Никој не ми работи...само сум инвеститор во македонски фирми и ги следам работите. Инаку немам акции од Топлификација бидејќи фирмата не воопшто во добра состојба. Ни финансиски ни на пазарот.Tebe koj ti raboti vo Toplifikacija?
A be, lazat, lazat, kradat imaat voski i dajboze eden den site da spijat na tavan.
Бре, бре, како зборуваш уште малку па и жал да ме фати за топлификација, еве тргнав со раката накај џебот да издвојам за донација. Ако не им е добра состојбата нека банкротираат, кој ги е*е. Народот не е хуманитарна организација, а уште помалку овци за стрижење и рекетирање.Никој не ми работи...само сум инвеститор во македонски фирми и ги следам работите. Инаку немам акции од Топлификација бидејќи фирмата не воопшто во добра состојба. Ни финансиски ни на пазарот.
Нека пропадне тоа е капитализам...мене лично ми е гајле. Само чисти небулози и заблуди се дека Топлификација нешто профитира и прави големи пари. Фирмата не ја бива. Плус и сите се против неа од политичари од корисници. Така не е паметно да се инвестира во неа.Бре, бре, како зборуваш уште малку па и жал да ме фати за топлификација, еве тргнав со раката накај џебот да издвојам за донација. Ако не им е добра состојбата нека банкротираат, кој ги е*е. Народот не е хуманитарна организација, а уште помалки овци за стрижење и рекетирање.
Кога на некоја фирма не и оди истата пропага, а со топлификација тоа очигледно не е случај.
Дај линкче до финансискиот извештај да го ѕирнам... Ревидиран ако имаш уште поубавоНе пишува баш така во нивниот финаниски извештај. Промет им е 1,43 милијади денари а трошоци за суровини и потрошен материјал е дури 1,29 милијади денари. И во последниов квартал (2ри) се во загуба 14 милиони денари а за текот на оваа 2012 се речиси на нула. Финансиската состојба не им е воопшто добра. Не дадоа ни дивиденда оваа година од лани.
Toa што немаш акции од Топлификација ти е многу умно.Нека пропадне тоа е капитализам...мене лично ми е гајле. Само чисти небулози и заблуди се дека Топлификација нешто профитира и прави големи пари. Фирмата не ја бива. Плус и сите се против неа од политичари од корисници. Така не е паметно да се инвестира во неа.
Неревидиран и има само...Дај линкче до финансискиот извештај да го ѕирнам... Ревидиран ако имаш уште поубаво![]()
Тoplifikacij AD - Skopje
Друштво за производство и дистрибуција на топлинска енергија
Лондонска б.б.
1000 Скопје
Р.Македонија
Тел.централа: +389(0)2/30 97 600
Факс: +389(0)2/30 76 057
toplif@toplif.com.mk
www.toplif.com.mk
дата: 09.10.2012
Предмет: Соопштение за прекинување на формирање мнозински пакет aкции
во Топлификација АД-Скопје
Топлификација АД Скопје
До:Македонска берза на хартии од вредност
Надзорниот одбор на Топлификација АД на својата седница одржана на 05.10.2012 година донесе одлука да се прекине активноста за формирање на мнозински пакет акции. Надзорниот Одбор смета дека со сите активности кои се реализирани во текот на оваа постапка акционерите на Топлификација АД се информирани за ризиците кои постојат кај малцинските акционери при преземање на фирмата без официјална јавна понуда до сите акционери. Надзорниот одбор исто така смета дека во овој момент нема најави дека може да има ризик за преземање на фирмата без официјална јавна понуда до сите акционери. Поради ова Надзорниот Одбор донесе одлука да се прекине формирањето на мнозински пакет акции.
Топлификација АД Скопје
Топлификација е сопственик само на 20% од ТЕ-ТО русите го имаат остатокот. Многу ми е мутна работата тука. Чудни најави за преземање, бизарни инвестиции, лоши финансиски резултати, шпекулации за национализација, губење и незадоволство на корисници...Toa што немаш акции од Топлификација ти е многу умно.
Во суштина Топлификација е обично комунално претпријатие, кое на сомнителен начин е приватизирано.
