Топлификација и нејзиниот штетен и патетичен бизнис план [општа дискусија]

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ова сте го виделе ли
Кој нема да плати струја ќе остане и без парно греење

Поради поправки на внатрешната инсталација за парно и неплатени сметки за струја за пумпните станици, голем број згради и други објекти во Скопје (околу 300), една недела пред почетокот на грејната сезона на 15 октомври се исклучени од мрежата на Топлификација. Доколку, не ги завршат своите обврски до почетокот на сезоната овие објекти ќе останат без парно.
Од фирмите дистрибутери на греењето од составот на Топлификација, велат дека сè уште се проверуваат мрежата и техничките станици, а граѓаните за да можат да се греат оваа сезона треба навреме да ги завршат подготовките на инсталациите и да ги платат сметките за струја за пумпните станици.

Арно ве дупат.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Во Дневник има напис во кој Топлификација објаснува зошто прекинале со формирање мнозински пакет.
Еве погледајте,.. Јас тоа објаснување не го разбирам:
http://dnevnik.mk/?ItemID=6354F72A860DC84485724E679D1485F8

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Во Утрински напис - утре почнува грејната сезона и дека исклучените ќе добиваат сметки
Има и дека СДСМ ја обвинува Владата дека не успеала да ги заштити граѓаните од високите сметки за парно
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=C5633DF10925BF42A1E24EEA019B02A1

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Вечерва слушнав муабет од една Жена, дека арамиите од Топлификација подготвуваат сметки за исклучените.
Дајте предлог идеи како да се спротивставиме.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Еве нешто „ пикантно “!
На сите Ви е познато дека астрономските сметки на Топлификација се предизвикани од „ мерењето “ со калориметри.
Кога за прв пат се појавија вакви сметки, во јуни 2008, Регулаторна се спротивстави и јавно изјавуваше дека тоа е не законски. Но како што е познато по неколку месеци го сменија ставот.
Погледнете:
Дневник 26. 06. 2008. http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=04B3D500A9C19E4380B73ECCD26AE28A
Дневник 27. 06. 2008 http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=D6236DD3B4E7694ABD23A80E98476212
Дневник 26.06.2008
http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=98F28BCBDE5EDA468DF3351DF5DB84EF

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Dali go pustija parnoto ?
Bev deneska na gosti kaj moi prijateli koi ziveat vo zgradite zad ramstor ,plakaat po 9000 denari mesecno i seuste im nemaat pusteno parno :S
Kolku sto znam od 15ti oktomvri trebase da im bide pusteno parnoto kaj site koi imaat plateno ili gresam?

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Сакам да ги предупредам, пред се „ исклучените “. АД Топлификација веќе ги подготвува сметките за „ исклучените “.
Сите велиме дека нема да ги плаќаме, таквите сметки, но Топлификација ќе тужи и на тој начин ќе ги наплатува со судски извршители.
Топлификација е многу моќна и богата.
Нејзиниот годишен приход е преку 40 милиони евра. Трошоците за гориво и за плати за 600 вработени и се помалку од 20 милиони евра.
Тој остаток, меѓу другото, го користи за „ спонзорирање “. Голем дел професори се „ спонзорирани “ или со проекти што ги изработуваат или со вработување на членови на нивните семејства.
Таа „ спонзорира “ и политичари и политички кампањи, затоа не бидете наивни дека некој друг ќе ве одбрани вас и вашите домови од таквите сметки. Потребно е сами да се одбраниме
Една од можностите што ја имаме се протестите на АМАН, кој се одржуваат секоја сабота во 12. Тие се протести и за парното и за струјата. Затоа, моја е препорака, учествувајте во овие протести.
Протестите се мирни, јас до сега учествував на сите протести и нема никаква опасност да бидете физички повредни или нешто друго непријатно да ви се случи.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
или како се разведов со Госпоѓа Парно, без да го консумирам лажниот бракот

По 4 години и 5 месеци незаконски соживот со моја милост, со лажни подписи за брак, градската бандитска „Топлификација” најпосле ја дозна горчивата вистина, дека нема да ја огрејат моите интимни нежности и великодушно ми дозволи да се разделам од неа. Така - во пракса станав првиот човек, којшто се развел со топлофикација го урнав за прв пат она трагично познатиот факт – можеш да се разведеш од жена ти, но со топлофикација си до гроб! – рекорд, достоен за Книгата на Гинис.

