твоето предвидување дека за некој месец ќе има огромен крах.Да сум ставил многу повеќе од стотка, горе долу скоро се сум ставил на тоа, пред повеќе од десетина години. Со естонската фирма Тавекс работам, да губиш до 10% во старт, но за повеќе од деценија златото порасна многу повеќе отколку било која нормална инвестиција, немам предвид акции, и други ризични или шпекулативни операции каде може и да успееш, но тоа е дел пирамида, во смисол еден од триесет печали, другите губат, неможе другшие, ако користиш мултипликатор или лост може за ден да изгубиш се. И кај златото еден момент имаше дваесетина процента пад, едноставно треба да почекаш, година две и стварите се нормализират.
Да убеден сум во тоа, точно како динамика незнам, гледам работиве се убрзуваат, максимум до пролет ќе пукне балонот.Мислев на твоето предвидување дека за некој месец ќе има огромен крах.