Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување

Bla4KRa1n

АДМИН
Член од
19 ноември 2011
Мислења
61
Поени од реакции
10
Опааа еве ја тлевизијата кај мене проработе. За брзината не ги замарам сега, тоа од утре! хаха

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
LOL Good guy Master :D Кај сите се среди само кај мене не.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.111
Поени од реакции
9.051
Уживај и кај мене не е дигната брзината сеуште. Утре ако не е ќе им свртам :)

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Па гледам на T-Home страната има Viasat Nature/History HD и LuxeTV за оние кои имаат Optic пакет
http://www.maxtv.mk/mk/227/TV_kanali/TV_kanali_po_paketi.html
На бакар не ти ги даваат тие HD канали поради големиот проток потрбен за нив. Ако гледаш HD ти лапа 8 МB/s а сигурно ќе сакаш пак да ја имаш брзината од 8 MB/s за интернет а то је немогуќе. Македонските канали во HD што ги има, ги има со 576p резолуција, па ако сакаш да гледаш во HD свесно се откажуваш од итернет протокот, ако ме разбираш. ;)
На тие со оптика им е лесно немаат физички ограничувања.

Предходно некој праша зошто неможе поголеми брзини преку бакар.
Ако носечкиот бран (носителот на информација) се пушти да се синхронизира на поголема фреквенција (брзина) ќе “излезе“ од жицата односно ќе има многу големи загуби и наместо сигнал ќе добиеш шум.

Парица пуштена директно од централа до корисник максимална брзина 22-23 MB/s. Секое преспојување на на бандера, секој попатен прекинат па наставан кабел, секоја недоволно заштитена разводна кутија (од дожд влага) влијаат на намалување на брзината.
Јас наместо поголема брзина на интернет претпочитам стабилен интернет. Сум имал случај (на нова железничка кога работев) да парицата при дожд едвај подржуваше 6-7 MB\s. Ако малку заврнеше интернетот одма паѓаше. Се јавив на 0800... „сакам да ми ја ограничите брзина на 5 МB/s да се синхронизира интернетот... ама господине пакетото ви е со 8 ... ок е “господине“ сакам помала брзина ама да имам итернет“
За нормално користење на итернет брзините над 1MB/s се топ. За тие што сакаат да направат „данлоуд итернет“ ни брзина од 100 TB/s нема да им е доволна. :)
И да ве прашам што би правеле ако можете се да симнете од интернет? :rolleyes:
Имате време се што сте симнале да изгледате, ама реално да ми одговорите.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.111
Поени од реакции
9.051
Слични потреби имам и јас, сакам неограничен интернет (или 150-300GB би ми било доволно) за да не мора да гледам на календарот кој датум е па да се стискам. Пример со поголем дозволен лимит ќе можам да гледам Youtube на повисок квалитет (720p ми е искрено доволно). Ќе можам да симнам филм за кој не сум сигурен дали е добар, да го погледам па ако не ми се свиѓа здравје. Вака со досегашниот лимит од 30GB мораш да внимаваш на се, за 2-3 филма да симнам ги читам сите можни рецензии и коментари да не симнам нешто срање пошто сум ограничен во месечен сообраќај нели. А за 1Mbps брзина мислам дека ми е премалку, доволна е само за сурфање и можеби Youtube. Брзина од 6-10Mbps е според мене идеална за моите потреби.

Е сега кога веќе сум се обврзал на 2 год договор, ќе барам да ги добијам новите поволности :) Па здравје ако имам поголеми потреби, кога ќе излезат новите Optic пакети, доколку ми одговараат по цена и перформанси ќе извршам миграција/нов договор или која им е таму процедурата.

Член од
8 септември 2011
Мислења
100
Поени од реакции
17
Не стварно, претеризам е ова што го прават поединци во Македонија, ај добро 30 гига разбирам ми летаат за 20 дена, ама 300 гига бе луѓе, едино ако не сте некои психо цел ден филмови да гледате, па пак нема да ги потрошите... Што се однесува на брзината, и ја сум за тоа да имам пред се стабилен интернет и да не ме јебава како близу на секоја минута да ми паѓа, брзината нека биде солидна, да можам од време на време на спуштам нешто што ме релаксира, некоја НБА гејм, некој филм, и то је то... Инаку баш да видам да им се јавам да ми пуштат новиот пакет више, да можам да се опуштам малце...

