Тодор Александров

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.984
Откако 100% те раскринкав на темата за политичките случувања во Македонија, сега се пробуваш тука, ничим изазван (шо викат србендите) да исправаш криви дрини, кој каков бил, а за „чудо“ не користиш никакви аргументи за да ги поткрепиш твоите етикетирања и расфрлања со навреди. Мада не ме чуди, толку е очигледно кај тебе уште кога ќе те прочита човек знае дека капацитетот на познавање за историските ликови и процеси ти е copy-paste т.е. ти се сведува по шаблон од комунистичките историски читанки.

Е сега од почеток... еден постар пост за тоа како странските современици на Тодор Александров, навистина го доживеале без да имаат ни најмала причина да бидат pro или contra Тодор ставови, бидејќи не биле директно засегнати од неговото дејствување.Ако ова не ти е доволно, еве на каков став за Тодор бил корифејот на македонската револуционерна борба Даме Груев:Ако и ова не ти е доволно, ајде да видиме што мислел гемиџијата Павел Шатев и прв министер за правда на Македонија, како благодарност за помошта во доставувањето на динамитите во Солун 1903:И ова ако не ти е доволно, демек Шатев анти-југословен и анти-Титовист, зошто гледам дека си југословенски воспитаник, ајде да видиме што изјавил генерал Михајло Апостолски и за чија смрт на негов соселанец жалело неговото семејство:

„Додека бев на школување во Белград, во едно писмо мајка ми ми пишуваше дека Тодор Поп Орушов е убиен и дека тие се во голема жалост.“ (М. Апостолски за убиството на Тодор Александров)

Цела среќа што во спомените го запишал со неговото дедово презиме Поп Орушов, па така овој податок останал нецензуриран од воспитаниците на црвената буржоазија во служба на Тито и УДБа.

Величина на Тодор Александров е во неговата саможртва, посветеност и пред се бескомпромисност во идеалот за слободна Македонија. Таа бескомпромисност е мисловна именка за вас комуњарите и љубители на ликот и делото на Лазо и Темпо или по ново Бранко и Зајко, па затоа животот ќе го помините во лепење етикети преку тастатура. Неговата бескомпромисност најдобро се гледа преку следната реченица:

"Јас не сум господин! Друг пат да не ме нарекуваш господин, јас си имам име! Господини се оние, коишто на зелената маса ја разделија Македонија!" - Т. Александров.

Е сега кога се расфрлаш со етикети и навреди од типот на Врховисти, Бугарофили, Татари, а со тие отровни стрели нишаниш кон голем број почитувачи на ликот и делото на Тодор, мислам дека треба да те потсетам дека, не се расфрлаше со такви стрели кога идолот твој св. Зајко Муртински, потпишуваше договори со Бугарија, туку напротив релативизираше. Тој договор ти предвидува:

1. Кревање на споменик на Константин Каварналиев, роден во Шумен, Бугарија и како бугарски генерал-мајор испратен по задача во Македонија, да војува за време на Прва светска војна. Е сега не ти смета ова (барем нигде досега невидов твоја реакција, исправи ме ако грешам), а ти смета глорифицирање од Македонци на човек роден во Македонија, кој по свое убедување без да биде пратен од никој се борел за интересите на Македонија, пред се. Дури и твојот „ослободител“ од режим со пенкало, не знае правилно да го изговори Каварналиев, а сигурен сум дека не знае ни на кој поставува споменик, бидејќи тој само спроведува наредби на тие кои го донесле на власт и кои му дале бланко-подршка за спроведување договори, кои предвидуваат споменици, иако самиот беше за иднина, наместо споменици.


