Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Во Македонија тешко да падне бидејќи мал е делот на недвижности купени со голем левериџ, обично се пари кои се перат од бизниси, луѓе кои им треба кров над глава, или пари кои биле под перница и при страв од инфлацијата ги затворија во цигла.
Јас воопшто и не помислував на Македонија кога го пишував ова.
Ние сме посебен случај. Мислам дека кај нас ќе има голем пад на цените на недвижностите но за 10-15 години (нормално во контектс на тогашните цени).

Член од
28 мај 2022
Мислења
88
Поени од реакции
172
@petna @Lester Freamon

Да не цитирам поединечно, одговарам спонтано и на двајцата.

Fair enough, може мое, може твое, може трето/петто, си прајме муабет. И најдобрите економисти и аналитичари не можат да предвидат што ќе се случи, а камоли ние обични смртници. Лично мислам дека големи се шансите да тропне СПХ дебело, едноставно има премногу ликвидност во системот, која мора да се повлече, а најдобар начин е преку wealth destruction. Каде прво се почнува? Таму кај што најбрзо можеш да уништиш вредност.

Просто кажано, авериџ Џо почна да се осеќа дека е милионер, луѓето почнаа да стануваат психоделични, како да се на халуциногена дрога, побогу до пред некој месец се продаваа ЈПГ слики за милиони долари, а модерна верзија на shoe shine boy беше секој Убер возач со закачен телефон на шалтабла и отворена платформа за тргување. Тоа беа знаците.

Па дури и кај нас, Маре од Стајковци можеше да си дозволи да иде на нокти и фенирање секоја втора недела. Да не е тоа од некаква продуктивност на нашава економија случајно? Македонија ја издаде последната обврзница до 1,625% камата, па само тој податок е доста за да си ја чукнеме главата малку. Се е тоа прелеана ликвидност и ниски каматни стапки од кај Благајникот последниве 15 години. А кој прв почна? Ашљакот што годинава е еден од добитниците на нобелова за економија, ММЕ тој прв почна.

Нејсе, пазарот на трудот ќе го сокапаат со сите сабји што ги имаат, не се сомневај. Ако од едно нешто се плашат ФЕД тоа е инфлација, а ако ја подаде главата малку повеќе, тогаш само базука како што Вокер ја извади ќе ги спаси, си знаат, затоа нема да се заебаваат. Јебеш ти full employment ако инфлација излезе од контрола, а веќе се на ивица, дури имаше отворени изјави фирмите и државните претпријатија да не даваат покачување на платите, од проста причина што wage inflation is sticky, нема враќање.

Батали што ќе биде поскапо или поефтино, капиталот или трудот? Она што мене ме плаши е кога целата прашина ќе се расчисти, нема да има кој да ги собере парчињата стакло. Во 80тите кога ја решиле инфлацијата импулсот дојде од технологијата и бумерите, во прајм години на формирање семејства, а тоа значи побарувачка за куќи, дурабле гудс, коли, услуги, туризам, нови работни места итн итн.

Светото тројство: land, labor & capital, трите испреплетени со технологија, тоа подига стандард и влече напред. Ресурси/земја има, капитал можеш да печатиш на копче, ама луѓето кај се?? Кој ќе ти го донесе импулсот овој пат? За да има солиден пораст и да има кој да ти го крепи општеството ти треба прво здрава и млада популација, образована и работлива. На кого се надеваш, на денешните млади снегулки? Понатаму, ти треба популација која ќе може да ти го крепи и пензискиот, здравствениот и образовниот систем. На чиј грб ќе падне тоа, на тие што ги задолжуваме до гркљан со самото дипломирање? Диплома-еден бубрег, свадба/веренички прстен-втор бубрег, куќа-срце и тестиси. И ајт сега оди живеј, и не заборавај да работиш за да го крепиш аздисот на бумерите. Башка и се согласувам, ниско платените, репетитивни позиции само ќе ги снемува. Додуше има и некои луди (условно кажано луди) теории дека дури и докторите се заменливи со технологијата, леарнинг АИ може да има боља дијагностика, а за операции да не правиме муабет.

