@petna @Lester Freamon
Да не цитирам поединечно, одговарам спонтано и на двајцата.
Fair enough, може мое, може твое, може трето/петто, си прајме муабет. И најдобрите економисти и аналитичари не можат да предвидат што ќе се случи, а камоли ние обични смртници. Лично мислам дека големи се шансите да тропне СПХ дебело, едноставно има премногу ликвидност во системот, која мора да се повлече, а најдобар начин е преку wealth destruction. Каде прво се почнува? Таму кај што најбрзо можеш да уништиш вредност.
Просто кажано, авериџ Џо почна да се осеќа дека е милионер, луѓето почнаа да стануваат психоделични, како да се на халуциногена дрога, побогу до пред некој месец се продаваа ЈПГ слики за милиони долари, а модерна верзија на shoe shine boy беше секој Убер возач со закачен телефон на шалтабла и отворена платформа за тргување. Тоа беа знаците.
Па дури и кај нас, Маре од Стајковци можеше да си дозволи да иде на нокти и фенирање секоја втора недела. Да не е тоа од некаква продуктивност на нашава економија случајно? Македонија ја издаде последната обврзница до 1,625% камата, па само тој податок е доста за да си ја чукнеме главата малку. Се е тоа прелеана ликвидност и ниски каматни стапки од кај Благајникот последниве 15 години. А кој прв почна? Ашљакот што годинава е еден од добитниците на нобелова за економија, ММЕ тој прв почна.
Нејсе, пазарот на трудот ќе го сокапаат со сите сабји што ги имаат, не се сомневај. Ако од едно нешто се плашат ФЕД тоа е инфлација, а ако ја подаде главата малку повеќе, тогаш само базука како што Вокер ја извади ќе ги спаси, си знаат, затоа нема да се заебаваат. Јебеш ти full employment ако инфлација излезе од контрола, а веќе се на ивица, дури имаше отворени изјави фирмите и државните претпријатија да не даваат покачување на платите, од проста причина што wage inflation is sticky, нема враќање.
Батали што ќе биде поскапо или поефтино, капиталот или трудот? Она што мене ме плаши е кога целата прашина ќе се расчисти, нема да има кој да ги собере парчињата стакло. Во 80тите кога ја решиле инфлацијата импулсот дојде од технологијата и бумерите, во прајм години на формирање семејства, а тоа значи побарувачка за куќи, дурабле гудс, коли, услуги, туризам, нови работни места итн итн.
Светото тројство: land, labor & capital, трите испреплетени со технологија, тоа подига стандард и влече напред. Ресурси/земја има, капитал можеш да печатиш на копче, ама луѓето кај се?? Кој ќе ти го донесе импулсот овој пат? За да има солиден пораст и да има кој да ти го крепи општеството ти треба прво здрава и млада популација, образована и работлива. На кого се надеваш, на денешните млади снегулки? Понатаму, ти треба популација која ќе може да ти го крепи и пензискиот, здравствениот и образовниот систем. На чиј грб ќе падне тоа, на тие што ги задолжуваме до гркљан со самото дипломирање? Диплома-еден бубрег, свадба/веренички прстен-втор бубрег, куќа-срце и тестиси. И ајт сега оди живеј, и не заборавај да работиш за да го крепиш аздисот на бумерите. Башка и се согласувам, ниско платените, репетитивни позиции само ќе ги снемува. Додуше има и некои луди (условно кажано луди) теории дека дури и докторите се заменливи со технологијата, леарнинг АИ може да има боља дијагностика, а за операции да не правиме муабет.
Real ShitEstate ќа падне во релативни бројки и можда поспоро, ама ќе падне не бери гајле. Каматите за станбени кредити се на ниво од 2008 и ќе останат таму подолго време, кој ќе ти купува, кој може да се квалификува? Кога се влече/уништува ликвидност од системот се повлекува од сите сектори, никој не е поштеден и ова не е изолиран случај само во една земја, туку е глобален проблем. Затоа велам не е ни најмалку исто како во дот.ком и ФГЦ2008. Во тие минати услови коњот го пушташ/зауздуваш со уздите (каматни стапки), а сега јаваш коњ со скршена една нога, за кои узди правиме муабет? Затоа и ме плаши дека ќе трае подолго од што повеќето се надеваат, инфлацијата нема да си оди така лесно, мислам да ја спуштат на таргетот од 2%.
И да, се слагам многу работи ќе влијаат, активната и особено потенцијалната војна. Башка мислам дека допрва ќе се свестат колкава штета е направена со ЕСГ и климатските лобирања, нафтата не можеш да ја замениш туку така, се што направија е да има голем underinvestment во енергетскиот сектор, тури одозгора-на-тога војна и кажи ми како гледаш пониски каматни стапки, за пак да го натовариме возот – let me tell you how I turned 100K investment into 10М real estate portfolio.
Проста е работата, discounted cash flow, ама ај, остај ги уште малку нек се копрцаат и нек се прават land(shit)LORDS
Чисто колку да сфатите за колкава ликвидност правиме муабет и колку е сјебан системот, ќе ви пуштам извадоци од едно многу паметно и приземјено чоече, збори само монетарна политика, каматни стапки, економски индикатори, не го прашувај за акции, сектори, ДОУ или СПХ, а особено не за биткојни. Секој квартал вади њуслетер и си кажува што има да си каже. Ќе пуштам извадоци и линкот до неговиот сајт (овие конкретно се од писмото Q2 2022) и едно од последните негови интервјуа, па кој сака нека чита/слуша.
Бонус: Отворете го Q2 2022, последниот график ќе ви покаже кој прв почна ММЕ!
https://hoisington.com/economic_overview.html
Based on the production function of that time, Friedman calculated that the broad money stock should be limited to a growth rate range of 4% to 6%. Real GDP per capita has risen by 1.4% per annum since the late 1990s. Since this is 0.8% per annum lower than from 1870 until 1997, the upper ceiling of monetary growth based on Friedman’s work suggests that
annual growth should be 5%, with the lower range at 3%. Over 2020 and 2021, the pace of M2 quadrupled the ceiling rate, posting a 18% two-year average rate of increase.
In 2020/21, other deposit liabilities (ODL), which comprises about 80% of M2, and is the energizing component of M2, increased by an average of 19.6%.
In the past 26 weeks, ODL has risen at an extremely slow .4% annual rate. Thus, as things recently stood, this would be one of the largest decelerations in deposit growth in nominal and real terms, with the sole exception of the Great Depression when nominal M2 fell by one-third between 1929 and 1933 and a special situation that arose at the end of World War II.
The weakness in deposit velocity will serve to reinforce the extreme contraction in deposit growth. At the point the Fed shifts to a traditionally easier monetary policy, the effectiveness would be impeded by declining deposit velocity, thus making monetary policy asymmetric.
Two additional monetary indicators supplement this list of economic indicators. First, portions of the Treasury yield curve have flattened significantly and inverted at times. Second, ODL is linked to monetary policy by the deposit multiplier, which is defined as ODL divided by total reserves, which is referred to as 'd'.
The deposit multiplier has turned down again (Chart 3), indicating the Fed’s ability to stimulate economic activity under the 'lender of last resort' regime is diminishing and monetary policy’s capabilities are becoming increasingly asymmetric. Recently, d was 4.3, close to its record low, and dramatically lower than the 64.8 average from 1959 to date. A low d indicates the demand for money is weak and that
the banks are having difficulty pricing all their costs, including the risk premium that is most likely rising alongside the deterioration in business prospects.
https://www.youtube.com/watch?v=hk9S_o4LW94