2. Исто така, не видов никаде дека ти смета заедничко славење со Бугарите на Александров, ама ти смета кога само Македонци го слават и во овековечуваат Александров. Во иднина кога се служиш со вакви двојни стандарди, биди барем малце поумерен во навредите кон Александров, зошто можи да не скараш со нашите соседи и пријатели Бугарите, како што вика Заев.ПС. И да не останиме само на цитати и зборови, него да споменеме и нешто за делата на Тодор Александров. Доволно е само за Мајскиот манифест да споменеме, кој имал за цел да ги обедини сите македонски организации (без разлика дали леви или десни) во периодот меѓу двете светски војни, со цел да стави крај на братоубиствената војна помеѓу Македонците, преку нивната заедничка цел ослободување и независност на Македонија. Зошто и од кој бил убиен Александров, кога станал обединувачка алка на целата македонска интелегенција, е прашање на кое може да се дадат 1000 одговори.
Јас од тебе да бидам раскринкан? За кои „читанки“ збориш....Зоки Поки ја немаш читано...
Последен муабет шо го иам праено со тебе - еве ќе стаам два линкови (ако некој нема попаметна работа да чита) - искрено, мислев дека си се самоубил после тоа - те снема, мислев у океан си се џитнал....не е битно.

https://forum.kajgana.com/threads/Криминалци-и-криминални-групи-во-МК.78505/page-164#post-8552383

За темата „случувања“, само ќе ти кажам дека не ми се сложува со општиот концепт. Работам во научно-истражувачка дејност и тоа ми одзема многу време, а бев премногу пати баниран и целосно се оддалечив....отварам од време на време и има што да се види - оној М'ќи од „Религија“ е прва виолина (чоекот е со некое растројство и повеќе му треба помош отколку форум), онда џокса менталниот и пар будали курајбери шо работат за избори сеа.

За директниот нарачател на убиството на Ѓорче Петров....неам шо да дискутирам.
Десет пати „мењал страни и мислења“, а цело време работел во корист на бугарскиот двор. Во ниедна историска читанка нема дилема околу неговата големо-бугарска улога, врските со дворот, а неговото величање во Северна е надреално како после 100 години во Србија да се појават....не, грешка, во Австралија да се појават избегани Срби, што ќе го слават Харадинај како борец за независно Косово. Автономистичката ВМРО, не е ни ВМРО - тоа е тројанскиот коњ, кој само вморонските современички глуперди немаат ментален капацитет да го согледаат....и Аљи се бори за Македонија.....ама за каква, ваљда ши птарска, учкарска? Ако јас се држам као пијан за плот за неговите „ловења на сентимент“ во државата во која србите правеле асимилација и немал реално што да понуди автентично - тоа ако не можете да го препознаете - што даље да дискутираме...
Има Ѓорче една многу добра книга, ама не си по читањето и тешко дека можеш во Австралија да ја набавиш...
И не ми паламуди за муртинецот - исти говна сте....да разбираше ти „комунизам“ и пар изрази тамо со кои мислиш дека ќе ме навредиш, гадно си се заебал. Комунистичката доктрина во своите начела го одобрува и поддржува правото на национално самоопределување, за разлика од крадачково робовладетелство кое покрај економско ропство, манипулира и со културни и идентитетски чувства. Пак ќе го земам примерот со Косово - дали тргна отцепувањето со незадоволство на локални ши птари или државата Албанија тргна во отворена агресија да си ја земе територијата? По истата рецепта, овој шутраков шо идел по вечери, продавал романтизам, а на терен ја десеткувал македонската интелигенција. Некој горе ме прозва дека и у времето на СФРЈ било спроведувано истото - никој не го негира тоа. Преовладала друга идеја....и немам збор против да се рехабилитира Ченто, Павел Шатев....збор лош немам напишано, ама за вакви џелати и крвници - не ми се ни дискутира.

К** не разбирате ни од геополитика, ни од историја....мислите дека со некој непроверен цитат од непроверен лик дека ви добиваат постовите на тежина и елоквентност, а кромид у уши ви расте. Само да ја илустрирам уште еднаш твојата надреална егзистенција - имаш руско знаме и грб (кој курац е тоа) у аватар - целата фрустрација, политичка активност и масакрирање на македонско население и револуционери на „херојов“ е плод на желбата за повраток на територии кои Бугарија ги изгубила после Втора балканска војна, а границата на раздвојување е авторство на руски дипломати и тоа во корист на победниците и миленици на Русија на Балканот - Србија и Грција. Кое фајде го виде ти од твоите руси у дадената ситуација за на ѕид да ги закачиш? Ни тогаш не не есапеле, а ништо повеќе и сега...
 

