Тетоважи и пирсови - се` за нив од здравствен аспект!

Ivy_K

/
Член од
29 мај 2006
Мислења
1.206
Поени од реакции
16
Бидејки има мислам 2 -3 теми оделно за тетоважите или пирсовите ,прашувајте на оваа тема за се' околу нив! Значи самото ставање, after care(негата од после ставењето),за правилното користење на накитот (пирсовите) , споделете искуства ( со комбинација на повторно некои забуни или пак прашања) , ризици , отстранување (начини,,,) .....

Мислам ја објаснив темава нели ?Ок дечки на вас останува :)
 

Ivy_K

/
Член од
29 мај 2006
Мислења
1.206
Поени од реакции
16
Нега на тетоважата

3 часа после тетовирањето извадете ја фолијата(газата ) од тетоважата и внимателно измијте ја при што да се отстрани непотребната боја и со Gentamicin (антибиотска маст) треба убаво да се премачка.Ставајте во мали количини за да не дојде до алергии од многу нанесување.
Следните 14 дена се користи (витаминска) рибна маст Јекодерм исто во мали количини и на секои 2 до 3 часа.
** Доколку не се нанесува правилно и редовно маст , вашата тетоважа ке фати коричка а може и полесно и побрзо да избледи!
Никако не смеете следните 2 месеци да ја изложувајте директно на сонце и да се бањате во река , езеро(нечиста вода)
** Корисно и убаво е после процесот на заздравување 10 да се користи било каква крема за кожа со што вашата тетоважа ќе добие повеќе сјај и полесно ќе ја поприми бојата
** Додека заздравува тетоважата не давајте да ве допира никој бидејќи можно е да дојде до некаква инфекција
** Доколку се тетовирате во летниот период користете млеко со најјак фактор при што истиот ќе помогне за да не ви изблеи
Дали тетовирањето е болно??
Во принцип болката зависи од местото на тетовирање но и до човекот и неговиот организам.. Хормонот ендорфин покажано е дека помага во намалувањето на бол и неудобност при што болакта би ја осетиле само првите 5 мин(додека да се привикнете) .Хормонот едндорфин е поврзан со “центрите за уживање во мозокот” па според тоа може да се каже дека тетовирањетоможеда е зависност или самата тетоважа кај некои луѓе ствара чуство на сексуално доживување.Можда болката произлегува од нашето чуство на исчекување кое создава нервоза а со тоа и телото се згрчува, во спротивно како што телото е се поопуштено толку и тетовирањето станува побезболно.
Друга причина при што може да се чуствува болка е да тетовирачот е непрофесионален и забодува повеќе од колку што е нормано(правилно)





Пред тетовирањето и пирсингот

морате да го известите вашиот таттоо мајстор ако сте болни : хемофилија(тешко засушување на крвта) хеморалгија(лесно појавување на модрици), шеќерна болест,алергичност од јод,креми,метали, проблеми со притисок,бременост(можни се проблемите со кожата,вртоглавици , неиздржливост, малаксаност)во овој случај консултацоија со матичен лекар е исто така препорачлива. **Не смеете да сте гладни, ненаспани(умор и недостаток на енергија може да предизвика нервоза и ,неконтролирано мрдање,зголемена осетливост и во некои случаеви можно е и онесвестување,. Секако не смее да се користат било какви дроги, алкохол 24 часа пред терминот, што во спротивно може само да предизвика несакани реакции како што е крварење.


Како до мотив??

Кога ќе одбирате со што би сакале да си го украсите вашето тело, пожелно е да сте најпрвин убаво информирани. Обично луѓето за прв пат одбираат некои помали тетоважи и на поскриени места, но затоа ако се решат пак на втора таа е дефинитино спротивна од првата. Најлесно и најдобро е да се одлуќите за мотив кој лично се поврзува ( е својствен) за вас!!Некој спомен, личност , настан.нешто што ви значи само на вас!!Случајно избраните мотиви (набрзина) се обично лесно минливи за вкусот, па можно е да се презаситите од таа тетоважа и да ви здосади а какмо ли пак да сакате да ве обележува за целиот живот!! Правило на тетовирање е и дека тетоважите се личен вкус!Ако денес се форсираат некои стилови тоа незначи дека тие нема да се модерни или е глупаво да ги ставите!!
ТЕТОВАЖИТЕ НЕ И СЕ ПОТТЧИНУВААТ НА МОДАТА ТИЕ СЕ ДОЖИВОТНИ!!


