Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Шо се дешава со данок на капитална на деривати? Мене уше ми е на разгледување во ППД. Нема никаков резон да се поистоветуваат ХВ со финансиски деривати иако во основа се во иста група. Како и да вртам не можам да тргувам без спредови. Пробувам со нејкед позиции но и таму се соочувам со препреки при ролинг или еарли клозинг. Споделете некое инфо ако ви е достапно.

Последно уредено:
Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Во УСА капиталната од деривати ја даночат на ист начин како капитална од продажба на акции. Сите спаѓаат во хартии од вредности само друг тип. И кај мене ППД е на разгледување. Моја претпоставка е дека одолговлекуваат додека да излезе правилник со кој ќе можат точно да го толкуваат законот. Јас пријавив за дивидендите од Јануари, а за капитална кога ќе излезе правилникот ќе пријавам на назад за пропуштените месеци.

Член од
11 септември 2008
Мислења
106
Поени од реакции
89
Прегледај го приврзокот 369438

Златото секогаш било единствен хеџ со јутализација против инфацијата односно депресијација на доларот. Двата чарта погоре во милисекунден тајминг укажуваат дека во исто време доларот преку engulfing candle со соочува со воочлива техничка резистенција и би требало да оди надолу додека во исто време златото (мајнери по мој избор) удираат во тежински support и би требало од утре натака да има нагорен тренд.
Пазарот и доларот се секогаш обратно дирекциски насочени. Доларот паѓа пазарот расте и обратно. Очекувам саккер' Bull run пред еминентен краш на крај на годината или почеток на наредната.
Незнам кај гледаш engulfing candle на dxy на дневно ниво. И да има, една сфеќа не значи ама апсолутно ништо кај ќе иде цената, а корелацијата со
златотото не е секојпат 1:1 како и што виде денес. ;)

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Незнам кај гледаш engulfing candle на dxy на дневно ниво. И да има, една сфеќа не значи ама апсолутно ништо кај ќе иде цената, а корелацијата со
златотото не е секојпат 1:1 како и што виде денес. ;)
Не постои совршен чарт, тренд или 1:1 златна корлација шо гарантираат 100% дирекција. Услов за Bearish engulfing pattern е црвната дневна сФеќа да отвори погоре од тоа што затворила зелената од претходниот ден, значи чек марк дур го правев чартот чија црвена свеќа уше беше у формирање долж претходната зелена. Кај ќе оди цената никој не знае но дали студирањето на фундаментите и техничките параметри може да те насочат, фор шрр. Како ми личи два дена подоцна и за двата чарта..,, оок нејсе..
Пролонгираната екстензија на Bollinger band на втора стандардна девијација кај доларот заедно со пуш на RSI надолу и одбивањето од support-oт и дијаметралната дирекција на златото ми се доволи четири конфирмации од технички аспект за mean reversion и да донесам одлука да купам завчера debit spread-ови на златни и сребрени мајнери.

Дали може да не сум во право? Absofuckinglutely. Но ај да видиме па те чекам да ме критикуваш. Во спротивно ќе го јадеш, знаеш :)

DXY_2023-03-01_07-57-45.png

GDX_2023-03-01_08-32-53.png

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Не постои совршен чарт, тренд или 1:1 златна корлација шо гарантираат 100% дирекција. Услов за Bearish engulfing pattern е црвната дневна сФеќа да отвори погоре од тоа што затворила зелената од претходниот ден, значи чек марк дур го правев чартот чија црвена свеќа уше беше у формирање долж претходната зелена. Кај ќе оди цената никој не знае но дали студирањето на фундаментите и техничките параметри може да те насочат, фор шрр. Како ми личи два дена подоцна и за двата чарта..,, оок нејсе..
Пролонгираната екстензија на Bollinger band на втора стандардна девијација кај доларот заедно со пуш на RSI надолу и одбивањето од support-oт и дијаметралната дирекција на златото ми се доволи четири конфирмации од технички аспект за mean reversion и да донесам одлука да купам завчера debit spread-ови на златни и сребрени мајнери.

Дали може да не сум во право? Absofuckinglutely. Но ај да видиме па те чекам да ме критикуваш. Во спротивно ќе го јадеш, знаеш :)

Прегледај го приврзокот 369597

Прегледај го приврзокот 369599
Ќе те насочат фор шрр, ама мојт и по удолница :D

Од аспект на бизнис се наоѓаме во најлошиот период во последните 3 години, минатата година почна да се стега јажето крај на пролет и почеток на лето, ама во моментов е уште побетер и гледам екстремна претпазливост кај бизнисите.

Со ситуацијава во Украина, и со целата економска ситуација насекаде, ми изгледа дека инфлацијава нема да се смири уште долго време, каматите ќе си бидат височки и тешко да имаме некој силен бул во догледен период.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Во sideline чекајќи го пазарот да се одтрипа :)

Side Option Hustler.png

# I LOVE THIS GAME

Член од
11 септември 2008
Мислења
106
Поени од реакции
89

Прегледај го приврзокот 369597

Прегледај го приврзокот 369599
1677698979775.png

Ова ти е енгалфинг сфеќа, а не твојата.
За твоја информација тоа е reversal pattern кој најчесто се појавува кога завршува еден тренд и почнува нов, но сам од себе без соодветен контекст не значи многу.
Наместо да кажеш да во право си требаше да почекам да затвори сфеќата за да биде енгалфинг, ми објаснуваш што е и се понашаш
дрско со селски муабети како ќе го јадеш.
Ова е форум и намената е размена на мислења што вклучува и критики, а не фан страна кај што збираш лајкови.