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.524
Поени од реакции
1.962
За директниот нарачател на убиството на Ѓорче Петров....неам шо да дискутирам.
Десет пати „мењал страни и мислења“, а цело време работел во корист на бугарскиот двор. Во ниедна историска читанка нема дилема околу неговата големо-бугарска улога, врските со дворот, а неговото величање во Северна е надреално како после 100 години во Србија да се појават....не, грешка, во Австралија да се појават избегани Срби, што ќе го слават Харадинај како борец за независно Косово. Автономистичката ВМРО, не е ни ВМРО - тоа е тројанскиот коњ, кој само вморонските современички глуперди немаат ментален капацитет да го согледаат....и Аљи се бори за Македонија.....ама за каква, ваљда ши птарска, учкарска? Ако јас се држам као пијан за плот за неговите „ловења на сентимент“ во државата во која србите правеле асимилација и немал реално што да понуди автентично - тоа ако не можете да го препознаете - што даље да дискутираме...
Има Ѓорче една многу добра книга, ама не си по читањето и тешко дека можеш во Австралија да ја набавиш...
И не ми паламуди за муртинецот - исти говна сте....да разбираше ти „комунизам“ и пар изрази тамо со кои мислиш дека ќе ме навредиш, гадно си се заебал. Комунистичката доктрина во своите начела го одобрува и поддржува правото на национално самоопределување, за разлика од крадачково робовладетелство кое покрај економско ропство, манипулира и со културни и идентитетски чувства. Пак ќе го земам примерот со Косово - дали тргна отцепувањето со незадоволство на локални ши птари или државата Албанија тргна во отворена агресија да си ја земе територијата? По истата рецепта, овој шутраков шо идел по вечери, продавал романтизам, а на терен ја десеткувал македонската интелигенција. Некој горе ме прозва дека и у времето на СФРЈ било спроведувано истото - никој не го негира тоа. Преовладала друга идеја....и немам збор против да се рехабилитира Ченто, Павел Шатев....збор лош немам напишано, ама за вакви џелати и крвници - не ми се ни дискутира.

К** не разбирате ни од геополитика, ни од историја....мислите дека со некој непроверен цитат од непроверен лик дека ви добиваат постовите на тежина и елоквентност, а кромид у уши ви расте. Само да ја илустрирам уште еднаш твојата надреална егзистенција - имаш руско знаме и грб (кој курац е тоа) у аватар - целата фрустрација, политичка активност и масакрирање на македонско население и револуционери на „херојов“ е плод на желбата за повраток на територии кои Бугарија ги изгубила после Втора балканска војна, а границата на раздвојување е авторство на руски дипломати и тоа во корист на победниците и миленици на Русија на Балканот - Србија и Грција. Кое фајде го виде ти од твоите руси у дадената ситуација за на ѕид да ги закачиш? Ни тогаш не не есапеле, а ништо повеќе и сега...
Повеќе од пола пост ти е off-topic, а останатото ти е мешање на баби и жаби, мешање на времиња и термини, и мал дел занимавање со мене и мојот ѕид, небаре тебе треба да те прашам што ќе ставам на мојот ѕид. Мада мислам дека не е тоа проблем да не продолжам да те дораскринкам аргументирано.

Претпоставував дека ќе се фатиш за Ѓорче како слеп за стап, како секој комуњарски паљачо кој бара црни дамки кај Тодор, кои не велам дека ги нема, но не и кај Ѓорче на пример, кога него го земаш за пример. Епа ајде... да видиме колку имаш читано?

