Трансхуманизам (H+)

Zebulon

Шабан страјкс агејн
Член од
20 јули 2012
Мислења
143
Поени од реакции
156
Науката мисли дека знае многу, а уствари незнаеме ништо.
Што се мешаш кога не знаеш ништо?
http://en.wikipedia.org/wiki/Falsifiability
Лумпл И Голиат се две статуи направени од едно парче Бронза;
Првин е создадена Лумпл, потоа искршена назад во сурова Бронза, и на крај Голиат статуата е создадена.

Лумпл =/= Голиат

Сега, во зависност од тоа како посакуваме да го концептуализираме идентитетот, можеме да кажеме дека, да Лумпл и Голиат можат да бидат редуцирани во "еден ентитет" (Бронза);

Меѓутоа, некој (шабан) би можел да сугерира дека фактот дека се различни и создадени различни, причинува (тие) да се сметаат за различни, па така, на еден начин, возможно е некои ентитети да се различни а сепак да се сметаат за "еден ентитет".
Како што реков, зависи од тоа како го замислуваме идентитетот, затоа што спротивната интерпретација е исто така возможна: Лумпл и Голиат НЕ се различни затоа што се еден ист ентитет во времето (4димензионализам и слични теории)

http://dingo.sbs.arizona.edu/~slavine/Courses/LumplandGoliath.html
Само Лумпл е вистинска, зошто има цицки.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Што се мешаш кога не знаеш ништо?
http://en.wikipedia.org/wiki/Falsifiability

Само Лумпл е вистинска, зошто има цицки.
Не само што главната теза "Постои само материја" што е поентата на материјалниот монизам е теоретски falsifiable, туку не ни стигаме до таму затоа што falsifiability e само метод кој и самиот се потпира на обсервација и експеримент како алатки.
Значи не само што "Постои само материја" е теоретски falsifiable ради контрадикторноста со "Постои и нешто не-материјално" туку и самиот стејтмент се потпира на обсервација и експеримент кои за доволен доказ го сметаат фактот дека за столчето да постои доволно е што го гледам и допирам. Значи, уште во самите свои фундаменти се потпир на верба во сетилата.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Двете опции се исти за мене. Практично сум робот кој се однесува како да е свесен, само сум конструиран од неврони.
Еден ден ќе се свестиш може...ако имаш среќа и ќе приметиш дека нозете ти биле цело време откриени.
Постои и друга веројатност која некои луѓе ја заговараат а таа е дека покрај свесните битија, во нивна близина се шетале и органски портали(така наречени)......штом ти тврдиш дека си спој од неврони тогаш да ти верувам.
Ама не ми е јасно која ти е потребата да тврдиш дека сите се како тебе?
Дали е тоа еволутивно наследство....љубомора кај порталите хахахх

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Која црна масовна емпириска евиденција??? Познаваме само еден едниствен вид кој на земјата и во радиус од 100 светлосни години околу неа покажува свест. Во овие 2 ипол милениуми пишана историја секогаш кога сме сметале дека луѓето се во нешто посебни, секогаш се покажувало спротивното. Биолошките системи се дел од истата материја како и се неживо околу нас и единствено се посебни по способноста за еволуција, која е и заслужна за појавата на свеста. Но да тврдиш дека биолошката организација е исклучиво способна да развие свест треба и мора да покажеш што тоа ја прави посебна. Товарот е на оној што предлага исклучивост. Моето уверување се базира на цврсто следење на природните законитости, а не газење како тој со перпеттум мобиле. ја тврдам дека биологијата е организирана во согласност со природните закони, и дека таквата организација може да се копира, пак во согласност со физичките законитости.
Како мислиш само еден вид? :vozbud:

Под свест не се мисли способноста да се компонира Деветтата симфонија или да се напише Браќа Карамазови. Под свест се мисли на тоа чисто да се има свесно искуство. Поточно би било да се каже искуствување наместо свест. Ако вака ја дефинираме свеста, тогаш тој квалитет го имаат многу други биолошки системи настрана од човекот. Сите цицачи се искуственици исто како што се и многу други биолошки системи кои се различни од човекот. Меѓутоа, свеста е он-оф квалитет, односно некаде на филогенетското дрво мора да постои рез, до тука се искуственици, од тука надолу не се. Инаку, ќе завршиме во челустите на панпсихизмот. ;)

