Факт е дека дисковите имаат ограничен животен век. И тој најпојќе зависи од то колку го користиш (колку појќе врти и пишибриши тогаш побрзо ќе цркни). Со торент (некој поактивен) цело време има играње со дискот прочитај овде прочитај онде запиши ваму таму СЕ троши. Е сега ако имаш некој крш ќе рикни ако имаш среќа ќе потрај (зависи многу и од марката и од дискот).Има потреба од паника или само онака е ова? Ај постручно нека го разгледа некој проблемов па нека даде стручно објаснување. Зашто ставив брз интернет со 100гб лимит за по цел ден торенти да симињам
Хе хе, торентот чита од многу кластери, а Mysql од еден ...Necrophilia слушај сега да ти кажам нешто,
прво не споредувај баби и жаби!
второ серверот на кајгана не е во твоја сопственост туку на хостинг компанијата!
да е твој пеки работа,
Јас само кажав ситуација one to one, значи обичен корисник шо има еден хард диск и симиња постојано торенти!Ок ти симнуваш 20ГБ можеби во еден ден,но пробај остави го utorent со 3-4 торенти 24Х онлајн па баш ме интересира колку ќе ти вергла хард дискот,едно е mysql запишување на хард, друго е торент нели пишува дека сеек тајмот е сосема различен не запишува само на еден кластер,ги користи сите можни комбинации хардот во таа ситуација и на крај ги спојува делчињата!Значи торентот е звер!:nesum:
Добро дискусијава не е лоша башка во временскиот период на гаранцијата, хардот нема да откаже ама како што тргнале работиве се ќе иде на електроника во буквална смисла на зборот па за едно 10 години, хардовите ќе идат у ресајкл бин !Дури се планира во WinVista да има подршка за вакви РАМ дискови јебига никој не знае колку се динамични работиве така!Не само Виндовсот, туку и самиот торент менаџер. Мене на пример ми е наместено да влезат во рам прво 100 мега, па после да ги запише на ХДД (во еден бурст наврат). Е сеа ако ми снема струја губам пола саат симињање али ми е гајле. Поише виндовсот го терети хардот отколку торентот. И сеа на ова Љупчо Мељата ке каже: "Ау па не користете оперативен систем, ке ви цркне хардот!!!"
Ај важи.
Хардот не е оној кој што се троши, иглата и моторот детериоираат,односно ако му праиш тргни-застани цело време ке рикне побрзо, а на компјутер што работи 24/7 хардот му вергла нон-стоп, не застанува (освен ако не си доволно луд да штиклираш "turn hdd off after 10 mins of inactivity") Сум видел стари хардови да тераат и над 10 години, во просек еден тинејџерски хард диск (што се користи за пиратерија симињање) би требало да трае 6-7 години при максимално искористување, а тоа е да ми извините, најмалце време од сите компоненти во компјутерот, така да увек хардот рика прв.....
Кешот е злато за вакви ситуации, Незнам како е оптимизиран во протоколот ама дефинитивно е една од работите шо го спасват дискот.Хе хе, торентот чита од многу кластери, а Mysql од еден ...
Второ Windows от си кешира батка...
и за ова се сложвам. ама во торент не вервам дека е вака. Сигурно има паузи за да одмори дискот (и после некое арање: ај дај ми го тој и тој сектор)Не само Виндовсот, туку и самиот торент менаџер. Мене на пример ми е наместено да влезат во рам прво 100 мега, па после да ги запише на ХДД (во еден бурст наврат). Е сеа ако ми снема струја губам пола саат симињање али ми е гајле. Поише виндовсот го терети хардот отколку торентот. И сеа на ова Љупчо Мељата ке каже: "Ау па не користете оперативен систем, ке ви цркне хардот!!!"
Ај важи.
Хардот не е оној кој што се троши, иглата и моторот детериоираат,односно ако му праиш тргни-застани цело време ке рикне побрзо, а на компјутер што работи 24/7 хардот му вергла нон-стоп, не застанува (освен ако не си доволно луд да штиклираш "turn hdd off after 10 mins of inactivity") Сум видел стари хардови да тераат и над 10 години, во просек еден тинејџерски хард диск (што се користи за пиратерија симињање) би требало да трае 6-7 години при максимално искористување, а тоа е да ми извините, најмалце време од сите компоненти во компјутерот, така да увек хардот рика прв.....
Уште еден убав пост. Дискојте за некое време ќе одат во учебниците по историја па користете си ги дури можите:helou:
Добро дискусијава не е лоша башка во временскиот период на гаранцијата, хардот нема да откаже ама како што тргнале работиве се ќе иде на електроника во буквална смисла на зборот па за едно 10 години, хардовите ќе идат у ресајкл бин !Дури се планира во WinVista да има подршка за вакви РАМ дискови јебига никој не знае колку се динамични работиве така!
Моја финална порака е да не симнувате на главната активна партиција од оперативниот систем ,јас ќе си земам екстерен хард па што биде нека биде!
Adios!
Дисковите ке бидат во употреба уште најмалце 10 години се дур не им се изедначи гигабајт/цена со флеш дисковите кои сеа се премногу скапи.Уште еден убав пост. Дискојте за некое време ќе одат во учебниците по историја па користете си ги дури можите
Мое дополнување на препораката ако не ви се купва диск. Прајте си бекапи од важните работи :smir:
Батка и флешот има мака со пиши бришиДисковите ке бидат во употреба уште најмалце 10 години се дур не им се изедначи гигабајт/цена со флеш дисковите кои сеа се премногу скапи.
Али за 1 година ке можеме да си ја стаиме системската партиција на флеш диск од 20-30 гига за перформанси, а документите на едно дебелко од терабајт.
Решен е тој проблем (делумно). Сега флешевите имаат век на траење 8-12 години.Батка и флешот има мака со пиши бриши
Потполно си во право и се согласувам со тебе, тој има интерес од форумот користејки го како реклама за својата продавница (бесплатна реклама) а тоа што копиљот се прави газда е друг проблемNecrophilia слушај сега да ти кажам нешто,
прво не споредувај баби и жаби!
второ серверот на кајгана не е во твоја сопственост туку на хостинг компанијата!
да е твој пеки работа,
:nesum:
Добро да не напаѓаме никого идејата ми беше да разговараме повеќе на темава може за некого е битна, може за некого не ама морав моево искуство да го пренесам зашто така сметав дека а најарно.Потполно си во право и се согласувам со тебе, тој има интерес од форумот користејки го како реклама за својата продавница (бесплатна реклама) а тоа што копиљот се прави газда е друг проблем