Во какво студио треба да се тетовирате??

Погледнете наоколу дали е студиото чисто , уредно дали има стерилизатор каде што треба да е опремата соодветно стерилизирана. - видете дали тубите се чисти(нема остаток на боја) и дали мајсторот носи ракавици, битно е иглите да се нови( значи тие неможе да се стерилизираат и се исклучиво за една употреба) ,побарајте или осигурајте се за стручноста на мајсторот,може да најдете и некој од улица што работи во домашни услови па да ви направи тетоважа со пониска цена но затоа и квалитет!! Bидете ги неговите претходни изработки ( готови тетоважи) НЕМОЈТЕ ДА СЕ ТЕТОВИРАТЕ ПОД НЕСТАНДАРДНИ УСЛОВИ!! МОЖДА КЕ ДОБЕТЕ ПОЕФТИНА ТЕТОВАЖА НО ВАШИОТ ЖИВОТ И ЗДРАВЈЕ НЕМА ЦЕНА!!






 

Ivy_K

/
Член од
29 мај 2006
Мислења
1.206
Поени од реакции
16
За пирсот После 2 часа пирсот ке се засуши од маста и со антибиотски сапун исчистете го најпрвин местото.Убаво намачкајте го со Betadine 10% раствор за дезинфекција. Потоа со Gentamicin го мачкате на секои 3- часа дневно 20 дена, Задолжителна е хигиената како и претпазливоста околу местото во спротивно е можно да се удрите или закачите па да се појават гнојови. Не смеете да го вадите пирсот за време на заздравувањето(додека да не се оцели дупчето) и секако да не се бањате во нечиста вода. Исто како и кај тетоважите не е препорачлив летниот период бидејки се можни повеќе алергии и инфекции.
За пирсовите во устата се користи исклучиво Betadine но со раствор за уста и грло во период од 20 дена.За побрзо зараснување , чистете го (плакнете го) пирсот секои 2 до 3 часа дневно и посебно внимавејте на хигиената на забите ,при што во спротивно можни се сериозни заболувања.


Пирсинг на гениталии

Овој вид на пирсинг е доста популарен последниве години но е најризичен .Потребен е навистина стручен пирсер за да не дојде до несакани последици! Се користи повторно Gentamicin како најдобар и најнежен антибиотик исто на секои 2-3 часа. во рок од 20 дена ,секкао и овдека е задолжителна беспрекорна хигиена.

заздравување
Уши 6 - 8 недели
Ушните рскавици 4 месеци - 1 год.
Веѓа 6 - 8 недели
Нос 2 -4 месеци
Усни 2 - 3 месеци
Јазик 4 недели
Пупка 3 - 6 месеци
Папок 4 месеци - 1 год.
Женски гениталии 4 - 10 недели
Машки гениталии 4 недели- 6 месеци

**И секако периодот на пирсинг за да се направи најпогоден е од 16 год (бидејки телото сеуште расте) а за тетоважите е 18г


 

Ivy_K

/
Член од
29 мај 2006
Мислења
1.206
Поени од реакции
16
Накит Накитот е многу важен особено за првото пирсање.Се препорачува тоа да биде titanium како најсоодветен метал кој не содржи токсични материи,при што многу се мали шансите да дојде до алергии,гноеви и инфекции.
Секако многу е битно тој да биде соодветен (големина и дебелина) за местото кај што ке се стави пирсот. Метали кои се погодни за пирс покрај titanium се :
*хируршки метал (или стејнлес стил)
*14 или 18 каратно злато
*ниобиум
*титаниум
*платина
*за најбрзо и најлесно заздравување се погодни Barbels.



