Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

myarmyofone

Time and Space Traveller
Член од
23 март 2007
Мислења
72
Поени од реакции
67
Сакам да пробам нешто со VOLKSWAGEN stocks на XETRA со TWS (на ИБКР) и TWA како симбол ми дава само VOW (IBIS). Сега незнам дали е тоа тоа , односно котацијата на XETRA или на некој друг маркет.

*Изгледа треба да читам уште како се бира маркет на TWS. Не ми е веруе дека ИБКР не работат на Еуро маркети.
xetra = ibis

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Уше од кога почнав да тргувам со опции осеќав дека бејзик левел covered calls и cash secured puts ми се само темпорарно у прајм стратегија, премногу пари во оптек за премалку добивка. Почнав со риск дифајнд стратегии како iron condor, butterfly обични или skewed и спредови и увидов во ред е оди, нооо, пак фали нешо. Си реков уше колку сме на планетава за да чекам 35 дена за 100,200, 300$ . Kупив и студирав курс на Gareth Soloway за техничка анализа, бев опседнат 400% со братот. Tasty trade за опции го демнеев во секој можен слободен момент шо мислам дека нема видео кое не сум го прегледал бар по трипати. И така од YOLO отидов naked скрозз. Шорт пизиции со соодветен менаџмент со ролинг, straddle, инвертед, шорт хеџинг или купување на адекватните андерлајинг акции или доколку имам повеќе од 100 акции од конкретна опција, jade lizard братче. Ноо,пак беше малку ... Почнав да scaling up првин со делта после со број на опциски договори. Во најдепремираната ланска година направив 30.000$ добивка :) f.. you сакам 300к (,,Направив'' курац, земав од вас. Прават Фед и централните банки :(). Со тие 100$ дневно, tail risk и notional value условната норма ми беше пополнета скоро дупло од парите на акаунтот, шo повторно осеќав дека можам повеќе аналогно на овој ризик. Сеа моментално сум чекор погоре со опции на фјучерси во кои има уше дабетер ризик и непредвидливост. Поентата е знам дека и ова ќе го надминам и ќе барам уше повеќе знаење и драјв но ни тогаш нема да бидам задоволен, знам. После повеќе перипетии доаѓаш до стадиум на скроз различна перцепција за парите и очекувањата.
Природата на наративов не е брегинг' туку бар мацле мотив за сите кои се заљубени во овој спорт наспроти овие од минатиот век шо зависат од ,, лева нога'' на Куртески, Костов, Милка и други пичке материне маргилалци во светот на бизнисот.. Јас се будам и заспивам со истотооо, опции, дејли профит, риск менаџмент ецт., 2023 ќе ја паметам по тоа што мислам дека ја премостив велју лонг трм парадигмата во тејдинг пошо темпераментот ми е у есенција оваков.
Автоматски споено мислење:

Во врска со данок на капитална добивка најповикан е основоположникот на овој фоурм да се изјасни како ќе постапува. Пошо секој втор пост му беше ,, шорт, лонг лон, шорт , шорт , шорт.лонг ''' ... Дои, сеа посоветувај шо ќе праиш со смрдениот наметнат данок.
Да StefusRefus на тебе мислам...
Следна фаза?
images (10).jpeg images (8).jpeg

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
Здраво на сите.
Би сакал да му помогнам на синко. Не осетив доста бил внесен во forex и тоа прилично долго, незнаев. Сега забележав дека црта(л) дијаграми пишува(л) формули Фибоначи, Авриџи... ѕидови облепени со чартови..

Одкако се изгоре со scam платформа, не по негова гршка, си ветив да му помогнам да се исправи, да не тагува.

Јас го форсирам да иде на проверени платфроми и сега “вежба” на/со tradingview.com и ми спомна како брокер можело да се користат ИБКР. Незнам дали е тоа опција/комбинација која би фунционирала. Или генерлано комбинациите треба да се избегнуваат.

Замолница до оние поискусните: Би сакал да му купам некој курс за форекс, па незнам што, како, каде. Ако некој знае, имал искуство замолница да предложи нешто.

*Му спомнав да почне со stocks/funds... Кратко ми одбруси/рече дали сум видел диносаурус. Не го разбрав, нејсе.

