Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

thisisnoizy

Good things take time
Член од
29 јули 2010
Мислења
2.014
Поени од реакции
2.044
Прилично турбулентна глобална ситуација, несигурности од многу аспекти.
Каква е ваша стратегија за овој период? Ќе го "извеслате" периодов или ќе продавате?
И дали е период или влегуваме во долгорочна криза?
Очигледна е претпазливоста на инвеститорите кога се работи за инвестирање, но тоа што повеќе ме загрижува е тоа што податоците покажуваат на зголемено повлекување од пазарот.
Buy the dip….

Член од
15 ноември 2014
Мислења
332
Поени од реакции
319
?
Очигледна е претпазливоста на инвеститорите кога се работи за инвестирање, но тоа што повеќе ме загрижува е тоа што податоците покажуваат на зголемено повлекување од пазарот.
Odgovor na ova nema da dobies nigde, a najmalku na Kajgana. Inaku mislenja I „eksperti“ gi ima nasekade.
2020 vlegovme vo dolgorocna kriza pa berzite brzo se oporavija. Teorijata ti e pogresna, gi biras pazarite, na edniot zatvaras i cekas ili naogjas alternativni pazari, gi ima sekogas. Ako nisto drugo odis short.
Na primer postot pogore , za germanskite berzi, gluposti teski, vo Germanija ima nekolku firmi, so edna raka se brojat koi mozat da bidat interesni se drugo se pretvori vo Schrott, ja gubat konkurentnosta , Evropa generalno gubi cekor!

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.066
Поени од реакции
13.020
Odgovor na ova nema da dobies nigde, a najmalku na Kajgana. Inaku mislenja I „eksperti“ gi ima nasekade.
2020 vlegovme vo dolgorocna kriza pa berzite brzo se oporavija. Teorijata ti e pogresna, gi biras pazarite, na edniot zatvaras i cekas ili naogjas alternativni pazari, gi ima sekogas. Ako nisto drugo odis short.
Na primer postot pogore , za germanskite berzi, gluposti teski, vo Germanija ima nekolku firmi, so edna raka se brojat koi mozat da bidat interesni se drugo se pretvori vo Schrott, ja gubat konkurentnosta , Evropa generalno gubi cekor!
Не барам одговор, ме интересира какво е размислувањето.
2020 со ова сега, барем по податоците е малце поразлично. Работам во банка, па се чувствува тензијата.

Член од
19 октомври 2012
Мислења
324
Поени од реакции
278
Јас веќе 2 години очекувам и се спремам за пад на Волстрит, така да допрва нема да продавам.
Во портфолиото имам претежно неамерикански дивидендни компании, а како зачин има и малку американски smallcap компании членки на Russell2000, каде што очекувам мултикратен поврат.
Е сега кризата најјако ќе удри по smallcap компаниите, но верувам во нивната иднина. Досега со таква стратегија сум во добар ќар иако некаде и се изгорев.
Чувам и кеш.Чекам јака криза, па да влезам во некои ETF што следи SP500 и Nasdaq100. ИБКР за кешот во долари моментално ми плаќа 3.8% камата, повеќе од било која македонска банка...
Ме интересира у кои све имаш ставено, ако не е тајна

Член од
14 октомври 2011
Мислења
5
Поени од реакции
0
Здраво, го следам долго форумот и навистина фала за сите информации, иако сеуште не сум започнал да инвестирам. Ме интересира, што значи тоа што станавме членка на СЕПА? Баш сега на порталите го читам соопштението на НБРМ

Член од
15 февруари 2012
Мислења
441
Поени од реакции
544
Ме интересира у кои све имаш ставено, ако не е тајна
Мислам дека беше доволно што си ја открив стратегијата. Не поради друго туку поради разни "експерти" и душегрижници...

Член од
19 октомври 2012
Мислења
324
Поени од реакции
278
Ок, ја мислев како совет да пишеш нешто, а за тие другите не треба многу да се секираш

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.323
Поени од реакции
2.395
Што се случува со пазарот на акции?