До ден денешен, емпириската евиденција сугерира дека само билошките системи кои имаат мозок, или зачетоци на мозок, или некаков нервен систем, се способни да бидат искуственици. Функционализмот тврди дека не е до материјалот, туку до начинот на организација. Бујрум, докажете. Доказ нема ниту еден, освен слепата верба која по својата фанатичност се граничи со религиозната. Поборниците на АИ се надеваат дека со забрзувањето ќе се роди нешто. Меѓутоа, можеби не е до забрзувањето. Некои биолошки системи имаат нервен систем кои по својата едноставност е далеку зад еден комјутер, па сепак се искуственици, а компјутерот не е.

Всушност, секогаш се враќаме на бесмртниот текст на Најгел, Како е да се биде лилјак. Поената е едноставна, како и да е да се биде лилјак, сепак постои некој квалитет во искуствувањето на бидување лилјак. Можеби ова никогаш нема да можеме да го кажеме за еден копмујутер, дури и кога би го забрзале до фантастични брзини.

Што се однесува на бихејвиоризмот, и легендарниот проблем на другите умови, мене ми е едноставно глупав. Никогаш не сум му посветил внимание. Јас знам, со сигурност, дека луѓето околу мене имаа свест, а дека роботите кои сега ги гледаме како извршуваат некакви функции немаат свест. И ти го знаеш тоа. И оној кој го измислил проблемот на другите умови го знаел тоа, само сакал да измисли проблем. ;) Не ми се размислува за тоа, губење време е.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Свеста колку и да е сложена е само резултат на биохемиските процеси кои се одвиваат во нашиот мозок. Некогаш се мислело дека свеста или нашите духовни и емотивни состојби се необјаниви, денес можат многу прецизно да се следат со апрати како ЕЕГ или ПЕТ. Па дури и состојби после мозочни удари, јасно асоцираат на одредени специфични оштетувања на мозокот, непрепознавање на бои, проблеми со ориентација во процсторот, со говор, проблеми со меморијата итн. Или болести како Алцхајмеовата, дали за луѓе кои се во краен стадиум на оваа болест можеме да кажеме дека се свесни или не?

Значи ако ги разбираме свесните процеси кои се одвиваат во нашиот мозок ние сме чекор поблиску нив да ги ископираме. И никој не рече дека сегашните компјутери базирани на силициум ќе постигнат свест како онаа на човекот. Тоа ќе биде некоја следна генерација, можеби биохемиски или ДНК компјутери, уште денес во некои лабаратории се создадени ДНК компјутери, базирани на ДНК и на ензими.

Имајки го во предвид брзината со која се развиваат компјутерите нема дилеми дека ВИ ќе ја достигне онаа на човекот, тоа е само е прашање на време. И секако дилемата е дали ние ќе можеме да се интегрираме со таквата ВИ или не.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Свеста колку и да е сложена е само резултат на биохемиските процеси кои се одвиваат во нашиот мозок. Некогаш се мислело дека свеста или нашите духовни и емотивни состојби се необјаниви, денес можат многу прецизно да се следат со апрати како ЕЕГ или ПЕТ. Па дури и состојби после мозочни удари, јасно асоцираат на одредени специфични оштетувања на мозокот, непрепознавање на бои, проблеми со ориентација во процсторот, со говор, проблеми со меморијата итн. Или болести како Алцхајмеовата, дали за луѓе кои се во краен стадиум на оваа болест можеме да кажеме дека се свесни или не?
Никој не вели дека свеста не е производ на процесите во мозокот, туку функционалистите тврдат дека свеста СЕ самите процеси. Постои огромна разлика меќу тие две тврдења. Помеѓу умот и мозокот можат да постојат три врсти на односи. Однос на каузалност, однос на идентитет и однос на независност. Функционалистите тврдат дека се работи за една иста работа, а дуалистите тврдат дека свеста е нов квалитет кој не може да се сведи на самите мозочни процеси. Кај каузалниот однос постои временска дистанца помеќу причината и последицата, значи дека мозочните настани му претходат на умствените. Кај односот на идентитет не постои таа временска дистанца.

Постои огромна, принципиелна разлика помеѓу овие две гледишта.