Последно уредено:
Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Прегледај го приврзокот 369694

Ова ти е енгалфинг сфеќа, а не твојата.
За твоја информација тоа е reversal pattern кој најчесто се појавува кога завршува еден тренд и почнува нов, но сам од себе без соодветен контекст не значи многу.
Наместо да кажеш да во право си требаше да почекам да затвори сфеќата за да биде енгалфинг, ми објаснуваш што е и се понашаш
дрско со селски муабети како ќе го јадеш.
Ова е форум и намената е размена на мислења што вклучува и критики, а не фан страна кај што збираш лајкови.
Убаво му кажа. Ај више скурцаа таму :)

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
Здраво на сите.
Можеби нема директна врска но контекстот ќе да е тука. Имено, телефонот на кој ми е инсталирана ИБКР апликацијата за 2Factor Auth, со која се логирам, ми тресна на под. Сета среќа што телфонот преживеа, но дешавката ме наведе да прашам/размислам, дали постои алтернатива да се префрли веќе сетираната ИБКР мобилна апп на друг телефон или да се инсталира од ново на друг телефон со истите credentials ? Разбира се Мобилниот број останува ист.

Дали некому се има случено вакво нешто?

Благодарам однапред

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Здраво на сите.
Можеби нема директна врска но контекстот ќе да е тука. Имено, телефонот на кој ми е инсталирана ИБКР апликацијата за 2Factor Auth, со која се логирам, ми тресна на под. Сета среќа што телфонот преживеа, но дешавката ме наведе да прашам/размислам, дали постои алтернатива да се префрли веќе сетираната ИБКР мобилна апп на друг телефон или да се инсталира од ново на друг телефон со истите credentials ? Разбира се Мобилниот број останува ист.

Дали некому се има случено вакво нешто?

Благодарам однапред
No worries. Битно е да си ја знаеш и чуваш лозинката. Преку web можеш да направиш промена и на број и на телефон. Дури ако ти е амбулантна работата можеш и да ги затвориш сите тргувања преку ibot или secure message center во случај да се фураш ако ти е украден телефонот.

Коа веќе праиме муабет за сефти ишјус. ИБКР дозволува да направиш рестикции за пристап по твој избор на други IP адреси но не и растрикци на сите IP адреси освен твојата шо ја користиш. Би било одлично да се расчепка дали може да се направи такво подесување за дозволен пристап само од домашна IP адреса на пример.

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
No worries. Битно е да си ја знаеш и чуваш лозинката. Преку web можеш да направиш промена и на број и на телефон. Дури ако ти е амбулантна работата можеш и да ги затвориш сите тргувања преку ibot или secure message center во случај да се фураш ако ти е украден телефонот.

Коа веќе праиме муабет за сефти ишјус. ИБКР дозволува да направиш рестикции за пристап по твој избор на други IP адреси но не и растрикци на сите IP адреси освен твојата шо ја користиш. Би било одлично да се расчепка дали може да се направи такво подесување за дозволен пристап само од домашна IP адреса на пример.
Ти благодарам на одговорот.
Ќе поработам на прашањево во bold, погоре, делува предизвикувачки.
бај д уеј мислам дека кај нас фиксните ИП провајдерите ги наплаќаат, но некогаш вреди и да се плати.
Позз и убав ден
Автоматски споено мислење:

Ти благодарам на одговорот.
Ќе поработам на прашањево во bold, погоре, делува предизвикувачки.
бај д уеј мислам дека кај нас фиксните ИП провајдерите ги наплаќаат, но некогаш вреди и да се плати.
Позз и убав ден
Онака за информација Телеком фиксна ИП 300 ден месечно...

Член од
11 април 2012
Мислења
4.650
Поени од реакции
5.360
Би било одлично да се расчепка дали може да се направи такво подесување за дозволен пристап само од домашна IP адреса на пример.
Ne bi ti go preporacal ova zasto skoro nikoj od internet operatorite vo mkd ne ti nudi (pod default) fiksna IP adresa, za toa ke treba da pobaras od operatorot prvo da ti go sredat pa odkako se ke bide reseno od nivna strana da opravas toa kaj tebe.
Samo imaj na um deka e konfiguraciski fajl i nekoj moze po greska da ti smeni i dur se najde sto kako zasto da pominat i denovi (ako voopsto se macat oni da go istrazuvaat i resat problemot)
Porano pravea taka tocno, iako nema logika da go pravat toa. Nema nikakov trosok za niv da ti obezbedat fiksna IP adresa, u princip koga baras fiksna operatorot ti ja fiksira momentalnata i toa e toa, ne deka taa fiksna IP e nesto posebno.
Ali da politika na krazba sekad pominuva

Последно уредено:
Член од
6 август 2022
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво на сите.
Ве молам препорачајте домашен брокер за тргување во странство.
Гледам дека оваа услуга ја нудат Комерцијална, Стопанска, НЛБ и Шпаркасе банка.
Ваши искуства, која од нив е најповолна во однос на провизиите?
Ги гледав тарифниците и морам да признам дека не ми се баш јасни... Покрај брокерска, имаат провизија за чување, стварни трошоци...

Kajgana Shop

На врв Bottom