На бакар не ти ги даваат тие HD канали поради големиот проток потрбен за нив. Ако гледаш HD ти лапа 8 МB/s а сигурно ќе сакаш пак да ја имаш брзината од 8 MB/s за интернет а то је немогуќе. Македонските канали во HD што ги има, ги има со 576p резолуција, па ако сакаш да гледаш во HD свесно се откажуваш од итернет протокот, ако ме разбираш.Па гледам на T-Home страната има Viasat Nature/History HD и LuxeTV за оние кои имаат Optic пакет
http://www.maxtv.mk/mk/227/TV_kanali/TV_kanali_po_paketi.html
Слични потреби имам и јас, сакам неограничен интернет (или 150-300GB би ми било доволно) за да не мора да гледам на календарот кој датум е па да се стискам. Пример со поголем дозволен лимит ќе можам да гледам Youtube на повисок квалитет (720p ми е искрено доволно). Ќе можам да симнам филм за кој не сум сигурен дали е добар, да го погледам па ако не ми се свиѓа здравје. Вака со досегашниот лимит од 30GB мораш да внимаваш на се, за 2-3 филма да симнам ги читам сите можни рецензии и коментари да не симнам нешто срање пошто сум ограничен во месечен сообраќај нели. А за 1Mbps брзина мислам дека ми е премалку, доволна е само за сурфање и можеби Youtube. Брзина од 6-10Mbps е според мене идеална за моите потреби.И да ве прашам што би правеле ако можете се да симнете од интернет?
Имате време се што сте симнале да изгледате, ама реално да ми одговорите.
Ау да, ги заборавив тие Nature/History е хд, овој другиот не е, а го има само во оптичките пакети.Па гледам на T-Home страната има Viasat Nature/History HD и LuxeTV за оние кои имаат Optic пакет
http://www.maxtv.mk/mk/227/TV_kanali/TV_kanali_po_paketi.html
Добро ти е ова објаснувањето за брзините преку бакар, само да те надополнам дека по правило (што незначи дека се применува) на секои 2-3 километри треба да бидат поставени засилувачи, а друг фактор за намалување на брзината е секако оддалеченоста од централата. Самата структура на парицата е таква да при користење на долги растојанија (+10 км да речеме) брзината многу опаѓа а на сето тоа ако се додаде и старата инфраструктура, еве го проблемотНа бакар не ти ги даваат тие HD канали поради големиот проток потрбен за нив. Ако гледаш HD ти лапа 8 МB/s а сигурно ќе сакаш пак да ја имаш брзината од 8 MB/s за интернет а то је немогуќе. Македонските канали во HD што ги има, ги има со 576p резолуција, па ако сакаш да гледаш во HD свесно се откажуваш од итернет протокот, ако ме разбираш.
На тие со оптика им е лесно немаат физички ограничувања.
Предходно некој праша зошто неможе поголеми брзини преку бакар.
Ако носечкиот бран (носителот на информација) се пушти да се синхронизира на поголема фреквенција (брзина) ќе “излезе“ од жицата односно ќе има многу големи загуби и наместо сигнал ќе добиеш шум.
Парица пуштена директно од централа до корисник максимална брзина 22-23 MB/s. Секое преспојување на на бандера, секој попатен прекинат па наставан кабел, секоја недоволно заштитена разводна кутија (од дожд влага) влијаат на намалување на брзината.
Јас наместо поголема брзина на интернет претпочитам стабилен интернет. Сум имал случај (на нова железничка кога работев) да парицата при дожд едвај подржуваше 6-7 MB\s. Ако малку заврнеше интернетот одма паѓаше. Се јавив на 0800... „сакам да ми ја ограничите брзина на 5 МB/s да се синхронизира интернетот... ама господине пакетото ви е со 8 ... ок е “господине“ сакам помала брзина ама да имам итернет“
За нормално користење на итернет брзините над 1MB/s се топ. За тие што сакаат да направат „данлоуд итернет“ ни брзина од 100 TB/s нема да им е доволна.
И да ве прашам што би правеле ако можете се да симнете од интернет?
Имате време се што сте симнале да изгледате, ама реално да ми одговорите.
Прв болд - сеуште нема таква опција, на макств фан страната имаше соопштение дека со некоја наредна надоградба на софтверот тој проблем ќе бил решен. Втор болд - јави се на 171 и кажи им кој пакет сакаш да ти го активираат, оти сега со новите пакети по default сите дополнителни пакети се пуштени по промотивно по 1 месец, па можно е да настанала некоја софтверска грешка. Трет болд - штом си префрлен на новиот пакет, нема што да се грижиш, слободно симнувај. Дури и ако се случи такво нешто, да ти биде намалена брзината а всушност да го немаш потрошено предвидениот сообраќај, може да направат корекција и пак ќе биде во ред (за ова последното од искуство ти кажувам )Вчера ми пуштија телевизија и морам да кажам дека сум презадоволен од квалитетот, посебно HD каналите на 1080p. За сега имам само една забелешка во врска со преводите што на некои канали морам рачно да го ставам преводот, но не се меморира така што секогаш кога го вкучувам тој канал треба и преводот да го ставам. Има ли некоја опција ова да се среди. Исто така имам проблем со дополнителните пакети кои се бесплатни во првиот месец. Кога одам да активирам некој од пакетите ми вика дека сите програмски пакети веќе се активни, но кога ќе пуштам некој канал од пакетите ми вика дека треба да го активирам. И за крај останува проблемот со брзината на интернетот и месечниот трансфер кој останува непроменет и имам потрошено до сега 27 GB, па се плашам да не ми се намали брзината..
Како и да е ќе се јавам подоцна па ќе видиме...
Фала батка, пред малку зборев со една милозвучна девојчица од контакт центар и ми го кажа тоа за преводот и пакетите, а и брзината ми ја среди на 8 MB/S.Прв болд - сеуште нема таква опција, на макств фан страната имаше соопштение дека со некоја наредна надоградба на софтверот тој проблем ќе бил решен. Втор болд - јави се на 171 и кажи им кој пакет сакаш да ти го активираат, оти сега со новите пакети по default сите дополнителни пакети се пуштени по промотивно по 1 месец, па можно е да настанала некоја софтверска грешка. Трет болд - штом си префрлен на новиот пакет, нема што да се грижиш, слободно симнувај. Дури и ако се случи такво нешто, да ти биде намалена брзината а всушност да го немаш потрошено предвидениот сообраќај, може да направат корекција и пак ќе биде во ред (за ова последното од искуство ти кажувам )