Торентите го намалуваат времетраењето на хард дисковите

[Marko]

Мочко
Член од
21 октомври 2007
Мислења
143
Поени од реакции
2
Чим мојов крш ( стар 7 години :) ) со кој симнувам торенти активно ( све што ќе ми дојде при рака), не рикнал тогаш спијте мирно :)

Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940
Има потреба од паника или само онака е ова? Ај постручно нека го разгледа некој проблемов па нека даде стручно објаснување. Зашто ставив брз интернет со 100гб лимит за по цел ден торенти да симињам
Факт е дека дисковите имаат ограничен животен век. И тој најпојќе зависи од то колку го користиш (колку појќе врти и пишибриши тогаш побрзо ќе цркни). Со торент (некој поактивен) цело време има играње со дискот прочитај овде прочитај онде запиши ваму таму СЕ троши. Е сега ако имаш некој крш ќе рикни ако имаш среќа ќе потрај (зависи многу и од марката и од дискот).

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Necrophilia слушај сега да ти кажам нешто,

прво не споредувај баби и жаби!

второ серверот на кајгана не е во твоја сопственост туку на хостинг компанијата!

да е твој пеки работа,

Јас само кажав ситуација one to one, значи обичен корисник шо има еден хард диск и симиња постојано торенти!Ок ти симнуваш 20ГБ можеби во еден ден,но пробај остави го utorent со 3-4 торенти 24Х онлајн па баш ме интересира колку ќе ти вергла хард дискот,едно е mysql запишување на хард, друго е торент нели пишува дека сеек тајмот е сосема различен не запишува само на еден кластер,ги користи сите можни комбинации хардот во таа ситуација и на крај ги спојува делчињата!Значи торентот е звер!:nesum:
Хе хе, торентот чита од многу кластери, а Mysql од еден ...

Второ Windows от си кешира батка...

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Не само Виндовсот, туку и самиот торент менаџер. Мене на пример ми е наместено да влезат во рам прво 100 мега, па после да ги запише на ХДД (во еден бурст наврат). Е сеа ако ми снема струја губам пола саат симињање али ми е гајле. Поише виндовсот го терети хардот отколку торентот. И сеа на ова Љупчо Мељата ке каже: "Ау па не користете оперативен систем, ке ви цркне хардот!!!"

Ај важи.

Хардот не е оној кој што се троши, иглата и моторот детериоираат,односно ако му праиш тргни-застани цело време ке рикне побрзо, а на компјутер што работи 24/7 хардот му вергла нон-стоп, не застанува (освен ако не си доволно луд да штиклираш "turn hdd off after 10 mins of inactivity") Сум видел стари хардови да тераат и над 10 години, во просек еден тинејџерски хард диск (што се користи за пиратерија симињање) би требало да трае 6-7 години при максимално искористување, а тоа е да ми извините, најмалце време од сите компоненти во компјутерот, така да увек хардот рика прв.....

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
:helou:
Не само Виндовсот, туку и самиот торент менаџер. Мене на пример ми е наместено да влезат во рам прво 100 мега, па после да ги запише на ХДД (во еден бурст наврат). Е сеа ако ми снема струја губам пола саат симињање али ми е гајле. Поише виндовсот го терети хардот отколку торентот. И сеа на ова Љупчо Мељата ке каже: "Ау па не користете оперативен систем, ке ви цркне хардот!!!"

Ај важи.

Хардот не е оној кој што се троши, иглата и моторот детериоираат,односно ако му праиш тргни-застани цело време ке рикне побрзо, а на компјутер што работи 24/7 хардот му вергла нон-стоп, не застанува (освен ако не си доволно луд да штиклираш "turn hdd off after 10 mins of inactivity") Сум видел стари хардови да тераат и над 10 години, во просек еден тинејџерски хард диск (што се користи за пиратерија симињање) би требало да трае 6-7 години при максимално искористување, а тоа е да ми извините, најмалце време од сите компоненти во компјутерот, така да увек хардот рика прв.....
Добро дискусијава не е лоша башка во временскиот период на гаранцијата, хардот нема да откаже ама како што тргнале работиве се ќе иде на електроника во буквална смисла на зборот па за едно 10 години, хардовите ќе идат у ресајкл бин !Дури се планира во WinVista да има подршка за вакви РАМ дискови јебига никој не знае колку се динамични работиве така!:toe:

Моја финална порака е да не симнувате на главната активна партиција од оперативниот систем ,јас ќе си земам екстерен хард па што биде нека биде!

Adios!:toe:

Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940
Хе хе, торентот чита од многу кластери, а Mysql од еден ...

Второ Windows от си кешира батка...
Кешот е злато за вакви ситуации, Незнам како е оптимизиран во протоколот ама дефинитивно е една од работите шо го спасват дискот.

арно некој поубо прочепкал

Ај важи.

и за ова се сложвам. ама во торент не вервам дека е вака. Сигурно има паузи за да одмори дискот (и после некое арање: ај дај ми го тој и тој сектор)

:helou:

Добро дискусијава не е лоша башка во временскиот период на гаранцијата, хардот нема да откаже ама како што тргнале работиве се ќе иде на електроника во буквална смисла на зборот па за едно 10 години, хардовите ќе идат у ресајкл бин !Дури се планира во WinVista да има подршка за вакви РАМ дискови јебига никој не знае колку се динамични работиве така!:toe:

Моја финална порака е да не симнувате на главната активна партиција од оперативниот систем ,јас ќе си земам екстерен хард па што биде нека биде!

Adios!:toe:
Уште еден убав пост. Дискојте за некое време ќе одат во учебниците по историја па користете си ги дури можите :P
Мое дополнување на препораката ако не ви се купва диск. Прајте си бекапи од важните работи :smir:

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Уште еден убав пост. Дискојте за некое време ќе одат во учебниците по историја па користете си ги дури можите :P
Мое дополнување на препораката ако не ви се купва диск. Прајте си бекапи од важните работи :smir:
Дисковите ке бидат во употреба уште најмалце 10 години се дур не им се изедначи гигабајт/цена со флеш дисковите кои сеа се премногу скапи.

Али за 1 година ке можеме да си ја стаиме системската партиција на флеш диск од 20-30 гига за перформанси, а документите на едно дебелко од терабајт.

Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940
Дисковите ке бидат во употреба уште најмалце 10 години се дур не им се изедначи гигабајт/цена со флеш дисковите кои сеа се премногу скапи.

Али за 1 година ке можеме да си ја стаиме системската партиција на флеш диск од 20-30 гига за перформанси, а документите на едно дебелко од терабајт.
Батка и флешот има мака со пиши бриши :(

Saiya Jin

Dizzy Fingers
Член од
26 април 2006
Мислења
1.266
Поени од реакции
10
Нема врска овоа. Јас користам веќе година-две торенти и не ми откажал хард дискот. Се зависи до што хард диск си земал

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
abe ne zezaj... ako eden hdd trae da receme 5 - 6 godini...
kazi mi koj koristi hdd 5 - 6 godini ?
mnogu retko...
sekoj den pagjaat cenite nenormalno mnogu...
ejjj koga kje mi tekne.. hdd 40 giga.. DZVER BE puni go...
a sega ?
ko na shala se prodavaat od 250 i 320 giga..
cenata e niska...
a kompjuter za 2 -3 godini menjas sigurno...
eve da receme da go nadogradis.. ama posle uste 1 - 2 god.. kje ti treba nov...
tehnologijata denes e ludilo...
denes go kupuvas utre gubis na nego upola cena..
zasto ? epa iskocil nov...
taka da... kolku i da go namaluva zivotniot vek.. nema mesto za panika.
iako mislam deka nemoze da vlijae :)

GPS

Член од
11 октомври 2007
Мислења
18
Поени од реакции
0
Necrophilia слушај сега да ти кажам нешто,

прво не споредувај баби и жаби!

второ серверот на кајгана не е во твоја сопственост туку на хостинг компанијата!

да е твој пеки работа,
:nesum:
Потполно си во право и се согласувам со тебе, тој има интерес од форумот користејки го како реклама за својата продавница (бесплатна реклама) а тоа што копиљот се прави газда е друг проблем

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Потполно си во право и се согласувам со тебе, тој има интерес од форумот користејки го како реклама за својата продавница (бесплатна реклама) а тоа што копиљот се прави газда е друг проблем
Добро да не напаѓаме никого идејата ми беше да разговараме повеќе на темава може за некого е битна, може за некого не ама морав моево искуство да го пренесам зашто така сметав дека а најарно.

Секој се снаоѓа на свој начин во денешницава за да направи профит и за да преживее само немојте многу да плачете за Државава и во господ пошо никој не сака расипани и не искрени луѓе.Тоа е алфа и омега за све у животот!:salut:

Dr_ViRuS

DarkSide with green light
Член од
9 јануари 2006
Мислења
1.076
Поени од реакции
28
Да го намалува векот и тоа многу . Но ако теглат со над 1мб/сек,
но со 16кб/сек не е активен многу хардо

Pasha

Сомнително Лице
Член од
17 април 2005
Мислења
157
Поени од реакции
2
абе глупости шо не ќе измислат , колку вакви стручни глупости имам читано , не само за торенти, и за се општо , терајте како шо си сакате , та иначе хардот не се расипува од торенти :D

Kajgana Shop

На врв Bottom