Торентите го намалуваат времетраењето на хард дисковите

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Дали знаете дека префорсираното симнување на торент апликациите значително го намалува времетраењето или ги оштетува хардисковите, поради големиот кеш кој се користи за запишување и читање на делчињата од торентот, хард дискот е под голем терет за разлика од еднoнасочното симнување како rapidshare и други hhtp апликации!

Не сакам да ве исплашам ама дефинитивно би го скратиле векот на вашиот хард диск така да имајте го тоа во предвид еве кај мене досега откажаа два хардиска па ако има некој што сака да го сподели искуството на оваа тема нека пише!

http://wiki.bitcomet.com/help/BitComet_FAQ#What_is_Disk_Cache_in_BitComet.3F

Поздрав:salut:

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Има потреба од паника или само онака е ова? Ај постручно нека го разгледа некој проблемов па нека даде стручно објаснување. Зашто ставив брз интернет со 100гб лимит за по цел ден торенти да симињам

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Нема врска ова со торентиве и хард дисковите.

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
Пропаганда против пиратерија.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Јеп, пропаганда. Можам и стручно да му ја разбијам тезата али ме мрзи. доволно е да се каже дека се што се даулоадира иде прво во рам па се запишува на хард во блокови....

Ljupco Meljata

Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Јеп, пропаганда. Можам и стручно да му ја разбијам тезата али ме мрзи. доволно е да се каже дека се што се даулоадира иде прво во рам па се запишува на хард во блокови....
Не стануе збор за никаква пропаганда само кажав дека се искористува кешот од хард дискот и тоа целиот поради бројот на конекции што се прави и на медиумот се чита и брише во исто време а тоа со меморијата нема врска се што се работи на компјутерот прво иде во меморија !

Прочитајте си и по други форуми нема ништо идеално тоа ми беше зборот.......

Таму стои дека векот значително се намалува за разлика од нормално користење на хардот.

Добро де и така цените на хардовите се ниски па ако нешто откаже ќе си купиме друг јебига!

Член од
22 јули 2006
Мислења
1.265
Поени од реакции
36
Не стануе збор за никаква пропаганда само кажав дека се искористува кешот од хард дискот и тоа целиот поради бројот на конекции што се прави и на медиумот се чита и брише во исто време а тоа со меморијата нема врска се што се работи на компјутерот прво иде во меморија !

Прочитајте си и по други форуми нема ништо идеално тоа ми беше зборот.......

Таму стои дека векот значително се намалува за разлика од нормално користење на хардот.

Добро де и така цените на хардовите се ниски па ако нешто откаже ќе си купиме друг јебига!
Дечко, ти имаш конекција од 100mbps и IDE HDD? Ако имаш, да, тогаш си (до некаде) во право. А далеку од тоа дека со нашиве брзини му штетиш на хард дискот.

Ljupco Meljata

Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Ништо дечки ќе чекаме РАМ дискови или мемори стикови со поголем капацитет за ефтини пари,механика зеза!

http://forums.animesuki.com/archive/index.php/t-7909.html

I've had a theory myself that BT clients are hard on drives - and not just in notebooks. I've had several fail recently, and while I doubt it was all due to BT, it may have contributed.

It's not hard to understand why this could be when you look at the way BT works. Because files are both downloaded and uploaded in random chunks rather than in order, it forces the HD to spend long periods of time seeking all over the place.

Remember hard drives are mechanical devices and the read/write heads are on arms that move over the disk. When reading a normal file in order the movement it pretty much a smooth sweep. However, random file access also can cause the heads to jump around randomly, which is far more stressful.

There's a some things you can do to mitigate this I think.

1) Use good quality HD's - it's one reason database servers (which also do a lot of random access) use expensive SCSI drives. Still there's several IDE drives with large caches that can reduce seeking. My current HDs are Western Digitals special editions with 8 meg onboard cache (most are only 2 meg) and it does seem to help. I've had a lot of inexpensive maxtor drives die on me recently and the $10 you save on a cheaper drive really isn't worth it.

2) Get more system memory. Your OS will also cache reads and writes when it has enough memory, and having too little will cause additional HD access to your swap file. Depending on your OS, you may have to configure how much gets used as a cache.

3) Use multiple drives to reduce contention. I have a data drive I use for BT so it doesn't conflict with my OS drive. Even better (but rather expensive) is to have a RAID setup. Not only does it give you failure protection, but it can reduce seeking since multiple disks can return the same data.

4) Only have one torrent active at a time. The more torrents you have open, the more disk area has to be covered. That makes the heads seek even further as they jump not only over a single file but between files. For this reason, large batch torrents are also more stressful than smaller single file torrents.

5) Limit speed. Not very popular probably, but remember the faster you download the faster it has to be written to disk. That, of course, works the HD harder.

6) Has been mentioned before, but keep those HDs cool! Make sure air can flow over them and their not sandwiched together inside your case. The harder a drive works, the more life-shortening heat it'll produce. (maybe this is why some say it's more of a problem for notebooks?)

7) Try different BT clients. It's possible for the client itself can cache data so it hits the disk less often. I'm not sure if any even worry about this, but there's several methods a BT client could use that might help.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Едно од најглупите нешта што го имам прочитано....Ти дечки знаеш како работи еден хард диск уствари?

Necrophilia

Find Prettys Womans from your city for night
Член од
13 август 2006
Мислења
7.633
Поени од реакции
140
пффф конечно денеска да ме насмее некоја тема :pos: колку нема везе ова!!!

како прво тогаш администрацијат на форумов ќе мењаше на секоја година хард диск оти ќе им цркаа :) (сите знаете колку бајти дневно се чукаат и исчитуваат од форумов)
како второ јас само на овој хард диск дневно бришам по 4-500 мегабајти фајлови а симињам некогаш и до 20 гига од супер брзите сервери каде сум им супортер и брзината некогаш иде и до 300кб во секунда... да така не тресете глупости животот на хард дискот дека се расипувал од премногу симињање :)

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Како се исплашив кога го прочитав насловов :pos:, затоа што сум во план да купам нов, екстерен хард диск за да можам да спуштам повеќе torrent-и. :)

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Да темава е жива глупост, можеби ако земеш во предвид дека некој со 256мб рам тера 2-3 торенти нон стоп, па хардот му оптоварен, но тој хард е оптоварен од големата виртуелна меморија.

Торентите си кешираат во рамот, ако не торентот, тогаш Windows от сам ќе си кешира, зашто тоа му е работа, колку повеќе рам толку подобро, но со оглед дека тоа важи за сите програми воопшто, не е ова нешто посебно врзано со торент програмите.

Ljupco Meljata

Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
пффф конечно денеска да ме насмее некоја тема :pos: колку нема везе ова!!!

како прво тогаш администрацијат на форумов ќе мењаше на секоја година хард диск оти ќе им цркаа :) (сите знаете колку бајти дневно се чукаат и исчитуваат од форумов)
како второ јас само на овој хард диск дневно бришам по 4-500 мегабајти фајлови а симињам некогаш и до 20 гига од супер брзите сервери каде сум им супортер и брзината некогаш иде и до 300кб во секунда... да така не тресете глупости животот на хард дискот дека се расипувал од премногу симињање :)
Necrophilia слушај сега да ти кажам нешто,

прво не споредувај баби и жаби!

второ серверот на кајгана не е во твоја сопственост туку на хостинг компанијата!

да е твој пеки работа,

Јас само кажав ситуација one to one, значи обичен корисник шо има еден хард диск и симиња постојано торенти!Ок ти симнуваш 20ГБ можеби во еден ден,но пробај остави го utorent со 3-4 торенти 24Х онлајн па баш ме интересира колку ќе ти вергла хард дискот,едно е mysql запишување на хард, друго е торент нели пишува дека сеек тајмот е сосема различен не запишува само на еден кластер,ги користи сите можни комбинации хардот во таа ситуација и на крај ги спојува делчињата!Значи торентот е звер!:nesum:

naum_spaseski

Стружанец
Член од
25 јануари 2007
Мислења
534
Поени од реакции
2
Некој си го расипал HDD-то, па сега за да не му е криво дека му цркнал, дека нема да проработи, па и себеси да се увери дека е така, го напишал ова...
Сепак, мислам дека ова со торентиве не држи многу вода..

Kajgana Shop

На врв Bottom