Ги разоткрив механизмите на гигантската машина за ограбување на граѓаните во особено големи размери од државна бандитска фирма со помошта на закони, Во четири публикации со обем над пет весникарски страници го покажав вистинското лице на таа престапна организација, под чиешто крило пашкаат над 3 милиони бугари и никој не сака да им помогне,

Бидејќи сум човек кој не си го остава магарето во калта, ја открив тајната как да се разведам со бандитската „Топлификација”. Во резултат на бел свет се појави договор № Г-2370/04.08.2010 г. меѓу Госпоѓа Парно и станарите на блокот, во којшто живеам, подпишан лично од фирмениот директор Петко Милевски, кого јас ќе продолжам да го нарекувам Петко Студеното и немам сомнеж веќе каков му е машкиот карактер, којшто некои го мешаат со сексуална ориентација.
Во него категорично се објавува, дека од м. јуни 2010 г. лицето Емил Измирлиев

НЕМА ДА СЕ СМЕТА ЗА КОРИСНИК НА ТОПЛИНСКА ЕНЕРГИЈА

по смисла на Законот за енергетика .
Каков цинизам се содржи во последните зборови. По текстовите на Директива № 32 от 5 април 2006 г. на Европскиот парламент и на Советот на ЕУ, чл. 13 јас никогаш не сум бил корисник на подобната енергија . Бандитската „Топлификација” великодушно ме ослободува од брачните окови, и со наметливост успеала да стане моја жена
Нешто повеќе, по однос на спорниот договор за развод со Госпоѓа Парно, таа одново ги користи бандитските си финти, и ги заплашува останатите станари во блокот, дека ако не плаќаат и за ”мојот” дел на топлинска енергијатаа ќе им го сопре парното на сите .или нивните сметки ќе се зголемат за само 20 стотинки - оние малижолти монети-без вредност
И со просто око се гледа, дека таа не се откажува дури ни од оние жолти стотинки, коишто нема право да ги користи според европските норми,,

Од перипетиите околу склучвањето на спорниот договор, со којшто се разведов со бандитската „Топлификација”, научив уште доста потресувачки нешта за неа . Шокирачки е е фактот што тие доаѓале многукратно да ги проверуваат потписите од станарите кои се согласија јас да се разведам со Госпоѓата Парно- да не слуќајно се лажни .

Јасно и категорично изјавив дека не сакам да ги користам услугите на „Топлификација” дури и бесплатно, па дури и да ми плаќаат за тоа - јас не - не ги сакам!
Од роб на „Топлификација” се претворив во
ПОЛНОПРАВЕН ГРАЃАНИН НА ЕВРОПСКИОТ СОЈУЗ!

Р. S.: Заборавив да ја предупредам бандитската „Топлификација” за нешто многу важно.
Ако 300 дни по разводот со неа (така е по Семејниот кодекс) таа роди некакви наследници, нема да ги признаам за мои деца, зашто не сум со неа веќе во брак. После да си немаме хр-мр...
P. S.-2: Си Порачав специјална табличка за вратата на станот, на којашто со златни букви ќе пишува „ЗОНА, СЛОБОДНА ОД ТОПЛИФИКАЦИЈА”. .................

инаку ова е една скандална книга во БГ- од писателот -сатиричар Емил Измирлиев. Започнува се од една невина на изглед „љубовна афера” меѓу авторот и Госпоѓа Парно и стига до разнишување на далаверите на „Топлификација, којашто како еден вистински октопод ги зграбила во пипалата стотици корисници и со рекет, закани, измами и изнудување ги ограбува и ги претвора во свои робови. Чудесните илустрации на уметникот Калин Николов ги разоткриваат скриените тајни на учесниците во скандалната сага.
Во книгата се напипани слабите места на Госпоѓа Парно, коишто ќе дозволат на заинтересираниот читател да открие како да се отргне од бандитката, без да му настрада семејниот буџет.
Ако топлификација ве даде на суд. Дајте ја книгава на судијата по делото – посакајте му пријатно читање и напуштете ја салата. Ако тој ја прочите и разбере – добро, ако не - Господ да му е на помош, зашто и самиот премиер веќе ќе не може да му помогне...
--- надополнето: 23 октомври 2012 во 09:18 ---
http://uroci.net/forum/index.php?automodule=blog&blogid=34&showentry=70

незнам дали местово„Економија„ е она правото за темава?
За тоа нека одлучат модераторите
--- надополнето: 23 октомври 2012 во 09:55 ---
.
.
.
извадок од http://chitanka.info/text/18249-banditskata-toplofikatsija-4
Как да се бориме со бандитите од „Топлификација“

Посочениот автор наведува
3. Ако ви пратиле опомена или некаква казна , дека на определена дата наводно доаѓале да ви го запрат парното, но не им е отворено — не плаќајте, тие опомени се незаконски и ,казни можат да налагаат само органи на извршна власт, а не акционерските друштва, како што е „Топлификација“. Може да им возвратите писмено во три дневен рок за наложената опомена и да им посочите, дека актот е незаконосообразен — т.е. издаден од лице без материјална компетентност.

Ако „Топлификација “ ве тужи— испрати покана за доброволно наплатување , оти ве отужила па ќе мора да плаќате и камати и сметки
. При добивањето на поканата за доброволно плаќање имате две седмичен рок за обжалуване на истата во коешто ЗАДОЛЖИТЕЛНО пишете,дека ги оспорувате сметките.
--- надополнето: 23 октомври 2012 во 10:51 ---

.