Прво со сета почит кон Ѓорче Петров, човек кој искрено го посветил животот за слободата на Македонија, но бил многу кусоглед и безрезервно го подржувал тогашниот бугарски премиер Александар Стамболиски и неговите ставови за решавање на македонското прашање, кои биле ужасни за Македонците. Тоа бил најголемиот грев на Ѓорче... а сега факти од неговите последни години од животот.

- По Првата светска војна го напуштил Привременото преставништво на поранешната Внатрешна организација, и се вклучил политичкиот живот на бугарската влада.
- Во рамките на земјоделската влада на Стамболиски, стекнал официјална бугарска политичка функција Претседател на комисијата за бегалци.
- Нема ништо страшно, доколку преку таа функција сакал да ја искористи тогашната позиција и да помогни за решавање на македонското прашање, во полза на македонскиот народ, но Стамболиски подоцна докажал дека се коцка со судбините на Македонците како со стока, а Ѓорче да останел жив ќе испаднел кусоглед. Замисли еден Хаџи Димов испаднал помалку кусоглед во тој период од Ѓорче, за политиката на бугарската земјоделска влада, па кога се разидоле во ставовите со Ѓорче (1919 г.) го напишал следното:

Да и се даде кредит на денешната бугарска политика тоа значи да се предаде макеоднскиот народ на самоодрекување. Но, тоа не може да биде, тоа не може да стане. Се работи за цел еден народ кој не може да се жртвува за една политика. Затоа автономната идеја ја зафаќа цела Македонија, бидејќи е таква желбата на македонскиот народ... - Димо Хаџи Димов „Назад кон автономија“
Која била таа политика? Таа е политиката на Стамболиски, нешто денес ала Заев, 0 проблеми со соседите и пуштање низ вода на малцинствата. Во тоа време Нишкиот договор (1923 г.) со кој Бугарија го признава територијалниот интегритет на СХС над Вардарска Македонија и заедничко дејствување на српската и бугарска жандармерија против четите на ВМРО. Зелено светло за српските окупациони војски да вршат упад во Пиринска Македонија, со цел да ги неутрализираат четите на ВМРО. Сеча на дрвата и шумите на тогашната српско-бугарска граница, денес источна Македонија, со цел да неможат четите скришно да упаѓаат во Вардарска...

И сега можам до утре да ти правам глупави споредби на Тодор со Аљи и Харадинај, и да ти кажувам приказни кои историската наука не ги признава, од типот шта би било, кад би било? Демек Ѓорче да беше жив во 1923 г. кога се потпишуваше Нишката спогодба ќе се самоубиеше заради грешна проценка... но тоа е твој стил на гледање на историските процеси по комунистички шаблон. Јас се служам со фактографија и затоа ќе ти кажам дека по потпишувањето на Нишкиот договор, Тодор Александров на Стамболиски (бугарски премиер) му го испратил Чичето, кој му ја отсекол раката со која го потпишал договорот. Претходно Александров на ист начин го средил и бугарскиот министер за одбрана Димитров.

Пак ќе повторам, Ѓорче како лик го безрезервно го почитувам, бидејќи колку и да бил кусоглед, претходно бил докажан во неговата борба за Македонија, но тоа не значи дека и тој не правел грешки. Грешки правел и Тодор, не викам не, во неговите генерални чистки настрадале лица кои најмалце требало да настрадаат, а таков бил и Ѓорче, а уште помалце Јане Сандански. Тоа најверојатно е и најголемата грешка на Тодор... но подоцнежниот живот на Тодор потврдува дека бил спремен и сам против сите во единствената цел „независна Македонија“ и тоа бескомпромисно и без потреба да дели на зелени маси со некој, нешто што е неделиво. Тоа според мене го прави Тодор, најголем меѓу најголемите!

Ај сега на спиење и догодина рамо до рамо со црпнатиот на панихиди на Каварналиев, да го ослободите споменикот од тешките стеги на Македонизмот, со ножица, свечена лента и црвен тепих.