Однапред благодарам

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Здраво на сите.
Би сакал да му помогнам на синко.
Однапред благодарам
Инвестирањето во хартии од вредности е поприлично широк поим и повеќето искусни инвеститори/трејдери практикуваат да специјализираат во одреден подсегмент, дали се то ETF, forex, опции, commodities, итн. каде што може уште повеќе да се доспецијализира во потесен дел од тој пазар. На некого повеќе му лежи еден дел од пазарот додека за други може воопшто да нема поим.

Како основа на сите понатамошни специјализирања е дека пред се треба да има основно финансиско познавање. ИБКР е најбезбедната и најрегулираната платформа/брокер што се достапни кај нас и кај нив има бесплатен курс и за форекс и за другите типови на тргувања што се вршат преку нив. Друго место каде може да најде дополнителна едукација што е бесплатна (сертификатот се плаќа) е edX, каде има курсеви од најдобрите универзитети во светот. Како алтернативен извор на едукација има безброј книги достапни на таа тема, youtube видеа. Од youtube канали со основни знаење ги препорачувам tdameritrade и interactivebrokers. Има уште многу други поспецијализирани до кои сам може да стигне откако ќе ги научи основите.

Член од
11 септември 2008
Мислења
106
Поени од реакции
89
Здраво на сите.
Би сакал да му помогнам на синко. Не осетив доста бил внесен во forex и тоа прилично долго, незнаев. Сега забележав дека црта(л) дијаграми пишува(л) формули Фибоначи, Авриџи... ѕидови облепени со чартови..

Одкако се изгоре со scam платформа, не по негова гршка, си ветив да му помогнам да се исправи, да не тагува.

Јас го форсирам да иде на проверени платфроми и сега “вежба” на/со tradingview.com и ми спомна како брокер можело да се користат ИБКР. Незнам дали е тоа опција/комбинација која би фунционирала. Или генерлано комбинациите треба да се избегнуваат.

Замолница до оние поискусните: Би сакал да му купам некој курс за форекс, па незнам што, како, каде. Ако некој знае, имал искуство замолница да предложи нешто.

*Му спомнав да почне со stocks/funds... Кратко ми одбруси/рече дали сум видел диносаурус. Не го разбрав, нејсе.

Однапред благодарам
Link ова ти е курс кој е бесплатен, почнува од фундаментите и прогресивно се иде чекор по чекор.
На прв поглед изгледа аматерски и како за деца но верувај не е.

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
tradingview.com го користам за анализа преку правење чартови
Да, така сака да прави и синко, во комбинкација со ИБКР за submit, како брокер. Во моментов само се прашувам за реал-тајм дата.
Ако добро разбрав реал-тајм имало на tradingview.com но ако го имаме на ИБКР немора да плаќаме и на tradingview.com.

Ќе видиме, имаме уште многу да учи, посебно за форекс, опции итн...

Ти благодарам за support-от
Автоматски споено мислење:

Link ова ти е курс кој е бесплатен, почнува од фундаментите и прогресивно се иде чекор по чекор.
На прв поглед изгледа аматерски и како за деца но верувај не е.
Јако ептен јако!

Морам да ти се заблагодарам јавно.
Поздрав

Член од
6 јануари 2018
Мислења
135
Поени од реакции
193
Да дебатираме малку и за долгорочно инвестирање не само за трејдање опции.
Што мислите кој сектори би имале позитивен тренд со над 10-15% годишно во наредната деценија и зашто?
Мое мислење е дека consumer staples и discretionary би имале солиден позитивен тренд поради намалување на каматните стапки и олабавување на монтарните политики а со тоа и зголемување на потрошувачкото расположение кај луѓето. Исто така мислам дека компании поврзани со недвижнини (Reits) би имале солиден позитивен тренд поради тоа што ке се намалат каматните стапки на хипотекарните кредити а со тоа и зголемено подигнување на истите.

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
Здраво на сите.
Акајќи по сајтови/форуми забележав на XETRA за Фолксваген различни цени за shares за два симбола VOWG и VOW3, разликата е добри 30-тина евра, што не малку и не ми беше јасно каде е зајакот.... :-(
Продолжив да "копам" за на крај да најдам дека првата VOWG била со право на глас а VOW3 без право на глас, другото све исто.
Од моја перспектива тој "глас" ја го имал ја го немал ништо не ми значи, но разликата во цена и тоа како.