Real ShitEstate ќа падне во релативни бројки и можда поспоро, ама ќе падне не бери гајле. Каматите за станбени кредити се на ниво од 2008 и ќе останат таму подолго време, кој ќе ти купува, кој може да се квалификува? Кога се влече/уништува ликвидност од системот се повлекува од сите сектори, никој не е поштеден и ова не е изолиран случај само во една земја, туку е глобален проблем. Затоа велам не е ни најмалку исто како во дот.ком и ФГЦ2008. Во тие минати услови коњот го пушташ/зауздуваш со уздите (каматни стапки), а сега јаваш коњ со скршена една нога, за кои узди правиме муабет? Затоа и ме плаши дека ќе трае подолго од што повеќето се надеваат, инфлацијата нема да си оди така лесно, мислам да ја спуштат на таргетот од 2%.

И да, се слагам многу работи ќе влијаат, активната и особено потенцијалната војна. Башка мислам дека допрва ќе се свестат колкава штета е направена со ЕСГ и климатските лобирања, нафтата не можеш да ја замениш туку така, се што направија е да има голем underinvestment во енергетскиот сектор, тури одозгора-на-тога војна и кажи ми како гледаш пониски каматни стапки, за пак да го натовариме возот – let me tell you how I turned 100K investment into 10М real estate portfolio.

Проста е работата, discounted cash flow, ама ај, остај ги уште малку нек се копрцаат и нек се прават land(shit)LORDS

Чисто колку да сфатите за колкава ликвидност правиме муабет и колку е сјебан системот, ќе ви пуштам извадоци од едно многу паметно и приземјено чоече, збори само монетарна политика, каматни стапки, економски индикатори, не го прашувај за акции, сектори, ДОУ или СПХ, а особено не за биткојни. Секој квартал вади њуслетер и си кажува што има да си каже. Ќе пуштам извадоци и линкот до неговиот сајт (овие конкретно се од писмото Q2 2022) и едно од последните негови интервјуа, па кој сака нека чита/слуша.

Бонус: Отворете го Q2 2022, последниот график ќе ви покаже кој прв почна ММЕ!

https://hoisington.com/economic_overview.html

Based on the production function of that time, Friedman calculated that the broad money stock should be limited to a growth rate range of 4% to 6%. Real GDP per capita has risen by 1.4% per annum since the late 1990s. Since this is 0.8% per annum lower than from 1870 until 1997, the upper ceiling of monetary growth based on Friedman’s work suggests that annual growth should be 5%, with the lower range at 3%. Over 2020 and 2021, the pace of M2 quadrupled the ceiling rate, posting a 18% two-year average rate of increase.

In 2020/21, other deposit liabilities (ODL), which comprises about 80% of M2, and is the energizing component of M2, increased by an average of 19.6%.

In the past 26 weeks, ODL has risen at an extremely slow .4% annual rate. Thus, as things recently stood, this would be one of the largest decelerations in deposit growth in nominal and real terms, with the sole exception of the Great Depression when nominal M2 fell by one-third between 1929 and 1933 and a special situation that arose at the end of World War II. The weakness in deposit velocity will serve to reinforce the extreme contraction in deposit growth. At the point the Fed shifts to a traditionally easier monetary policy, the effectiveness would be impeded by declining deposit velocity, thus making monetary policy asymmetric.

Two additional monetary indicators supplement this list of economic indicators. First, portions of the Treasury yield curve have flattened significantly and inverted at times. Second, ODL is linked to monetary policy by the deposit multiplier, which is defined as ODL divided by total reserves, which is referred to as 'd'. The deposit multiplier has turned down again (Chart 3), indicating the Fed’s ability to stimulate economic activity under the 'lender of last resort' regime is diminishing and monetary policy’s capabilities are becoming increasingly asymmetric. Recently, d was 4.3, close to its record low, and dramatically lower than the 64.8 average from 1959 to date. A low d indicates the demand for money is weak and that the banks are having difficulty pricing all their costs, including the risk premium that is most likely rising alongside the deterioration in business prospects.

https://www.youtube.com/watch?v=hk9S_o4LW94

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.325
Поени од реакции
7.683
Јас чувам доста кеш, ама проблемот е што и така губам (денари и евра најголем процент, за конверзија во долари е касно).
Не ти е касно, доларот уште ќе расте, хаосот што го најавуваат во 2023, значи големите пари ќе бегаат во САД, како најсигурно место. Прогнозите за 2024 се 0,85 $ за 1 евро.

Следи го ликов

ако планираш поглем износ на пари да инвестираш, можеш со уште некој да се договорите и претплатите (про членство) за да добивате прогнози од неговата AI :

Едно нешто не заборавајте, ова не е истиот пазар и циклус како дот.ком и 2008 ГФЦ. Ова е инфлаторен мечкин пазар, каде кешот е најдобра инвестиција и покрај инфлацијата, бидејќи губиш најмалку, а акции и бондс паѓаат истовремено. И најдоброто изненадување од сите ќе биде кога сите ќе навиваат дека сме го допреле дното и ќе се натоварат и очекуваат V movement, ќе нема од каде да дојде импулсот за пораст. Но, да почекаме, долга е декадата.
Најверојатно така ќе излезе, дека готовината е кралот.
Но кога збориш за САД, правиш грешка што ги гледаш како обична држава, а не како моменталната светска империја. Историски кога има хаос на другите континенти, капиталот бега во САД.
Конфликтот во Украина, може само да се интензивира и ќе премине во војна. ЕУ е хаос, се повеќе протести ќе има, затварања итн итн, УК се приказна за себе, Кина сеуште не се подготвени, така да освен САД, кој е другиот избор ?

Сегашнава инфлација е поради недостаток на производи, па џабе ги зголемуваат каматните стапки, дури и поголема штета на долг рок ќе направат.

Член од
12 април 2020
Мислења
471
Поени од реакции
886
Прегледај го приврзокот 348953

:place: :) Шта ти је бре :)

Автоматски споено мислење:

А шо ако почекаш 10, 15 години на пример?
Хендикеп за нашава генерација е тоа шо парадигмата за вакви евенти и циклуси ја оформуваат Millennials* кои шо 2000та и 2008ма ги имаат веројатно преспиено или евентуално вторава им е у некое блур сеќавање како one time black swan event. (Не се апстрахирам ни јас тука). Е ова ,,buy the dip, sell the rip '' генерација не знае или едноставно не сака да прифати факт дека акциите може и никогаш да не се вратат, прашај јапонец или види EWZ у Бразил.
Доколку си купил акции у 1929, 1973,2000 или 2007 во УСА ќе ти требало 25,7,13 и 6 години респективно да дочекаш breakeven и да си ги вратиш парите обезвреднети за инфација. Затоа секогаш при презентирање на вакви факти имаш природна људска респонзивност дека сеа е различно заради кеш флоу, природата на бизнисот или xxx причини.
Мое мислење е дека нареднава цела декада ќе биде заебана шо можно е и да не дочекаме all time high до 2030та. Моето мислење апсолутно не значи нишо ако ФЕД вообичаено напраи уше еднаш ,,kick the can down the road'', пивотира и го зголеми долгот на УСА на 50-100 трилиони (ваква бројка не знам да напишам на хартија :)) со девалвиран долар на пола, инфлација како во Венецуела и самоубиствено го изгуби приматот на лидер земја во светот. Тогаш па ќе се соочиме со целосна неатрактивност на УСА и Вол Стрит.
Интересно размислување. Меѓутоа, ако америчките акции не пораснат, кои ондак други би можеле да пораснат? Америка е сеуште најака држава на светот реално гледано, нивните фирми се најголеми, најнапредни, моторот на светот се. Ако нивните не пораснат пиши пропало на цел свет.
Инаку монетаеизација на долговите е основа на ова квази капиталистичко/кејнесијанско уредување, ама тоа за бизнис и не значи нешто којзнае што.

Позиции мои: тоа што досега го трубев и купив не продавам ништо (0 профит и добивка во рок од година и пол), од пред месец дена докупувам по нешто органон.

пс. кешот на акаунт за чекање ми е во норвешки круни и франкови пола пола.

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Прегледај го приврзокот 348953

:place: :) Шта ти је бре :)

Автоматски споено мислење:

А шо ако почекаш 10, 15 години на пример?
Хендикеп за нашава генерација е тоа шо парадигмата за вакви евенти и циклуси ја оформуваат Millennials* кои шо 2000та и 2008ма ги имаат веројатно преспиено или евентуално вторава им е у некое блур сеќавање како one time black swan event. (Не се апстрахирам ни јас тука). Е ова ,,buy the dip, sell the rip '' генерација не знае или едноставно не сака да прифати факт дека акциите може и никогаш да не се вратат, прашај јапонец или види EWZ у Бразил.
Доколку си купил акции у 1929, 1973,2000 или 2007 во УСА ќе ти требало 25,7,13 и 6 години респективно да дочекаш breakeven и да си ги вратиш парите обезвреднети за инфација. Затоа секогаш при презентирање на вакви факти имаш природна људска респонзивност дека сеа е различно заради кеш флоу, природата на бизнисот или xxx причини.
Мое мислење е дека нареднава цела декада ќе биде заебана шо можно е и да не дочекаме all time high до 2030та. Моето мислење апсолутно не значи нишо ако ФЕД вообичаено напраи уше еднаш ,,kick the can down the road'', пивотира и го зголеми долгот на УСА на 50-100 трилиони (ваква бројка не знам да напишам на хартија :)) со девалвиран долар на пола, инфлација како во Венецуела и самоубиствено го изгуби приматот на лидер земја во светот. Тогаш па ќе се соочиме со целосна неатрактивност на УСА и Вол Стрит.
Види јас тоа што купувам тешко дека ќе продавам во наредни 10 години, али не ми се брза да се качам на возот веднаш, имам чувство дека ќе оди уште надоле. Моментот кога ќе видам дека и се гледа крај на војната, ќе почнам да купувам.

Мојата филозофија е фаќање на бранови, вадење на максимумот за брзо време, и бегање уште пред да спласне бранот иако ако поседам можеби ќе направам уште некој денар.
Тоа го направив во крипто, ме правеа будала тие што беа „инвеститори на долги стази“, ама јас излегов со пари, а голем дел од нив ќе се надеваат дека пак ќе дојде на 40-50к. Ако намирисам дека пак ќе оди нагоре, пак ќе пикнам пари, само што мене ме заболе за неговата примена, или како истото ќе не куртули од клетиот фиат.

Во бизниси иста приказна, имам 0 емоција да седам во една индустрија, фактички водам бизнис и работам во нешто што има едвај 10% поврзаност со тоа што го имам како формално образование, а имам ставено пипци на уште 2 индустрии каде чекам момент да се отворат големи проекти.
Инвестирањево уште не ми е ставено како примарна цел, инаку верувам дека и тука има простор за правење на пари, особено со автоматизаци и реагирање кога сите спијат, или во најмала рака да продавам автоматизации на тие што ќе мислат дека може да ја победат берзата :D

@d(r)eamon

Последниве години беа балон по сите дефиниции, ама многу луѓе се правеа на три и пол кога им се кажуваше дека е прашање на ден кога истиот ќе истиши. Крипташите и тие nft се посебна категорија, не вреди ни да се дискутираат.

Мислам дека е невозможно да се погоди на долг период, евентуално да се следат случувањата и да се игра на кратки стази, али најпаметно е да се држиме подалеку од берза во наредниве месеци. Друга опција ако имаш некаква дојава за одредени компании, па да ги шорташ :D

@Bafra
Ќе менувам во долари, ама не во америчките, во овие моите оти ќе ми треба кешот тука.
Инаку од досегашно искуство тие што навистина разбираат, не продаваат сервиси за инвестирање на другите, туку инвестираат самите, или им ги менаџираат парите на други луѓе правејќи процент од истите.
Армстронг сум го следел кратко време, ама не би се осудил слепо да ги следам неговите совети, некако ми е на раб на теоретичар на заговори :D

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.325
Поени од реакции
7.683
Ќе менувам во долари, ама не во америчките, во овие моите оти ќе ми треба кешот тука.
Инаку од досегашно искуство тие што навистина разбираат, не продаваат сервиси за инвестирање на другите, туку инвестираат самите, или им ги менаџираат парите на други луѓе правејќи процент од истите.
Армстронг сум го следел кратко време, ама не би се осудил слепо да ги следам неговите совети, некако ми е на раб на теоретичар на заговори
Изборот си е твој секако, јас само како предлог за размислување. А за армстронг ако си му ги читал пишувањата и објаснувањата од 2008 па натака https://www.armstrongeconomics.com/writings/ не знам како ти изгледа на теоретичар, :toe: кога се се остварува така како што прогнозира + со објаснувања зашто, не само да нафрли. Од пред неколку години вергла дека пензиските фондови ќе крахираат, поради ниските каматни стапки и законската обврска да купуваат државни обврзници (УК веќе почна да интервенира), дека ЕУ распадот е гарантиран, бидејќи финансискиот систем целосно не го копираа од САД, само делумно итн итн.

За тоа дека тој што се разбира дека не го продава своето знаење, во право си, како што си во право дека или сам инвестира или ги менаџира парите од другите, а тоа баш Армстронг го правел и го прави.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Изборот си е твој секако, јас само како предлог за размислување. А за армстронг ако си му ги читал пишувањата и објаснувањата од 2008 па натака https://www.armstrongeconomics.com/writings/ не знам како ти изгледа на теоретичар, :toe: кога се се остварува така како што прогнозира + со објаснувања зашто, не само да нафрли. Од пред неколку години вергла дека пензиските фондови ќе крахираат, поради ниските каматни стапки и законската обврска да купуваат државни обврзници (УК веќе почна да интервенира), дека ЕУ распадот е гарантиран, бидејќи финансискиот систем целосно не го копираа од САД, само делумно итн итн.

За тоа дека тој што се разбира дека не го продава своето знаење, во право си, како што си во право дека или сам инвестира или ги менаџира парите од другите, а тоа баш Армстронг го правел и го прави.
Пензиските фондови се најголема превара, жал ми е што нашите лопови не сакаат да го променат, инаку во мкд јас вечно би бил осигуран на минималец, или не би плаќал воопшто.
Не се сомневам дека типот има познавање на проблематиката, ама дел од овие работи се видливи и за аматери, ако е професионалец очекувам да нуди малку повеќе од кооперациски муабет, или нешто што ќе дознаеш и на форуми/јутјуб.

Член од
12 април 2020
Мислења
471
Поени од реакции
886
Конечно ќар, емпр ми испринта последниве дена, се ми покри и ќар ми направи.
Кога сака сака.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
GDP во уса во Q3 раст од 2.6% Јееее .
Wait, ова е ултрабериш за сите нас пошо ФЕД тек сеа има одврзани раце да дотолчи со rate hikes.

#Orhan Pamuk - My name is red

Член од
28 мај 2022
Мислења
88
Поени од реакции
172
Taka e, generalen trend bearish, ama sega imame malku nagore za teranje, ima uste "bulls that needs be to trapped". Nedelava e extended, mislam deka denes/utre ke go smirat SPX do kaj 3770 i posle imame uste edna noga nagore.

GDP во уса во Q3 раст од 2.6% Јееее .
Wait, ова е ултрабериш за сите нас пошо ФЕД тек сеа има одврзани раце да дотолчи со rate hikes.

#Orhan Pamuk - My name is red
@Spejs Odisi bravo za tebe, go realizirase li profitot? Inace na vakov pazar ne se igra so penny stocks, osven so dzeparac.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
1666987755712.png

Се менува наративот кај ФЕД. Доларот почна да слабее континуирано веќе неколку дена.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Goldman Sachs expects the Federal Reserve to raise interest rates as high as 5% by March 2023.

Kajgana Shop

На врв Bottom