Уште од почетокот нејзиниот финансиски „ успех “ се должеше на екстремно високи цени кои се постигнати со монополската положба на пазарот и влианието на силен лоби составен од поедини професори и директори од и околу Топлификација, кои цело време и обезбедува најпривилегирана положба.
Тој „ успех “ кулминираше со изградбата на ТЕ - ТО, кој представува една мегаломанска инвестиција, без економска основа. ТЕ - ТО е со 5 - 6 пати поголем капацитет од колку што му е потребно на Скопје односно колку што е конзумот Сегашните финансиски проблеми на Топлификација се должат на отплатата на ануитетите на кредитите со кои е изградено ТЕ - ТО. ТЕ - ТО нема никаква шанса да почне да работи и неговите достасани ануитети и понатаму ќе мора да ги плаќаат корисниците и акционерите на Топлификација кои се се помалку.
Во оваа ситуација раководството посакува Топлификација да пропадне и Државата да изврши експропријација и да го преземе плаќањето на ануитетите и со субвенции и со високи цени за греење да го овозможи работењето на ТЕ - ТО. Исто мислам дека Власта е свесна за намерите на раководството и стварната финансиска ситуација и одбегнува таква идеја.
Ќе следиме како ќе се одвиваат работите. Но порака за сите корисници и акционери е - спасувајте се кој може!
Не да е матно туку....Топлификација е сопственик само на 20% од ТЕ-ТО русите го имаат остатокот. Многу ми е мутна работата тука. Чудни најави за преземање, бизарни инвестиции, лоши финансиски резултати, шпекулации за национализација, губење и незадоволство на корисници...
Човеку или нешто погрешно си разбрал или некој погрешно напишал, нема теоретски шанси 17 милиони долари да се трошат на гас ни на годишно ниво камо ли на месечно. пресметај цена на кубик кас, потрошувачка на гас мислам дека нема теоретска шанса ова да е точно ке испадне како цацко со паштетите 30 000 евра за 5 конзерви.Не да е матно туку....
По предсметките ТЕ -ТО требаше да чини 60 милиони евра. Сега наводно чинел 300 милиони ајде разбери. Интресно 20% од 300 е 60.
Земани се кредити од банки и за тоа се давани во залог акции од Топлификација и ТЕ -ТО. Ако работава пукне тие банки ќе бидат во тешка ситуација
Тој што инвестира 60 или 300 милиони, веројатно барал гаранции дека ќе му се исплати инвестицијата - какви гаранции се дадени, кој дал гаранции?
Јас се обидував да најдам на интернет нешто за таа руска компанија не успеав
ТЕ - ТО ќе троши месечно гас во вредност 17 милиони долари. Толкава пара не во состојба секоја банка да исплатува
Ова со превземањето... што викаат ... а вукова нема, па нема...
Многу прашања, а прашање дали некогаш ќе го дознаеме одговорот
Општо е познато дека Регулаторна не знае математика но ние од Кајгана знаемеЧовеку или нешто погрешно си разбрал или некој погрешно напишал, нема теоретски шанси 17 милиони долари да се трошат на гас ни на годишно ниво камо ли на месечно. пресметај цена на кубик кас, потрошувачка на гас мислам дека нема теоретска шанса ова да е точно ке испадне како цацко со паштетите 30 000 евра за 5 конзерви.
Колку што знам банки не прифаќаат акции како гаранција на кредити. Сеуште функционираат со класични хипотеки...Како и да се согласувам дека е мутна работа.Не да е матно туку....
По предсметките ТЕ -ТО требаше да чини 60 милиони евра. Сега наводно чинел 300 милиони ајде разбери. Интресно 20% од 300 е 60.
Земани се кредити од банки и за тоа се давани во залог акции од Топлификација и ТЕ -ТО. Ако работава пукне тие банки ќе бидат во тешка ситуација
Тој што инвестира 60 или 300 милиони, веројатно барал гаранции дека ќе му се исплати инвестицијата - какви гаранции се дадени, кој дал гаранции?
Јас се обидував да најдам на интернет нешто за таа руска компанија не успеав
ТЕ - ТО ќе троши месечно гас во вредност 17 милиони долари. Толкава пара не во состојба секоја банка да исплатува
Ова со превземањето... што викаат ... а вукова нема, па нема...
Многу прашања, а прашање дали некогаш ќе го дознаеме одговорот