Да ја направам приказнава/прашањево пократко, Постои ли некаде изворче на информации за тоа каков тип на акции се нудат од една иста "компанија"?
Мислам дека ова некому би користело, барем на почетниците како мене, at least.

Поздрав

Член од
17 мај 2018
Мислења
27
Поени од реакции
29
Здраво на сите.
Акајќи по сајтови/форуми забележав на XETRA за Фолксваген различни цени за shares за два симбола VOWG и VOW3, разликата е добри 30-тина евра, што не малку и не ми беше јасно каде е зајакот.... :-(
Продолжив да "копам" за на крај да најдам дека првата VOWG била со право на глас а VOW3 без право на глас, другото све исто.
Од моја перспектива тој "глас" ја го имал ја го немал ништо не ми значи, но разликата во цена и тоа како.

Да ја направам приказнава/прашањево пократко, Постои ли некаде изворче на информации за тоа каков тип на акции се нудат од една иста "компанија"?
Мислам дека ова некому би користело, барем на почетниците како мене, at least.

Поздрав
Jas ja imam vow3 toa e prioritetna akcija i bez pravo na glas a procentualno ima i pogolema dividenda od obicnata bidejki e poeftina. Koga veke gledas avtomobilski vidi ja i stla stellantis.

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
Jas ja imam vow3 toa e prioritetna akcija i bez pravo na glas a procentualno ima i pogolema dividenda od obicnata bidejki e poeftina. Koga veke gledas avtomobilski vidi ja i stla stellantis.
Ти благодарам на одговорот.
Во моментов се думам дали MBG или VW, MBG во моментов ми е скоро дупло поефтина а јелдот е тука некаде. Али сепак сериозно ќе размислам, STLA се ефтини се во однос на првиве а очекуван пејмент им е околу 1,40$ za akcija
BASF ми е фиксна.
1677158661085.png

Ти благодорам уште еднаш
Поздрав

Член од
28 мај 2022
Мислења
88
Поени од реакции
172
Ako odi do 410, togas sakam da go vidam da testira 395-397 uste ednas i da izdrzi. Togas vekje I would think about thinking about leaning towards being a bull :)
Да се навратам на пишаното пред 1,5 месец.
We're at that level, колку и да сакам да сум бериш (секако сум лонг терм), се' ми се чини дека ќе тераме уште нагоре, овој бул ран се покажа бајаги резистентен, минатава недела немаше силен притисок за надоле и покрај неколкуте гап даун. Моментално сме во крис крос помеѓу рајсинг каналот од октомври и фалинг каналот од цела 2022, а над суппорт од 200СМА, башка петокот заврши со солиден бид. Следнава недела ќе се разбистри мислам, ако има уште малку чоп чоп акција поголеми се шансите за бул ран, ама сакам да видам да пробие, затвори и издржи над 3981 и следно 4015, тогаш ќе има моментум за нагоре, ако го изгуби 3940 за брзо и без многу мислење, тогаш ќе се санкаме по снегот. Лично, искрено повеќе наклонувам кон булиш анивеј.

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Во исчекување на откривањето на Master Plan 3 на Тесла од страна на Илон Маск на 1ви Март земав мала позиција како short term trade. Очекувам од $20 до $50 добивка по акција. Stop loss $5, после 210 ќе ја конвертирам во trailing stop од $2.5. Најавата е дека тоа што ќе го открие ќе биде целосна промена во трката за обновлива енергија.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
DXY_ gdx.jpg

Златото секогаш било единствен хеџ со јутализација против инфацијата односно депресијација на доларот. Двата чарта погоре во милисекунден тајминг укажуваат дека во исто време доларот преку engulfing candle со соочува со воочлива техничка резистенција и би требало да оди надолу додека во исто време златото (мајнери по мој избор) удираат во тежински support и би требало од утре натака да има нагорен тренд.
Пазарот и доларот се секогаш обратно дирекциски насочени. Доларот паѓа пазарот расте и обратно. Очекувам саккер' Bull run пред еминентен краш на крај на годината или почеток на наредната.

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Во петок треба неколку од Фед да даваат изјави. Ќе видиме дали ќе тригерираат пад. Ако сега не се случи, ќе имаме две недели за дишење.

Kajgana Shop

На врв Bottom