Ризици Уметноста на тетовирање и пирсинг носи свој ризик кој подразбирана рушење на еден од најзначајните обрамбени делови на човечкото тело - кожата.Доколку не се работи во соодветни услови опасноста не е никаков сомнеж да се добие сериозно заболување како хепатитис Ц, Б ,тетанус,туберкулоза, и Хив!!!! Хепатитисот најпрвин е незабележителен и неосетлив но една година подоцна се манифестира во вид на чироза или карцином на јетра..Од полесните ризици се отоци или деформации кои не се опасни по живот но затоа пак се застрашувачки и секако си бараат соодветен медицински третман. Американскиот Црвен крст не дозволува дарување на крв долколу не е помината една год . од тетовирање или пирсинг при што е задолжителна потврда од студиото.Со ова се рачуна на избегавање на ризиците кои можат да настанат при пренесување крв на примателите. Од тетовирање ризици може да се јават во вид на: Алергии-кај тетоважите боите од неприродно потекло со многу хемикалии(особено црвената) предизвикуваат алергии црвенило.Слично и кај пирсовите кои не треба да се користат (оние кои содржат никел во нивниот состав),Орални компликации-кај пирсовите во устата може да дојде до отпаднување на забите и разорнување на непцата! Затоа е и задолжително да се применува препорачаното од вашиот пирсер. Инфекции на кожа: може да се јави црвенило,чешање, карцином пирсингот на ушите може да е ризичен и да створи гнојови,кој кој што ни амбиотиците не се секогаш корисни.
КОМПЛИКАЦИИТЕ МОЖАТ ДА БИДАТ ЖИВОТНО ЗНАЧАЈНИ НО ИСТИТЕ СЕ МОЖНИ САМО ДОКОЛКУ СЕ РАБОТИ ПОД НЕСТАНДАРДНИ УСЛОВИ!!


Отстранување на тетоважите
Најчесто прашање пред некој да сака да се истетовира или пак кога не е задоволен од неговата тетоважа!! Многу дерматолози кажуваат дека не е можно потполно нивно отстранување.Нивното вадење зависи од повеќе фактори:

-големината , местото ,од организмот на човекот,од староста на тетоважата, и од начинот на кој е изработена.На пример оние тетоважи кој се професионално(правилно) изработени полесно и посигурно е дека ке се извадат. Но со напредокот на технологијата се повеќе има современи и посигурни методи за целосно отстранување.
** Со операција- се користи скалпер и раните се затвараат со завои а во некои случаи кај што тетоважата е поголема се зема кожа од друг дел на телото
**Со замрзнување на кожатаа(болен методможно е и крварење)
Ласерско отстранување :
Покрај овие начини денес се почесто , најсигурно и најбезболно е ласерското отстранување.
Не дозволува крварење и несакани ефекти.Секое вадење е повеќе кратно
Типот на ласер кој се користи зависи од бојата на самата тетоважа(најтешки за отстранување се црвената и жолтата а најлесни се сината и црната)
Ласерите кои се користат за вадење на тетоважите имаат таканаречена Q-switching техника која се состои од кратки импулси со висока енергија.
корисни линкчиња :
www.remedika.com.mk
www.syneron.com

www.neuromedika.com.mk






 
Член од
6 мај 2006
Мислења
611
Поени од реакции
50
Гледам доста си информирана и заинтересирана на темиве па претпоставувам ке знаеш да ми кажеш.
Вака: Имав пирс на папокот..го ставив средина на април 2003 и го носев околу 9 месеци. Немав никаков проблем со него првите 5 месеци.. менував и пирсови и коа го сменив последниот ми се појави некој вид на гноенје дури и мало меурче на двата излези и бидејки испаничив нормално го извадив. Поминаа 4 ипол години дупчето е зараснато но сеуште имам лузна од пирсот и размислувам пак да се избушам. ДА ГО НАПРАВАМ ЛИ ТОА? Минатиот пат се пирсав кај Игор во тату.. незнам ни дали повторно да одам таму. Не сакам да си направам проблем, но стварно ми фали пирсот и сакам пак да го имам. Друга ствар за која размислувам е пирост со кој би се пирсала. Првиот што го купив беше титаниумски но бев доста високо избушена и а шипчето беше многу кратко и имав проблем со мачкането.. и потоа кога барав нови пирсови не успеав да најдам титаниумски кој е биде подолг за да не ми прави проблем. Незнам дали да се избушам со нетитаниумски пирс или да ставам пак краток.. Совет?
 