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Па гледам на T-Home страната има Viasat Nature/History HD и LuxeTV за оние кои имаат Optic пакет
http://www.maxtv.mk/mk/227/TV_kanali/TV_kanali_po_paketi.html
Ау да, ги заборавив тие :) Nature/History е хд, овој другиот не е, а го има само во оптичките пакети.
--- надополнето: 8 мај 2012 во 23:39 ---
На бакар не ти ги даваат тие HD канали поради големиот проток потрбен за нив. Ако гледаш HD ти лапа 8 МB/s а сигурно ќе сакаш пак да ја имаш брзината од 8 MB/s за интернет а то је немогуќе. Македонските канали во HD што ги има, ги има со 576p резолуција, па ако сакаш да гледаш во HD свесно се откажуваш од итернет протокот, ако ме разбираш. ;)
На тие со оптика им е лесно немаат физички ограничувања.

Предходно некој праша зошто неможе поголеми брзини преку бакар.
Ако носечкиот бран (носителот на информација) се пушти да се синхронизира на поголема фреквенција (брзина) ќе “излезе“ од жицата односно ќе има многу големи загуби и наместо сигнал ќе добиеш шум.

Парица пуштена директно од централа до корисник максимална брзина 22-23 MB/s. Секое преспојување на на бандера, секој попатен прекинат па наставан кабел, секоја недоволно заштитена разводна кутија (од дожд влага) влијаат на намалување на брзината.
Јас наместо поголема брзина на интернет претпочитам стабилен интернет. Сум имал случај (на нова железничка кога работев) да парицата при дожд едвај подржуваше 6-7 MB\s. Ако малку заврнеше интернетот одма паѓаше. Се јавив на 0800... „сакам да ми ја ограничите брзина на 5 МB/s да се синхронизира интернетот... ама господине пакетото ви е со 8 ... ок е “господине“ сакам помала брзина ама да имам итернет“
За нормално користење на итернет брзините над 1MB/s се топ. За тие што сакаат да направат „данлоуд итернет“ ни брзина од 100 TB/s нема да им е доволна. :)
Добро ти е ова објаснувањето за брзините преку бакар, само да те надополнам дека по правило (што незначи дека се применува) на секои 2-3 километри треба да бидат поставени засилувачи, а друг фактор за намалување на брзината е секако оддалеченоста од централата. Самата структура на парицата е таква да при користење на долги растојанија (+10 км да речеме) брзината многу опаѓа а на сето тоа ако се додаде и старата инфраструктура, еве го проблемот :)
Кај мене имаше сличен проблем, повеќе од 6-7 мб не подржуваше линијата и нормално, немаше ни теорија за макств. Сега со оптиката многу работи се сменија.

Bla4KRa1n

АДМИН
Член од
19 ноември 2011
Мислења
61
Поени од реакции
10
Вчера ми пуштија телевизија и морам да кажам дека сум презадоволен од квалитетот, посебно HD каналите на 1080p. За сега имам само една забелешка во врска со преводите што на некои канали морам рачно да го ставам преводот, но не се меморира така што секогаш кога го вкучувам тој канал треба и преводот да го ставам. Има ли некоја опција ова да се среди. Исто така имам проблем со дополнителните пакети кои се бесплатни во првиот месец. Кога одам да активирам некој од пакетите ми вика дека сите програмски пакети веќе се активни, но кога ќе пуштам некој канал од пакетите ми вика дека треба да го активирам. И за крај останува проблемот со брзината на интернетот и месечниот трансфер кој останува непроменет и имам потрошено до сега 27 GB, па се плашам да не ми се намали брзината.. :P

Како и да е ќе се јавам подоцна па ќе видиме...

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Вчера ми пуштија телевизија и морам да кажам дека сум презадоволен од квалитетот, посебно HD каналите на 1080p. За сега имам само една забелешка во врска со преводите што на некои канали морам рачно да го ставам преводот, но не се меморира така што секогаш кога го вкучувам тој канал треба и преводот да го ставам. Има ли некоја опција ова да се среди. Исто така имам проблем со дополнителните пакети кои се бесплатни во првиот месец. Кога одам да активирам некој од пакетите ми вика дека сите програмски пакети веќе се активни, но кога ќе пуштам некој канал од пакетите ми вика дека треба да го активирам. И за крај останува проблемот со брзината на интернетот и месечниот трансфер кој останува непроменет и имам потрошено до сега 27 GB, па се плашам да не ми се намали брзината.. :P

Како и да е ќе се јавам подоцна па ќе видиме...
Прв болд - сеуште нема таква опција, на макств фан страната имаше соопштение дека со некоја наредна надоградба на софтверот тој проблем ќе бил решен. Втор болд - јави се на 171 и кажи им кој пакет сакаш да ти го активираат, оти сега со новите пакети по default сите дополнителни пакети се пуштени по промотивно по 1 месец, па можно е да настанала некоја софтверска грешка. Трет болд - штом си префрлен на новиот пакет, нема што да се грижиш, слободно симнувај. Дури и ако се случи такво нешто, да ти биде намалена брзината а всушност да го немаш потрошено предвидениот сообраќај, може да направат корекција и пак ќе биде во ред (за ова последното од искуство ти кажувам :) )

Bla4KRa1n

АДМИН
Член од
19 ноември 2011
Мислења
61
Поени од реакции
10
Прв болд - сеуште нема таква опција, на макств фан страната имаше соопштение дека со некоја наредна надоградба на софтверот тој проблем ќе бил решен. Втор болд - јави се на 171 и кажи им кој пакет сакаш да ти го активираат, оти сега со новите пакети по default сите дополнителни пакети се пуштени по промотивно по 1 месец, па можно е да настанала некоја софтверска грешка. Трет болд - штом си префрлен на новиот пакет, нема што да се грижиш, слободно симнувај. Дури и ако се случи такво нешто, да ти биде намалена брзината а всушност да го немаш потрошено предвидениот сообраќај, може да направат корекција и пак ќе биде во ред (за ова последното од искуство ти кажувам :) )
Фала батка, пред малку зборев со една милозвучна девојчица од контакт центар и ми го кажа тоа за преводот и пакетите, а и брзината ми ја среди на 8 MB/S. :гик:(y)

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Понеделник, најкасно вторник ќе ми пуштеле брзина, еве денс среда сме и ништо немет пуштено.

Член од
5 декември 2010
Мислења
700
Поени од реакции
157
Фала богу ми пуштија брзина :) 17mb attainable и 12mb current data rate :)

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.111
Поени од реакции
9.051
Јас им се јавив денес на 080012345 и ме убедуваше девојката/жената дека тие 8Mbps за 3Max Start биле заедно со телевизијата. Јас и објаснив дека брзината на интернет ми е се уште 6Mbps а со новиот 3Max Start пакет пишува дека треба да биде 8Mbps, ми вика така си разбрал, тие 8Mbps што ги пишувало под интернет во пакетот се однесувале и на интернетот и телевизијата заедно. Објаснив дека до сега ми се пуштени ~12Mbps (со стариот договор) и дека имам 6Mbps за интернет а остатокот одпаѓа на двата ресивери за ТВ, ми вика епа тогаш треба да ти ја намалиме а не да ја качиме брзината, повеќе сме ти пуштиле... Пошто не успеав да најдам заеднички јазик и се заблагодарив и спуштив. Ќе се обидам повторно деновиве :(

До сега со стариот договор за 3Max Start до рутер доаѓаат 11539 kbps / 765 kbps (за интернет, телевизија, и маргинално телефон), по истата аналогија ако новиов договор е 8Mbps треба да ми ја качат брзина на интернет. Од рутерот гледам дека линијата подржува 13124+772 kbps download+upload (attainable data rate). Можеби 8Mbps тешко со линијава но барем 7-7,5? Ајде кој се разбира повеќе објаснете и дајте совет.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Леле уште не ми пуштиле 8Mbps, абе ќе ги операм послем! :cautious:

Kajgana Shop

На врв Bottom