.
.

.

Да ве прашам-
1.
вие кои користите парно од Топлификација - каде се наоѓа нивната подстаница?
колкав простор зафаќа таа ? дали Топлификација ви плаќа (на станарите од една зграда на пример) наемнина за користење на таа просторија ??
Ако не- а сигурно е така- тогаш имате право да барате да ви плаќа месечно по 200-300 евра кирија -оти ви узурпира простор кој можеби поинаку би сте си го намениле или издавале

2.второ прашање -
Т. нар. топлинска енергија како таква не постои. Онаа, која стига до радијаторите на граѓаните е отпаден продукт од производството на електроенергијата – топла вода под 70ºС. „Цената” на тој отпадок е вклучена во цената на струјата.???????????

Дали ова е вистина?????

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Вечерва слушнав муабет од една Жена, дека арамиите од Топлификација подготвуваат сметки за исклучените.
Дајте предлог идеи како да се спротивставиме.
платете им тогаш кога ќе ви изработат по дома вакви столици
Бар ќе знаете зошто плаќате

Член од
11 септември 2012
Мислења
20
Поени од реакции
10
болд - битен момент :)
"Топлината" од кај комшијата не оди ни во неговиот стан, а не пак во твојот.
(y) bas taka!
--- надополнето: 30 октомври 2012 во 13:26 ---
kako moze nekoj sto ne koristi da plaka parno 50% ova e ziva glupost narodot nema leb da jade a ne da im plaka 50 posto.ni culo ni videlo nie so slovenski standard....hmmmm....ke odi ova na ustaven.....
--- надополнето: 23 март 2012 во 21:15 ---

ke se organizirame i ke dostavime peticija nema da si igraat so nas graganite kako sakaat na sto im licime nie....svo sve nema da se desi vo ovaa drzava...ccc.....
Nitu ke se oraginizirame, nitu nisto, za zal! Nie sme samo na zborovi, nisto na dela! Za sve sto sme trebale zaednicki da se izborime sekogas ima nekoi na koi situacijata im odgovara! Ne sme slozni! :(
--- надополнето: 30 октомври 2012 во 13:29 ---
Dali go pustija parnoto ?
Bev deneska na gosti kaj moi prijateli koi ziveat vo zgradite zad ramstor ,plakaat po 9000 denari mesecno i seuste im nemaat pusteno parno :S
Kolku sto znam od 15ti oktomvri trebase da im bide pusteno parnoto kaj site koi imaat plateno ili gresam?
Cccc 9000denari, strasnoooo :place:

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Nitu ke se oraginizirame, nitu nisto, za zal! Nie sme samo na zborovi, nisto na dela! Za sve sto sme trebale zaednicki da se izborime sekogas ima nekoi na koi situacijata im odgovara! Ne sme slozni!
Во случајот на Топлификација не е така. На Топлификација и нема спас....

sankerce

прогресиФ
Член од
6 март 2009
Мислења
3.072
Поени од реакции
4.942
Ова по некоја логика демек ја немам комшијата има па он ме грее мене ?

Кој ќе ми плаќа мене што ја ги греам комшиите после 22.00 , зашто користам греење на струја ... или муабетов е им снема кеш за нови коли па ајде да удриме малце по грбот на граѓаните ... Па уште ако и го поскапат парното за 35% јас не верувам дека ќе остане некој кај нив да се грее , сите би се префрлиле на струја или било што друго опционално.

Во оваа држава све почна да мириса на умрено одамна ...

Се сложувам потполно :) Сепак , иако живеам во куќа , одамна ги подмирив последните сметки со топлификација , и веќе инсталирав свој топлификациски систем , за кој нема да плаќам сметки и по 30 000 денари у сред грејна сезона :(

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Се сложувам потполно :) Сепак , иако живеам во куќа , одамна ги подмирив последните сметки со топлификација , и веќе инсталирав свој топлификациски систем , за кој нема да плаќам сметки и по 30 000 денари у сред грејна сезона :(
Mozi da pisis poveke tuka za tvojot веќе инсталираn топлификациски систем?

sankerce

прогресиФ
Член од
6 март 2009
Мислења
3.072
Поени од реакции
4.942
Mozi da pisis poveke tuka za tvojot веќе инсталираn топлификациски систем?
Ништо посебно , грејна инсталација ( цевки , радијатори , вертикали , хоризонтали ) која постои уште од кога е изградена куќата , и на истата инсталација бев поврзан со топлификација , сега , само го раскинав договорот со топлификација , ме исклучија од централа си ставив штопни на главните ( доводни ) цевки со кои бев поврзан на централно парно , си купив лонец, бојлерче за него , поврзав по една вертикала на веќе постоечките цевки ( иако тоа ме чинеше преку 300 евра , сепак тие пари за година дена ќе ги вратам како и да е ) и тоа е тоа :)

Kajgana Shop

На врв Bottom