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
m.. Ja imam pirs na jazik. Se pirsav pred 2 nedeli. Prvite 3-4 dena gadno otekuva jazikot ama posle se e vo red.. Ama ne treba da se preteruva so Betadinot.. Zaso ja epten preterav.. Celo sisence u 2 dena otide i onaka jazikot ponazad posle pirsot malce ko cuden mi bese sea se sreduva.. Mi rekoa od mn betadin bilo toa pa neznam.. I da.. Ne smee ni cigari da se pusat doeka ne se sredi..
Ali najzakon e so jadenjeto.. Mozes da jades samo supa 4-5 dena..
A normalno i toa AKO MOZES da ja jades.. Ja se ispotepav so supata prvite nekolku dena, vlaga vo usta ama da ja goltnam nikako. :-> Titaniumot e najbolji i vo ovoj slucaj.. Pretpostavuem vo site ali ja kao sto kazaf samo za ova znam..
Sea da prasam i ja neso.. Pirs na vega? Sto se desava prvite denovi? Otekuva ili nesto?
 

Ivy_K

/
Член од
29 мај 2006
Мислења
1.206
Поени од реакции
16
Гледам доста си информирана и заинтересирана на темиве па претпоставувам ке знаеш да ми кажеш.
Вака: Имав пирс на папокот..го ставив средина на април 2003 и го носев околу 9 месеци. Немав никаков проблем со него првите 5 месеци.. менував и пирсови и коа го сменив последниот ми се појави некој вид на гноенје дури и мало меурче на двата излези и бидејки испаничив нормално го извадив. Поминаа 4 ипол години дупчето е зараснато но сеуште имам лузна од пирсот и размислувам пак да се избушам. ДА ГО НАПРАВАМ ЛИ ТОА? Минатиот пат се пирсав кај Игор во тату.. незнам ни дали повторно да одам таму. Не сакам да си направам проблем, но стварно ми фали пирсот и сакам пак да го имам. Друга ствар за која размислувам е пирост со кој би се пирсала. Првиот што го купив беше титаниумски но бев доста високо избушена и а шипчето беше многу кратко и имав проблем со мачкането.. и потоа кога барав нови пирсови не успеав да најдам титаниумски кој е биде подолг за да не ми прави проблем. Незнам дали да се избушам со нетитаниумски пирс или да ставам пак краток.. Совет?
:) виии и јас го направив истово (2 пати се бушев на стомак) и имав таква лузна ( во вид на топченце -сеуште ми стои малата дупка1 та зборам) :)
но ако се е убаво заздравено значи нема никаков проблем за пак да се испирсаш:wink: поготово што е поминат стварно подолг период:)
ич да не се секираш само мора да си одбереш овој пат правилен пирс со подолга шипка значи барбелс за да е полесно за мачкање и коаг заздравува е увбаво да се манипулира со шипкате ( значи нагоре недоле) колку да не се закорави или стврдне кожичката:)

Иди пак кај Игор не е проблем еве и јас таму се средувам :):) па одберете добар пирс( и не гледај на дизајн многу -значи немој висечи :) ) ke ти е потешко за задзравување зашто и самите тие се потешки :)

Iди испиртсајсе па еве то доволно упатстав за правилна нега поздравче многу:salut:
 

Ivy_K

/
Член од
29 мај 2006
Мислења
1.206
Поени од реакции
16
m.. Ja imam pirs na jazik. Se pirsav pred 2 nedeli. Prvite 3-4 dena gadno otekuva jazikot ama posle se e vo red.. Ama ne treba da se preteruva so Betadinot.. Zaso ja epten preterav.. Celo sisence u 2 dena otide i onaka jazikot ponazad posle pirsot malce ko cuden mi bese sea se sreduva.. Mi rekoa od mn betadin bilo toa pa neznam.. I da.. Ne smee ni cigari da se pusat doeka ne se sredi..
Ali najzakon e so jadenjeto.. Mozes da jades samo supa 4-5 dena..
A normalno i toa AKO MOZES da ja jades.. Ja se ispotepav so supata prvite nekolku dena, vlaga vo usta ama da ja goltnam nikako. :-> Titaniumot e najbolji i vo ovoj slucaj.. Pretpostavuem vo site ali ja kao sto kazaf samo za ova znam..
Sea da prasam i ja neso.. Pirs na vega? Sto se desava prvite denovi? Otekuva ili nesto?

:) ијас на јазик ко се пирав бев ваква бе али ја за да не ми беше монотоно ги мењавав супите:pos2: и пиев кока кола така нешто
иначе има и случаеви каде што некои и по 3 ден можат најнормано се да си јадат ( до организмот е)

иначе се веѓа ич не е проблем ( и тој го имам и тоа веќе 3 г)

не се осеќа ништо ви стаив и клипче таму (мало е сименте гои ако сакате) :):):):) не се осека јас не ни приметив но сепак значи као и за се што е правило е да те пирса ствано стручно лице :wink: за да ем не осетиш болка и да е се нанормано и во ред:)
 

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Yeee :-> Epa ke se pirsam i tamu :P
Abe ti bar koka kola si mozela da pies.. Ja samo Bravo sokcinja piev.. Od gazirano cela vilica me bolese :D
Ali najinteresno mi bese koa ke mi se zakacese neso od supata na pirsot.. Zastanuenje pred ogledalo i tegni vleci da izleze :pos2:
 

Ivy_K

/
Член од
29 мај 2006
Мислења
1.206
Поени од реакции
16
Yeee :-> Epa ke se pirsam i tamu :P
Abe ti bar koka kola si mozela da pies.. Ja samo Bravo sokcinja piev.. Od gazirano cela vilica me bolese :D
Ali najinteresno mi bese koa ke mi se zakacese neso od supata na pirsot.. Zastanuenje pred ogledalo i tegni vleci da izleze :pos2:
да но мора да се пази првите неколку ден анели и алкохопл не е пожелен:):) знаете така ( не за др па и пежИ бе) :):)

добро е да се прочистува со бетадионот на некои си 4 саати и посл есекое јадење но да никако претерано (исто е и за Гентамицинот или оној на стомак бетадинот никако премногу зашто може да дојде до мењавање не колкоритпот на кожата -пожолтува, се мењаат епителни клетки... ај не забегувам) :):):):)

по малце е нај ок :wink:

негоо вие не се тетовирате а ? ја п аси мислев ке има некој за тетоваживе ова уше за пирсинг се распашуваат:pos2: али ок се што не е јансно прашајте :wink:
 

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Abe ja cekam 16 da napunam za tetovaza.. Za edna god ke te prasuvam za toa :->
 

Ivy_K

/
Член од
29 мај 2006
Мислења
1.206
Поени од реакции
16
АУУУ па ти мала си била бе:):)

е за тетоважи ке чекаш 18 зашто ке мора прво да се извишиш да се развиеш ( да ти заврши пубертет со нагло растење па после ) зашто се менува кожата па препорачливо е 18 мин 17 :pipi: немој па после на поправки да ни доваѓаш :):):)
 

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
167
jas imam pirs na vegja i ne me bolese tolku koga me pirsaa sea sakam da stavam na jazik ama mislam deka tamu mnogu ke boli :(toj so ima i na vegja i na jazik.....kaj bolese poveke?
 

Ivy_K

/
Член од
29 мај 2006
Мислења
1.206
Поени од реакции
16
jas imam pirs na vegja i ne me bolese tolku koga me pirsaa sea sakam da stavam na jazik ama mislam deka tamu mnogu ke boli :(toj so ima i na vegja i na jazik.....kaj bolese poveke?

никаде се професионален пиресер ( се се завршува за некаде околку 2 -3 секунди) :toe:


:):):)
 

ludAAAAAA

блесава џукела
Член од
26 септември 2007
Мислења
84
Поени од реакции
0
moze nekoj da mi kaze kaj se pirsal i kade e najdobro.mozeeee???cekam odgovor
 

Kajgana Shop

На врв Bottom