Кога дојдох на форумат пред 10 години никој не е знаеше песната,,нешто ке те питам бабо'' се пееше само во Б'лгарија ,сега веке е позната во Македонија.
Се чудам дали и другата песен за Тодор ке се пее во Македонија?
Бугар, на форумот си од 2012 г. а сега сме 2019 г. тоа се 7 години, не 10 како наводно се претставуваш дека си на форумот. Или слабо ти оди математиката, или слабо ти оди со хронологијата или активен си и преку други дупли профили, бидејќи претходно те раскринкале, па си се решил на таков чекор, а најверојатно таквите профили ти се можда 10 год.

Прво песната што си ја постирал никогаш нема да се пее во Македонија, бидејќи не е народна како „Нешто ќе те питам бабо“, туку е новокомпонирана од чисто пропагандистички побуди и платена од БеНеДеТо на влашето Каракачанко. Автор на песната е некој си Никола Ваклинов, а песната е стара цели 15 год. (2004 г.)

http://kroraina.com/www.todoralexandrov.com/songs/pesen.html

И друг пат бугар, немој со вакви шугави бугарски пропагандистички испади. Потруди се барем да си ја провериш веродостојноста на твоите постови, и научи што е народна, а што е новокомпонирана песна. Па тогаш можеби ќе ти стане јасно зошто едната песна сме ја прифатиле и препеале, а другата не.
 
Последно уредено:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
@Казаки зошто се откажал од потписот т.е. Мајскиот манифест?
 

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.524
Поени од реакции
1.962
@Казаки зошто се откажал од потписот т.е. Мајскиот манифест?
Мислам дека ова прашање заслужува посебна тема, бидејќи не е само Тодор, лик за разработка по оваа тема. Но ако сакаш краток одговор, мислам дека ти одговори Кариес, површно, а ако сакаш детално ти ја препорачувам книгата „Виенската стапица“ од руската професорска која предава на катедрата на Ломоносов (Москва) Ленина Жила.Во предговорот од книгата, еден комунист современик на Тодор добро ги објаснил причините и мотивите за Тодор да стави потпис на тој Манифест. Eве краток дел од предговорот, со цел да те измотивира да ја прочиташ книгата.

 

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.524
Поени од реакции
1.962
Не ми е јасно зошто се откажува од потписот.
Ти кажав, премногу е комплексно прашањето, бидејќи мора да се одговара детално, а тоа е направено во книгата речиси повеќе од 100 страни. Најкратко можно ти одговори Кариес, а тоа е дека Советите сакале да го искористат договорот за да извршат саботажа во Организацијата, за нивни цели во Бугарија.

Се откажуваш од потписот и договорот секогаш кога ќе видиш дека договорот е изменет, или кога ќе видиш дека тоа не е она за што ти си се договарал и залагал. Најчесто се случува во вакви договори кога се уфрлаат агенти/платеници за да се сработи договорот во нечиј интерес, или луѓе со кои не можел да потпише договор.
Или кога ќе видел дека потпишал едно, а во пракса се обидува во негово име да се прави нешто друго.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Ти кажав, премногу е комплексно прашањето, бидејќи мора да се одговара детално, а тоа е направено во книгата речиси повеќе од 100 страни. Најкратко можно ти одговори Кариес, а тоа е дека Советите сакале да го искористат договорот за да извршат саботажа во Организацијата, за нивни цели во Бугарија.
Не е воопшто комплексно ниту ти ниту пак Кариес (од сите можни на форумот) знаете за што зборувате.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.262
Можеби не знам, ама така е со сите личности од историјата.
Пред да осудиш или да пофалиш некого треба да го оцениш непристрасно, а ти си баш пристрасен.
Т.А. има многу позитивни и многу негативни страни. Не бил ништо полош и ништо подобар од другите во тоа време. Треба само да се види кои се неговите гревови, а кои се позитивните страни.
Сите револуционери, вклучувајќи го и Гоце Делчев имаат свои “темни страни“ и сите некогаш “изјавиле“ дека се Бугари (некои се чувствувале така, некои така морале, некои не рекле така ама текстовите им се редактирани, и некои така изјавиле од моментални лукративни цели).
Сето тоа се злоупотребува и од социјалистичките (и денес СДС властите) и си продолжува и денес кон денешниве политичари, поготово оние од ВМРО и сличните. Кон секој од нив пропагандата е вклучена на најсилно, па и денешното ВМРО е карактеризирано како пробугарско, а всушност е СДС она што разви најдобри криминални бизниси со Бугарија....
Истото се случувало и порано. Едно е што бил Тодор Александров, а друго е сликата создадена за него. Вистината е воглавно, некаде во средината.
 