Член од
22 април 2013
Мислења
101
Поени од реакции
91
имам основни прашања за Трејдинг212, не ме интересира како и на колку сума се пријавува данок до УЈП, тука само дали треба да се пријави:
  1. Вложувам X средства во акции на платформата, не ги продавам, дали треба да правам даночна пријава до УЈП?
  2. Иако не ги продавам тие акции, во меѓувреме добивам дивиденда која не префрлам на МК сметка туку стои во самата платформа или ја реинвестирам. Дали треба да правам даночна пријава до УЈП?
  3. После 2 години, вложените X средства вo истите акции решавам да ги продадам без притоа да ги повлечам на МК сметка и да ги реинвестирам во други акции на истата платформа. Дали треба да пријавам данок до УЈП?

Член од
22 февруари 2024
Мислења
450
Поени од реакции
763
Прилично турбулентна глобална ситуација, несигурности од многу аспекти.
Каква е ваша стратегија за овој период? Ќе го "извеслате" периодов или ќе продавате?
Зависи колку краткорочно ти требаат парите или сакаш да ги повлечеш. Како и секоја криза маркетот се опоравува и животот продолжува напред. Ако инвестираш долгорочно не треба да се замараш со вакви работи, за краткорочно да треба.

Јас лично не очекувам некоја поголема дестабилизација. Ипак ова не е како Ковид. Во Ковид невработеноста во Америка достигна до 15%, сега сеуште е на 4% значи и покрај тарифитите што можно е да се очекува да ја забават економијата не би било нешто ептен сериозно. Јас лично купив индекс S&P500. Дали уште ке паѓа или не баш не ми игра улога секако тие пари ке ги оставам да седат таму со години. Ако продолжи да паѓа дополнителни 10-20% би купил уште еднаш повеќе од индексот и тоа е тоа.

Член од
19 октомври 2012
Мислења
324
Поени од реакции
278
имам основни прашања за Трејдинг212, не ме интересира како и на колку сума се пријавува данок до УЈП, тука само дали треба да се пријави:
  1. Вложувам X средства во акции на платформата, не ги продавам, дали треба да правам даночна пријава до УЈП?
  2. Иако не ги продавам тие акции, во меѓувреме добивам дивиденда која не префрлам на МК сметка туку стои во самата платформа или ја реинвестирам. Дали треба да правам даночна пријава до УЈП?
  3. После 2 години, вложените X средства вo истите акции решавам да ги продадам без притоа да ги повлечам на МК сметка и да ги реинвестирам во други акции на истата платформа. Дали треба да пријавам данок до УЈП?
1 не
2 и 3 да

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.323
Поени од реакции
2.395
Промените го редефинираат пазарот: Прилагодување на новата реалност

Член од
27 ноември 2024
Мислења
16
Поени од реакции
11
Здраво на сите, сакам да прашам ИБКР дали може да се направи акаунт за од дека нас бидејќи кога пробувам да направам акаунт заглавувам на број верификацијата, не ми стига код за потврда пробав неколку пати.

Член од
13 декември 2014
Мислења
17
Поени од реакции
1
Zdravo drustvo, samo sto se zacleniv i verificirav na Trading212 pred nekolku casa, pred da stavam sredstva na akauntot da mi potvrdi nekoj sto ja koristel platformata iskustvo kolku e bezbedna i dali ste povlekuvale do sega pari bez problem?

Член од
27 ноември 2024
Мислења
16
Поени од реакции
11
Zdravo drustvo, samo sto se zacleniv i verificirav na Trading212 pred nekolku casa, pred da stavam sredstva na akauntot da mi potvrdi nekoj sto ja koristel platformata iskustvo kolku e bezbedna i dali ste povlekuvale do sega pari bez problem?
i jas bev skeptik odpocetka, aplikacijata ti e super nemas nikakva maka, i pri stavanje i pri povlekvuanje.

Kajgana Shop

На врв Bottom