Третиот однос на независнот е премногу фантастичен, и со ништо поткрепен, па нема да го коментирам.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399

Значи ако ги разбираме свесните процеси кои се одвиваат во нашиот мозок ние сме чекор поблиску нив да ги ископираме. И никој не рече дека сегашните компјутери базирани на силициум ќе постигнат свест како онаа на човекот. Тоа ќе биде некоја следна генерација, можеби биохемиски или ДНК компјутери, уште денес во некои лабаратории се создадени ДНК компјутери, базирани на ДНК и на ензими.

Имајки го во предвид брзината со која се развиваат компјутерите нема дилеми дека ВИ ќе ја достигне онаа на човекот, тоа е само е прашање на време. И секако дилемата е дали ние ќе можеме да се интегрираме со таквата ВИ или не.
Може денеска ти е среќен ден...потроши еден саат и измачи го мозокот со биохемиски процеси на ова

B

Black Guard

Гостин
Секој кој играл Warhammer 40k знае што се случува кога суштества кои се плашат од сопствената смртност ги заменуваат своите тела со метални "кофчези " за да живеат вечно.
Не би рекол дека се плашат,треба да направиме дистинкција имено не станува збор за страв туку за еволуција ама сепак и покрај оптимизмот кој го имам за таа иднина морам да признаам дека има и еден мал темен облак.

Случајов со пријателчињава од вархамер е неадекватен за споредба,они не го сториле тоа што го сторилр поради смртта,туку за да освојуваат и да ги елиминираат заканите т.е другите видови што и не е случај со нас,ние имаме друга цел и ако се усоврши процесот на фузија(кој веќе е во ек) како и сончевиот потенцијал не гледам како АИ би не перцепирала како скам кој ги троши ресурсите кога истите се неисцрпливи.
--- надополнето: 25 јули 2012 во 20:03 ---
..штом ти тврдиш дека си спој од неврони тогаш да ти верувам.
Сите сме бе спој на неврони сложен процес диктиран од законите на природата,без сомнение ние функционираме благодарение на тие закони,слично е и со АИ,како што природата ни дала нас услови да опстанеме ние ја имаме дарбата која е согласно природните правила,нели немаме лимит па оттука не би била неприродна интеграција или симбиоза со АИ.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Сите сме бе спој на неврони сложен процес диктиран од законите на природата,без сомнение ние функционираме благодарение на тие закони,слично е и со АИ,како што природата ни дала нас услови да опстанеме ние ја имаме дарбата која е согласно природните правила,нели немаме лимит па оттука не би била неприродна интеграција или симбиоза со АИ.
Кој те излажа дека си спој од неврони жити вера?
И да, во симбиоза си со АИ(мозокот е тоа)...може и со машина да се поврзеш, имало такви обиди низ еоните.....само што нус продукт е губење на empatijata(compassion, сочуство).
Универзумов не е створен за да си играш кур ташак, со него....

Zebulon

Шабан страјкс агејн
Член од
20 јули 2012
Мислења
143
Поени од реакции
156
Што се однесува на бихејвиоризмот, и легендарниот проблем на другите умови, мене ми е едноставно глупав. Никогаш не сум му посветил внимание. Јас знам, со сигурност, дека луѓето околу мене имаа свест, а дека роботите кои сега ги гледаме како извршуваат некакви функции немаат свест. И ти го знаеш тоа. И оној кој го измислил проблемот на другите умови го знаел тоа, само сакал да измисли проблем. ;) Не ми се размислува за тоа, губење време е.
Овде мора да расчистиме. Ако мислиш дека проблемот на другите умови е измислен проблем, како можеш да кажеш дека луѓето имаат свест а роботите кои се однесуваат КАКО ДА ИМААТ свест, немаат. Ти не само што го афирмираш тврдењето на другите умови, туку одиш и подалеку: ти можеш да дискриминираш кои се "вистински" други умови а кои се заебанти. Во името на Св. Расел, Витгенштајн и Попер те повикувам да се одречеш од оваа ерес на аналитичката мисла.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Во името на Св. Расел, Витгенштајн и Попер те повикувам да се одречеш од оваа ерес на аналитичката мисла.
Амин.

:D

А да го оставиме настрана проблемот на другите умови? Мислам дека другиот дел од постот беше посуштински.

Zebulon

Шабан страјкс агејн
Член од
20 јули 2012
Мислења
143
Поени од реакции
156
А може

Амин.