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.524
Поени од реакции
1.962
:facepalm:
Кој глуп муабет, мајкоооо
Ало, јел то Аустралија...дали се чујемо?

Имаа к-15 еден скеч на оваа банална ситуација...нешто као:
- Прееска некој кажа еден многу јак виц, се згазивме од смеење.
- Е ајде де, кажи го и сега да се насмееме.
- Не ми текнува, ама многу јак виц беше...

Чак 100 страни има "образложение" и ти не знаеш да го сублимираш барем у две, а не те мрзи да пишуеш постови цели фермани?
Шо е бе толкавата компликација? Не ти бараме да напраиш операција за раздвојување сијамски близнаци.

Вака ли ќе рехабилитираме некого шо искљукал пола организација?
Со онаков споменик? Стаен у глуво доба, сабајле, без церемонија...
Со онаква смешно-глупа песна на бубуљичарине?
Со твојава семинарска?

Испрати се сам од темава, жити се'.
Не е воопшто комплексно ниту ти ниту пак Кариес (од сите можни на форумот) знаете за што зборувате.
Читајте и не јачете... ако нешто не ви е јасно, print screen и назад на темата.

https://www.academia.edu/35624740/Ленина_Жила_Виенска_стапица_Историја_на_преговорите_меѓу_СССР_и_ВМРО_на_Тодор_Александров
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.524
Поени од реакции
1.962
Пак нема ништо.
Чудно.
Ајде гратис две кратки причини, за да не се правиш сосила недоветен:

Го повлекол потписот бидејќи:

1. Советските агенти почнале да работат на создавање внатрешна опозиција во ВМРО, со цел да ја превземат организацијата за свои цели.
2. Бидејќи советите не останале доследни на зборот, дека ренегатите од ВМРО во СХС ќе започнат борби против Србите и одново ќе соработуваат со Организацијата, со посредство на СССР. (тука се мисли пред се на Стојан Мишев).

И прочитај ја книгата (не ја скролај), те пратив по print screen ако нешто не ти е јасно, а не да ми реплицираш со „ништо“ и „чудно“!
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Ајде гратис две кратки причини, за да не се правиш сосила недоветен:

Го повлекол потписот бидејќи:

1. Советските агенти почнале да работат на создавање внатрешна опозиција во ВМРО, со цел да ја превземат организацијата за свои цели.
2. Бидејќи советите не останале доследни на зборот, дека ренегатите од ВМРО во СХС ќе започнат борби против Србите и одново ќе соработуваат со Организацијата, со посредство на СССР. (тука се мисли пред се на Стојан Мишев).

И прочитај ја книгата (не ја скролај), те пратив по print screen ако нешто не ти е јасно, а не да ми реплицираш со „ништо“ и „чудно“!
Кажи дека јавно се откажал од потписот нарекувајќи го "комунистичка измислица".
Знаеш кој друг го вели истото (за мак. народ и држава)?
Бугарија или царскиот двор (со кој бил јако врзан).

Не е тешко да споиш два и два.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.262
Кажи дека јавно се откажал од потписот нарекувајќи го "комунистичка измислица".
Знаеш кој друг го вели истото (за мак. народ и држава)?
Бугарија или царскиот двор (со кој бил јако врзан).

Не е тешко да споиш два и два.
А пак комунистите многу чесни, сите од ред до ред. И немал право да се сомнева во нив? Или да не прифаќа нивни измислици?
Искрено, никој не ги сакал комунистите (освен после втората светска војна), па така и Т.А. - не им верувал баш...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom