Трансхуманизам (H+)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.401
Поени од реакции
5.097
Темава секако лесно може да оди во подфорумот Наука. Сепак ја отворам тука бидејќи трансхуманизмот како дел од транстопијата, може да се смета како еден нов, многу интересен и возбудлив светоглед.

Transhumanism (>H or H+) is the belief that we can, and should, try to overcome our biological limitations by means of reason, science, and technology. Transhumanists seek things like intelligence augmentation, increased strength and beauty, extreme life extension, sustainable mood enhancement, and the capability to get off-planet and explore the universe. These goals are to be achieved with the aid of contemporary and future technologies such as genetic engineering, nanotechnology, cryonics, megascale and space-time engineering, AI, and mind uploading. In other words, (hardcore) Transhumanists seek to become posthuman (demi-)gods -- "persons of unprecedented physical, intellectual, and psychological capacity. Self-programming, self-constituting, potentially immortal, unlimited individuals." It is a fairly common belief among transhumanists that unless we destroy ourselves first (or get wiped out by a natural disaster), the pace of technological progress will accelerate enormously within the first half of this century, ultimately resulting in the birth of superhuman intelligence. This will, in turn, trigger a period of even faster and more profound social and technological change, after which nothing can be reliably conceived: the Singularity.
 
O

Oppenheimer

Гостин
Мислам дека тука пак религијата игра улога. Доколку е некој религиозен шансите дека тој би имал позитивно мислење кон аугментацијата, се мали. Од друга страна е атеистот, рандом универзум, нема виша цел, но афтерлајф. Иако Но пак постојат и луѓе од "моја страна" кои сметаат дека не треба да се менува човековата природа.

Но човекот се подобрува и се изменува уште со векови. Секако, неможе да се спореди антибиотик кој влијае на имуниот систем и тотална промена на целиот организам. Како и да е, поддржувам.
 
Член од
4 мај 2009
Мислења
2.401
Поени од реакции
5.097
Мислам дека тука пак религијата игра улога. Доколку е некој религиозен шансите дека тој би имал позитивно мислење кон аугментацијата, се мали. Од друга страна е атеистот, рандом универзум, нема виша цел, но афтерлајф. Иако Но пак постојат и луѓе од "моја страна" кои сметаат дека не треба да се менува човековата природа.

Но човекот се подобрува и се изменува уште со векови. Секако, неможе да се спореди антибиотик кој влијае на имуниот систем и тотална промена на целиот организам. Како и да е, поддржувам.
Аргументацијата ептен ме интерсира, а шансите за прифаќање зависат од силината на аргументите. Темава ја отворив првенствено поради интерес, а не со цел да дебатирам. Многу малку сум упатен во сето ова. Од она што досега го имам прочитано (а тоа се се`уште некои основни податоци) ова е една од насјмелите визии што сум ја сретнал.
 
Член од
19 март 2011
Мислења
18.889
Поени од реакции
40.185
Аргументацијата ептен ме интерсира, а шансите за прифаќање зависат од силината на аргументите. Темава ја отворив првенствено поради интерес, а не со цел да дебатирам. Многу малку сум упатен во сето ова. Од она што досега го имам прочитано (а тоа се се`уште некои основни податоци) ова е една од насјмелите визии што сум ја сретнал.
Ова е по мене правецот во кој треба да се упати човештвото, да ја смени својата метафизичка ситуација. Нов човек, нова духовност, нов свет...

Еден куп работи од минатото, како на пример религијата и голем дел од книжевноста ќе станат едноставно застарени и надминати...

Assez vu. La vision s'est rencontrée à tous les airs. Assez eu. Rumeurs des villes, le soir, et au soleil, et toujours.
Assez connu. Les arrêts de la vie. - O Rumeurs et Visions !
Départ dans l'affection et le bruit neufs !
 
Член од
4 мај 2009
Мислења
2.401
Поени од реакции
5.097
Технолошката сингуларност (ако преводот не чини, исправете) е едно од насјмелите претскажувања на трансхуманизмот според кое настапувањето на транс-хумана АИ (супер моќна вештачка интелигенција) ќе предизвика едно интелектуално поместување со размери на квантумски скок. Сингуларноста, според тренсхуманистите, ќе биде едно развојно ниво на човечката цивилизација над кое е тешко да се предвиди нејзиниот натамошен развој. Ако добро го интерпретирам Реј Курцвајл, супер-интелигенцијата ќе резултира со експлозија на технолошки напредок -- напредок кој понатаму експоненцијално ќе се движи со „warp speed“ пропулзија. Курцвајл предвидува, на пример, дека нанотехнологијата ќе овозможи транспортирање на физички објекти на молекуларно ниво -- ќе може да се праќаат дигитализирани фајлови кои ќе содржат објекти како микробранова печка, соларен панел, или блуза. Според ова, и телепортацијата, како онаа во сај-фај филмчињата, е реална иднина.

--- надополнето: Sep 15, 2011 1:54 AM ---
Ова е по мене правецот во кој треба да се упати човештвото, да ја смени својата метафизичка ситуација. Нов човек, нова духовност, нов свет...

Еден куп работи од минатото, како на пример религијата и голем дел од книжевноста ќе станат едноставно застарени и надминати...

Assez vu. La vision s'est rencontrée à tous les airs. Assez eu. Rumeurs des villes, le soir, et au soleil, et toujours.
Assez connu. Les arrêts de la vie. - O Rumeurs et Visions !
Départ dans l'affection et le bruit neufs !
Според претскажаните сценарија, сингуларизмот и трансхуманизмот се веројатно конечните предизвици за религијата – ова ќе бидат фронтални соочувања не со постоењето, ами со потребата од омнипотентен ентитет кој управува со космосот. Сингуларноста истапува со теза дека ќе даде конечно технолошко решение за смртноста на човекот и ќе понуди моќна секуларна алтернатива на религијата. Според трансхуманистичките ентузијасти, сингуларноста ќе и` го зададе конечниот удар на религијата.

Технолошкиот напредок е иминентен, возбудлив, и мене како и милиони други, многу ме интересираат резултатите од новите технологии. Би сакал да ја доживеам технолошката сингуларност – ера кога ќе биде забавено стареењето, ќе се елиминират наследни болести, рутински да се имплантираат комплицирани бионички органи и ткива, итн.

Од друга страна, дали трансхуманиот човек, е конечно еволуираниот хомо сапиенс? Дали пресоздавајќи се себеси, трансхуманиот човек (ентитет) треба да биде идеалот на сите? Дали пред-трансхуманиот човек има некаков избор? Овде хипотетизирам некое Blade Runner-type сценарио каде пред-трансхуманите луѓе егзистираат како ретки животинки. Се обидувам да замислам каков технолошки (и цивилизациски воопшто) напредок би можел да го замени или надмине духовното спасение, опишано во христијанската Библија? Се разбира, говорам за оние кои веруваат во таквото спасение и на кои им е потребно. Каков технолошки напредок би бил секуларна алтернатива на спиритуалниот спокој кој, за теистите, го нудат речиси сите религии? Дали сингуларноста неминовно ја негира (или укинува потребата) од спиритуалното искуство? Редефинирана метафизика на трансхуманизмот се наѕира. Но каква би била таа нова, транс-хумана духовност? Ќе запрам тука. Многу прашања се собраа...
 

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
30.765
Поени од реакции
18.949
auuuuuuuu nemoj zhiti sharenite vrvki na mokasinite., koj ke chita gluposti:(:D

samo vaka nafrleno., vo proektot CERN i samite najgolemi avtoriteti na poleto na fizikata ., kade bi pripadnala i ovaa tema ., kazhaa deka ja baraat .,.,bozhjata chestichka.,., taka da delenjeto na materijalnoto i duhovnoto e nevozmozhno ., kolku i da se sprotivstaveni ., tie se razliki vo edinstvo.,
a i najgolemite vistinski avtoriteti ., ja iskluchija mozhnosta za kvanten skok ili sceni od serijalot na star trek., so istiot vakov eksperiment shto go pravat amerite kaj niv i koj e vo mnogu ponapredna faza od evropskata ., kazhale i dokazhale deka ., najgolemata postoechka brzina e brzinata na svetlosta., taka da mnogu nashi ., zhelbi po toa prashanje ., ke ostanat samo pusti zhelbi., ., ........shto ne zhach deka naukata vo sledniot period nema da odi napred no ushte od sega ., se dokazhuvaat nekoi limiti .,.,>>>>>?
--- надополнето: Sep 15, 2011 12:28 PM ---
auuuuuuuu nemoj zhiti sharenite vrvki na mokasinite., koj ke chita gluposti:(:D

samo vaka nafrleno., vo proektot CERN i samite najgolemi avtoriteti na poleto na fizikata ., kade bi pripadnala i ovaa tema ., kazhaa deka ja baraat .,.,bozhjata chestichka.,., taka da delenjeto na materijalnoto i duhovnoto e nevozmozhno ., kolku i da se sprotivstaveni ., tie se razliki vo edinstvo.,
a i najgolemite vistinski avtoriteti ., ja iskluchija mozhnosta za kvanten skok ili sceni od serijalot na star trek., so istiot vakov eksperiment shto go pravat amerite kaj niv i koj e vo mnogu ponapredna faza od evropskata ., kazhale i dokazhale deka ., najgolemata postoechka brzina e brzinata na svetlosta., taka da mnogu nashi ., zhelbi po toa prashanje ., ke ostanat samo pusti zhelbi., ., ........shto ne zhach deka naukata vo sledniot period nema da odi napred no ushte od sega ., se dokazhuvaat nekoi limiti .,.,>>>>>?
 
Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.306
Без некој да се навреди, мислам дека „трансхуманизам“ е глупост. Од тоа што прочитав и ако добро разбрав, мислам дека група ментално предизвикани луѓе со преголем фонд на информации решиле да бидат посебни. Not my cup of tea. Какви се тие реченици „Transhumanists seek to become posthuman (demi-)gods“??? Човештвото не се движи во одреден правец свесно. Се тркала како откорната сува грмушка на ветрот. Кому иде...

Со среќа со идеологиите, ама ако е за идеологии, ја би прво да научам да газам на земјава па после да летам...
 
Член од
19 март 2011
Мислења
18.889
Поени од реакции
40.185
Без некој да се навреди, мислам дека „трансхуманизам“ е глупост. Од тоа што прочитав и ако добро разбрав, мислам дека група ментално предизвикани луѓе со преголем фонд на информации решиле да бидат посебни. Not my cup of tea. Какви се тие реченици „Transhumanists seek to become posthuman (demi-)gods“??? Човештвото не се движи во одреден правец свесно. Се тркала како откорната сува грмушка на ветрот. Кому иде...

Со среќа со идеологиите, ама ако е за идеологии, ја би прво да научам да газам на земјава па после да летам...
Ментално предизвикани е очаен превод на mentally challenged. Just saying...

Човештвото не се движеше во одреден правец свесно, затоа што немаше средства и знаење да го прави тоа. Сега има. Понекогаш е многу тешко да се сменат закоравените мислења...
 
Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.306
Ментално предизвикани е очаен превод на mentally challenged. Just saying...

Човештвото не се движеше во одреден правец свесно, затоа што немаше средства и знаење да го прави тоа. Сега има. Понекогаш е многу тешко да се сменат закоравените мислења...
Апсолутно не се сложувам. Особено не се сложувам за тоа дека сега светот има насока. Дури и да има правец, тоа не е напред, светот не напредува, светот има регрес, светот оди во мракот, светот се движи кон сопствен пораз. Ако некогаш имал правец, тоа е... ма што изсмислувам, никогаш немал правец.

п.с. За Mentaly challenged се сложувам, сепак. :)
 
А

Антоние

Гостин
Апсолутно не се сложувам. Особено не се сложувам за тоа дека сега светот има насока. Дури и да има правец, тоа не е напред, светот не напредува, светот има регрес, светот оди во мракот, светот се движи кон сопствен пораз. Ако некогаш имал правец, тоа е... ма што изсмислувам, никогаш немал правец.

п.с. За Mentaly challenged се сложувам, сепак. :)
 
Член од
19 март 2011
Мислења
18.889
Поени од реакции
40.185
Апсолутно не се сложувам. Особено не се сложувам за тоа дека сега светот има насока. Дури и да има правец, тоа не е напред, светот не напредува, светот има регрес, светот оди во мракот, светот се движи кон сопствен пораз. Ако некогаш имал правец, тоа е... ма што изсмислувам, никогаш немал правец.

п.с. За Mentaly challenged се сложувам, сепак. :)
И ако е така, а не е, мислиш дека треба да се држиме до религијата да не спаси? До еврејски народни приказни и апдејтираните верзии на исламистите кои сонуваат девици во рајот?
 
Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.306
Did you miss my point?

Не сум јас скептичен во технолошкиот развој на човекот. Велам дека човештвото никогаш немало утврдена патека по која свесно чекори. А технологијата ни од далеку не може да биде мерило за тоа каде и дали оди човештвото.

Ставрогин напиша:
И ако е така, а не е, мислиш дека треба да се држиме до религијата да не спаси? До еврејски народни приказни и апдејтираните верзии на исламистите кои сонуваат девици во рајот?
Каква врска има религијата со муабетот?

Инаку не, мислам дека како и до сега, Гејтс ќе се богати, индијците ќе си се котат, американците ќе си одат во недела во црква а после црква на WWF, научниците ќе си работат за плата, поповите исто, а ја и ти ќе дебатираме. Вчера излезе Ајфон 5, утре ќе излезе Ајфон 6. Ништо различно нема да се смени...
 

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
652
Поени од реакции
44
Не сум јас скептичен во технолошкиот развој на човекот. Велам дека човештвото никогаш немало утврдена патека по која свесно чекори. А технологијата ни од далеку не може да биде мерило за тоа каде и дали оди човештвото.
Технолошкиот, философскиот и научниот развој доведува до опшествени промени. Некои од тие промени се лоши некои се добри. Со секоја мала промена во опшеството лошите полека исчезнуваат на сметка на добрите. Зар тоа не е човечки напредок?

Трансхуманизмот е патека по која човештвото брзо и сигурно чекори.
 
На врв Bottom