:D

А да го оставиме настрана проблемот на другите умови? Мислам дека другиот дел од постот беше посуштински.
Да е до мене, јас одма би го шутнал, бидејќи и јас го сметам за лажна дилема. Арно ама, не можеме, бидејќи за да разговараме за суштинскиот дел од твојот пост мора да имаме барем заедничко епистетмиолошко стојалиште. Јас го отфрлам проблемот на другите умови бидејќи целата хипотеза е нефалсифибилна. Единствен начин за мене да знам дека некој ентитет е свесен е преку контролиран експеримент, кој ќе ми покаже дека субјектот се однесува КАКО ДА Е свесен. Не знам што субјекот искусува, не знам ни дали искусува, не можам да дознаам и следствено не се ни замарам со тоа.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Да е до мене, јас одма би го шутнал, бидејќи и јас го сметам за лажна дилема. Арно ама, не можеме, бидејќи за да разговараме за суштинскиот дел од твојот пост мора да имаме барем заедничко епистетмиолошко стојалиште. Јас го отфрлам проблемот на другите умови бидејќи целата хипотеза е нефалсифибилна. Единствен начин за мене да знам дека некој ентитет е свесен е преку контролиран експеримент, кој ќе ми покаже дека субјектот се однесува КАКО ДА Е свесен. Не знам што субјекот искусува, не знам ни дали искусува, не можам да дознаам и следствено не се ни замарам со тоа.
А не можеш врз основа на тоа што ти си искуственик, по аналогија да заклучиш кои се други би можеле да бидат искуственици?

Премногу е ова за твојот монистичко материјалистички ум?

Море само Беркли за тебе...

:sneaky:

Zebulon

Шабан страјкс агејн
Член од
20 јули 2012
Мислења
143
Поени од реакции
156
А не можеш врз основа на тоа што ти си искуственик, по аналогија да заклучиш кои се други би можеле да бидат искуственици?

Премногу е ова за твојот монистичко материјалистички ум?

Море само Беркли за тебе...

:sneaky:
Не само што не можам, туку и не смеам. Аналогијата не е валиден научен доказ, особено не за позитивно тврдење. Иронијата е што и ти самиот го мислиш истото, но никако да го увидиш. Нашава преписка е идеален доказ дека е така: ни ме знаеш, ни ме гледаш, ни ме познаваш, ја сум само редови текст за тебе, а ти тврдиш дека јас сум свесен "по аналогија". Во стварност, единствен начин на кој ти добиваш имформации за мене е преку овој пишан текст, што е одличен пример за бихејвјористички контролиран експеримент (тотално ист како во Тјуринговиот тест). Ти го набљудуваш моето однесување, детектираш својства на свесен агент и заклучуваш дека од оваа страна стои "некој кој искусува". Фактички, немаше да има никава разлика ако зборуваше со бот кој се однесува како свесен ентитет, и покрај твоите желби да проектираш некаков ентитет кој искуствува (што и да значи тоа).

B

Black Guard

Гостин
Кој те излажа дека си спој од неврони жити вера?
Баба ми покојна.

И да, во симбиоза си со АИ(мозокот е тоа)...може и со машина да се поврзеш, имало такви обиди низ еоните.....само што нус продукт е губење на empatijata(compassion, сочуство).
Ако не мислиш на електрокардиограм од 1912 каде ногата ти е во кофа....

Ако имало такви обиди треба тогаш да има и резултати конкретно ти заговараш некој си губиток на емпатијата,ќе посочиш неколку обиди или примери ирелевантно е дали и колку биле успешни?

Универзумов не е створен за да си играш кур ташак, со него....
Тука лежи зајакот и мислам дека овде се сопнуваш,претпоставувам го виде графичкиот прикас кој јасно недвосмислено укажува на невиден раст на способноста на АИ(предвидлив исто така),зарем не би било штета тоа да не се користи,еве кажи ми ако ти си овчар и твојот соседе има мерино овци кои се поадекватни гледано од повеќе аспекти тогаш очигледно и ти ги би баталил старите овци-замената е мерино бидејќи it meets the requirement and fit's:)

Така да,нема ништо неприродно во симбиозата на човекот со АИ,и на крај краеви истата симбиоза може да биде нужна под претпоставка да ние не сме веќе способни да преживееме такви какви што сме(дали загадување,нуклеарна зима,астериод..)

Kajgana Shop

На врв Bottom